Sitruunajuustokakku turkinpippurisella pohjalla / liivatteeton

Onko teillä jo Pääsiäisen leivonnaiset jo mietitty ja päätetty? Tässä vielä muutamat helpot ja herkulliset viime hetken vinkit Pääsiäispyhien herkutteluhetkiin 🙂 Pääsiäiseen kuuluvat perinteisesti persikka ja sitruuna. Monet Pääsiäiset ovat itselläni menneet ohi ilman sen kummepia leivonnaisia, mutta viime vuonna tähän samaan aikaan tein ihastuttavan Persikka-rahkapiirakan, johon ihastuin samantein. Tuon jälkeen blogiin on ilmestynyt myös Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku sekä pehmoinen sitruunakahvikakku. Kaikki mielestäni oikein hyviä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ohjeita 🙂

Tässä postauksessa on vielä yksi ohje erittäin sitruunaiseen juustokakkuun. Tein vähän aikaa sitten äidilleni synttärikahvitukseen pienen liivatteettoman sitruunajuustokakun.
En päässyt maistamaan sitä, joten ajattelin tekaista itsellenikin
samanmoisen kakun. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat löydettyäni
kaapista jämäpussin turkinpippurirouhetta. Sitruuna ja salmiakki sopivat
mainiosti yhteen, jos päätin hukuttaa rouheen kakkuun. Sitä päätyi sekä keksipohjaan ja kakun pinnalle. Lisäksi löysin vanhenemassa olevan vaniljakreemijauhepurkin, ja pakkohan sitäkin oli hukuttaa kakkuun 😉

Kakkutestini siis muuttui matkan varrella melkoisesti, sillä
sitruunaisen täytteen makumaailma koki pienen muutoksen. Hukkasin
kakkuun
samantein yhden sitruunan sijasta kaksi mokomaa, sillä molemmat
näyttivät hieman nahistumisen merkkejä. Joukkoon tuli myös molempien
sitruunoiden kuoret. Ja kyllä, nyt siis kakusta
löytyi sitruunaa reilusti ja sen kyllä maistoi!! Täyte maistui (toisen
maistelijan sanoja lainataksesi) ”niin kirpeältä, että hampaan pintakin
liukenee pois” 😉 Omasta mielestäni tuo ei nyt aivan niiiin
hapanta/kirpeää/sitruunaista ollut, mutta ehkä pieni lisäsokeri olisi
ollut paikallaan.

Ja ehkäpä myös reilusti rasvaisemman
tuorejuuston käyttäminen olisi auttanut, sillä nyt laitoin paketillisen
jääkaapissa ollutta vähärasvaista tuorejuustoa aiemmin käyttämäni
rasvaisemman sijasta. Taikakakkujen Tarukin
totesi omassa sitruunakakkutestissään mascarponen toimivan
samantapaisessa sitruunakakussaan. Kirpeydestä huolimatta tämä oli suht,
sillä eipä ollut montaa syöjää maistelemassa (lue syöjiä = 2 kpl) ja
kakku oli samana päivänä tuhottu 🙂

Tein Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun
pohjan Marie-kekseistä ja valkosuklaasta ja se oli tooosi innostunut
pohja, joten ajattelin kokeilla tälläkin kertaa samanmoista.
Marie-keksejä ei löytynyt, joten käytin pohjaan niiden sijasta
digestivekeksejä. Lisäilin joukkoon myös turkinpippurirouhetta. Keksien
rakenne oli kuitenkin vääränlainen, eikä digestivet toimineet
valkosuklaan kanssa kovin hyvin, sillä pohjasta tuli kova ja vaikeasti
leikattava. Marie-keksit ovat sen verran höttöisempiä, että niiden
kanssa tuli hyvä pohja. Ja olisivat varmaan toimineet tässäkin, pienellä
turkinpippurirouhelisällä: Muutinkin keksit suoraan ohjeeseen
mielestäni sopivammiksi 🙂

Kakku pysyi suuresta sitruunan määrästä huolimatta kasassa myös ilman liivatteita jo n. kahden tunnin kuluttua sen tekemisestä. Siistiä palakuvaa en kuitenkaan saanut, sillä täyte oli tuossa vaiheessa vielä hieman liian löysää ja tuon liian kovan pohjan jyrsiminen aiheutti pehmoisen ja moussemaisen sitruunatäytteen romahtamisen. Seuraavana päivänä tai pehmoisemmalla pohjalla leikkaaminen olisi onnistunut helpommin siististi. Eli ei ehkä ihan kakkujen parhaimmistoa kirpeytensä takia, mutta tuli se silti tuhottua 🙂

 

Salmiakki-sitruunajuustokakku

 

n. 16 cm irtopohjavuokaan Pohja:

80 g Marie-keksejä (käytin digestive keksejä, joista tuli liian kova pohja)

n. 0.5-0.75 dl turkinpippurirouhetta (maun mukaan)

50 g valkosuklaata (laitoin 75 g)
Täyte:

2.5 dl Flora Vispiä (tai vispikermaa)
400 g maustamatonta rasvaista tuorejuustoa/mascaronea

0.75-1 dl (maun mukaan) sokeria

n. 1.25 dl (2 sitruunan) sitruunan mehua

2 sitruunan raastettu kuori

0.75 dl (Sallisen) vaniljakreemijauhetta Päälle:

Turkinpippurirouhetta/sitruunan kuorta/rouhittua valkosuklaata Ohje:

Hienonna digestivekeksit. Laita ne esimerkiksi kestävään
pakastepussiin ja runno pussia kunnolla ja hakkaa vaikka lihanuijalla. Sekoita joukkoon makusi mukaan turkinpippurirouhetta. Sulata
valkosuklaa mikrossa varovasti n. 15 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska
sulan valkosuklaan joukkoon. Voitele n. 16 cm irtopohjavuoka kevyesti (tai laita reunoille reunakalvot). Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan
pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle. Älä painele pohjaa tiiviiksi, vaan jätä mahdollisimman ilmavaksi, niin se ei kovetu niin tiukaksi.Vatkaa
Flora Vispi (tai vispikerma) vaahdoksi. Pese sitruunoiden
kuoret todella hyvin. Raasta kuori pieneksi raasteeksi ja purista
sitruunoista mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot,
hieman sokeria, sitruunan mehua n. 1.25 dl ja sitruunan hienoksi raastettu kuori. Sekoita joukkoon vielä vaniljakreemijauhe voimakkaasti vatkaimella vatkaten. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Itse laitoin sokeria vain 0.75 dl, mutta olisi voinut olla saman verran enemmänkin 🙂 Täytteessä maistuu tässä vaiheessa hieman vaniljakreemijauhe, mutta maku ja täytteen koostumus tasoittuu jääkaapissa.

Täyte paksenee nopeasti vaniljakreemijauheen lisäämisen jälkeen, joten toimi nopeasti. Kaada
täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita vuoka jääkaappiin n. kolmeksi tunniksi, tai yön yli.Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (tai reunakalvot). Ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta ja ruohittua valkosuklaata. Koristele esimerkiksi sitruunan raastetulla kuorella ja . Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi.

Vinkki:
* Tästä pohjasta tulee helposti kova. Paremman, helpommin leikattavan pohjan saa käyttämällä Järisyttävän hyvän sitruunakakun pohjaa ja lisäämällä sen joukkoon turkinpippurirouhetta.

* Kakku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua sen tekemisestä* Jos haluat sitruunan makuisen, mutta ei-niin-kirpeän täytteen, kokeile Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku-ohjetta tai käytä reilusti.

* Koristele kakku vasta juuri ennen tarjoilua, sillä turkinpippurirouhe sulaa pinnalle pikku hiljaa, eikä lopputulos ole niin siisti. Makuun tuo ei kuitenkaan vaikuta huonontavasti, sillä sulanut turkinpippuri maistuu makeammalle ja voimakkaammalle kuin kova.. Rouhetta voi siis halutessaan ripotella kakun väliin (eli ensin pohjan päälle hieman täytettä, sitten rouhetta keskelle, mutta ei reunoille ja vielä loput täytteet päälle).

OIKEIN IHANAA JA RENTOUTTAVAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!!! 🙂

Kommentit (6)

Eillen illalla pikkuneitien kanssa tehtiin jääkaappiin hyytymään sitruunainen juustokakku. Laitettiin myös vähän kaikkea mitä jääkaapista löytyi 🙂 Ainakin täytettä maistellessa maistui vielä hyvälle, tänään maistellaan sitten lopputulosta. Todella herkullisen ja kauniin näköinen sinun kakkusi! Meillä vielä koristelematta, kunhan unikeot herää, niin sitten koristellaan! Hyvää pääsiäistä!

Voih, kirjoitukseni näyttää hävinneen johonkin. Naputtelin vastauksen jo viime viikolla, mutta mihin lie kadonnut bittiavaruuteen, höh! No mutta siis uusi vastaus 🙂 Juustokakkusi kuullostaa tosi hyvältä, sitruunainen versio on kyllä herkkua. Ainakin jossei laita sitruunaa aivan niin paljon kuin itse tähän kakkuun, tai laittaa lisää sokeria/rasvaa tarpeeksi taittamaan makua 😉

Kiva, kun neiditkin pääsivät touhuun mukaan, tykkäsivät varmaan kovasti. Meillä tytöt auttavat aina mielellään, vaiheessa kuin vaiheessa. Koristelu ja syöminen taitavat olla sitä lempparipuuhaa.. 😉 Kiitos Niina kommentistasi ja oikein ihanaa kevään jatkoa! 🙂

Ohhoh!! Onpa ihanan erilainen ohje. Varmasti hyvää :p Mukavaa pääsiäisen aikaa!

Pääsiäsinen viuhahti ohi ja samalla katosi tämäkin vastaus jonnekin.. Kiitos Kakkuviikari 🙂 Hyvin tuli kakku tuhottua aika nopsaan, vaikkakin täyte oli hitusen kirpeää. Salmiakkirouhelisäkään ei olisi tehnyt yhtään pahaa 🙂 Aurinkoista ja lämmintä kevään jatkoa sinulle 🙂

Sitruuna ja salmiakki on oiva makupari! Toimii! Upea kakku!
Aurinkoista pääsiäistä ♥

Kommentoi juttua: Sitruunajuustokakku turkinpippurisella pohjalla / liivatteeton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X