Poikamme ristiäisiä vietettiin heinäkuun toiseksi
viimeisenä sunnuntaina. Tämä mielettömän ihana mustaherukkamoussekakku
oli yksi juhlissa tarjoiluista kakuista. Eräs blogini lukija oli
testannut Silkinpehmeää mansikkamoussekakkua
mustaherukasta, ja mustaherukkafanina innostuin kakusta samantein ja
halusin tehdä sellaisen poikamme ristiäisiin. Ja hyvä niin. Kakusta tuli
I-HA-NA! Miedon, pehmoisen suklaakakkupohjan päällä oli silkinsileä,
aivan ihastuttavan pehmeä ja mustaherukan makuinen moussekerros. Sluprs!
Valitettavasti tuota höttöisyytä ei näe kuvista, sillä en ehtinyt ottamaan kakusta palakuvaa, mutta mansikkaisen versiosta saa paremman käsityksen ihanasta koostumuksesta. Kiitos vielä herkullisesta vinkistä Sorbetti! 🙂

Kaivoin ennen kakun leipomista kaikki kakkuvuokani
pöydälle ja huomasin ison sydänirtoreunakakkuvuoan, jota en ollut
käyttänyt aikoihin. Ajattelin sydämen mallin olevan aika kiva
ristiäisissä, joten tein kakun siihen vuokaan. Tai no pohjan paistoin
pellillä, sillä pelkäsin taikinan valuvan reunojen alta pois, sillä tuo
reunavuoka ei ollut täysin vaaterissa leivinpellin kanssa, vaan alaosaan
jäi pienen pieni rako. Painoin sydämen mallisen reunavuoan pellille ja
laitoin pellin pakkaseen hetkeksi. Näin sain siirrettyä pohjan ehjänä
tarjoilulautaselle. Loput pohjasta käytin punaherukka-mansikkatrifleen (nami nami!).

Tein mustaherukkamoussea hieman pienemmän (noin 3/4)
annoksen kuin viime kakussa mansikkamoussea, ja samalla ohje hieman
muokkaantui. Ehkäpä yövalvomiset väsymyksineen olivat saaneet aivoni
jumiin, ja ajatuksissa laitoin liivatetta liikaa. Tajusin asian vasta,
kun maistelin jääkaappiin jättämääni pientä jämäannosta. Korjasin
suoraan ohjeeseen hieman pienemmän määrän. Itse siis käytin 3 tl
liivatejauhetta, kun jo 2.5 tl riittänyt. Vahinkoa ei kuitenkaan
tapahtunut, sillä valmiissa kakussa tuota liivatemokaa ei huomannut
lainkaan, vaan täyte oli aivan ihanan pehmoinen, miltei höttöinen.
Olikohan syynä se, että käytin kakun pakkasen kautta. No, mutta ensi
kerralla kokeilen kuitenkin, pärjääkö vähemmälläkin määrällä 🙂

Kuten olen aiemminkin kirjoittellut ristiäisjutuista, ei makeiden leivonnaisten kohdalla kaikki
sujunut aivan putkeen. Ennemminkin tuntui siltä, että mitä enemmän yritti,
sitä enemmän kaikki meni pieleen.. Tämän kakun kohdalla kaikki meni siihen asti tosi hienosti, kunnes nostin kakun jääkaapista koristelua varten. Kakun reuna otti osumaa ylemmän hyllyn reunasta ja siitä lähti pieni pala pois. No, samalla tosin ratkesi myös koristeluongelma, sillä ennen tuota en ollut osannut päättää miten koristelisin kakun. Kolhun saanut kohta piti peitellä jotenkin, ja korjauspuuhiin saivat kelvata jääkaappiin kerätyt marjat. Sen takia koristelusta tuli tuollainen, oikeastaan aika kivakin 🙂 Eikä ulkonäko kuitenkaan ole tärkein, vaan se maku. Tämä oli mielestäni huippuherkkua!

Mustaherukkamoussekakku mehevällä suklaapohjalla

Sydänvuokaan, vastaa n. 26-27 cm pyöreää vuokaa.
Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja (valmiista pohjasta käytetään kakkuun vajaa puolet) 

Täyte (mustaherukkamousse italialaisella marengilla):

130 g valkuaista (n. 4 m-munan valkuaista)
2.25 dl sokeria
300 g paseerattua mustaherukkasosetta (= n. 400g mustaherukoita)
5 dl Flora vispiä 
1 rkl vaniljasokeria
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl sitruunan mehua


Ohje:
Tee pohjataikina erillisen ohjeen
mukaan. Paista taikina leivinpaperoidulla syvällä uunipellillä 175 asteessa n. 15
minuuttia, kunnes pohjan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa
taikinaa. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi leivinliinalla, ja jos teet
täytteen vasta myöhemmin, laita päälle vielä folion palat, jotta pohja
ei kuivu suotta.

Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mustaherukat ja halutessasi paseeraa ne (= puserra siivilän läpi). Purista sitruunasta mehu.

Tee sveitsiläinen marenki. Laita
valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan
päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry
kuumentaa
kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja
sokeria
käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle
kuumaa. Seosta ei tarvitse välttämättä kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi
kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on
tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota
valkuais-sokeri-seos pois
levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se
jäähtyy kokonaan ja
on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Sekoita 2.5 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään. Anna turvota.
Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia,
kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi yhdessä
vaniljasokerin kanssa. Sekoita liivateseos mustaherukkasoseeseen. Lisää
mustaherukkasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää
joukkoon myös vispattu Vispi varovasti käännellen.

Leikkaa esim. sydämen mallisen reunavuoan avulla pohjasta palanen. Laita vuoan reunat tarjoilulautaselle
ja pohjapala reunojen sisään. HUOM! Pohjan liikuttelu onnistuu helpoiten, jos pohja on käynyt pakkasen kautta ja on jäässä! Voitele vuoan reunat kevyesti. Voitelu
auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Kakku suorastaan liukuu pois, jos
reunat on rasvattu. Kaada täyte pohjan päälle ja heiluttele
hieman, niin täyte menee tasaisemmin. Tasoita vielä päältä vaikkapa palettiveitsellä. 

Laita jääkaappiin
jähmettymään muutamaksi tunniksi (tai pakasta kakku, kuten itse tein). Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele vaikka kermavaahdolla ja marjoilla. 

Vinkki:

* Huomaa, että mustaherukkasoseen pitää olla huoneenlämpöistä (ei siis kylmää) siinä vaiheessa, kun liivate sekoitetaan siihen.

* Käytin pohjasta kakkuun vain vajaa puolet. Loppupohjan voi säästää vaikka
kakkutikkareihin tai nauttia triflenä kermavaahdon ja marjojen kera. Se
muuten on hyvää! 🙂 Tai sitten taikinan voi tehdä samantein pienempänä
sopivan kokoiseen vuokaan.

* Voit tehdä kakun myös pyöreänä n. 28 cm kokosena. Tee tällöin taikina
suoraan sen kokoiseen vuokaan. Yhdestä kokonaisesta annoksesta taikinaa
saat kaksi pohjaa, joista toisen voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.
* Irtoreunavuoka tai reunavuoka on tälläisessä kakussa aina kätevä, sillä täyte on melko löysää ennen jähmettymistä.

 

Ristiäispäivä oli aivan ihana, vaikkakin todella helteisen hikinen. Osan
tarjoiluista valmistelin valmiiksi etukäteen pakkaseen ja se
helpotti viikonlopun kulkua kummasti. Vältyin varmaankin ensimmäistä
kertaa elämäni aikana viikon parin päivän stressiltä,
joka mulle iskee juhlia järjestettäessä. Tosin taisin stressata jo niin
paljon etukäteen, ettei tuolle viikonlopulle jäänyt kuin juhlista
nauttiminen. Parempi näin päin 🙂