Tahmea mutakakku Dumlemoussella

Dumlemoussea ja mutakakkua yhdessä? Jep! Ihanan suklaista, miedon kinuskista, niin makeaa, niin hyvää.

Ajatus tähän lähti liikkeelle viime jouluna, kun herkuttelimme piiiitkästä aikaa mutakakulla. Nuorempi tytöistä (8v) leipoi aivan itse jauhottoman mutakakun anoppilaan jälkiruoaksi ja söimme sitä jälkiruoaksi jäätelön kera. Voi jehna kuinka herkullista se olikaan! Siitä asti mulla jylläsi tuollaisen tahmean suklaisen herkun himo, joka ei antanut periksi ennen uutta leivontakertaa. Nyt se hetki koitti ja lopultakin pääsin eroon mutakakun himosta. Ainakin hetkeksi.

Joskus aikoinaan laitoin mutakakun päälle kaakaokermaa ja Daim-murua ja ne sopivat päälle loistavasti. Tällä kertaa tein testimielessä mutakakun päälle helppoa kahden aineen Dumlemoussea. Dumle maistui moussessa miedosti. Tuoreeltaan maisteltuna oli siinä ja siinä, hukkuiko Dumlen maku tuhdin suklaisen mutakakun joukkoon. Seuraavana päivänä maut olivat muokkaantuneet, mutakakun suklaisuus tasoittunut ja Dumlen maku pääsi paremmin esille. Dumlemoussen voi siis hyvin pursotella/levitellä pintaan jo päivää ennen syömistä.

Voisi kuvitella, että näiden kahden yhdistelmä olisi jo aivan liikaa, mutta itselleni (ja myös muille tätä syöneille) tämä maistui paremmin kuin hyvin. Perheemme nirsoinkin maistelija haki tätä lisää niin monta kertaa ja niin isoja paloja, että muut meinasivat jäädä nuolemaan näppejään tyhjentyvän lautasen äärelle…

Iskin lusikkani kiinni dumlemoussella kuorrutettuun mutakakkuun niin äkkiä, että vasta jälkikäteen tuli mieleeni, kuinka hyvin esimerkiksi vadelmat olisivat sopineet tähän. Ne olisivat taittaneet makeutta ja raikastaneet kokonaisuutta. Ensi kerralla sitten.

Mutakakku on muuten (vehnä)jauhoton eli se sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Dumlemoussessa sen sijaan saattaa olla gluteenia, joten herkimpien gluteiinia välttelevien kannattaa korvata päällinen vaikka kaakaokermalla, jonka ohjeen löydät toisesta mutakakkupostauksesta.

Tämä on todella riittoisaa, sillä pienikin pala riittää. Ainakin joillekin…

 

Jauhoton mutakakku Dumlemoussekuorrutteella

n. 20 cm irtopohjavuokaan, noin 12-15 maltilliselle syöjälle (tai 5:lle makeanhimoiselle)

Mutakakun aineet:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata

75 g voita

1.5 dl sokeria

2/3 tl suolaa

0.75 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

3 kananmunaa

Päälle:

Dumlemousse

Ohje:

Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja siivilöity tumma kaakaojauhe. Lisää munat yksitellen sekoitellen. Kaada taikina kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.

Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia, riippuen kuinka kypsästä mutakakusta pidät. Kypsymisaika riippuu myös uunista, joten tarkkaile tilannetta. Tosi mutaisen kakun saat, kun otat mutakakun uunista jo silloin, kun reunat ovat kypsät, mutta keskusta höllyy vielä todella paljon. Muutama minuutti lisää, niin mutakakusta tulee kiinteämpi, mutta se pysyy edelleen kosteana. Oman maun mukaan siis. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta vielä yöksi jääkaappiin.

Valmistele myös Dumlemousse erillisen ohjeen mukaan. Laita myös se jääkaappiin kylmettymään. Vatkaa jääkaappikylmä dumle-kermaseos vaahdoksi ja pursottele jääkaappikylmän mutakakun päälle.

Vinkit:

* Mutakakku kannattaa paistaa jo päivää ennen tarjoilua. Näin sen maku ja koostumus tasaantuvat ja leikkaaminen onnistuu siistimmin. Tee myös dumlemoussen ”pohja” jääkaappiin valmiiksi päivää ennen käyttöä, sillä sen pitää olla jääkaappikylmää, kun sen vatkaa vaahdoksi.

* Dumlet saattavat sisältää gluteenia, joten jos haluat olla gluteenittomuudesta varma, pursottele kakun päälle Dumlekerman sijasta kaakaokermaa.

Kommentit

Kommentoi juttua: Tahmea mutakakku Dumlemoussella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X