Lohivoileipäkakku, koristeena kaunis sipulikukka

Lohitäyte

Voileipäkakuista on tullut viime aikoina suosikkitarjottavani juhlapöytään. Niiden makumaailmaa pystyy helposti muokkaamaan haluamakseen ja myös ulkonäöllä pystyy pelaamaan sekä muodon että koristelun suhteen miltei rajattomasti. Jokaisella on varmaan oma suosikkimakunsa voileipäkakun suhteen, ja minulla se on savulohi. Olen käyttänyt savulohta sekä ihanissa hyydytetyissä savulohikakuissa että tällaisissa perinteisemmissä voileipäkakuissa. Tämä savulohikakku oli kyllä taas tosi hyvää, nam! Koristeeksi päätyi helppotekoinen sipulikukka, johon ihastuin täysin!

Koriste

Muistan kun maistelin voileipäkakkua ensimmäisen kerran vuosia (siis todella, todella monta vuotta) sitten. Silloin en innostunut niistä lainkaan, sillä täyte tuntui koostuvan enimmäkseen suolakurkkumössöstä ja majoneesista, eikä kuiva koostumuskaan ollut kovin ihastuttava. Onneksi kokeilin voileipäkakun tekemistä myös itse jokunen vuosi myöhemmin. Silloin ei tullut tehtyä tällaista nopeaa ja helppoa, lohi. ja tuorejuustopohjaista täytettä, vaan täyte syntyi mm. maitokastikkeesta ja kinkusta. Kakku oli ihan mahdottoman hyvänmakuinen, mutta koin sen olevan liian suuritöinen ja hitaasti valmistuva. Eipä siinä muuten mitään, mutta usein juhlia järjestettäessä on paljon muutakin leipomista ja valmisteluja, ja voileipäkakunkin olisi hyvä olla mahdollisimman nopeatekoinen. Onneksi nykyään löytyy paljon eri makuisia tuorejuustoja, jotka toimivat hyvänä pohjana monelle täytteelle. Tuorejuustoja vaihtamalla täytteen makumaailmaa pystyy helposti myös muokkaamaan. Tämäkin kakku on enimmäkseen tuorejuustopohjainen. Joukossa on tuorejuuston lisäksi miltei yhtä paljon lämminsavustettua lohta ja vain muutama muu aines.

Savulohivoileipäkakku

Tein savulohivoileipäkakun täytteen samaan tyyliin kuin hieman aiemmin tänä vuonna väsäämäni Sydämen mallisen lohivoileipäkakun täytteen. Tuo täyte oli ihan älyttömän hyvä, mutta tällä kertaa jätin siitä pois laiskuuttani punasipulin sekä tytön tahdosta myös tillin. Täytteen maku oli hieman aiempaa miedompi, mutta hyvältähän se taas maistui! Halutessaan voi täytteen joukkoon laittaa pieneksi pilkottua punasipulia, sillä se sopii siihen kuin nenä päähän. Punasipulista tulee kivasti hieman potkua ja se on ihan mun lemppariaines lohen kanssa. Ja toki tilliäkin voi heitellä joukkoon. Se on aina hyvä kaveri kalalle.

Lohi kakku

Kuorrutuksessa on vispikermaa, jonka joukossa ruohosipulimaustettua tuorejuustoa. Se tuo kakkuun myös makua. Tykkäsin myös tuorejuustossa olevista ruohosipulin paloista, sillä ne toivat pintaan elävyyttä. Ruohosipulilla maustetun tuorejuuston sijasta voi käyttää toki myös jotain muuta, kokonaisuuteen sopivaa tuorejuustoa! Koristelussa pääosaa esittää tuo niin kaunis sipulikukka. Se on mielestäni niin upea, että muuten koristelun voi pitää hyvinkin simppelinä.

No mutta pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje:

Lohivoileipäkakku punasipulista tehdyllä kukka-koristeella

n. 18 cm x 16 cm

Täyte:

350 g lämminsavulohta perattuna

200 g aurinkokuivatut tomaattit -tuorejuustoa

1 dl (10% kevyt) ranskankermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

ripaus mustapippuria

loraus limen mehua

ripaus (=maun mukaan) suolaa

Lisäksi:

n. 12 paksua paahtoleivän siivua

n. 1 dl maitoa

Kuorrutus ja koristelu:

1 dl vispikermaa

200 g ruohosipulituorejuustoa

1 punasipulista tehty kukka

tuoretta oreganoa, timjamia, tomaattia tms.

Ohje:

Tee savulohitäyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet sekaisin. Maista ja säädä tarvittaessa mustapippurin, limen ja suolan määrät kohdilleen (ks. myös vinkki-osio alempaa). Täyte saa olla voimakkaan makuista ja myös melko suolaista, sillä sen maku laimenee leipien välissä.

Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. Aseta tarjoilulautaselle 4 paahtoleivän siivua. Kostuta ne kevyesti maidolla. Erilaiset paahtoleivät vaativat hieman erimäärän kostuketta, joten kokeile kosteus painamalla kevyesti leipiä kädellä. Kostuta tarvittaessa lisää, mutta älä litimäräksi. Leivät kostuvat vielä lisää, kun saavat päällensä täytteen. Laita leipien päälle puolet savulohitäytteestä. Levitä täyte tasaiseksi.

Savulohitäyte

Nosta päälle 4 paahtoleivän palaa. Asettele palat niin, että niiden välit menevät hieman eri kohtaan kuin alimpana olevien viipaleiden välit. Näin kakun rakenteesta tulee tukevampi.

Voileipäkakun tekeminen

Kostuta leivät taas kevyesti ja levitä päälle jäljelle jäänyt täyte.

Asettele päälle vielä 4 paahtoleivän siivua kokonaisena. Aseta leivät tällä kertaa samalla tavalla kuin ensimmäisessä kerroksessa. Kostuta. Vuoraa kakku tukevasti/tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Kun kakku on tekeytynyt, poista kelmut. Leikkaa tarvittaessa reunoja suoremmiksi.

Tee kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi. Hurauta joukkoon notkistettu ruohosipuli-tuorejuusto. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille.

Vetele pintaan halutessasi viivoja vaikkapa leveäteräisen veitsen kärjellä tai pienellä palettiveitsellä.


Voileipäkakun kuorrute

Koristele punasipulista tehdyllä kukalla, oreganolla, timjamilla ja vaikka pienillä tomaatin paloilla. Ja eikun kimppuun!

Vinkki:

* Kokeile täytteeseen erilaisia tuorejuustoja.

* Täytteeseen saa ihanaa makua hienoksi pilkotusta punasipulista ja tillistä. Voit kokeilla myös esim. Herkullisen sydämen mallisen voileipäkakun täytettä.

* Voit kostuttaa kakun halutessasi myös (kalaliemikuutiosta keitetyllä) vahvalla kalaliemellä. Tällöin täytteen voi jättää hieman suolattomammaksi.

Savulohivoileipäkakku

Kommentit (6)

Paljonko suurentaisit määriä n.30×22 kokoiseen voileipäkakkuun?

Moikka LJ 🙂 Varaisin kakun tekoon 2.5 -kertaisen määrän aineita. Silloin kakusta tulisi suunnilleen tämän kakun korkuinen tai hieman korkeampikin.

Moikka! Kuinka monelle tämä kakku riittäisi, jos kakusta leikattaisiin reilut palat?

Moikka Laura! Tämä riittäisi normaalisti noin 15 hengelle, jos palat ovat n. 2 cm paksuisia ja n. 9 cm levyisiä. Jos leikkaa tuota reilumpia paloja, niin riittävyys laskee samassa suhteessa. Kuinkakohan suuria paloja mahdoit ajatella? Onnistutko tämän tiedon mukaan arvioida riittävyyttä? 🙂

Kiitos, tämä oli oikein riittävä vastaus. Kiitos hyvästä reseptistä ja nopeasta vastauksesta!

Ole hyvä Laura. Ja ihania leivontahetkiä 🙂

Kommentoi juttua: Lohivoileipäkakku, koristeena kaunis sipulikukka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X