Suklaapossu

Mansikka-valkosuklaajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

Valkosuklaa-mansikkajuustokakku suklaakakkupohjalla on yksi parhaista kakuista

Kun pehmeä mansikkamousse saa kaverikseen pehmeän valkosuklaamoussen sekä hieman tahmean, munattoman ja voimakkaan suklaisen tumman kakkupohjan, on juhlapäivän tai vaikkapa arkisen herkutteluhetken kakku valmis.

Havahduin keväällä siihen, että en ole juurikaan tehnyt juustokakkuja, joissa olisi kaksi erimakuista moussemaista juustokakkukerrosta. Joskus aikoinaan, vuosia vuosia sitten, kun vielä harjoittelin leipomisen alkeita, tein niitä useinkin. Mieleeni jäi erityisesti eräs mansikka-valkosuklaajuustokakku, joka oli hyvänmakuinen, mutta vaati muokkaamista liivatteen määrän ja täytekerrosten paksuuden suhteen. Tuo tapahtui esikoisen syntymän jälkeen eli vuosien 2009-2010 aikana. Aikaa on siis kulunut ihan vain muutama vuosi. Tosin joskus on hyvä hieman odotella, niin asiat loksahtavat paikoilleen vähän kuin itsestään…

Lasten synttärikakkuna mansikka-valkosuklaajuustokakku

Asia piti korjata ja päätin tehdä kaksikerroksisen kakun viimeistään kesällä lasten synttäreille. Ja niin teinkin. Aikoinaan leipomani kakun ohjetta minulla ei enää ollut, joten käytin kahta jo blogistani löytyvää ohjetta hieman muokattuna. Valkosuklaaosioon päätyi Kolmen suklaanjuustokakun valkosuklaakerros ja mansikkaisen kerroksen tein liki samalla tavalla kuin kakun täytteeksi tarkoitetun pehmeän ja kuohkean mansikkamoussen.

Mansikkajuustokakku valkosuklaamoussella ja suklaakakkupohjalla on munaton kakku

Käytän ohjeiden kahdessa eri moussessa ehkä vähän hassusti kahta erilaista vispivalmistetta. Olen kuitenkin todennut, että ne toimivat keittiössäni parhaiten juuri tällaisissa mousseissa. Valkosuklaamoussen kanssa tykkään käyttää kuohkeutta ja ilmavuutta antavaa valmistetta, kun taas mansikan kanssa yritän pitää ylimääräisen kuohkeuden kurissa, jotta myös mansikan maku pääsee oikeuksiinsa. Toki myös mansikkamousse on erittäin kuohkea ja ilmava ja pehmeä ja ihana.

Paras valkosuklaa-mansikkajuustokakku

Kolmesta aineesta syntyvä valkosuklaamousse on pehmeydeltään aivan samaan maata kuin liivatteellinen mansikkamousse eli molemmat ovat todella pehmeitä, miltei höttöisiä. Niiden vastapainoksi kakun suklainen pohja on hieman tukevampi, mutta kyllä sekin on pehmoinen. Pohja tuo kakkuun myös ihanaa suklaista makua miedon makuisten moussien rinnalle.

Ilman uunia valmistuvat marengit mansikkajuustokakun koristeena

Kakuntekoaikaan sain mousseihin myös tuoreista mansikoita, sillä keväällä istuttamani Ria-nimiset mansikat puskivat urakalla uutta mansikkaa. Poimin mansikkapuskaista täytteeseen osan mansikoista ja loppuun käytin pakastemansikoita. Voi että mikä ero moussessa oli, kun käytti tuoreita mansikoita. Tai ehkäpä tuo Ria-merkki oli vain niin nappi valinta mousseen, sillä se maistuu reilusti mansikalla ja on samaan aikaan sekä hieman kirpsakka että makea. Tuoreiden mansikoiden puuttuessa kakkuun toki käyvät pakastemansikat. Täyte on todella herkullinen myös niillä.

Tässä tulee ihanan mansikka-valkosuklaajuustokakun ohje.

Mansikka-valkosuklaajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

Noin 22 cm vuokaan, noin 12 syöjälle

Pohja:

1.5 dl vehnäjauhoja

0.75 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1.5 dl fariinisokeria kevyesti mittaan painettuna

0.33 = 1/3 tl suolaa

0.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl ruokasoodaa

1.75 dl vettä

4.5 rkl rypsi/rapsiöljyä

0.5 rkl (omenaviini)etikkaa

Valkosuklaamousse:

2.5. dl Flora Vispiä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g valkosuklaata

Mansikkamousse:

2 dl vispikermaa

3 dl mansikkasosetta

200 g tuorejuustoa

1 dl kreikkalaista jogurttia

n. 0.5 dl sokeria

3 tl liivatejauhetta (TAI 6 liivatelehteä)

3 rkl vettä

Ohje:

Aloita kakkupohjan teolla. Pohja kannattaa tehdä valmiiksi ajoissa, jotta se ehtii jäähtymään kokonaan ennen täyttämistä. Laita uuni lämpeämään 165 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ja fariinisokeri hyvin keskenään. Lisää joukkoon vesi, öljy ja etikka. Sekoita nopeasti sekaisin niin, että aineet juuri ja juuri sekoittuva keskenään. Voitele irtopohjavuoan pohja ja alaosan laidat kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada taikina reunavuoan sisäpuolelle ja laita vuoka uuniin samantein.

Helppo munaton suklaakakkupohja

Paista kakkupohjaa n. 20 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Anna jäähtyä kokonaan hyvin (esim. kelmulla) suojattuna.

 

Nosta jäähtynyt kakkupohja tarjoilulautaselle. Pese vuoan reunat ja aseta kakun ympärille. Voitele reunat kevyesti sisäpuolelta öljyllä tai vuokaspraylla. Tämä auttaa saamaan kakun reunoista sileät.

Tee valkosuklaamousse: Pilko suklaa paloiksi mikron kestävään kulhoon ja sulata suklaa mikrossa n. 15 sekunnin erissä välillä sekoittaen. Anna suklaan jäähtyä hetki. Vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Kaada sulatettu valkosuklaa täytteen päälle ja vatkaa heti kunnolla sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita.

Valkosuklaamousse ilman liivatetta

Nosta vuoka jääkaappiin hyytymään noin pariksi tunniksi.

Tee mansikkamousse: Vatkaa kerma vaahdoksi ja soseuta mansikat. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota pari, kolme minuuttia. Lisää vatkatun kerman joukkoon notkistettu tuorejuusto, mansikkasose sekä jogurtti. Maista ja mausta sokerilla mansikoiden makeuden ja oman makusi mukaan. Sulata turvonnut liivate mikrossa n. 15 sekunnin ajan tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada mansikkamousse valkosuklaamoussen päälle

Hyvä mansikkamousse

Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, poista kakun ympäriltä vuoan reunaosa. Koristele kakku ennen tarjoilua esim. tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla. Ja eikun herkuttelemaan!

Vinkit:

* Kakun voi valmistella pakkaseen pohjaa ja valkomoussea myöten. Ota jäätynyt kakku pakkasesta päivää ennen juhlia/syömistä ja anna sulaa jääkaapissa pari tuntia ennen mansikkamoussen lisäämistä.

* Kakusta tulee melko korkea, joten jos epäilet kakkuvuokasi olevan liian matala, käytä reunakalvoja saadaksesi reunoihin lisäkorkeutta. Tai tee kakku hieman isompaan vuokaan.

* Kokeile kakkua myös muista marjoista. Jos käytät vadelmia, paseeraa siemenet pois ennen soseen käyttämistä, niin saat silkkisen sileän kakun.

Liivatteeton helppo valkosuklaamousse

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikka-valkosuklaajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

Ensku

Hei! Ihanan näköinen kakku. Ajattelin kokeilla siitä. Voiko mansikkasosen tehdä pakaste mansikoista?

Suklaapossu

Hei Ensku! Mansikkasoseen voi hyvin tehdä pakastemansikoista. Itsekin taisin juuri tässä kakussa käyttää niitä. Sulata vain mansikoita hieman ennen soseuttamista ja käytä liemineen päivineen. 🙂

Ek

Varmistus, valkosuklaa-tuorejuusto-vispiin ei yhtään liivatetta?

Suklaapossu

Hei Ek! Juurikin näin. Valkosuklaa itsessään hyydyttää täytteen ilman liivatetta.

Kl

Hei! Voiko tuon valkosuklaamoussen tehdä vegaanisesta valkosuklaasta? Tarviiko silloin liivatetta siihen?

Suklaapossu

Hei Kl! Minulla ei ole kokemusta vegaanisista valkosuklaista, mutta voisin kuvitella, että onnistuisi. Tosin olen lukenut, että kaikkia vegaanisia valkosuklaista ei välttämättä pysty sulattamaan, mutta iChoc White vanilla toimisi ainakin hyvin myös sulattaessa.

Ellu

Hei. Onko etikka pakollinen pohjassa,vai voiko jättää pois?

Suklaapossu

Hei Ellu! Etikka toimii tässä kakussa soodan kaverina ja auttaa soodaa tuomaan ilmankuplia taikinaan ja sitä kautta kohottamaan kakkua. Jos etikan jättää pois, kannattaa myös sooda unohtaa. Tällöin taikinaan voisi laittaa enemmän leivinjauhetta (yhteensä noin 1-1.5 tl), jotta kakku kohoaa riittävästi. Koostumus ei välttämättä ole aivan sama kuin etikka+sooda-kombolla, mutta toimii luultavasti kakkupohjana hyvin 🙂

jessica

Miksi mansikkamoussea ei voi pakastaa?

Irina Lisinen

Hei Jessica! Mansikkamousse, ja muut melko nestepitoiset mousset kärsivät helposti pakkasessa niiden sisältämän nesteen takia. Neste laajenee pakkasessa ja kun moussen ottaa sulamaan, on rakenne muuttunut, eikä enää niin hyvä. Toki jos mansikoista valuttaa ensin nesteen pois ja käyttää pelkästään sitä kiinteämpää osaa, niin silloin mousse ei välttämättä kärsi pakastamisesta niin paljoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *