Helppoa ja mehevä vaalea kakkupohja (munaton)

Mehevä vaalea kakkupohja

Ihanan mehevä vaalea kakkupohja, joka valmistuu helposti ilman vatkaimia, vain sekoittamalla aineet yhteen? Jep, tässä se on! Jo toistamiseen. Mikäli ohje vaikuttaa tutulta, se johtuu siitä, että kakkupohja on yksinkertaistetumpi versio jo blogista löytyvästä, tykätystä, helposta, munattomasta ja maidottomasta vaaleasta kakkupohjasta eli kakkupohja on myös munaton. Ohjeen muokkaaminen maksoi kuitenkin sen verran, että taikina ei enää ole maidoton, sillä etikka+vesiseoksen sijasta ohjeessa on käytetty maitotuotteita.

Mehevä kakkupohja ilman kananmunaa

 

 

Helppo munaton ja maidoton vaalea kakkupohja on ollut jo käytössä jo usein sen kehittämisen jälkeen eli viimeiset neljä vuotta. Viime kesänä innostuin leipomaan Juhannuksena mökille kulhokakun, jota varten paistoin pellillä munattoman pohjan, joka muistutti paljon tuota aiempaa versiota, mutta oli hippasen helpompi. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että etikan pystyy unohtamaan ilman että mehevyys tai koostumus kärsi. Etikka-vesiseoksen korvaakin nyt piimä tai maustamaton jogurtti. Vettä paksumman hapanmaitotuotteen ansiosta pohja nousee aiempaa tasaisemmin. Ja on supermehevä!

Kesän jälkeen olen testaillut tätä ohjetta uudestaan sekä 16 cm vuoiassa että 20 cm vuoissa. Lopputulos on se, että mitä ohuempi kerros taikinaa on vuoassa, sitä kuohkeampi pohjasta tulee. Tämän takia taikina kannattaa paistaa mieluusti vähintään kahdessa vuoassa.

Yhdestä annoksesta taikinaa riittää kahteen 16 cm vuokaan, jolloin lopputuloksena on kaksi noin 4 sentin korkuista kakkupohjaa, jolloin kakkuun saa neljä noin 2 sentin paksuista pohjaosaa.

Taikinasta saa myös kahdessa noin 20 cm vuoassa kaksi pohjaa, niiden korkeus on noin 3 cm / pohja. Tällöin käytössä on siis neljä reilun sentin paksuista kakkupohjaa.

Mehevä kakkupohja

Taikinan voi toki paistaa myös yhdessä 20 cm vuoassa, mutta tällöin koostumus on tiiviimpi ja kakku nousee huonommin. Yhdessä vuossa paistetun pohjan saa tällöin leikattua 3 osaan.

Tuolla tavalla paistettu pohja vilahtikin jo kinuskimousse vadelmilla -postauksen yhteydessä. Tuolloin paistoin tai pikemminkin tytär paistoi taikinan testimielessä yhdessä 20 cm vuoassa. Kuvista ehkä hahmottaa, että pohjan sai hyvin leikattua kolmeen osaan, mutta koostumus oli tiiviimpi kuin kahdessa vuoassa paistettaessa.

Taikinasta riittää myös pellille. Pellilliseen sopivat määrät löytyvät hieman alempaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koska pellille tuele taikinaa ohut kerros, on pohja TODELLA pehmeä. Sen siirtäminen kokonaisena saattaa olla melkoinen haaste. Pellillä paistetusta pohjasta saa kuitenkin tehtyä esim. muotokakkuja leikkaamalla siitä sopivan kokoisia paloja.

Vaalea munaton ja maidoton kakkupohja

Ohje saattaa toimia myös maidottomana, kunhan korvaa piimän maidottomalla jogurtilla. Tästä minulla ei (vielä) ole kokemusta, joten jos testailet ohjetta maidottomana, kuulisin mieluusti miten kävi 🙂

Tällainen helppo ja herkullinen ohje kuuluu selvästi hyvään talteen ja muille jaettavaksi, joten tässä se tulee.

 

Mehevä vaalea kakkupohja (munaton)

Kahteen noin 16 cm vuokaan, jolloin saat kaksi noin 4 cm korkuista pohjaa

TAI kahteen noin 20 cm vuokaan, jolloin saat kaksi noin 3 cm korkuista pohjaa.

Aineet:

5 dl vehnäjauhoja

2.5 dl sokeria

0.75 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1.75 dl rapsi- tai rypsiöljyä

4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin isohkossa kulhossa. Kaada samaan kulhoon öljy ja piimä ja sekoita sekaisin. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Voitele kaksi noin 16-18 cm irtopohjavuokaa. Kaada taikina vuokiin.

Paista pienempiä kakkupohjia 175 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä tai isommassa 20 cm vuoassa olevaa pohjaa 160 asteessa noin 55 minuuttia.

Munaton ja maidoton kakkupohja

Yllä oleva ohje riittää myös noin 30 x 40 cm kokoiseen pellilliseen, mutta pohjasta voi tulla liiankin pehmeä ja samalla myös hajoava. Pohjan paksuus ja pehmeys riippuu toki myös pellin koosta. Tässä kuitenkin ohje hieman isompaan taikinaan, jolla saat aavistuksen kestävämmän pohjan.

Pellillinen mehevää, munatonta kakkupohjaa

Aineet:

6 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

0.75 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

2 dl rapsi- tai rypsiöljyä

5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin isohkossa kulhossa. Kaada samaan kulhoon öljy ja piimä ja sekoita sekaisin. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Kaada taikina leivinpaperoidulle noin 30 x 40cm kokoiselle syvälle uunipellille ja tasoita. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä kokonaan ennen käyttämistä.

Vinkki:

* Pohja on todella pehmeä ja miltei höttöinen, joten se saattaa hajota siirrettäessä. Jäähdytä pohja mahdollisimman viileäksi, niin siirtäminen helpottuu hieman.

Kommentit (3)

Tällä ohjeella tehtynä ei varmaan kääretorttu onnistu?

Hei Sirpa! Suosittelisin munattoman kääretortun leipomiseen täältä löytyvää ohjetta: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mustaherukkainen-meheva-kaaretorttu-munaton/ Tuo kääriytyy tosi kivasti ja maistuu mehevältä vaalealta kahvikakulta. Juuri viime kesänä tehtiin vadelmista vastavaa ja hyvää oli sekin 🙂

Ainut miinus on (ehkä) se, että pohja on melko ohut. Ohuudestaan huolimatta se on toiminut meillä tosi hyvin, mutta silti mulla on ollut suunnitelmissa testata taikinaa hieman isompana, noin 1.25-kertaisena ja katsoa, kääriytyykö se myös yhtä nätisti. Toimii siis jo tällaisenaan, mutta halutessaan voit kokeille myös isompana, jos uskallat/haluat 🙂

Miten onnistuu gluteenittomana?

Kommentoi juttua: Helppoa ja mehevä vaalea kakkupohja (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X