Mehevä omena-murupiirakka

Nuorimman tyttömme 4-vuotissynttäreitä juhlittiin viime
viikonloppuna ensimmäisen vierasjoukon kanssa. Toiset juhlat vietetään
tämän viikon sunnuntaina. Naputtelen synttärien leivonnaisohjeita blogiin vasta
toisten juhlien jälkeen, mutta tässä välissä laittelen luonnoksiksi
kertyneitä, ajankohtaisia ohjeita, kuten tämän herkullisen omenapiirakan
ohjeen 🙂

Sain elokuun puolivälin jälkeen kassillisen suht happamia
omenoita syötäväksi. Omppujen tuoja oli tulossa kylään vahtimaan lapsia,
ja halusin tarjota piirakkaa syötäväksi sillä välin, kun me vanhukset oltaisiin
poissa. Monet olivat samoihin aikoihin tehneet blogistani löytyvää mustikka-murupiirakkaa
ja sain siitä idean kokeilla tuota samaista ohjetta myös omenoista.
Samalla tein taikinan hieman kauraisemmaksi. Piirakasta tuli ihanan
mehevä. Se maistui hieman omena-kaurapaistokselle, nams!

Pelkäsin jo piirakan kuivuneen, sillä unohdin kaikessa kiireessä
piirakan uuniin 5 min. pidemmäksi ajaksi kuin piti, mutta eipä sille
käynytkään mitenkään. Piirakka oli tuosta huolimatta erittäinen mehevä,
tai sanoisinkos kostea. Ja päällä rapeaa kauramurua, mums. Sitä olisi
voinut olla vaikka paljon paljon enemmänkin. Ensi kerralla sitten 🙂

Piirakkaa maistellessani mieleeni tuli kolmisen vuotta sitten tekemäni omenapiirakka murupäällisellä, joka maistui hyvin samantapaiselle. Itseasiassa kun vertailin ohjeita, niin miltei ainut ero ohjeissa olikin se, että tässä osa vehnäjauhoista on korvattu kaurahiutaleilla. Molemmat versiot ovat toki herkkua, mutta kyllä tämä kaurainen taisi voittaa kisan pikkiriikkisellä erolla edelliseen versioon! Tässä tulee ohje:

Omena-murupiirakka


1/2 pellillistä piirakkaa 

Aineet:

1 dl juoksevaa margariinia

 
1.5 dl sokeria
 
2 dl vehnäjauhoja
 
1.5 dl kaurahiutaleita
1.5 tl leivinjauhetta
1.5 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

1 muna
 
1 dl maitoa
n. 4 pienehköä omenaa siivutettuna
hieman sitruunan mehua

hieman kanelia 

Ohje:

Sekoita kulhossa keskenään rasva, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoittele, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota
muruseoksesta päällistä varten sivuun n. 1 dl eri kulhoon. Lisää
jäljelle jääneeseen muruseokseen muna ja mittaa sekaan myös maito.
Hurauta voimakkaasti käsin vispilällä vatkaten kaikki aineet
nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Siivuta omenat ja pirsko päälle sitruunan mehua. Laita taikinan päälle siivutetut omenan viipaleet. Laita omenoiden päälle hieman kanelia ja ota jäljelle jäänyt (n.1 dl) muruseos ja
ripottele se pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteän
kypsältä. Anna jäähtyä hetki ennen
paloiksi leikkaamista.


Vinkki:
* Piirakka on parhaimmillaan heti pian uunista ottamisen jälkeen. Piirakka maistuu toki seuraavanakin päivänä, mutta murupäällisen rapeus kärsii jäähtymisestä.

Kuvaamisen kanssa oli vähän ongelmia, enkä meinannut millään saada
sellaista kuvaa, josta näkyisi piirakan kostea koostumus, ja jonka
avulla pystyisi kuvittelemaan tämän ihanan omenapiirakan maun 🙂

Kommentit (6)

Joka syksy minä metsästän herkullisen omenapiirakan ohjetta enkä koskaan seuraavana vuonna muista, mikä niistä olikaan se paras.. 🙂 Tätä täytyykin kokeilla, kun noita omenoita niin valtavasti tulee..:)

Käytin n. 20 x 30 cm peltiä. Se on aika tarkkaan puolet, ainakin omasta, uunipellistä. Tästä piirakasta tulee tosiaan tosi ohut, ja tuo toinen on sitten sellainen ihanan paksu 🙂 Kokeilehan ihmeessä sitäkin vielä! 😉 Kiva kuitenkin, että tämäkin maistui, vaikkei ollutkaan paksumpi 🙂

Minkä kokoisella pellillä teet tämän? Kokeilin tupla-annoksen tehdä pellille, mutta piirakasta tuli todella ohut. Hyvää se oli siitä huolimatta, mutta jotenkin odotin paksumpaa piirakkaa.. Täytyypä kokeilla tuota toistakik ohjetta, omppuja kun riittää.. 🙂

Kommentoi juttua: Mehevä omena-murupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Sveitsiläinen marenki ❤️ Tosi helppo valmistaa ja lopputulos on ihanan paksu, mutta pehmoinen ja suussasulava. Tiesitkö, että sveitsiläisestä marengista pystyy tekemään myös kovia marenkeja ilman uunia! Ja vitsit kun ne ovat hyviä, ihan eri luokkaa kuin perusmarengit, nams! Sveitsiläisestä marenki on monikäyttöistä sillä siitä myös mm. kakkuun tai piirakan pintaan kauniin kuorrutteen. Kurkkaa ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sveitsilainen-marenki-ja-marengit-ilman-uunia/⁣
⁣
#sveitsiläinen marenki⁣
#marengit⁣
#ilmanuunia⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#meringues⁣
#foodphotography
  • Näiden ihanien, ilman vaivaamista valmistuvien sämpylöiden testaamisen myötä sämpyläinnostukseni on noussut huippuunsa! Testailin tätä "sekoita aineet keskenään, laita kulho jääkaappiin, paista seuraavana päivänä"-tyylistä sämpyläohjetta jokunen viikko sitten ja rakastuin! En ole koskaan ennen välittänyt sämpylöiden tekemisestä, sillä lopputulos on ollut mitä on. Nykyään oikein odotan pääseväni tekemään näitä rapeakuorisia, sisältä pehmeitä sämpylöitä. Ihan parhaita! Katso ohje blogin puolelta ⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-rapeakuoriset-sampylat-ilman-vaivaamista/⁣
⁣
#sämpylät⁣
#helppojanopeasämpylä⁣
#sämpylätilmanvaivaamista⁣
#parassämpylä⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit
  • Tuli piiiiitkästä aikaa tehtyä hiivattomia pikapullia, tällä kertaa erilaisella ohjeella. Näistä tuli muuten tosi ihania korvikkeita tavallisille pullille, vaikka yllätysvieraille tai muuten vaan pullanhimoon. Eräs syöjistäkin mietti ääneen, että mitä sitä enää pullataikinaa tehdä, kun ilman hiivaakin valmistuu näin hyviä pullia :) Kurkkaa ohje blogista ja testaa nopeat pullat vaikka heti⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-ja-nopeat-pikapullat/⁣
⁣
Ps. Pullien väri jäi kalvakaksi, koska jätin munalla voitelun väliin poikamme muna-allergian takia ja paistoin pullat varmuudeksi alhaisella lämmöllä. Ulkonäöstä huolimatta ovat siis kypsiä :)⁣
⁣
#pikapulla⁣
#pullailmanhiivaa⁣
#nopeajahelppoleivonnainen⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bun⁣
#bunwithouteast
  • Tiesitkö, että pannukakun tekeminen onnistuu myös munattomana? Tässä munattomassa pannarissa on hieman maitorahkaa tuomassa sekä proteiinia että parempaa koostumusta. Meillä tätä on syöty jo vuoden verran pojan allergian takia, ja aina yhtä hyvää, erityisesti jos lapsilta kysytään. Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/munaton-pannukakku-ja-vielapa-todella/⁣
⁣
#suklaapossu ⁣
#kotiliesiblogit⁣
#munaton⁣
#pannukakku⁣
#pannari⁣
#eggless⁣
#pancake
  • Tänä vuonna päädyin tekemään laskiaispullat kahdella täytevälillä. Näitä oli ihana syödä, kun sai joka haukkauksella sopivassa suhteessa sekä pullaa, kermavaahtoa että hilloa :P Syöminen tapahtui kuten muutenkin eli lakki ensin ja sen jälkeen kumpikin kerros erikseen. Tästä tuli mun suosikkilaskiaispulla :)⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/laskiaispullat-tuplataytteella-kerrospullana/⁣
⁣
#laskiainen2019⁣
#laskiaispulla⁣
#tuunattupulla⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Kaupallinen yhteistyö #mrmuscle

Meillä meni yksi viikonloppu näiden mehevien mokkapalamuffissien kanssa herkutellessa. Ennen herkuttelua testailin keittiön aukaisemista MrMusclen rasvaa poistavalla viemärirakeella, ja ohoh, se toimi todella hienosti. Tästä on aikaa jo sen verran, että normaalisti viemärit olisivat jälleen tukossa, mutta nyt ne vetävät hienosti edelleenkin! Nyt on kiva leipoa vaikka uusi satsi näitä herkkumuffinseja, kuten lapset sanoivat 😋 Kurkkaa muffinssien ohje blogista ja lue samalla helppo vinkki keittiön huoltoon.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mokkapalamuffinssit-ja-keittion-huoltohommia/

#mokkapalat
#muffinssi
#suklaapossu
#kotiliesiblogit
#kaupallinenyhteistyö
  • Tämä kakku päätyi kummipoikamme synttäripöytään viime vuoden loppupuolella. Täytteenä oli reilusti mansikoita ja tuorejuustolla vahvistettua kermaa. Oi kuinka hyvää! Katso ohje blogin puolelta⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pokemon-kakku-mansikkataytteella/⁣
⁣
#pojansynttärit #pokemon #kakku #synttärikakku⁣
#mansikkakakku #mansikoita #kermakakku⁣
#suklaapossu #kotiliesiblogit⁣
#birthday #cake

suklaapossu

X