Nuorimman tyttömme 4-vuotissynttäreitä juhlittiin viime
viikonloppuna ensimmäisen vierasjoukon kanssa. Toiset juhlat vietetään
tämän viikon sunnuntaina. Naputtelen synttärien leivonnaisohjeita blogiin vasta
toisten juhlien jälkeen, mutta tässä välissä laittelen luonnoksiksi
kertyneitä, ajankohtaisia ohjeita, kuten tämän herkullisen omenapiirakan
ohjeen 🙂

Sain elokuun puolivälin jälkeen kassillisen suht happamia
omenoita syötäväksi. Omppujen tuoja oli tulossa kylään vahtimaan lapsia,
ja halusin tarjota piirakkaa syötäväksi sillä välin, kun me vanhukset oltaisiin
poissa. Monet olivat samoihin aikoihin tehneet blogistani löytyvää mustikka-murupiirakkaa
ja sain siitä idean kokeilla tuota samaista ohjetta myös omenoista.
Samalla tein taikinan hieman kauraisemmaksi. Piirakasta tuli ihanan
mehevä. Se maistui hieman omena-kaurapaistokselle, nams!

Pelkäsin jo piirakan kuivuneen, sillä unohdin kaikessa kiireessä
piirakan uuniin 5 min. pidemmäksi ajaksi kuin piti, mutta eipä sille
käynytkään mitenkään. Piirakka oli tuosta huolimatta erittäinen mehevä,
tai sanoisinkos kostea. Ja päällä rapeaa kauramurua, mums. Sitä olisi
voinut olla vaikka paljon paljon enemmänkin. Ensi kerralla sitten 🙂

Piirakkaa maistellessani mieleeni tuli kolmisen vuotta sitten tekemäni omenapiirakka murupäällisellä, joka maistui hyvin samantapaiselle. Itseasiassa kun vertailin ohjeita, niin miltei ainut ero ohjeissa olikin se, että tässä osa vehnäjauhoista on korvattu kaurahiutaleilla. Molemmat versiot ovat toki herkkua, mutta kyllä tämä kaurainen taisi voittaa kisan pikkiriikkisellä erolla edelliseen versioon! Tässä tulee ohje:

Omena-murupiirakka


1/2 pellillistä piirakkaa 

Aineet:

1 dl juoksevaa margariinia
 
1.5 dl sokeria
 
2 dl vehnäjauhoja
 
1.5 dl kaurahiutaleita
1.5 tl leivinjauhetta
1.5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 muna
 
1 dl maitoa
n. 4 pienehköä omenaa siivutettuna
hieman sitruunan mehua
hieman kanelia 

Ohje:

Sekoita kulhossa keskenään rasva, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoittele, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota
muruseoksesta päällistä varten sivuun n. 1 dl eri kulhoon. Lisää
jäljelle jääneeseen muruseokseen muna ja mittaa sekaan myös maito.
Hurauta voimakkaasti käsin vispilällä vatkaten kaikki aineet
nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Siivuta omenat ja pirsko päälle sitruunan mehua. Laita taikinan päälle siivutetut omenan viipaleet. Laita omenoiden päälle hieman kanelia ja ota jäljelle jäänyt (n.1 dl) muruseos ja
ripottele se pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteän
kypsältä. Anna jäähtyä hetki ennen
paloiksi leikkaamista.


Vinkki:
* Piirakka on parhaimmillaan heti pian uunista ottamisen jälkeen. Piirakka maistuu toki seuraavanakin päivänä, mutta murupäällisen rapeus kärsii jäähtymisestä.

Kuvaamisen kanssa oli vähän ongelmia, enkä meinannut millään saada
sellaista kuvaa, josta näkyisi piirakan kostea koostumus, ja jonka
avulla pystyisi kuvittelemaan tämän ihanan omenapiirakan maun 🙂