Suklaapossu

Maidoton kakun täyte, marjamousse ilman maitoa

Munaton ja maidoton vadelma-mansikkamousse kakun väliin

Mulla on ollut kokeilulistalla jo pitkään maidottoman täytekakun testaaminen. Kakkupohjan tekeminen onnistuu näppärästi ilman maitoa, mutta täytteen kanssa ei aina olekaan niin helppoa. Itse ainakin tykkään käyttää kakuissa sisällä moussemaisia täytteitä, joihin tulee pääosin kermaa ja tuorejuustoja eli maidottomuus on kaukana. Halusin kuitenkin kokeilla moussetyyppistä täytettä myös maidottomista valmisteista. Veljen poikani täytti pyöreitä viime kuussa ja tapani mukaan sain luvan tehdä kakun juhliin. Päätin samantein kokeilla kakusta maidotonta. Ja pakko hehkuttaa jo tähän väliin, että täyte onnistui yli odotusten! Maistelin kakkua juhlissa, enkä aluksi edes muistanut, että kakussa oli mitään erikoista, vaan luulin mussuttavani ihan tavallista moussekakkua. Olen usein laittanut täytteen joukkoon pelkkää mansikkaa, mutta tällä kertaa voimistin makua vadelmalla. Ihmettelinkin kakkua syödessä, että oho, jopas kakusta tuli tosi tosi hyvä pelkällä vadelmalisällä. Ihanan moussemainen ja ennenkaikkea marjaisaa. Otin vielä toisenkin palan varmistaakseni maun ja kyllä, totta se oli. Vasta lusikoidessani viimeistä lusikallista suuhuni muistin, että ainiin, moussehan olikin maidoton. Maidoton mousse kakun välissä ja päällä on siis tosi namia. Niin herkullista, että voisin väittää tämän olevan vähintään yhtä hyvää kuin maidollisenkin version.

Maidoton marjamousse kakun täyte on herkullinen. Vadelma-mansikkamousse maistuu kaikille.

Yllä olevasta kuvasta näkee moussen höttöisyyden. Katso kuinka ilmavan näköinen se on 🙂

Alla olevasta kuvasta taas näkee, että mousse on ennen jämähtämistään melko löysää. Kokoaminen kannattaakin tehdä vuoan reunaosan sisäpuolelle, jotta täyte pysyy aloillaan ennen hyytymistään.

Mansikka-vadelmamousse maidottomana

Tekemästäni kakusta tuli lopulta myös munaton, sillä käytin sisälle tavallisen sokerikakkupohjan sijasta vaaleaa, mehevää, munatonta kakkupohjaa.

Oisko tässä täyte teidän äitienpäiväkakkuun tai muihin kesän juhlien kakkuihin? 🙂

Maidoton marjamousse kakun täytteeksi

Kuvissa näkyvä kakku on tehty 20 cm vuokaan. Lue kakusta enemmän Starwars-tyyppisen kakun postauksesta.

Aineet:

2.5 dl Aplron Cuisine Soya vispautuva

75 g (1/2 prk) OATLY maustamaton kasvislevite

2 dl mansikkasosetta

2 dl vadelmasosetta

2-3 rkl (maun mukaan) sokeria

2 tl vaniljasokeria

3.5 tl liivatejauhetta

3.5 rkl vettä (tai osaksi sitruunanmehua)

Ohje:

Vatkaa vispautuva soijavalmiste kunnolla vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu kasvislevite, mansikka- ja vadelmasoseet, vaniljasokeri sekä maun mukaan sokeria. Liuota liivatejauhe veteen (tai sitruunanmehuun) ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15-20 sekunnin ajan, kun liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan kunnolla vatkaten.

Täyte on todella löysää, joten täytä kakku irtopohjavuokaan tai suoraan tarjoilulautaselle reunavuoan sisälle. Voitele ensin vuoan reunat kevyesti öljyspraylla. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi tai mielellään yön yli. Avaa irtopohjavuoan reunat ja nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle. Jos kokosit kakun suoraan tarjoilulautaselle, poista reunavuoka. Koristele ja tarjoile. Ja nauti! 🙂

Vinkki:

* Jos kokoat kakun tarjoilulautaselle, voit reunavuoan sijasta käyttää kokoamisessa apuna irtopohjaisen vuoan reunaosia.

* Kokeile kakkuun myös muita marjoja tai hedelmiä, vaikkapa mustaherukkaa.

Maidoton kakun täyte

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maidoton kakun täyte, marjamousse ilman maitoa

Karoliina

Moikka! Mietin että voisiko liivatteen korvata jollain tai jättää kokonaan pois jotta täytteestä saisi vegaanisen? Ihana ja inpiroiva blogi sinulla!

Henna

Niin, tämä ohje ei ole täysin vegani koska sisältää liivatetta joka on possusta tai naudasta.
Kokeilka agaria, se on kasvisperäinen jauhe mutta pitää olla tarkka sen käytössä ettei tule liian kova tai ei hyydy ollenkaan.

Suklaapossu

Moikka Karoliina: 🙂 Täyte on sen verran löysää, että se vaatii jonkin hyydyttävän aineen. Liivatteen saattaa pystyä korvaamaan agar agarilla, mutta valitettavasti määriä en osaa sanoa ilman testailuja. Tämä pitää ehdottomasti itsekin kokeilla joskus. Tätä ennen turvaudun googletteluun. Päädyin äsken pienen nettiseikkailun aikana Kamomillan konditoria -blogiin, josta löytyy ohjeita liivatteen korvaamiseen agar agarilla. Siellä esim. mainitaan ”Liivatteen voi korvata samalla painomäärällä agar-agarjauhetta. Yksi liivatelehti painaa noin kaksi grammaa” eli sen mukaan tähän tulisi n. 14 g agar agaria. Tarkempia ohjeita en valitettavasti osaa luotettavasti kertoa. Ehkä täältä http://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html löytynee lisätietoa 🙂
Ja kiitos Karoliina, tuo on aivan ihana kuulla! 🙂

Rixu

Haluaisin tehdä tämän moussen täytekakkuun mutta onnistuuko täytteen tekeminen ilman laitoja mitenkään…? Minun kakkuni tehdään isoista kääretorttupohjista ja en saa kyllä niihin laitoja mitenkään. Onnistuisiko jos moussea pitää hetken jääkaapissa että jämähtäisi ja levittäisi sitten kakulle?

Suklaapossu

Hmmm. Yritin miettiä tätä monelta kantilta, ja päädyin siihen, että ehkä olisi paras, jos reunoille saisi tehtyä jonkunlaisen tuen esim. foliosta. Jääkaapissa täyte alkaa hyytyä ensin reunoilta ja pinnalta. Jos täytettä paksentaisi jääkaapissa ennen kakun väliin laittamista, täytettä pitäisi tämän vuoksi sekoitella melko tiuhaan, ettei se ehtisi jähmettyä kunnolla mistään kohtaa, vaan paksuuntuisi tasaisesti. Tämä kuullostaa ainakin omaan korvaani melko hankalalta ja työläältä ja vaatii aikamoista tarkkailua. Jos täyte jähmettyy liikaa, se ei enää levity kunnolla ja samalla myös rakenne rikkoutuu jos sitä lähtee levittämään.
Mutta siis juu, jos palataa tuohon folioajatukseen, niin mitä jos foliosta muotoilisi pienet reunat kakulle. Eli taittaisi kakun reunaa pidemmät folionpalat ensin 3-4 kertaisiksi, laittaisi ne reunoille, taittaisi kulmista yhteen. Jos alareunaan jää rako, josta täyte uhkaa valua pois, voi sinnekin lisätä hieman foliota tai kelmua. Miltä tämä kuullostaisi? 🙂

Tiia

Tämä kuulostaa ihanalta mousselta, mulla millä korvaisin soijavispin ja kasvisleviteen ( siinä kauraa), kun tarjottavassa ei saa olla soijaa eikä viljatuotteita….

Henna

Kookoskermalla 😊

Suklaapossu

Kiitos vinkistä Henna 😊

Krista

Moikka!
Minkä kokoiseen vuokaan mahdoit kakun tehd tällä ohjeella? 🙂

Tittuli

Hei! Tämä oli todella hyvän makuinen täyte ja kun täytettä tehdessä laittoi ripauksen enemmän liivatetta, niin ei tarvinnut vuorauksia, vaan täyte levittyi ja pysyi kakun reunoilla sekä päällä ihan hyvin. Juuri perjantaina testasin.

Suklaapossu

Hei Tittuli! Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi ja vinkistäsi liivatteen lisäämisen suhteen 🙂

Jonna

Kuinka monta liivatelehteä tuo määrä olisi? Tytön synttäreille pitäisi uskaltaa tehdä maidoton (ja gluteeniton) kakku. Minulla 24cm vuoka, pitäisikö täytteen määrää vähän lisätä?

Suklaapossu

1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä, joten tähän täytemäärään menisi noin 7 liivatelehteä. Täyte riittänee näillä määrillä myös 24 cm kakkuun, JOS täytteen ei tarvitse ulottua kakun reunoilla ja päälle. Jos taas haluat täyttää kakun näin, että täyte on kakun reunoilla ja päällä, niin suosittelen tekemään 1.5-kertaisen annoksen.

Jatta

Tätä juuri etsinkin. Olen tehnyt maidotonta, gluteenitonta ja nyt viime viikolla piti olla myös vege kakku eli ei saanut olla liivatetta. Vanhin tytär oli keksinyt vegegeelin. Sormi suussa sitä testailin. Kyllä se onnistui! Nyt la pitäisi taas kakku tehdä ja etsinkin jotain moussea siihen tavallisen kerman /soija/kaurakerman tilalle. Taidan nyt kokeilla sinun ohjettasi ja käyttää sitä vegegeelin, koska agar agar ei myöskään ole vielä hallinnassa. Toivottavasti onnistun!

Suklaapossu

Hei Jatta! 🙂 Minullakin on ollut mielessä testailla tätä vegegeelillä, mutta en ole vielä ehtinyt. Teitkö jo kakun? Miten sen kanssa kävi? 🙂

Julia

Moikka!

Ajattelin tehdä tämän moussetäytteen siskoni kakun naked cake kakun väliin. Olisiko mahdollista jos moussen tekisi valmiiksi jo edellisenä iltana ja täyttäisi klo 15-16 moussen kakun väliin. Moussen täyttäisin pursottimella, tuleeko yön yli jähmetetystä moussesta liian jähmeää ja huonosti pursottimesta irtoavaa? täytyykö siis liivatejauhetta vähentää jos moussen tekee tällä tavalla? Tai jos moussen saa tehtyä aamusta, olisiko siis tuo alkuperäinen liivatemäärä riittävä ilman liiallisen jähmettymisen pelkoa? 😀

Suklaapossu

Moikka Julia! En ole koskaan kokeillut pursottaa liivatteella hyydytettyä moussea, joten voin vain arvuutella miten se toimisi. Pelkään hieman sitä, että jo jähmettyneen moussen koostumus/rakenne muuttuu liikaa, eikä siitä tule siistiä, jos sitä pursottaa. Toki tämä pelko voi olla vääräkin. Ja jos taas mousse ei ole kunnolla jähmettynyt, se voi olla liiankin löysää pursotettavaksi ja valuu kakun välistä pois liian nopeasti. Onko pursottaminen ainut vaihtoehto? Mietin sitä, jos kakun täyttäisi suoraan kakkupohjan kokoiseen vuokaan, olisi lopputulos suunnilleen tämän näköinen https://kotiliesi.fi/suklaapossu/raikas-raparperi-mansikka-nakukakku-synttareille/ .

Miltsi

Voiko tämän päälle laittaa Sokerimassaa 😅

Suklaapossu

Hei Miltsi! Täytteessä on liivatetta ja sellaista täytettä ei valitettavasti suositella laitettavan suoraan kosketuksiin sokerimassan kanssa. Onko ajatuksissasi laittaa päälle sokerimassakoristeita vai kuorruttaa koko kakku sokerimassalla? Jos kyse on koristeista, niiden pohja kannattaa sivellä esim. sulatetulla suklaalla. Jähmettynyt suklaa toimii eristeenä sokerimassakoristeen ja kakun välissä, jolloin koristeen voisi laittaa suoraan liivatetta sisältävän kakun päälle.

Miltsi

Tarkoitus olisi laittaa Sokerimassaa kokonaan yli. Pitäisi saada tehtyä puna-musta-valkoinen kakku 🙈 maidottomana.

Suklaapossu

Hmm. Mitäs jos tekisit täytekakun tavalliseen tapaan eli sellaisen, jossa täytettä on vain kakkupohjien väleissä eli päällimmäinen kerros on kakkupohjaa. Tämän jälkeen tekisit eristekerrokseksi voikreemin tai marenkivoikreemin (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kevennetty-marenki-voikreemi-sveitsilaisella-marengilla/) tapaisen kuorrutteen, mutta maidottomasta margariinista. Sivelisit tuota kreemiä kakun pintaa ohuen tasaisen kerroksen, kakku jääkaappiin hetkeksi, ja sen jälkeen päälle sokerimassa.

Tai kakkosvaihtoehto: Mitä jo värjäisi osan tuosta kreemistä punaisella, osan mustalla ja loppuosan taittaisi tipalla liilaa valkoisemmaksi ja kuorruttaisi kakun pelkästään niillä. Musta väri saattaa tosin olla hankala saavuttaa kreemiä värjäämällä (en tiedä, saako esim. Progelin väreillä tarpeeksi mustaa aikaiseksi)… Miltäs nämä vaihtoehdot kuullostaisivat? 🙂

Marju

Miten mousse saadaan kakun reunoille?

Irina Lisinen

Hei Marju! Moussen saa kakun reunoille, kun kakun kokoaa kakkupohjaa isompaan vuokaan ja hyydyttää kakun siinä. Näin reunoille jää tilaa, johon mousse valuu. Täältä löytyy yksi (sanallinen) esimerkki tuollaisesta kakusta ja kakkuun liittyvistä mitoista: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/

Pipsukka

Kuinka monelle tämä kakku on?

Irina Lisinen

Moi Pipsukka! Kakusta riittää arviolta noin 15 syöjälle. Toki riittoisuus on aina kiinni muista tarjottavisa sekä siitä, kuinka persoja kakuille syöjät ovat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *