Maidoton kakun täyte, marjamousse ilman maitoa

Munaton ja maidoton täytekakku

Mulla on ollut kokeilulistalla jo pitkään maidottoman täytekakun testaaminen. Kakkupohjan tekeminen onnistuu näppärästi ilman maitoa, mutta täytteen kanssa ei aina olekaan niin helppoa. Itse ainakin tykkään käyttää kakuissa sisällä moussemaisia täytteitä, joihin tulee pääosin kermaa ja tuorejuustoja eli maidottomuus on kaukana. Halusin kuitenkin kokeilla moussetyyppistä täytettä myös maidottomista valmisteista. Veljen poikani täytti pyöreitä viime kuussa ja tapani mukaan sain luvan tehdä kakun juhliin. Päätin samantein kokeilla kakusta maidotonta. Ja pakko hehkuttaa jo tähän väliin, että täyte onnistui yli odotusten! Maistelin kakkua juhlissa, enkä aluksi edes muistanut, että kakussa oli mitään erikoista, vaan luulin mussuttavani ihan tavallista moussekakkua. Olen usein laittanut täytteen joukkoon pelkkää mansikkaa, mutta tällä kertaa voimistin makua vadelmalla. Ihmettelinkin kakkua syödessä, että oho, jopas kakusta tuli tosi tosi hyvä pelkällä vadelmalisällä. Ihanan moussemainen ja ennenkaikkea marjaisaa. Otin vielä toisenkin palan varmistaakseni maun ja kyllä, totta se oli. Vasta lusikoidessani viimeistä lusikallista suuhuni muistin, että ainiin, moussehan olikin maidoton. Maidoton mousse kakun välissä ja päällä on siis tosi namia. Niin herkullista, että voisin väittää tämän olevan vähintään yhtä hyvää kuin maidollisenkin version.

Maidoton marjamousse kakun täyte on herkullinen

Yllä olevasta kuvasta näkee moussen höttöisyyden. Katso kuinka ilmavan näköinen se on 🙂

Alla olevasta kuvasta taas näkee, että mousse on ennen jämähtämistään melko löysää. Kokoaminen kannattaakin tehdä vuoan reunaosan sisäpuolelle, jotta täyte pysyy aloillaan ennen hyytymistään.

Mansikka vadelma mousse maidoton

Tekemästäni kakusta tuli lopulta myös munaton, sillä käytin sisälle tavallisen sokerikakkupohjan sijasta vaaleaa, mehevää, munatonta kakkupohjaa.

Oisko tässä täyte teidän äitienpäiväkakkuun tai muihin kesän juhlien kakkuihin? 🙂

Maidoton marjamousse kakun täytteeksi

Kuvissa näkyvä kakku on tehty 20 cm vuokaan. Lue kakusta enemmän Starwars-tyyppisen kakun postauksesta.

Aineet:

2.5 dl Aplron Cuisine Soya vispautuva

75 g (1/2 prk) OATLY maustamaton kasvislevite

2 dl mansikkasosetta

2 dl vadelmasosetta

2-3 rkl (maun mukaan) sokeria

2 tl vaniljasokeria

3.5 tl liivatejauhetta

3.5 rkl vettä (tai osaksi sitruunanmehua)

Ohje:

Vatkaa vispautuva soijavalmiste kunnolla vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu kasvislevite, mansikka- ja vadelmasoseet, vaniljasokeri sekä maun mukaan sokeria. Liuota liivatejauhe veteen (tai sitruunanmehuun) ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15-20 sekunnin ajan, kun liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan kunnolla vatkaten.

Täyte on todella löysää, joten täytä kakku irtopohjavuokaan tai suoraan tarjoilulautaselle reunavuoan sisälle. Voitele ensin vuoan reunat kevyesti öljyspraylla. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi tai mielellään yön yli. Avaa irtopohjavuoan reunat ja nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle. Jos kokosit kakun suoraan tarjoilulautaselle, poista reunavuoka. Koristele ja tarjoile. Ja nauti! 🙂

Vinkki:

* Jos kokoat kakun tarjoilulautaselle, voit reunavuoan sijasta käyttää kokoamisessa apuna irtopohjaisen vuoan reunaosia.

* Kokeile kakkuun myös muita marjoja tai hedelmiä, vaikkapa mustaherukkaa.

Maidoton kakun täyte

Kommentit (7)

Moikka! Mietin että voisiko liivatteen korvata jollain tai jättää kokonaan pois jotta täytteestä saisi vegaanisen? Ihana ja inpiroiva blogi sinulla!

Moikka Karoliina: 🙂 Täyte on sen verran löysää, että se vaatii jonkin hyydyttävän aineen. Liivatteen saattaa pystyä korvaamaan agar agarilla, mutta valitettavasti määriä en osaa sanoa ilman testailuja. Tämä pitää ehdottomasti itsekin kokeilla joskus. Tätä ennen turvaudun googletteluun. Päädyin äsken pienen nettiseikkailun aikana Kamomillan konditoria -blogiin, josta löytyy ohjeita liivatteen korvaamiseen agar agarilla. Siellä esim. mainitaan ”Liivatteen voi korvata samalla painomäärällä agar-agarjauhetta. Yksi liivatelehti painaa noin kaksi grammaa” eli sen mukaan tähän tulisi n. 14 g agar agaria. Tarkempia ohjeita en valitettavasti osaa luotettavasti kertoa. Ehkä täältä http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html löytynee lisätietoa 🙂
Ja kiitos Karoliina, tuo on aivan ihana kuulla! 🙂

Haluaisin tehdä tämän moussen täytekakkuun mutta onnistuuko täytteen tekeminen ilman laitoja mitenkään…? Minun kakkuni tehdään isoista kääretorttupohjista ja en saa kyllä niihin laitoja mitenkään. Onnistuisiko jos moussea pitää hetken jääkaapissa että jämähtäisi ja levittäisi sitten kakulle?

Hmmm. Yritin miettiä tätä monelta kantilta, ja päädyin siihen, että ehkä olisi paras, jos reunoille saisi tehtyä jonkunlaisen tuen esim. foliosta. Jääkaapissa täyte alkaa hyytyä ensin reunoilta ja pinnalta. Jos täytettä paksentaisi jääkaapissa ennen kakun väliin laittamista, täytettä pitäisi tämän vuoksi sekoitella melko tiuhaan, ettei se ehtisi jähmettyä kunnolla mistään kohtaa, vaan paksuuntuisi tasaisesti. Tämä kuullostaa ainakin omaan korvaani melko hankalalta ja työläältä ja vaatii aikamoista tarkkailua. Jos täyte jähmettyy liikaa, se ei enää levity kunnolla ja samalla myös rakenne rikkoutuu jos sitä lähtee levittämään.
Mutta siis juu, jos palataa tuohon folioajatukseen, niin mitä jos foliosta muotoilisi pienet reunat kakulle. Eli taittaisi kakun reunaa pidemmät folionpalat ensin 3-4 kertaisiksi, laittaisi ne reunoille, taittaisi kulmista yhteen. Jos alareunaan jää rako, josta täyte uhkaa valua pois, voi sinnekin lisätä hieman foliota tai kelmua. Miltä tämä kuullostaisi? 🙂

Tämä kuulostaa ihanalta mousselta, mulla millä korvaisin soijavispin ja kasvisleviteen ( siinä kauraa), kun tarjottavassa ei saa olla soijaa eikä viljatuotteita….

Kommentoi juttua: Maidoton kakun täyte, marjamousse ilman maitoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X