Suklaapossu

Pojan ristiäiskakku citroen-koristeella

rattisitikka eli 2cv koriste kaulintamassasta

Sain tehdä veljenpojan uudelle pienelle perheenjäsenelle ristiäiskakun heinäkuun alussa. Veljeni toivoi kakun päälle pientä rättisitikkaa ja vaimon toiveena oli vaalean sininen sävymaailma. Kakusta myös piti riittää noin 30 juhlijalle. Muuten sain vapaat kädet. Tällainen siitä sitten tuli.

Rättisitikka-kakku ristiäiskakkuna

Harmittavasti mulla osui kakun tekopäiviin parin päivän migreeni, enkä jaksanut keskittyä kakun täyttämiseen enkä koristeluun niin paljon kuin alunperin halusin. Kakunteossa tuntuikin tökkivän vähän kaikki. Ensinnäkin mun piti laittaa oman maan tuoreita mansikoita kakun väliin. Olin juuri käynyt tyttöjen kanssa hakemassa niitä kipollisen keittiön pöydälle odottamaan ja häädin tytöt pois keittiöstä, jotta eivät olisi syöneet kaikkia. Täytin kakun ja laitoin sen jääkaappiin. Aloin siivoomaan pöytiä ja siinä se mansikat nököttivät kauniisti vielä kulhossaan. Pienen hetken jo mietin josko nostaisin ainakin ylimmät kakkulevyt pois ja tökkisin mansikoita täytteesen joukkoon, mutta päässä jyskyttävän vasaran takia annoin periksi ja annoin mansikat lapsille syötäväksi.

Ristiäiskakkuhan on muutenkin hyvä harjoittelukakku, eikös vaan? No ehkei ihan ole, mutta siitä huolimatta harjoittelin kakkua tehdessäni kauniin kermapinnan tekemistä. Helle oli aika kova, joten laitoin vaahdon joukkoon tuorejuustoa tukevoittamaan sitä. Kuorruttaminen onnistui yli odotusten ja pinnasta tuli todella sileä ja siisti, paria pientä ryppyä kakun etuosassa lukuunottamatta. Olin kakkuun tuossa vaiheessa vielä todella tyytyväinen ja hihkuin riemusta. Vau ja jippii!

Sileä kermapinta

Hetken pähkäiltyäni halusin tuoda kakkuun sitä sinistä värjäämällä loput kermat sinisellä ja läästimällä sitä sinistä kermaa sinne tänne kakun reunoja. Kerman kanssa kuitenkin oli ongelmia ja hienosti vatkaantunut kermavaahto meni pastavärin lisäämisen jälkeen aivan löysäksi. Heitin kermat roskiin ja jätin mielestäni tuo reunustan kaunistamisen eri värisillä raidoilla. No juu. Tämän jälkeen sain jostain kummasta päähäni, että kakku kaipaisi vielä pursotettuja juttuja. Ja se oli (omasta mielestäni) virhe. Kakusta ei tullutkaan tällä tavalla sellainen kuin kuvittelin, vaan kaikista pursotuksista tuli aivan liian isoja ja paksuja, vaikka käytössäni oli suht pieni tylla.  Eipä siinä kiireessä oikein auttanut muut kuin laittaa loput koristeet kakun päälle ja reunoille, ja toivoa, että kakku kelpaisi. Ja kyllähän se kelpasi. Eivät ainakaan uskaltaneet sanoa kuinka pahannäköinen kakku oli 😉 No niin, se siitä valittamisesta ja palataan takaisin kakkuun.

ristiaiskakku pojalle

Kakun sisältä löytyi munaton vaalea kakkupohja ja (miltei) maidoton vadelma-mansikkamarjamousse. Miltei maidoton sen takia, että käytin kasvislevitteen sijasta tällä kertaa tavallista tuorejuustoa. En tiedä vaikuttiko noin pieni ero, mutta täytteestä tuli vieläkin kuohkeampi kuin kasvislevitteellä ja samalla myös marjojen maku hieman katosi jonnekin. Ne tuoreet mansikat olisivatkin raikastaneet täytettä mukavalla tavalla. Jos vain olisin muistanut laittaa ne…

Kakku muuten oli kerroskakku. Oli kiva tehdä tällainenkin vaihteeksi. Ja riittävyys oli sopiva, sillä kakusta ei paljon jäänyt jäljelle. Tuorejuustolla tukevoitettu kermavaahto (tai pikemminkin tässä rasvatuote) pysyi kakun päällä juhlien ajan, vaikka lämpötila oli helteinen. Vein muuten juhliin myös (yllä olevassa kuvassa, kakun takana näkyviä) marmoroituja mokkapaloja.

Tässä tulee tämän kakun tarkemmat tiedot.

Pojan ristiäiskakku

Pohja:

2-kertainen annos munatonta ja maidotonta kakkupohjaa paistettuna n. 23 ja 16 cm vuoissa.

Täyte:

2-kertainen annosta maidotonta marjamoussea vadelmista ja mansikoista (hieman jäi yli)

Kuorrutus:

5 dl Flora Vispiä

200 g vaniljatuorejuustoa

hieman vaniljasokeria

Ohje:

Tee taikina 2-kertaisena erillisen ohjeen mukaan. Kaada taikina n. 23 cm ja 16 cm irtopohjavuokiin. Paista 180 asteessa, n. 40-45 minuuttia, tai kunnes kypsiä. Jäähdyä hyvin. Leikkaa jäähtyneet pohjat 3 osaan.

Tee täyte ja täytä kakut irtovuokien sisäpuolelle. Laita jääkaappiin vähintään yön yli.

Kun täytteet ovat hyytyneet, poista ne vuoista. Nosta isompi kakku tarjoilulautaselle ja pienempi kakku sen päälle.

Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto sekä vaniljasokeri. Levitä kakun pinnalle ensin murukerros. Levitä sen jälkeen kermavaahtoa reilusti ja tasoita. Pursottele vielä ala-, keski- ja yläosan reunat. Koristele autolla ja ruusuilla.

 

Tässä vielä kuva, minkälainen rättäri oli takaapäin katsottuna 🙂

koriste ristiäiskakun päälle

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pojan ristiäiskakku citroen-koristeella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *