Suklaapossu

Helppo ja kevyt mansikkavaahto ja mansikkasorbetti

Kevyt mansikkavaahto on herkullista

Tämä ihanan kevyt, vain kolmesta aineesta valmistuva helppo ja nopea mansikkavaahto sai alkunsa, kun halusin kokeilla helppoa sorbettia Creme Bruleen teosta ylijääneistä valkuaisista. Kun olin saanut valkuaisvaahdosta ja mansikoita tehdyn sorbetin pakastusta vaille valmiiksi, huomasin, että tuo mansikkavaahto oli aivan ihanan kevyttä ja maistui ihanalta. Siitä se ajatus sitten lähti ja syntyi tämä kesäisen makuinen mansikkavaahto. Tämä maistuu toki näin talvellakin.

Mansikkasorbetti

Mansikkavaahdosta pystyy tekemään näppärästi myös sorbettia laittamalla vaahdon pakkaseen muutamaksi tunniksi. Tosin joukkoon kannattaa laittaa hieman lisää sokeria, jotta koostumuksesta ei tule kovin hileinen. Tämäntyyppisiä, kahdesta aineesta valmistuvia jäätelöitä olen tehnyt useinkin, mutta sorbetti on aina tuntunut niin vaikealta, etten ole uhrannut sille ajatuksia juurikaan. Sorbetti on kuitenkin juuri sellainen, johon voi heittää muutaman (ylimääräisen) valkuaisen ja samalla saada aikaan kevyen herkun ja myös melko helposti. Tätä sorbettia ei myöskään tarvitse vatkata pakkasessa olon aikana kuin kerran tai pari, ja muutoin sen voikin jättää pakkaseen hyytymään rauhassa noin pariksi tunniksi. Tämän jälkeen sorbetti on valmis.

Helppo ja nopea mansikkaherkku eli vaahto tai sorbetti

Onneksi pienen poikamme muna-allergia hieman helpottanut. Itseasiassa se on lieventynyt jo niin paljon, että uskallan välillä antaa hänen maistella kananmunaa sisältäviä juttuja ilman pelkoa oksentelusta. Tämän takia meiltä löytyy pistkästä aikaa kaapista kananmunia niiden leivontainnostusten varalta, jota on hankala tehdä ilman kananmunaa tai jonka rakenne kärsii munattomuudesta liikaa. Yksi tällaisista herkuista on Creme brulee, johon ei ainakaan itse ole vielä keksinyt munatonta versiota. Koska tuohon kermaiseen herkkuun tulee vain keltuaiset, pitää valkuaisille keksiä jokin käyttökohde. Ne olisi toki voinut hukata vaikka sveitsiläiseen marenkiin, pavlovaan tai macaronsseihin, mutta halusin kokeilla jotain uutta ja siitä se ajatus sitten lähti.

Kevyt sorbetti

Mutta kumpaa sitä mieluummin söisi, mansikkavaahtoa vai sorbettia? Minä haluan molempia ja niinpä nautin ensin hieman mansikkavaahtoa lounaan jälkiruoaksi ja laitoin loput pakkaseen. Tuosta pakkasesta jäätyneestä sorbetista sitten saikin kivan ja terveellisen välipalan.

Mansikkavaahdosta helppo sorbetti

Mitä enemmän valkuaisia on, sitä kuohkeampi ja miedomman marjainen tästä tulee. Ensimmäisellä kerralla testasin 200 g mansikoita 2 valkuaista kohden. Siitä tuli todella kuohkea ja ilmava sekä miedon mansikkainen jälkkäri. Se oli todella hyvää jo sellaisenaan ja maistamaan päässyt tytärkin oli aivan ihastuksissaan.

Helppo mansikkasorbetti syntyy valkuaisista ja mansikoista

Toisella testikerralla kuitenkin halusin lisää mansikan makua ja hieman vähemmän kuohkean lopputuloksen, joten päädyin alla olevaan ohjeeseen, jossa mansikoita on 300 g kahta valkuaista kohden. Tästä tuli selvästi voimakkaamman mansikkainen, mutta silti ilmava herkku.

Tykkäisitkö sinä kuohkeammasta ja miedomman mansikkaisesta tai vähemmän kuohkeasta ja voimakkaan mansikkaisesta herkusta? Mulle maistuvat molemmat 🙂

Helppo mansikkavaahto / mansikkasorbetti

3 isompaa annosta tai 6 pienempää annosta

Aineet:

200 g – 300 g kohmeisia mansikoita (ks. vinkkiosio alempaa)

2 valkuaista

2-3 rkl sokeria (maun mukaan ja sorbettiin hieman enemmän)

Ohje:

Vatkaa valkuaiset niin paksuksi vaahdoksi, että se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää joukkoon 1 rkl sokeria kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa valkuaiset paksuksi vaahdoksi.

Soseuta vielä kylmät, kohmeiset mansikat sauvasekoittimella ja lisää valkuaisvaahtoon.

Mansikat soseutettuna

Vatkaa mansikkasose ja valkuaisvaahto hyvin yhteen. Alla olevassa kuvassa mansikat on vatkattu valkuaisvaahtoon nopeasti. Jos haluat ilmavamman vaahdon, jatka vatkaamista 1-2 minuuttia.

Mansikkavaahto

Nyt mansikkavaahto on valmis. Vaahto on parhaimmillaan ja kuohkeimmillaan heti nautittuna, sillä se löystyy odottaessaan.

Jos teet sorbettia, laita kulho pakkaseen. Vaahdota seos vielä kerran tai kaksi noin 30 minuutin ja 60 minuutin kohdalla (kun vaahto on päältä jäätynyt, mutta sisältä edelleen pehmeää), jotta sorbetista tulee kuohkeaa.

Vinkki:

* Vaahto säilyttää muotonsa sitä paremmin, mitä vähemmän siinä on mansikoita. Jos mansikoita laittaa 200 g, pysyy vaahto ilmavana suht pitkään, mutta jos mansikoita on 300 g, vaahto lässähtää nopeammin. Suosittelen vaahdon nauttimista heti sen tekemisen jälkeen.

* Mansikkavaahdosta/-sorbetista ylijääneet keltuaiset voi upottaa esimerkiksi ihanaan Crème brûléen.

* Jos teet mansikkavaahdosta sorbettia, se kannattaa valmistaa metallikulhoon, sillä sellainen jäätyy pakkasessa hyvin ja samalla jäähdyttää sorbetin hyvin.

* Jos teet sorbettia, joukkoon on hyvä laittaa enemmän sokeria kuin pelkkään mansikkavaahtoon. Tämä estää osaltaan sorbetin kiteytymistä.

* Sorbettiin voi käyttää myös tuoreita mansikoita. Tällöin pakasta mansikoita, kunnes ne ovat melkein jäässä. Jatka sen jälkeen ohjeen mukaan.

* Mansikan sijasta tähän voi käyttää muitakin marjoja. Käytettävien marjojen on hyvä olla kylmän kohmeisia. Jos käytät kaupan valmista tai itsetehtyä marja- tai hedelmäsosetta, kannattaa sosetta pitää pakkasessa noin 1 tunti, eli kunnes se alkaa jäätyä, ennen kuin soseen lisää valkuaisvaahtoon.

* Ps. Otin vahingossa sulamaan pari sorbettipalloa, joita ei ehdittykään heti syömään. Laitoin kulhon jääkaappiin odottamaan sopivampaa hetkeä ja sorbetti tietenkin suli. Sulanut sorbetti kuitenkin maistui ihanalta, kuohkealta mansikkavaahdolta.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja kevyt mansikkavaahto ja mansikkasorbetti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *