Lohivoileipäkakku, koristeena kaunis sipulikukka

Voileipäkakuista on tullut viime aikoina suosikkitarjottavani juhlapöytään. Niiden makumaailmaa pystyy helposti muokkaamaan haluamakseen ja myös ulkonäöllä pystyy pelaamaan sekä muodon että koristelun suhteen miltei rajattomasti. Jokaisella on varmaan oma suosikkimakunsa voileipäkakun suhteen, ja minulla se on savulohi. Olen käyttänyt savulohta sekä ihanissa hyydytetyissä savulohikakuissa että tällaisissa perinteisemmissä voileipäkakuissa. Tämä savulohikakku oli kyllä taas tosi hyvää, nam! Koristeeksi päätyi helppotekoinen sipulikukka, johon ihastuin täysin!
Muistan kun maistelin voileipäkakkua ensimmäisen kerran vuosia (siis todella, todella monta vuotta) sitten. Silloin en innostunut niistä lainkaan, sillä täyte tuntui koostuvan enimmäkseen suolakurkkumössöstä ja majoneesista, eikä kuiva koostumuskaan ollut kovin ihastuttava. Onneksi kokeilin voileipäkakun tekemistä myös itse jokunen vuosi myöhemmin. Silloin ei tullut tehtyä tällaista nopeaa ja helppoa, lohi. ja tuorejuustopohjaista täytettä, vaan täyte syntyi mm. maitokastikkeesta ja kinkusta. Kakku oli ihan mahdottoman hyvänmakuinen, mutta koin sen olevan liian suuritöinen ja hitaasti valmistuva. Eipä siinä muuten mitään, mutta usein juhlia järjestettäessä on paljon muutakin leipomista ja valmisteluja, ja voileipäkakunkin olisi hyvä olla mahdollisimman nopeatekoinen. Onneksi nykyään löytyy paljon eri makuisia tuorejuustoja, jotka toimivat hyvänä pohjana monelle täytteelle. Tuorejuustoja vaihtamalla täytteen makumaailmaa pystyy helposti myös muokkaamaan. Tämäkin kakku on enimmäkseen tuorejuustopohjainen. Joukossa on tuorejuuston lisäksi miltei yhtä paljon lämminsavustettua lohta ja vain muutama muu aines.
Tein savulohivoileipäkakun täytteen samaan tyyliin kuin hieman aiemmin tänä vuonna väsäämäni Sydämen mallisen lohivoileipäkakun täytteen. Tuo täyte oli ihan älyttömän hyvä, mutta tällä kertaa jätin siitä pois laiskuuttani punasipulin sekä tytön tahdosta myös tillin. Täytteen maku oli hieman aiempaa miedompi, mutta hyvältähän se taas maistui! Halutessaan voi täytteen joukkoon laittaa pieneksi pilkottua punasipulia, sillä se sopii siihen kuin nenä päähän. Punasipulista tulee kivasti hieman potkua ja se on ihan mun lemppariaines lohen kanssa. Ja toki tilliäkin voi heitellä joukkoon. Se on aina hyvä kaveri kalalle.
Kuorrutuksessa on vispikermaa, jonka joukossa ruohosipulimaustettua tuorejuustoa. Se tuo kakkuun myös makua. Tykkäsin myös tuorejuustossa olevista ruohosipulin paloista, sillä ne toivat pintaan elävyyttä. Ruohosipulilla maustetun tuorejuuston sijasta voi käyttää toki myös jotain muuta, kokonaisuuteen sopivaa tuorejuustoa! Koristelussa pääosaa esittää tuo niin kaunis sipulikukka. Se on mielestäni niin upea, että muuten koristelun voi pitää hyvinkin simppelinä.
No mutta pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje:
Lohivoileipäkakku punasipulista tehdyllä kukka-koristeella
n. 18 cm x 16 cm
Täyte:
350 g lämminsavulohta perattuna
200 g aurinkokuivatut tomaattit -tuorejuustoa
1 dl (10% kevyt) ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus mustapippuria
loraus limen mehua
ripaus (=maun mukaan) suolaa
Lisäksi:
n. 12 paksua paahtoleivän siivua
n. 1 dl maitoa
Kuorrutus ja koristelu:
1 dl vispikermaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
tuoretta oreganoa, timjamia, tomaattia tms.
Ohje:
Tee savulohitäyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet sekaisin. Maista ja säädä tarvittaessa mustapippurin, limen ja suolan määrät kohdilleen (ks. myös vinkki-osio alempaa). Täyte saa olla voimakkaan makuista ja myös melko suolaista, sillä sen maku laimenee leipien välissä.
Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. Aseta tarjoilulautaselle 4 paahtoleivän siivua. Kostuta ne kevyesti maidolla. Erilaiset paahtoleivät vaativat hieman erimäärän kostuketta, joten kokeile kosteus painamalla kevyesti leipiä kädellä. Kostuta tarvittaessa lisää, mutta älä litimäräksi. Leivät kostuvat vielä lisää, kun saavat päällensä täytteen. Laita leipien päälle puolet savulohitäytteestä. Levitä täyte tasaiseksi.
Nosta päälle 4 paahtoleivän palaa. Asettele palat niin, että niiden välit menevät hieman eri kohtaan kuin alimpana olevien viipaleiden välit. Näin kakun rakenteesta tulee tukevampi.
Kostuta leivät taas kevyesti ja levitä päälle jäljelle jäänyt täyte.
Asettele päälle vielä 4 paahtoleivän siivua kokonaisena. Aseta leivät tällä kertaa samalla tavalla kuin ensimmäisessä kerroksessa. Kostuta. Vuoraa kakku tukevasti/tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Kun kakku on tekeytynyt, poista kelmut. Leikkaa tarvittaessa reunoja suoremmiksi.
Tee kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi. Hurauta joukkoon notkistettu ruohosipuli-tuorejuusto. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille.
Vetele pintaan halutessasi viivoja vaikkapa leveäteräisen veitsen kärjellä tai pienellä palettiveitsellä.
Koristele punasipulista tehdyllä kukalla, oreganolla, timjamilla ja vaikka pienillä tomaatin paloilla. Ja eikun kimppuun!
Vinkki:
* Kokeile täytteeseen erilaisia tuorejuustoja.
* Täytteeseen saa ihanaa makua hienoksi pilkotusta punasipulista ja tillistä. Voit kokeilla myös esim. Herkullisen sydämen mallisen voileipäkakun täytettä.
* Voit kostuttaa kakun halutessasi myös (kalaliemikuutiosta keitetyllä) vahvalla kalaliemellä. Tällöin täytteen voi jättää hieman suolattomammaksi.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lohivoileipäkakku, koristeena kaunis sipulikukka
Paljonko suurentaisit määriä n.30×22 kokoiseen voileipäkakkuun?
Moikka LJ 🙂 Varaisin kakun tekoon 2.5 -kertaisen määrän aineita. Silloin kakusta tulisi suunnilleen tämän kakun korkuinen tai hieman korkeampikin.
Moikka! Kuinka monelle tämä kakku riittäisi, jos kakusta leikattaisiin reilut palat?
Moikka Laura! Tämä riittäisi normaalisti noin 15 hengelle, jos palat ovat n. 2 cm paksuisia ja n. 9 cm levyisiä. Jos leikkaa tuota reilumpia paloja, niin riittävyys laskee samassa suhteessa. Kuinkakohan suuria paloja mahdoit ajatella? Onnistutko tämän tiedon mukaan arvioida riittävyyttä? 🙂
Kiitos, tämä oli oikein riittävä vastaus. Kiitos hyvästä reseptistä ja nopeasta vastauksesta!
Ole hyvä Laura. Ja ihania leivontahetkiä 🙂
Siis onko tuossa kakun päällä tuoretta oreganoa ja timjamia, on niin nätin näkönen koristelu😊
Jep, niitä ovat 🙂 Tuoreilla yrteillä saa nätin koristelun voileipäkakkuihin. Ja tuo sipulikukkakin tuo oman tvistinsä koristeluun.