Suklaapossu

Sitruunatiramisu

Sitruunatiramisu on raikas, kuohkea, moussemainen herkku vaikkapa juhlapöytään tai jälkiruoaksi.

Aito tiramisu valmistetaan savoiardikekseistä ja mascarponetäytteestä. Tuohon ihanan pehmeään täytteeseen vaahdotetaan täyteläisen mascarponen lisäksi munia ja sokeria. Yleensä tiramisu maustetaan kahvilla, mutta tämän version tein hieman eri tavalla.

Nappasin leipomista varten esille luotto-ohjeeni eli Se paras tiramisu-ohjeen. Tässä sitruunaisessa versiossa korvasin vain kahvin (ja amaretton) sitruunan mehun ja veden seoksella. Aineita tuli vain kourallinen eli aiemmin mainitsemani vain munat, sokeria, savoiardikeksejä ja sitruunaa.

Pakko sanoa heti alkuunsa, että tästä tuli niiiin hyvää! Ja pehmeää, kuohkeaa, täyteläistä ja ihanan raikasta.

© Irina Lisinen

Erilaiset sitruunaiset leivonnaiset ovat pyörineet mielessäni jo miltei koko alkuvuoden, mutta siitä huolimatta tämä on vasta kolmas erilainen keväinen sitruunaherkku. Tai pitäisi ehkä sanoa hieman positiivisemmin, että jo kolmas, sillä eihän tässä missään jäniksen selässä olla ja ohjeidenkin muodostaminen ottaa oman aikansa 🙂 Esimerkiksi tahmealla mutakakulla kesti pari vuotta, ennen kuin löysin sopivat mittasuhteet aineksille vähän aikaa sitten. Ja olihan se pakko leipoa pitkästä aikaa myös Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun tapainen jälkiruoka lasiin, nam!

No mutta, jospa pölötän vielä hieman tähän leivontataukoon johtaneita syistä, niin sekä kokonaisvaltainen väsymys/uupumus että läheisen hieman yllättävä poisnukkuminen ovat siirtäneet leivontakertoja aiottua myöhemmäksi. Oma olo on kuitenkin se, joka tulee ykkösenä ja jota kannattaa vaalia. Töitä ja leivontaa ehtii harrastaa sitä tahtia, mitä voimat antavat myöten…

© Irina Lisinen

Mutta palataanpa vielä lyhyeksi hetkeksi tämän herkullisen sitruunatiramisun maailmaan. Maistatutin tätä perheessä kaikille niille neljälle henkilölle, jotka pystyvät syömään kananmunaa. Kaikkeista hienointa ja ehkä samalla erikoisintakin oli se, että perheemme kriittisin maistajakin piti tästä ja otti kehusanojen saattelemana myös lisää. Samalla hän mietti ääneen, että sopisiko tiramisuun kuuluva kahvi ja sitruuna yhteen. Hmm. tätä pitää vielä testailla!

Sitruunatiramisu

noin 5-6 syöjälle

Aineet:

noin 3-5 rkl vettä (ks. ohje alempaa)

noin 3-5 rkl sitruunan mehua (ks. ohje alempaa)

1 rkl (tomu)sokeria

3 munaa

1.5 dl sokeria

250 g mascarponea

12-15 kpl Savoiardi-/lady fingers-keksejä

Koristeluun:

Sitruunan kuoriraastetta

Ohje:

Pese sitruunan kuori hyvin. Raasta sitruunan kuori hienolla terällä. Purista sitruunasta/sitruunoista 3-5 rkl mehua. Jos haluat tiramisusta oikein raikkaan sitruunaista, laita sitruunan mehua 5 rkl ja vettä 3 rkl. Jos taas haluat tiramisusta miedomman sitruunaisen, laita sitruunan mehua noin 2-3 rkl ja vettä niin, että nestettä on yhteensä 8 rkl.

Sekoita sitruunan mehun joukkoon 1 rkl (tomu)sokeria ja vesi. Jätä sivuun odottamaan.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa 0.75 dl sokeria ja keltuaiset keskenään kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sen jälkeen 1 rkl sokeria kerrallaan (yhteensä 0.75 dl) jatkuvasti vatkaten ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sulanut. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään varovasti käännellen sekaisin.

Kasta keksit sitruuna-vesiseokseen nopeasti, noin 2-3 sekuntia/1 keksi.

© Irina Lisinen

Voit myös laittaa keksit reunalliselle lautaselle vieretysten, kaataa päälle sitruunaliemen ja antaa nesteen imeytyä kekseihin.

Laita tarjoilukulhoon yksi kerros keksijä. Lusikoi keksien päälle mascarpone-munavaahtoa tasainen kerros.

© Irina Lisinen

Jatka annosmaljan korkeudesta riippuen tarvittaessa laittamalla vuorotellen vaahtoa ja keksejä ja vaahtoa. Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita tiramisu jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Ripottele halutessasi päälle hieman sitruunan kuoriraastetta ennen tarjoilua.

Vinkit:

* Sitruunoiden happamuuksissa on eroja, joten voit halutessasi maistella sitruuna-vesiseosta ennen kuin dippaat keksit siihen ja samalla varmistaa, että seos on sopivan makuista. Huomaa, että maku on hieman laimeampi valmiissa tiramisussa.

* Mitä kauemmin annat tiramisun vetäytyä (enimmillään pari vuorokautta), sitä enemmän maut tasoittuvat.

* Tiramisuun kannattaa käyttää italialaista mascarponea. Tuttavani mukaan esim. saksalaisella mascaronella vaahto on mennyt liki liemeksi, kun taas italialaisella lopputulos on ollut paksua ja ah, niin ihanaa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunatiramisu

LadyM

👌👌👌

Irina Lisinen

😋

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *