Sitruunajuustokakku
Eräs blogini suosituimmista ohjeista on pitkään ollut Helppo sitruunainen juustokakku ilman liivatetta. Eikä ihme, tuo onkin mielestäni oikein hyvä ohje sekä maun, helppouden ja liivatteettomuutensa takia  Olen saanut erilaisia kysymyksiä tuohon juustokakkuun liittyen. Yksi kysymys kuului, voiko alkuperäisohjeessa käytetyn mascarponen korvata tavallisella tuorejuustolla. Myös muutama on ollut kiinnostunut siitä, vatkataanko kerma vaahdoksi vai ei.

Tuossa aiemmassa ohjeessa kermaa ei vatkattu vaahdoksi, joten pitihän sitä vatkaamista testata. Tällä kertaa myös mascarponen tilalla on tuorejuustoa. Ja nyt teitä varmaan kiinnostaa miten kävi. Veikö tämä voiton vai ei. No, minusta vei! Tilanne tämän kakun hyväksi on 10-0! Itseäni lainatakseni eli ensimmäiset sanat jotka nousivat mieleen ensimmäistä palasta maistaessani: Törkeän Hyvää!

Liivatteeton juustokakku
Täyte on ihan mahdottoman pehmeä, silkinsileä, suussasulava ja juuri sopivasti sitruunainen. Se oli selvästi moussemaisempi, eikä niin raskaan tuntuinen kuin edeltäjänsä. Aivan ihanaa! Rapea valkosuklainen pohja täydensi makumaailmaa. Aivan ihanaa! Hei, tuliko tässä jo toistoa. Sanoinko jo kakun olleen aivan ihanaa!?! 😉
Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku

Pohjaksi päätyi Marie kekseistä ja valkosuklaasta tehty rapean maukas pohja. Yleensä en edes välitä Marie-kekseistä, mutta johonkin niitä oli tuhottava. Esikoinen nimittäin sai läjän Marie-keksejä synttärilahjaksi ja siitä lähtien ne ovat lojuneet kaapissa. Osa toki tuli hukattua mokkapusujen pohjaksi. Mussutin Marie-keksejä valkosuklaan kanssa yhdessä edellisenä päivänä ja pidin yhdistelmästä kovin. Kakunteko hetkellä sainkin mielestäni loistoidean. Koska meillä ei sillä hetkellä ollut muitakaan keksejä, Mariet saivat mennä pohjaan. Jotain makua ne kuitenkin kaipasivat, ja mikäs sen parempi pari kuin juuri valkosuklaa.. Rapeaa keksit ja valkosuklaan makeus, nams! Marie-keksithän ovat pelkiltään syötynä, noh, kiltisti sanottuna suhteellisen mauttomia. Valkosuklaa sopii niihin kuin nenä päähän. Pohja toimi kakun pohjana tosi hyvin.

Maailman paras sitruunajuustokakku

Tässä tulee siis kilpailija edelliselle ohjeelle. Miten on, onko tämä parempaa, vai huonompaa kuin edeltäjänsä? Verratessani näitä kahta versiota, nostan kaikki sormet ja varpaat pystyyn tämän version puolesta. Tekisi mieli melkein sanoa, että tämä kakku oli maailman paras juustokakku ikinä. Maailman parhaaksi kehuminen on aina hiukan uhkarohkee, mutta ehkä uskallan tehdä sen, sillä myös kaverini, joka pääsi maistamaan kakkua, oli täysin samaa mieltä! Aivan järkyttävän hyvää 😉 Testailkaa tekin ja kertokaa mitä mieltä olette 🙂

Sitruunainen juustokakku ilman liivatetta

 n. 20 cm irtopohjavuokaan
Pohja:
15 Marie-keksiä
75 g valkosuklaata
Täyte:
2.5 dl Flora Kuohua (tai kuohukermaa)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1-1.5 dl sokeria
n. 4 rkl (1 sitruunan) sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori Ohje:

Rouhi Marie-keksit pienemmiksi. Laita ne esimerkiksi kestävään pakastepussiin ja runno pussia kunnolla ja hakkaa vaikka lihanuijalla, kunnes keksit ovat murskaantuneet pienemmäksi. Keksejä ei tarvitse saada ihan hienoksi, vaan riittää, että ovat hieman pienempää murskaa. Isommat kökkäreet jäävät kivoiksi rapeiksi sattumiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon.Voitele n. 20 cm irtopohjavuoka kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle.

Voitele irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai
reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan
siististi.

Vatkaa Flora Kuohu (tai vispikerma tai kuohukerma) vaahdoksi. Pese sitruunan kuori todella hyvin. Raasta kuori pieneksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 4 rkl ja sitruunan raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Itse laitoin kauhalla nostellen, sillä pelkäsin pohjamurujen lähtevän liikkeelle, mutta hyvin tuntuivat pysyvän pohjalla. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot).

Koristele esimerkiksi sitruunan raastetulla kuorella. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! 🙂

Vinkki:
* Kekseinä voi käyttää myös vaikka digestive-keksejä ja muita ei-kovin-makeita keksejä.

 * Laita sokeria ensin ohjetta pienempi määrä. Maista lopullinen määrä omaan makuusi sopivaksi. Sitruunoiden happamuudessa on eroja, jolloin välillä sokeria kannattaa laittaa enemmän ja toiste taas vähemmän.
Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku