Taivaallinen mustaherukkamoussekakku

Poikamme ristiäisiä vietettiin heinäkuun toiseksi viimeisenä sunnuntaina. Tämä mielettömän ihana mustaherukkamoussekakku oli yksi juhlissa tarjoiluista kakuista. Eräs blogini lukija oli testannut Silkinpehmeää mansikkamoussekakkua mustaherukasta, ja mustaherukkafanina innostuin kakusta samantein ja halusin tehdä sellaisen poikamme ristiäisiin. Ja hyvä niin. Kakusta tuli I-HA-NA! Miedon, pehmoisen suklaakakkupohjan päällä oli silkinsileä, aivan ihastuttavan pehmeä ja mustaherukan makuinen moussekerros. Sluprs! Valitettavasti tuota höttöisyytä ei näe kuvista, sillä en ehtinyt ottamaan kakusta palakuvaa, mutta mansikkaisen versiosta saa paremman käsityksen ihanasta koostumuksesta. Kiitos vielä herkullisesta vinkistä Sorbetti! 🙂

Kaivoin ennen kakun leipomista kaikki kakkuvuokani pöydälle ja huomasin ison sydänirtoreunakakkuvuoan, jota en ollut käyttänyt aikoihin. Ajattelin sydämen mallin olevan aika kiva ristiäisissä, joten tein kakun siihen vuokaan. Tai no pohjan paistoin pellillä, sillä pelkäsin taikinan valuvan reunojen alta pois, sillä tuo reunavuoka ei ollut täysin vaaterissa leivinpellin kanssa, vaan alaosaan jäi pienen pieni rako. Painoin sydämen mallisen reunavuoan pellille ja laitoin pellin pakkaseen hetkeksi. Näin sain siirrettyä pohjan ehjänä tarjoilulautaselle. Loput pohjasta käytin punaherukka-mansikkatrifleen (nami nami!).

Tein mustaherukkamoussea hieman pienemmän (noin 3/4) annoksen kuin viime kakussa mansikkamoussea, ja samalla ohje hieman muokkaantui. Ehkäpä yövalvomiset väsymyksineen olivat saaneet aivoni jumiin, ja ajatuksissa laitoin liivatetta liikaa. Tajusin asian vasta, kun maistelin jääkaappiin jättämääni pientä jämäannosta. Korjasin suoraan ohjeeseen hieman pienemmän määrän. Itse siis käytin 3 tl liivatejauhetta, kun jo 2.5 tl riittänyt. Vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut, sillä valmiissa kakussa tuota liivatemokaa ei huomannut lainkaan, vaan täyte oli aivan ihanan pehmoinen, miltei höttöinen. Olikohan syynä se, että käytin kakun pakkasen kautta. No, mutta ensi kerralla kokeilen kuitenkin, pärjääkö vähemmälläkin määrällä 🙂

Kuten olen aiemminkin kirjoittellut ristiäisjutuista, ei makeiden leivonnaisten kohdalla kaikki sujunut aivan putkeen. Ennemminkin tuntui siltä, että mitä enemmän yritti, sitä enemmän kaikki meni pieleen.. Tämän kakun kohdalla kaikki meni siihen asti tosi hienosti, kunnes nostin kakun jääkaapista koristelua varten. Kakun reuna otti osumaa ylemmän hyllyn reunasta ja siitä lähti pieni pala pois. No, samalla tosin ratkesi myös koristeluongelma, sillä ennen tuota en ollut osannut päättää miten koristelisin kakun. Kolhun saanut kohta piti peitellä jotenkin, ja korjauspuuhiin saivat kelvata jääkaappiin kerätyt marjat. Sen takia koristelusta tuli tuollainen, oikeastaan aika kivakin 🙂 Eikä ulkonäko kuitenkaan ole tärkein, vaan se maku. Tämä oli mielestäni huippuherkkua!

Mustaherukkamoussekakku mehevällä suklaapohjalla
Sydänvuokaan, vastaa n. 26-27 cm pyöreää vuokaa.

Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja (valmiista pohjasta käytetään kakkuun vajaa puolet)

Täyte (mustaherukkamousse italialaisella marengilla):
130 g valkuaista (n. 4 m-munan valkuaista)
2.25 dl sokeria
300 g paseerattua mustaherukkasosetta (= n. 400g mustaherukoita)
5 dl Flora vispiä
1 rkl vaniljasokeria
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl sitruunan mehua

Ohje:
Huom! Tässä tehdään pohja pellille. Valmiista pohjasta leikataan vuoan kokoinen pala. Voit tehdä pohjan myös suoraan noin 28 cm vuokaan. Katso tähän ohje vinkkiosiosta alempaa.

Tee pohjataikina erillisen ohjeen mukaan. Paista taikina leivinpaperoidulla syvällä (n. 35 x 40cm) kokoisella uunipellillä 175 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohjan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi leivinliinalla, ja jos teet täytteen vasta myöhemmin, laita päälle vielä folion palat, jotta pohja ei kuivu suotta.

Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mustaherukat ja halutessasi paseeraa ne (= puserra siivilän läpi). Purista sitruunasta mehu.

Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle.Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse välttämättä kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy kokonaan ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Sekoita 2.5 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään. Anna turvota. Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Sekoita liivateseos mustaherukkasoseeseen. Lisää mustaherukkasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös vispattu Vispi varovasti käännellen.

Leikkaa esim. sydämen mallisen reunavuoan avulla pohjasta palanen. Laita vuoan reunat tarjoilulautaselle ja pohjapala reunojen sisään. HUOM! Pohjan liikuttelu onnistuu helpoiten, jos pohja on käynyt pakkasen kautta ja on jäässä! Voitele vuoan reunat kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Kakku suorastaan liukuu pois, jos reunat on rasvattu. Kaada täyte pohjan päälle ja heiluttele hieman, niin täyte menee tasaisemmin. Tasoita vielä päältä vaikkapa palettiveitsellä.

Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi (tai pakasta kakku, kuten itse tein). Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele vaikka kermavaahdolla ja marjoilla.

Vinkki:
* Huomaa, että mustaherukkasoseen pitää olla huoneenlämpöistä (ei siis kylmää) siinä vaiheessa, kun liivate sekoitetaan siihen.

* Käytin pohjasta kakkuun vain vajaa puolet. Loppupohjan voi säästää vaikka
kakkutikkareihin tai nauttia triflenä kermavaahdon ja marjojen kera. Se muuten on hyvää! 🙂 Tai sitten taikinan voi tehdä samantein pienempänä sopivan kokoiseen vuokaan.

* Voit tehdä kakun myös pyöreänä n. 28 cm kokoisena. Tee tällöin taikina suoraan sen kokoiseen vuokaan. Yhdestä kokonaisesta annoksesta taikinaa saat kaksi pohjaa, joista toisen voit pakastaa myöhempää käyttöä varten. Huomaa, että paistoaika on tällöin pidempi kuin tässä ohjeessa eli noin 45 minuuttia. Muista kokeilla kypsyy, sillä uuneissa on eroja.

* Voit tehdä pohjan pyöreään n. 28 cm vuokaan myös 2/3 kokoisella taikinalla, joka on laskettu valmiiksi Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan vinkkiosioon. Tällöin saat yhden muhkean pohjan. Huomaa, että paistoaika on tällöin noin 20 minuuttia.

* Pohjan kypsyys kannattaa tarkastaa aina heti kun pohja tuntuu keskeltä kevyesti sormella koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Kypsyys kokeillaan tökkäämällä tikku keskelle kakkua. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka paistamista vielä, kunnes pohja kypsä.

* Irtoreunavuoka tai reunavuoka on tälläisessä kakussa aina kätevä, sillä täyte on melko löysää ennen jähmettymistä.

Edit. 18.8.2018: Lisätty ohjeeseen uunipellin koko sekä vinkkiosioon tarkempia tietoja 28 cm vuokaan tehdystä pohjataikinan paistamisesta.

Ristiäispäivä oli aivan ihana, vaikkakin todella helteisen hikinen. Osan tarjoiluista valmistelin valmiiksi etukäteen pakkaseen ja se helpotti viikonlopun kulkua kummasti. Vältyin varmaankin ensimmäistä kertaa elämäni aikana viikon parin päivän stressiltä, joka mulle iskee juhlia järjestettäessä. Tosin taisin stressata jo niin paljon etukäteen, ettei tuolle viikonlopulle jäänyt kuin juhlista nauttiminen. Parempi näin päin 🙂

Kommentit (28)

Oi, upea kakku ja kuulostaa älyttömän herkulliselta! Mulla oli joskus sydämen mallinen irtopohjavuoka ja harmikseni olen onnistunut hukkaamaan sen.. Koristelu on tosi kiva!

Kiitos Raisa P 🙂 Oli kyllä mahtavan makuinen, slurps! Tuo vuoka on tosi kiva, mutta jostain syystä sitä tulee käytettyä tosi tosi harvoin. Pitäisi tsempata ja käyttää useammin 🙂

Wau! Hitsi, kun menin keräämään jo kaikki mustaherukat.. :/ Niitä ei oikein pakkaseenkaan päässyt. Ehkä koitan mansikoilla 😀

Mansikoilla tulee myös hyvää, sellaista miedon makuista. Tuo täyte on marengin takia niin älyttömän pehmeä ja suussasulava, aivan toisenlainen kuin raskaammat tuorejuustopohjaiset täytteet. Nams! ;D

Mustaherukkamoussekakut on niin hyviä! Kakku näyttää upealta sydämmen muodossa ja toi väri on upea! 🙂

Mustaherukka on sellaisenaankin ihanaa, ja antaa kakkuihin voimakkaan maun jo pienilläkin määrillä. Jokunen mustaherukkakakku on tullut tehtyä aiemminkin, mutta tämä vei ehdottomasti voiton, nams! Kiitos Unelmaa leipomassa 😀

On kyllä kaunis kakku! Ja ihanan kuuloinen tuo täyte, pitäis tuotaKIN testata! 😉

Kiitos Taru! Tää marenkiin tehty täyte on kyllä ihanaa, sellaista pumpulinpehmeää, suussasulavaa, höttöistä, ja mustaherukasta tehtynä, noh, aivan ihanan raikkaan mustaherukkaista. Testailepas ihmeessä tätä(kin)! ;D

Tosi kivaa että onnistui ja tykkäsitte! Väri on jotenkin erityisen hieno tuossa sydämen muodossa. Upeita ristiäisherkkuja olet taikonut muutenkin. 🙂

Tykättiin, ja paljon! Olin huomaavinani, että vaikka muistakin tarjolla olevista kakuista tykättiin, niin tätä santsattiin useimmin 🙂 Kiitos paljon Sorbetti!! 🙂

Ihanalta näyttää! Voisin kokeilla isänpäiväksi mutta mietin että voisiko tässä käyttää liivatelehtiä ja mikä olisi silloin sopiva määrä? Tuota jauhetta kun en ole koskaan käyttänyt.

Heips Aino 🙂 Liivatelehtiä voi hyvin käyttää jauheen sijasta 🙂 Yleensä 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä, joten tähän kakkuun liivatelehtiä menisi tuon tiedon perusteella 5 kpl. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota vedessä pehmennetyt lehdet siihen. Herkullisia leivontahetkiä ja tulevaa isänpäivää! 🙂

Hei! Ajattelin tehdä tämän kakun jouluksi, mutta kakun täytyisi olla laktoositon. Mitä suosittelet Flora Vispin tilalle? Ihanan näköinen kakku 🙂

Kiva juttu, odotan jo innolla kuulevani lopputuloksen 🙂 Ihanaa, ja herkullista joulunaikaa 😀

Kiitos vinkistä! Tulen joulun jälkeen kertomaan miten onnistui 🙂

Heippa 🙂 Flora Vispin tilalla voisi käyttää vaikka laktoositonta vispikermaa. Flora Vispin vaahto on hieman vispikermaa kevyempää, ilmavampaa ja voluumiltaan suurempaa, joten vispikermaa kannattaa varmaankin laittaa hieman Flora Vispiä enemmän eli arviolta 6 dl. Kakun koostumus tulee myös olemaan ehkä hieman erilainen, mutta uskoisin silti olevan ihanaa 🙂 Kuulisin mielelläni millainen kakusta tuli 🙂

Hei, tämä kuulostaa ihanalta! Ja tuo, että tekisi etukäteen ja pakastaisi olisi huippua! Oliko sinulla kuinka monta päivää pakkasessa ja kuinka ajoissa otit sulaamaan? ☺️

Hei Sofia 🙂 Pahoitteluni, että vastaus tulee vasta nyt. Tämä viestisi oli jostain syystä sujahtanut roskaposteihin ja löysin sen vasta äsken. Mutta siis tässä vastaus. Tein tämän muistaakseni viikkoa tai kahta ennen juhlia. Sulamaan kakku kannattaa ottaa jo edellisenä päivänä ja pitää jääkaapissa sulatuksen ajan.

Oi, kuinka herkullisen näköinen! Voikohan mustaherukkapyreen tehdä pakastemarjoista?

Hei Minna 🙂 Voi toki. Käytän usein itsekin tämäntyyppisiin kakkuihin juuri pakkasessa olleita marjoja. Tämä on kyllä ihana kakku, tuo kesän hieman lähemmäksi 🙂

Hei Minna! Huomasin, että olit jättänyt tähän liittyvän kysymyksen Mokkakakku-postaukseeni. Kopioin kysymyksesi vielä tähän: ”Kiitos! Onko sinulla joitain erityisiä vinkkejä tuohon pyreen tekoon pakastemarjoista?”. Pakastemarjoja kannattaa sulattaa ennen soseuttamista sen verran, että ne soseutuvat helposti ja ne on helppo painaa siivilän läpi. Muuten pyre onnistuu samalla tavalla kuin tuoreistakin marjoista 🙂

Kiitos! Kokeilen reseptiä huomenna, ja palaan kertomaan miten kävi!

Kiva juttu Minna! 🙂

Hei, viime kesänä oli tytön rippijuhlat ja tein tämän mustaherukkamoussekakun. Kaikki ihastuivat siihen. Lauantaina oli pojan rippijuhlat ja tein tämän kakun raparperista – oli todella hyvää. Kermana käytin laktoositonta vispikermaa ja ihan sama määrä laitettiin kuin flora vispiä. Keitin raparperista ensin hillosokerin kanssa löysän hillon, jonka jäähdytin ja muuten tein samalla ohjeella. Raparperihilloketta laitoin ensin noin 400 g, mutta lopuksi vielä lisäsin hieman ennen pohjan päälle kaatamista, kun maistoin että tarvitsee vielä lisää raparperin makua. Tämä on aivan ihana ohje.

Hei Mervi! 🙂 Raparperiversio tästä kuullostaa todella hyvältä! Mustaherukka on niin voimakkaan makuista, että muita marjoja/hedelmiä tai vihanneksia (kuten raparperia) tarvitaan helposti enemmän. Maistelu onkin tärkeää, jotta saat maut balansiin. Pitää kyllä ehdottomasti itsekin testailla tuota raparperiversiota, kiitos herkullisen kuulloisesta vinkistä 🙂

Yhden lukijan kysymys oli humpsahtanut vahingossa ”Pikaisen mokkakakun” puolelle. Tässä kysymys ja vastaus vielä uudestaan:
Kysymys:
Hei!
Erillisessä ohjeessa pohjan paistoaika on 55min ja tässä vain 15min. Viimeksi paistoin kakkua 55min ja se halkesi keskeltä kahtia. Nyt haluaisin tehdä uudelleen, mutta mietin, paistoinko liian kauan viimeksi. 15min paistoaika kuulostaa tosin aika lyhyeltä. Kastejuhliin olen minäkin tätä muataherukkakakkua tekemässä.

Vastaus:
Hei Riikka! Kysymyksesi koskee kaikesta päätellen Taivaallisen mustaherukkamoussekakun ohjetta? Vastaan nyt tähän mustaherukkakakun että pikaisen mokkakakun kommenttiosioon.

Huomasin, että ohjeessa on hieman huonosti kerrottu pohjan paisto-ohjeesta. Muokkasin tekstiä hieman tältä osin. Eli ohjeessa pohja tehdään suoraan noin 40 x 35 cm kokoiselle uunipellille, josta leikataan sydänvuoan kokoinen pohja. Pohjan voi toki paistaa myös suoraan 28 cm vuokaan, joko isommalla annoksella, jolloin saa 2 pohjaa tai suoraan 2/3 annoksella, jolla tulee yksi muhkea pohja. Molemmat ohjeet löytyvät Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan postauksen yhteydestä. Naputtelin vielä lisää tietoa mustaherukkapostauksen vinkkiosioon. Toivottavasti nyt on selkeämpää 🙂

Kakun halkeaminen saattaa johtua siitä, että pohjaa on paistettu liikaa. Koska uuneissa on eroja, pohjan kypsymistä kannattaa tutkia jo ennen kuin paistoaika on ummessa. Kun pohjan keskusta ei enää nouse, voi sitä kokeilla kevyesti sormella painaen. Jos pohja tuntuu näin kokeillen kiinteältä, kannattaa kypsyys kokeilla tökkäämällä tikku (esim. hammastikku tai grillitikku) keskelle kakkua. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä.

Kommentoi juttua: Taivaallinen mustaherukkamoussekakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X