
Kinuskimousse vadelmilla kakun täytteeksi

Kinuskimousse on ollut omassa keittiössäni yksi eniten käytetyistä kakun täytteistä sillä se maistuu hyvältä ja sopii sekä vaaleiden että tummien kakkupohjien kaveriksi. Tästä huolimatta edellisestä kerrasta taitaa olla jo miltei viitisen vuotta. Innostuin nyt pitkästä aikaa tekemään pari kakkua tällä täytteellä ja samalla muistin, kuinka ihanaa tuo täyte onkaan! Makean kinuskimoussen pariksi sopii loistavasti kirpsakat marjat kuten puolukat, punaherukat tai vadelmat. Tällä kertaa kakut saivat sisäänsä vadelmia. Oli muuten aika täydellinen makupari, nam!
Tämä kinusmousse on miltei samanlainen kuin kinuski-puolukkatäytteen mousse, mutta tällä kertaa tein ohjeeseen pari pikkumuutosta. Vaihdoin toisen kuohukerman vispikermaan, jotta täytteestä tuli kuohkeampi ja ilmavampi sekä lisäsin tuorejuuston määrää niin, että sain koko paketin käytettyä.
Ohjeen mukaisesta määristä riittää kahteen noin 20 cm kakun väliin tai kolmeen 16 cm kakun väliin.
Kakun täyte: Kinuskimousse vadelmilla
16 cm kakun kolmeen väliin tai 20 cm kakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1-1.5 tl liivatejauhetta (TAI 2-3 liivatelehteä, ks. vinkkiosio alempaa)
1-1.5 rkl vettä
n. 2 dl vadelmia
Ohje:
Tee kinuskikastike päivää ennen täytteen tekemistä valmiiksi, jotta kastike ehtii kunnolla jäähtymään jääkaappikylmäksi. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa ja sokeri on kokonaan sulanut. Jäähdytä kinuskikastike ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta sen jälkeen jääkaappiin ainakin 5 tunniksi tai yön yli.
Tee täyte loppuun: Vatkaa kylmä kinuskikastike vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen vispikerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää vispikerman joukkoon notkistettu tuorejuusto ja vatkaa kunnolla sekaisin. Vatkaa joukkoon myös vaahdotettu kinuskikastike ja jatka vatkaamista noin minuuttia, kunnes mousse on paksuhkoa eli mousseen jää vatkaimesta selvät jäljet.
Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Lämmitä turvonnutta liivatetta mikrossa noin 10-15 sekuntia tai kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada sulanut liivate täytteen joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti täytettä vatkaten.
Täytä kakku levittämällä täytettä kakkupohjan päälle ja ripottele pinnalle vadelmia.
Toista. Laita täytetty kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 8 tunniksi tai yön yli.
Vinkit:
* Kakkupohjan paino vaikuttaa liivatteen määrään. Käytä tukevamman ja painavamman kakkupohjan kanssa 1.5 tl liivatejauhetta. Kevyemmän, esimerkiksi sokerikakkupohjan kanssa, riittää 1 tl liivatejauhetta.
* Täyte on ennen hyytymistä sen verran löysää, että kakku on hyvä koota suoraan irtopohjavuoan reunaosien sisäpuolelle. Anna kakun hyytyä vähintään muutama tunti ennen reunaosien poistamista.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kinuskimousse vadelmilla kakun täytteeksi
Mikä kakkupohjaresepti tässä on ollut käytössä? Näyttää hyvälle!
Hei Julia! Tässä oli pohjana mehevä vaalea kakkupohja, joka muistuttaa jo blogista löytyvää helppoa munatonta ja maidotonta kakkupohjaa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-munaton-ja-maidoton-vaalea-kakkupohja/), mutta on aavistuksen helpompi (ja vain munaton). Ohje oli mielestäni niin hyvä, että on tulossa blogiin lähiaikoina 🙂
Moniko kertaisena täyte olisi hyvä 24-26cm pohjaan? 🙂
Hei A.L! Täältä löytyy muuntokertoimia, joista on helppo tarkistaa sopiva kerroin: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/ Tuolta löytyvän taulukon mukaan 24 cm vuokaan sopisi noin 1.5-kertainen täyte 🙂
Käytitkö jäisiä vadelmia? Pohdin, miten käy kun vadelmat sulaa? Kostutitko kakkua vai onko täyte niin ”märkää” ettei tarvi?
Moikka Minttu! Käytin tähän kotimaisia pakastevadelmia. Vadelmista irtoaa sulaessaan hyvin vähän nestettä esim. mansikoihin verrattuna, joten ne toimivat tässä hyvin. Muistutuksena; ulkomaalaisia vadelmia käytettäessä kannattaa käyttää vain tuoreita vadelmia, sillä pakastevadelmat on aina hyvä keittää.
Käytin tässä täältä löytyvää munatonta kakkupohjaa: : https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppoa-ja-meheva-vaalea-kakkupohja-munaton/ Se oli niin kostea, etten kostuttanut sitä mitenkään. Toki tuokin pohja saattaa kuivahtaa, mikäli paisto menee liian pitkäksi. Tällöin pohja kannattaa kostuttaa kevyesti, kuten myös perussokerikakkupohja.