Marenki ilman munaa on ilmava ja kuohkea

Munattomia marenkeja? Kyllä vain! Ja helposti ilman ylimääräisiä kikkailuja ja erikoisaineita. Parhaimmillaan nämä munattomat marengit syntyvät vain kahdesta aineesta. Marengit myös maistuvat tavallisille marengeille ja suorastaan sulavat suuhun.

Tein nämä munattomat marengit jo viime syksynä kun olin tekemässä 5-vuotiaan tyttömme synttäreille kakun, jota myös munalle allerginen poikamme voisi syödä. Munaton suklaakakkupohja ja täyte olivat helppoja toteuttaa munattomina, mutta kun aloin miettiä koristelua, törmäsin ongelmaan. Suunnittelin kakun kuorruttamista nimittäin nimittäin kevennetyllä marenkivoikreemillä sekä koristeeksi suunnittelin marenkeja. Kakun kuoruttaminen onnistui hyvin kermavaahto-tuorejuustoseoksella, mutta marenkien tekeminen munattomina meinasi aiheuttaa päänvaivaa. Päköpäänä ei osannut luopua alkuperäisajatuksesta, joten jotenkin niitä marenkeja piti tehdä. Sitten, yhtäkkiä muistin sen. Olin nähnyt netin syövereissä munattoman, marenkimaisen vaahdon ohjeen. Tuohon ohjeeseen tuli valkuaisten sijasta kikhernetölkin lientä eli aquafabaa, jonka tärkkelyspitoisena toimii vaahdotettaessa kuten valkuainen. Ajatus oli sen verran mielenkiintoinen, että pakkohan sitä oli kokeilla. Ja kun eihän mulla ollut muutakaan keinoa munattomien marenkien tekoon…

Netissä ohjeita plaratessani huomasin, että munattomien marenkien ohjeille yhteistä on kikhernetölkin liemen käyttö sekä sokeri. Joissakin ohjeissa on myös jotain happoa (sitruunanmehua tms.) ja niitä on myös maustettu jollain. Sokerin määrissä ja mausteissa on eroja, joten muokkailin eri ohjeista testiä varten tämän ohjeen, joka toimi ihan mahdottoman hyvin!

Kikherneliemi eli aquafaba vaahtoutuu kuten munan valkuainen

Marenki syntyy kikherneliemestä ja sokerista samalla tavalla kuin valkuaisista. Pelkkä kikherneliemi muistuttaa kulhossa nököttäessään yllättävän paljon valkuaista. Siis ulkonäöltään. Tuoksultaan ei, sillä raakana se haisee, noh, aivan herneelle. Vatkatessani aquafabaa ja sokeria yhteen totesin mielessäni: ”Vau, sehän näyttää ihan oikealta marenkimassalta”. Toinen ajatus sen sijaan oli: ”Hmm, se tuoksahtaa herneille. Mitäköhän tästäkin tulee..?”. Valmiiksi vatkattu marenkimassa myös maistuu herneiltä (yih!), mutta uunissa tapahtuu ihme. Kikherneen haju ja tuoksu häviää. Tai ehkä itse olin maistavinani myös tuossa valmiista marengista aivan vienon herneen tapaisen maun, mutta johtuikohan se siitä, kun kerran tiesin mistä ne on tehty. No joka tapauksessa lopputuloksena aivan älyttömän kevyitä, rapeita marenkeja.

Normaalisti pidän pehmeistä ja hieman sitkeistä marengeistä, enkä niinkään rouskuvista versioista. Mutta näiden kohdalla tuo kovuus ja rouskuvuus ei häiritse, sillä nämä ovat niiiin suussasulavia. Siis ihan kirjaimellisesti! Tai eihän näitä voi koviksi sanoa, sillä ovat erittäin murenevia.

Kikherneliemestä syntyy rapea munaton marenki

Pursottelin marenkimassasta nokareita sekä pyöreällä että tähden mallisella tyllalla. Levitin pursotuspussin sisäpuolelle testimielessä myös raidan sinistä pastaväriä. Aluksi pussista tuli ulos valkoista väriä, mutta hetken päästä sininen väri tarttui massaan ja lopputuloksena oli sinivalkoisia marenkeja. Aivan pursottamisen loppupuolella sininen väri oli sotkeutunut koko massaan ja lopulta pussista tuli ulos kokonaan sinisiä kokkareita.

Munattomien marenkien kokeiluni jälkeen suuntasin takaisin netin ihmeelliseen maailmaan ja pienen surffailun jälkeen huomasin monien tehneen aquafabasta myös muitakin marenkipohjaisia munattomia herkkuja mm. macaronsseja, voikreemiä, pavlovaa jne. Jostain näistä olisi kiva kokeilla myös.

Munattomat marengit

Aineet:

1.75 dl kikhernetölkin lientä (käytin Rainbow-merkkistä)

2 dl sokeria

1 tl sitruunan mehua

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Kaada kikhernetölkin liemi siivilän läpi vatkauskulhoon. Vatkaa lientä hetki (n. 2-3 minuuttia), kunnes se on kevyttä vaahtoa.

Lisää joukkoon sokeria vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää myös sitruunan mehu ja vaniljasokeri. Seos paksenee nopeasti. Jatka vatkaamista, kunnes seos on todella paksua. Tähän kuluu aikaa vatkaimen tehoista riippuen n. 5 minuuttia.

Munaton marenkivaahto on jäykkää ja hyvin pursotettavissa

Lusikoi marenkimassa pursotuspussiin. Jos haluat väriraitoja marenkeihin, sivele pussin sisäpuolelle kunnolla pastaväriä.

Marengeista saa kaksivärisen levittämällä pussin sisäpuolelle väriä

Pursottele massaa leivinpaperoiduille uunipellille.

Paista pieniä marenkeja 100 asteessa n. 45 minuuttia, vähän isompia 1 tunti ja vieläkin isompia pidempään. Laita paistamisen jälkeen uuni pois päältä ja jätä pelti uuniin vielä noin puoleksi tunniksi/tunniksi. Marengit ovat hyviä, kun ne tuntuvat sormin koitettuna kiinteiltä. Ne kovettuvat vielä lisää uunista poisottamisen jälkeen. Anna marenkien jäähtyä kokonaan ennen kuin irroitat ne leivinpaperista.

Vinkki:

* Käytä tölkistä ylijääneet kikherneet vaikkapa salaattiin tai jauhelihakastikkeen joukkoon.

* Marenkimassaa tulee todella paljon ja siitä saa paljon marenkeja! Varaa paistamiseen siis aikaa.

* Säilytä valmiit marengit hyvin suojattuna, jotta eivät kerää kosteutta ympäriltään ja kostu suottas.

* Jos haluat marenkeihin väriraitoja, sivele haluamaasi pastaväriä pussin sisäpuolelle raidoiksi.

* Joissakin kikhernetölkeissä saattaa olla vähemmän lientä. Vähennä silloin sokerin määrää samassa suhteessa.

Pst. Nämä marengit päätyivät loppujen lopuksi Frozen-kakun päälle. Lopulta olisi ollut parempi, että olisin jättänyt ne kokonaan pois, sillä marenkien lisäämisen jälkeen kakku näytti siltä, kuin se olisi saanut päälle linnun läjiä. Mielikuva ja totuus eivät siis aivan kohdanneet. Ja tuostakin saan syyttää päköpäätäni, sillä epäilin kakkua koristellessa marenkin yhteensopivuutta hyvinkin vahvasti ja sehä osoittautui todeksi. Otin kakusta kuitenkin kuvia jo ennen lopullista koristelua ja ne päätyivät Frozen-postaukseen. Lisäsin munattoman marengit reunoilla kuvien ottamisen jälkeen. Näillä munattomilla marengeilla koristellusta kakusta löytyy kuvat postauksesta, jossa kerron yhteenvedon omaisesti tarkemmin synttäritarjottavista.

Instagram

  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Heippa. Olisin kysynyt että pitääkö siis pelti jättää uuniin vielä sen jälkeen kun uuni on laitettu pois päältä. Jäi tuo kohta vähän epäselväksi.

Heippa Senni! Hyvä kun kysyit, mulla oli näimmä tullut kirjoitusvirhe tuohon kohtaan. Eli siis juuri näin. Pelti kannattaa jättää uuniin vielä jälkilämmölle, niin marengit kuivuvat vielä lisää. Uuninluukun voi välillä avata pariksi sekunniksi, niin kosteus pääsee paremmin haihtumaan uunista ja marengeista tulee rapeampia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.