Mainos: S-market
SuklaapossuMainos

Mämmijuustokakku

Kaupallinen yhteistyö: S-market.

mämmijuustokakku

Voi vitsit kuinka hyvää mämmijuustokakku voikaan olla! Niin pehmeää, kuohkeaa, miedosti suklaista ja vaniljaista. Ja juuri sen verran mämminmakuista, ettei kokonaisuus ole liian makea, mutta ei kuitenkaan liian mämminen. Maistoin äsken vielä yhden palan, ihan vain varmistaakseni, että makupaletti on oikeasti kohdillaan ja kyllä vain, superhyvää edelleen. Mieleni tekisi sanoa, että tämä on yksi parhaista tekemistäni juustokakuista ikinä. Ja niinhän se on! Tekeminenkin on helppoa ja nopeaa, kun kaikkia aineet koristeita myöten löytyivät näppärästi lähimmästä S-marketista.

mämmijuustokakku

Idea tähän juustokakkuun lähti siitä, kun muistin laseihin koottavan superhelpon mämmijälkiruoan, johon ihastuimme pari vuotta sitten. Tuo herkkujälkkäri valmistui mämmin lisäksi vain kahdesta muusta aineesta ja jo tuolloin päähäni pälkähti kokeilla vastaavanlaista, mutta juustokakun muodossa.

Leivontaidean saatuani kipaisin jälleen hakemassa leivonta-aineet lähimmän S-marketin monipuolisesta valikoimasta ja kuten aina, kaikki tarvittava löytyi sukkelaan. Leivontatarvikkeiden lisäksi mukaani myös muita pääsiäisen herkutteluhetkeen kuuluvia juttuja aina kukista kakun koristeisiin. Koska kauppareissulla minulla ei ollut vielä täyttä varmuutta reseptistä, nappasin varmuudeksi mukaan kakkuun päätyneiden ainesosien lisäksi myös hieman ylimääräisiä juttuja kuten valkosuklaata. Hukkaan se ei kuitenkaan mene, sillä suklaassa on kuitenkin yleensä se hyvä puoli, että se häviää kaapista aina ennen kuin ehtii vanheta. Hups.

Oli muuten superkiva yllätys löytää S-marketin pääsiäiskarkkien joukosta myös pieniä linnunmunan näköisiä, maitosuklaatäytteisiä pääsiäismunia. Noita munia löytyy ainakin kahta erinimistä: Linnunmunia ja Suklaarae. Olen etsinyt sellaisia jo useammankin vuoden ja jäänyt aina ilman, mutta vihdoinkin löysin niitä. Ne ovat tosi kivannäköisiä kakun koristeena ja myös hyvänmakuisia.

Kun leivontatarvikkeet koristeita myöten oli hankittu, oli vuorossa juustokakun leipominen.

Suklaiseen pohjaan tulee löytämiäni suklaatäytteisiä ”Brownie”-keksejä. Keksien täyte sitoo täytettä ja lisärasvaa tarvitaan vain noin 25 g. Mämmi- ja vaniljatäytteisiin tulee vain muutama ainesosa ja pian kakku onkin jo valmis.

mämmijuustokakku

Kakussa mämmin maku on mieto, mutta hyvin tunnistettavissa. Se tuo kakkuun maltaista makeutta ja yhdessä suklaisen keksipohjan ja vaniljaisen päällisen kanssa mämmijuustokakku on kyllä tosi hyvä yhdistelmä. Itse olen tykästynyt mämmiin vasta muutama vuosi sitten maistettuani sitä yhdessä vaniljakastikkeen kanssa ja sillä tiellä ollaan yhä. Sama makupari maistuu myös kakussa ihanalta.

Vaikka mämmi itsessään jakaa usein mielipiteitä, uskaltaisin miltei luvata, että tämä mämmijuustokakku maistuu myös useimmille heistä, jotka eivät pelkästä mämmistä niinkään välitä. Meillä ainakin nuorimmainen kahmi lautasensa tyhjäksi ja pyysi useaan otteeseen lisää, vaikka pelkkä mämmi saa aikaan kunnon puistatukset eikä lautaselta häviä sitä lusikallistakaan.

mämmijuustokakku

Huomasin muuten S-marketin mämmihyllyssä myös gluteenittoman mämmipakkauksen. Kakusta saa siis muokattua myös gluteenittoman, kun vaihtaa mämmin gluteenittomaksi ja käyttää kekseinä gluteenittomia keksejä. Gluteenittomia suklaisia täytekeksejä tosin saattaa olla hankala löytää, joten jos kaipaa suklaista makua, voi gluteenittoman mämmijuustokakun pohjaksi tehdä myös puolikkaan annoksen jauhotonta mutakakkua.

Vaniljainen mämmijuustokakku

n. 16 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

154 g Oreo Choc’o Brownie -keksejä

25 g voita

Vaniljavaahto:

2.5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla)

250 g mascarponea

1.5 tl vaniljasokeria

Mämmitäyte:

2/3 (noin 330 g) vaniljavaahdosta

n. 150-175 g (noin 1.25-1.5 dl) mämmiä

2 tl liivatejauhetta (TAI 4 liivatelehteä)

2 rkl vettä

Päällinen:

1/3 (noin 160 g) vaniljavaahdosta

0.75 tl liivatejauhetta (TAI 1.5 liivatelehteä)

0.75 rkl vettä

Koristeluun erilaisia suklaisia pääsiäismunia:

1 pss Linnunmunia-karkkipussi (maitosuklaarakeita)

1 pss Suklaarae-karkkipussi

Yllätysmunia

Ohje:

Tee ensin pohja: Murskaa keksit hienoksi muruksi esim. tehosekoittimella. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa n. 16 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä keksimuruseos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteenteon ajaksi.

Tee täyte: Vatkaa vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Notkista mascarponea sekoittamalla sitä lusikalla omassa rasiassaan, kunnes se pehmenee. Lisää mascarpone vaniljavaahdon joukkoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Jaa vaniljavaahto kahteen kulhoon niin, että toiseen kulhoon tulee noin 2/3 vaahdosta ja toiseen 1/3 vaahdosta.

Mämmimousse: Lisää mämmi siihen kulhoon, jossa on enemmän vaniljavaahtoa ja vatkaa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää halutessasi mämmiä hieman lisää. Sekoita pieneen mikron kestävään kuppiin 2 tl liivatejauhetta ja 2 rkl vettä. Anna turvota muutama minuutti. Sulata turvonnut liivate mikrossa noin 10 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana mämmivaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaimella vatkaten. Kaada mämmitäyte kakkuvuokaan pohjan päälle ja tasoita. Laita vuoka jääkaappiin pariksi kymmeneksi minuutiksi.

Vaniljapäällinen: Kun mämmitäyte on alkanut hieman jähmettyä, viimeistele päällinen. Sekoita 0.75 tl liivatejauhetta ja 0.75 rkl vettä keskenään ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, kuumenna sitä mikrossa noin 5-10 sekuntia, tai kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaniljavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Kaada vaniljapäällinen mämmitäytteen päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta kakku takaisin jääkaappiin hyytymään ainakin 6 tunniksi. Poista vuoan reunaosa ja nosta kakku tarjoilulautaselle. Koristele esimerkiksi suklaamunilla.

Vinkki:

* Voit koota kakun myös isompaan, noin 20 cm vuokaan. Tällöin kakusta tulee vain hieman matalampi.

 

Kommentit (15)

Kuinka paljon matalampi tulee jos tekee 20 cm irtopohjavuokaan?

Hei Jaakko! 16 cm vuokaan tehtynä tästä tulee noin 7 cm korkuinen eli 20 cm vuokaan tehtynä korkeus on jossain 4.5 cm kieppeillä.

Kiitos tiedosta! Tämä selvensi! 🙂

Hyvä juttu! 🙂

Hyvä teksti – löysin jopa koomisuutta. Aion kokeilla mämmijuustokakkua.

Kiva, että innostuit Anita! 🙂

Niin huohkean ja kauniin näköinen, tätä on kyllä tehtävä, kiitos vinkistä!

Hei Sinikka! Mukava kuulla, että innostuit! 🙂

HYVÄÄ ON PÄIVÄÄ TV.RAISA KIITOS SAMOIN TEILLE KAIKILLE .🥰🤎💜💙💚💛❤

Mitä käytän liivatteen sijasta?

Hei Ämmäm. Liivatteen sijasta usein suositellaan käytettävän Vegegeliä tai Agar agaria. Molemmissa on kuitenkin sellainen ”mutta”, että ne sekoitetaan/sulatetaan kuumaan nesteeseen, joten tämä kakku ei suoraan onnistune niillä. Yksi vaihtoehto voisi olla korvata vaniljakastike tavallisella vispikermalla ja sulattaa joukkoon hieman valkosuklaata. Tällöin päästäisiin lähelle tätä samaa makumaailmaa, mutta koostumus hieman kärsisi. Tarkempaa ohjetta en kuitenkaan valitettavasti uskalla luvata kokeilematta.

Varmaan hyvää!
Upean näköinen!
Ihan pakko kokeilla!
Kiitos ohjeesta ja oikein Hyvää Pääsiäistä!

Kiitos Sorja! Ihanaa ja herkullista Pääsiäistä!

Hei, kuvassa näkyi Pandan valkosuklaata, mutta itse ohjeesta en löytänyt sitä. Kuuluuko sitä laittaa tähän kakkuun ollenkaan?

Ystävällisin terveisin,

Sonja 🙂

Hei Sonja! Pahoitteluni, että vastaaminen kesti näin kauan. Olet ehkä jo leiponut kakun, mutta vastaan silti 🙂 En tiennyt vielä suunnitteluvaiheessa täysin ohjetta, joten ostin varmuudeksi myös kuvassa näkyvää valkosuklaata. Se päätyi lopulta kakun sijasta sellaisenaan suolapähkinöiden kanssa nautittuna omaan suuhun, eikä sitä siis tule kakkuun ollenkaan 🙂

Kommentoi juttua: Mämmijuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X