Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsa on monikäyttöinen hedelmä. Se sopii suolaisten ruokien lisäksi loistavasti myös leivontaan. Kesäkurpitsasta voi tehdä esimerkiksi sitruuna-kesäkurpitsahilloa, meheviä kesäkurpitsasuklaamuffinsseja tai vaikka tätä kesäkurpitsakakkua. Mehevä porkkanakakku onkin monelle jo tuttu juttu, mutta kesäkurpitsa tuo samantyylistä kosteutta ja mehevyyttä taikinoihin ilman, että se maistuisi kakussa lainkaan.

Jopa meidän kesäkurpitsaa inhoava tytär innostui kakusta maistettuaan sitä. Aluksi hän tosin heitti ilmaan epäilyksensä, että unohdinko kakusta kesäkurpitsan ja laitoin siihen sen sijasta porkkanaa. Kakku kuulemma maistui aivan porkkanakakulle. Ja niinhän se maistuikin. Kakku oli ihanan mehevää, miedosti kanelista ja siinä maistui myös ripaus kardemummaa. Täyttä herkkua!

Mehevä kesäkurpitsakakku

Kakkupohja on tuttuun tyyliin taas aineet-vain-nopeasti-sekaisin -tyyppinen pohja, jossa vatkaimen voi unohtaa kaappiina. Kakkupohjan vaativin osuus on luultavammin kesäkurpitsan raastaminen, joka sekin onnistuu hyvällä raastimella siitä vaan.

Kuorrutetta varten vatkain on hyvä kaivaa kaapista esille, sillä mitä ilmavammaksi kuorrutteen saa, sitä parempi siitä tulee. Toki kuorrutettakaan ei kannata vatkailla aivan mielin määrin, jotta se ei juoksetu.

Ohjeen kehittämistä varten kaivoin parhaat porkkanakakku-ohjeeni esille eli porkkanakakun ja piparkakun makuisen porkkanakakun. Kesäkurpitsan voi raastaa karkealla terällä, sillä se on pehmeämpää ja vesipitoisempaa kuin porkkana ja sulaa taikinaan helposti myös hieman isompina kliisuina.

Lopputuloksena on ihanan mehevä, miltei märkä kakku. Vaikka kuinka yritin, en saanut ikuistettua tuota kosteaa mehevyyttä kuviin (itse asiassa tuossa kuvassa kakku näyttää pikemminkin kuivalta, hupsis). Sinun pitää siis tehdä tämä itse, niin tiedät, mistä puhun.

Kesäkurpitsakakku kuin porkkanakakku

Tämä kakku (kuten miltei kaikki muutkin leivonnaiset viimeisen puolentoista vuoden aikana) nautittiin perheen kesken, eikä aikaakaan, kun kakusta ei ollut jäljellä muruakaan.

Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

16 cm vuokaan

Kakkupohjat:

300 g (= 3.5 dl = noin keskikokoinen kesäkurpitsa) karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta

3 dl sokeria

1.5 dl rypsi- tai rapsiöljyä

3 munaa

3.25 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.75 tl suolaa

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

Täyte ja kuorrutus:

75 g voita

2-2.5 dl (maun mukaan) tomusokeria

200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

Koristeluun esimerkiksi:

Pistaasipähkinöitä

Ohje:

Tee kakkupohja: Pese kesäkurpitsa ja kuori se, mikäli se on iso tai kovakuorinen. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Mittaa isohkoon kulhoon 300 g (=3.5 dl tiukasti mittaan paineltuna) kesäkurpitsaraastetta. Lisää kulhoon myös sokeri, öljy sekä munat. Vatkaa vispilällä nopeasti sekaisin.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muiden ainesten joukkoon.

Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Voitele kevyesti kaksi noin 16 cm irtopohjavuokaa. Kaada taikina vuokiin.

Paista 160 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä.

Kokeile kypsyys tökkäämällä pitkä tikku keskelle kakkupohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Jäähdytä pohjat kokonaan hyvin (esimerkiksi kelmulla) suojattuna mieluusti seuraavaan päivään.

Tee täyte/kuorrutus: Vatkaa huoneenlämpöistä voita vatkaimella voimakkaasti muutaman minuutin ajan, kunnes voi on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon tomusokeria puoli desilitraa kerrallaan samalla vatkaten. Lisää lopuksi jääkaappikylmä tuorejuusto ja jatka vatkaamista, kunnes täytteestä tulee kuohkeaa (noin pari minuuttia). Jos haluat pursottaa täytteen lusikalla levittämisen sijaan, laita täyte pursotuspussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla.

Tasoita tarvittaessa toinen kakkupohjista ja nosta se tarjoilulautaselle. Pursota tai lusikoi täytteestä noin puolet pohjan päälle.

Nosta päälle toinen kakkupohja ja pursota/levitä päälle loput täytteestä.

Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin, niin täyte ja kuorrute jähmettyy hieman.

Koristele kakku halutessasi rouhituilla pistaasipähkinöillä.

Vinkit:

* Täytettä on reilusti ja siitä riittää myös useampaankin väliin. Voit siis tehdä kakusta myös monikerroksisen! Leikkaa kumpikin pohja kahteen osaan, jolloin sinulla on neljä kakkupohjaa. Levitä täytettä kaikkiin väleihin ja päälle.

* Pohjat kannattaa leipoa ainakin päivää ennen täyttämistä, niin kesäkurpitsa ehtii kostuttamaan ne kunnolla.

* Jos kaipaat raikkaampaa kakkua, mausta pohja sitruunan tai limen mehulla ja täyte sitruunan tai limen kuoriraasteella. Mun piti kokeilla tällaista, mutta lime olikin kadonnut jääkaapista jonnekin, hups…

* Kakku mehevöityy täyttämisenkin jälkeen vielä lisää, joten voit hyvin täyttää ja kuorruttaa kakun päivää ennen sen syömistä.

Kommentit (6)

Olipas mehevää vaikka tein yksikerroksisen, eli laitoin yhteen isoon vuokaan 😋 teen kyllä toistekin

Ihanaa, että tykkäsit Marita! 😀

Jos tekee uunipellille piirakkamaisena, tekisikö taikinan puolitoistakertaisena vai jopa kaksinkertaisena?

Hei Ritu! Tekisin taikinan ainakin kaksinkertaisena, jotta siitä tulee mukavan paksu. Muistatkin varmaan, että paistoaika voi olla aika paljon lyhyempi piirakalla kuin kakulla.

Hei,
Voiko kakkupohjan pakastaa? Voisi tehdä paljon etukäteen ja sulattaa edellisenä päivänä..?

Hei Karo! Uskoisin, että pohja kestää pakastamisen suht hyvin. Se on todella mehevä jo valmiiksi ja todennäköisesti vain kostuu ja mehevöityy entisestään pakkasessa. Sulatus edellisenä päivänä kuullostaa hyvältä ajatukselta 🙂

Kommentoi juttua: Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X