Suklaapossu

Mustikkapiirakka -kakku

Kakku mustikkapiirakoista valmistuu nopeasti ja helposti

Äitienpäivästä on jo viikko, mutta ehdin vasta nyt naputtelemaan tämän piirakoista tehdyn äitienpäiväkakun ohjeen ylös. Syy on yksinkertainen; säät ovat olleet niin mahdottoman kauniit, että olen viettänyt kaiken ylimääräisen ajan ulkona puuhaillen joko lasten kanssa keskenään tai sitten lasten kanssa pihatöitä tehden. Mein nuorin on nyt ollut tosi innostunut kastelukannun kantaja ja onkin kastellut omalla pienellä kannullaan kaikkea mitä äitikin 🙂 Isommat lapset ovat leikkineet usein vesileikkejä naapurin kanssa. Iltaisin, lasten mentyä nukkumaan mulla on ollut kova hinku kirjoitella blogia, mutta väsymys ja uni ovat yllättäneet juuri kun oon saanut koneen esille. Se siitä omasta ajasta 🙂 No mutta nyt tämän piirakoista tehdyn kakun kimppuun.

Kuten instan puolella jo mainitsin, mein tytöt siis tekivät äitienpäiväksi blogista löytyvän Kahden suklaan juustokakun. Kakku teki hyvin kauppansa ja innostuin myös itsekin leipomaan jotain äitienpäiväherkkua ja se oli tämä mustikkapiirakoista tehty, vaniljatäytteinen nakukakku. Piirakan makumaailma ei ollut täysin sitä mitä hain, ja meinasi jättää koko kakun blogistakin pois. Muu perhe tykkäsi kakusta, joten innostuinpa silti laittamaan ohjeen teille muillekin jakoon. Ehkä itse olisi maistanut kakun eritavalla, jos mielessä ei olisi ollut niin selkeää visiota, miltä sen ”piti maistua” eli sitä voimakasta mustikkaisuutta ja sitruunaisuutta. Innostuin kuitenkin tästä helppotekoisesta ja normikakusta eroavasta kakusta niin paljon, että kokeilen samantapaista vielä myöhemmin kesän aikana 🙂

Mustikkapiirakka kakun pala maistuu vaniljalle
© Irina Lisinen

Mustikat ovat niin miedon makuisia, että jäin kaipaamaan niiden makua. Mustikoita olisikin saanut olla enemmän. Merkkasin suoraan ohjeeseen sen määrän, jonka laittaisin seuraavalla kerralla. Lisäksi aikomukseni oli saada myös sitruuna maistumaan, mutta sen maku jäi muiden makujen joukkoon. Joukkoon sopisi mahtavasti varmaan muutkin marjat esim. vadelmat 😛

Äitienpäiväksi leivottu mustikkapiirakkakakku maistui meidän perheelle paremmin kuin hyvin

 

Tein kakusta allergisen poikamme takia munattoman. Käytin pohjana saman tyyppistä taikinaa, kuin munattomassa vaaleassa kakkupohjassakin. Jätin vain etikan pois ja käytin sen sijasta sitruunan mehua. Raaka taikina alkoi heti nesteiden lisäämisen jälkeen kuplia melko voimakkaasti ja soodan maku oli vahva. Tämä johtuu siitä, että taikinan joukossa on soodaa ja se reagoi sitruunan kanssa. Valmiista kakusta soodan makua ei kuitenkaan huomannut, vaan se oli kuin miltei mikä piirakka tahansa.  Ja tällä kertaa mein muna-allergikkokin pääsi maistelemaan kakku. Ja maistelikin sitä innoissaan 🙂

Mustikkapiirakka -kakku

n. 16 cm kakku

Aineet:

1.5 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

2.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

2.5 tl vaniljasokeria

2 dl vettä

1 dl öljyä

0.5 dl sitruunan mehua

1 sitruunan raastettu kuori

n. 4-5 dl mustikoita

Täyte:

75 g huoneenlämpöistä voita

0.75 dl tomusokeria

300 g vaniljatuorejuustoa

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Voitele kolme 16 cm irtopohjavuokaa kevyesti esim. öljyspraylla. Pese sitruuna hyvin. Kuori sitruunan kuori.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kuivien aineiden päälle vesi, öljy, sitruunan mehu sekä sitruunan raastettu kuori. Sekoita nopeasti sekaisin, kunnes kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään. Kaada taikina kaikkiin kolmeen vuokaan ja levitä tasaiseksi. Ripottele kunkin päälle mustikoita n. 1.5 dl.

Paista 180 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes pohjat tuntuvat keskeltä koitettuna kiinteiltä, mutta pehmeiltä. Nosta vuoat jäähtymään huoneenlämpöön. Kun pohjat ovat jäähtyneet, poista vuoan reunat osa. Nosta ensimmäinen pohja tarjoilulautaselle.

 Vatkaa pehmeä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Vatkaa joukkoon tomusokeri sekä vaniljatuorejuustot. Levitä täytettä noin kolmannes ensimmäisen kakkupohjan päälle. Nosta päälle toinen kakkupohja ja jatka samaan tapaan. Päälle tulee vielä kerros täytettä.

Vinkit:

* Kakku on valmin nautittavaksi vaikka heti, mutta se ei tykkään yhtään kyttyrää, vaikka saisi seistä jääkaapissa seuraavaankin päivään.

* Täytettä on melko paljon ja sen vaniljaisuus on melko hallitseva mustikkaisen kakun välissä. Voit halutessasi  käyttää täytettä väliin vähemmänkin.

* Kokeile mustikan sijasta muita marjoja. Kirpeähköt marjat sopivat tähän varmaan tosi kivasti.

Mustikkapiirakka taipuu näppärästi helpoksi nakukakuksi

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkapiirakka -kakku

Eija

Hei, jos tämän tekisi kaksikerroksisena kolmikerroksisen sijaan, mikähän voisi olla vuoan koko? Riittääkö 20 cm?

Suklaapossu

Hei Eija! Arvioit vuoan koon oikein, eli n. 20 cm vuoka on just sopiva, jos tämän tekee kaksikerroksisena 🙂

Aijo

Mielenkiintoinen. Taidan paistaa uunipannulla ja leikata neliöiksi (vuokia kun ei ole kuin yksi).

Irina Lisinen

Hyvä idea! Jos haluat pohjista yhtä paksut kuin kuvissa, kannattaa taikina paistaa noin 20 x 30 kokoisella uunipellillä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *