Ihana neljän juuston piirakka, munaton

Herkullinen neljän juuston piirakka munattomana

Juustot ovat ihania. Ja niistä tehty piirakka on superherkullista! Tästä neljän juuston piirakasta löytyy nimenmukaisesti neljää erilaista juustoa niin homejuustosta tuorejuustoon ja emmentalista fetajuustoon eli miltei kaikkia lempparijuustojani vuohenjuustoa lukuunottamatta. Juustojen lisäksi piirakasta löytyy ihania pirskahtelevia tomaatteja. Kuullostaako herkulliselta? Minusta kuullosti ja maistamisen jälkeen totesin, että tämä on yksi parhaista tekemistäni suolaisista piirakoista. Piirakka valmistuu ilman kananmunaa, joten se käy myös muna-allergisille.

Herkullinen munaton suolainen piirakka

Piirakan pohja on samanlainen helppo, herkullinen ja juustoinen kolmen aineen pohja, joka löytyy Tomaatti-vuohenjuustopiirakastakin. Pohja sopii täytteeseen täydellisesti, sillä molemmista löytyy samaa emmental-juustoa.

Täyte mun piti alunperin tehdä herkullisen Aurajuustopiirakan ohjeen mukaan, mutta ohje muuttui vieläkin juustoisemmaksi samalla kun muokkasin ohjeesta munattoman. Juustojen käytössä on nimittäin se hyvä puoli, että ne mahdollistavat kananmunan poisjättämisen, sillä juustot sitovat aineita yhteen siinä missä munakin. Siksi tästäkään piirakasta ei huomaa lainkaan munattomuutta. Maku ja koostumus ovat aivan loistavia.

Tein piirakan kahden lapsemme yhteissynttäreille. Toinen synttärisankareista innostui valtavasti, kun luettelin erilaisia juustoja, joita piirakkaan voisi laittaa. Juustohiirenä hän olisi kaivannut näiden neljän juuston lisäksi piirakkaan vielä ainakin sulatejuustoa ja vuohenjuustoa, mutta päätin pitää makupaletin simppelimpänä. Juustoja voi kuitenkin vaihtaa oman mieltymystensä mukaan toisiin, kunhan muistaa, että joukossa on hyvä olla (oman maun mukaan maustettua) tuorejuustoa sekä emmental-juuston tyyppistä juustoa.

Paras piirakka aikoihin

Tällainen neljän juuston piirakka oli tarjolla lastemme yhteissynttäreillä ja se sai valtavasti kehuja myös muilta syöjiltä. Eikä ihme. Voiko juustoista tehdyistä leivonnaisista tulla mitään muuta kuin herkullisia? 🙂 Piirakka sopii juhlien lisäksi tarjolle myös arkipöytään lounaaksi tai päivälliseksi vaikka salaatilla höystettynä. Valmista piirakka edellisenä iltana ja lämmitä kevyesti ennen nauttimista.

 

Herkullinen neljän juuston piirakka tomaatilla, munaton

n. 24-26 cm pyöreään vuokaan tai n. 20 x 25 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan

Pohja:

100 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita

100 g vehnäjauhoja

100 g juustoraastetta (käytin mustaleimaemmentalia)

Täyte:

200 g valkosipulituorejuustoa (TAI muuta maustettua tuorejuustoa maun mukaan)

150 g kreikkalaista jogurttia (TAI maustamatonta jogurttia tai turkkilaista jogurttia)

150 g (mustaleima)emmentalia

0.5 tl valkosipulimurskaa

kourallinen basilikan lehtiä

1/2 pkt Aurajuustoa

100 g fetajuustoa

n. 10-15 minitomaattia puolitettuina

Ohje:

Tee ensin pohja. Lämmitä voita mikrossa, kunnes se pehmenee hieman. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja juustoraaste ja sekoita, kunnes aineet ovat hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan suottas vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin kovin. Taikina riittää kyllä, vaikka saattaa näyttää, että sitä on liian vähän. Jätä vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Hienonna basilikan lehtiä hieman pienemmiksi. Sekoita tuorejuuston, kreikkalainen jogurtti, raastettu emmentaljuusto sekä valkosipulimurska ja basilika keskenään. Puolita tomaatit ja pilko fetajuusto pienehköiksi kuutioiksi. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Murustele piirakkapohjan päälle aurajuusto sekä lisää kuutioitu fetajuusto sekä tomaatin puolikkaat.

Fetajuustoa sinihomejuusto ja tomaatteja

Levitä päälle tuorejuusto-jogurtti-juusto-seos. Se on melko jäykkää, mutta levittyy kyllä lusikalla levittäen hyvin.

Levitä munaton piirakan täyte

Laita piirakka uuniin ja paista 200 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna piirakan jäähtyä hieman.

Vinkit:

* Piirakan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja lämmittää hieman ennen tarjoilua uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

* Kokeile piirakkaan basilikan sijasta myös muita yrttejä. Esim. timjami sopisi tähän tosi hyvin.

* Kokeile piirakkaan erimakuisia tuorejuustoa.

* Valkosipulin sijasta piirakan voi maustaa oman maun mukaan muillakin mausteilla/yrteillä.

 

PS. Tämän piirakan tekeminen ei onnistunut ilman toilailuja ja epävarmuuden tunnetta tulevasta onnistumisesta. … Nimittäin juuri kun sain piirakan uuniin, tajusin, että olisihan auran ja fetankin voinut sekoittaa ”liemeen” eikä jättää ainoastaan pohjalle. Tällaisia ajatusmokia tuppaa sattumaan nykyään useinkin, kun keskittymiskyky on hieman hataraa lasten huudellessa ”Äiti. Äitiiii!”. Noh, onneksi tuosta sekoittamisesta ei ollut haittaa, vaan aineet olivat uunissa muhiessaan sekoittuneet toisiinsa juuri sopivasti ihanan suolaiseksi kokonaisuudeksi.

 

Kommentit (2)

Tämä oli tosi hyvää, kiitos reseptistä! Tein tupareihin ja kaikki meni, munattomuudesta plussaa 🙂 itselläni paistoajaksi riitti 25 min, muuten olisi kärähtänyt.

Loistavaa, ihana kuulla Krisse! Ja hyvä ettei kärtsännyt 🙂 Paistoajoissa saa joskus olla tarkkana, uuneissa saattaa olla paljonkin eroja.

Kommentoi juttua: Ihana neljän juuston piirakka, munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X