Suklaapossu

Suklaakakku appelsiinitäytteellä ja marmoroidulla mirror glazella

Tässä tulee vihdoinkin ohje suklaiseen kakkuun, joka vilahtikin jo pikaisesti suklaapossun Instagramissa ja joka keräsi hetkessä valtavasti tykkäyksiä. Oli kiva huomata, että lisäkseni monet muutkin pitävät tällaisesta marmoroidusta, koristeellisesta kuorrutteesta, joka on myös helppo tehdä 🙂

Paljastin instassa myös osan kakun makumaailmasta. Nyt tässä tulee kunnon tiedot sekä jäljempänä ohje koko kakun tekemiseen. Tämän suklaisen kakun sisältä löytyy siis mielettömän mehevä suklaakakkupohja (nam!), välissä on raikasta appelsiinimoussea ja päällä näyttävä, mutta helppotekoinen marmoroitu mirror glaze-tyyppinen kuorrute. Maistuisiko tällainen Fazerinan makumaailmaa muistuttava kakku? Minulla maistuisi, vaikka heti! Ja vink vink: vaikka kakun päällä on peilikuorrutteen (=mirror glazen) oloinen kuorrute, on tämä kakku kokonaan laktoositon!

Kakku syntyi työpiireistä tutun henkilön toiveesta saada kakku hänen ja miehensä yhteisille 85-vuotisjuhliin 30 hengelle tässä vähän aikaa sitten. Toiveina esitettiin suklaakakku, jossa olisi välissä jotain raikasta ja värimaailma saisi olla tumman ruskea ja valkoinen. Mielettömän mehevä suklaakakkupohjan suklaisuus piti huolen kakun tumman ruskeasta puolesta, ja pienen miettimisen jälkeen sisälle keksittiin melko valkoinen täyte raikkaasta appelsiinimoussesta. Koristelua miettiessäni sain vinkin, että aiemmin tytön synttäreille tekemäni mirror glaze-kuorrutteisen kakun pinta miellytti tuttavaani. Tästä innostuneena aloin suunnittelemaan helpon, mutta kauniin mirror glaze -kuorrutteen tekemistä ruskea-valkoisena. Mutta mutta. Kiiltävä mirror glaze -kuorrute sisältää tavallisesti valkosuklaata ja se on melko oleellinen osa siinä. Kakun kuitenkin piti olla kokonaan laktoositon, joten valkosuklaa ei sopinutkaan. Kaivoin vanhan, tummaa suklaata sisältävän mirror glaze-ohjeeni esille ja valmistauduin tekemään (ja lopulta teinkin) tumman kuorrutteen tummasta (maidottomasta) suklaasta.

Halusin toteuttaa värimaailmatoiveen valkoisen osankin päällä, mutta se tuottikin hieman, tai oikeastaan enemmänkin pähkäilyjä. Ja taisi siinä pari uutta harmaata hiustakin pöllähtää tuonne pehkoon muiden joukkoon. Tummasta suklaasta tehdyn mirror glazen pariksi olisi ensiajatukselta sopinut valkoinen valkosuklaasta tai Candy Meltseistä tehty osio. Koska valkosuklaa oli pannassa, niin siirryin ajatuksissa Candy Meltseihin ja miltei jo hihkusin riemusta päästä tekemään koristelu niillä. Olin nimittäin saanut jostain päähäni, että Candy Meltsit sopisivat laktoosittomiin leivonnaisiin, mutta voi mokoma sentään…! Kun tarkistin ainesosaluetteloa, niin eipäs ne olleetkaan laktoosittomia. Candy Meltsit eivät siis tulleet kysymykseenkään. Voi rähmän rähmä. Laktoositonta valkosuklaatakin on toki olemassa, mutta en päässyt enää kakun koristeluhetkenä kauppoihin etsimään sellaista. Käppäilin ympäriä kotia pähkäillen ratkaisua samalla kun maistelin valkosuklaata ja kohnasin kaappeja. Yhtäkkiä mieleeni pälkähti pikeerityyppinen kuorrute. Pikeerityyppinen siinä mielessä, että siihen tulisi tomusokeria, mutta valkuaisen sijasta joukkoon sekoitettaisiinkin maitoa. Mutta miten sen tekeminen onnistuisikaan yhdessä tumman mirror glazen…? Sitä halusin päästä kokeilemaan ja kuvista näettekin lopputuloksen 🙂

Ennen mirror glazea tasoitin kakun pinnan ohuella kerroksella suklaaganachen tyyppistä suklaakuorrutetta. Levittelin suklaan kakun pintaan heti kun suklaaseos oli hieman kiinteytynyt, mutta edelleen pehmeää. Vielä hieman lämmin suklaa oli tuossa vaiheessa niin kiiltävää ja herkullisen näköistä, että olisi tehnyt mieli lipaista sitä hieman. Maltoin kuitenkin mieleni ja levittelin suklaan kakun päälle ja reunoille. Sen jälkeen annoin mieliteolla vallan ja lusikoin edelleen pehmeää suklaaganachea suoraan kulhosta suuhuni. Oijjoijjoi, kyllä maistui. Sitten jatkettiin nopsaan kakun tekoa. Kuorrutteen levittämisessä ja tasoittamisessa saa olla muuten melko nopsa, sillä kuorrute jämähtää kylmän kakun pintaan kiinni äkkiä. Sillä pinnasta saa kuitenkin tasaisen mirror glazella viimeistelyä varten.

Suklaaganache on valmis levitettäväksi kun se on paksuntunut

Taisin mainita jo ylempänä, että nappasin tumman mirror glaze-ohjeen aiemmasta appelsiinisuklaajuustokakkuohjeestani. Tätä kakkua varten suurensin ohjetta noin 1.43 -kertaiseksi. Tuo kuorrute on maultaan ihanan voimakkaan kaakaoinen ja sen koostumus muistuttaa hieman vanukasta.  Vähän samaan tyyliin voisikin tehdä vanukasta, hmmm, sitä(kin) pitää kokeilla.

Ja se pikeerityyppien, valkoinen osa, niin sehän toimi! Siis eipä sillä niin kiiltävää pintaa tullut, mitä olisi tullut ihan kunnon mirror glazella, mutta pääajatus eli marmorointi onnistui ja pinnasta tuli miltei sellainen kuin halusinkin. Pinnasta vain tuli hieman aaltoilevampi kuin suunnittelin, mutta toisaalta se toi pintaan samantapaista elävyyttä, kuin oli kakun reunoillakin. Tein nimittäin reunoistakin  (ihan tarkoituksella, kröhöm) hieman aaltoilevat, jotta kakun pinta näytti mahdollisimman pehmeän suklaiselta. Jos olisi halunnut sileämmän pinnan, olisi kuorruttamisessa pitänyt toimia nopeammin, sillä kuorrute jämähtää kylmän kakun pintaan miltei samantein.

Marmoroitu suklaakakku

Ja enää pari sanaa täytteestä. Appelsiini on tällaisessa täytteessä helposti melko miedon makuinen, joten jotta varmistin appelsiinin maun voimakkuuden, käytin appelsiinimousseen valmista appelsiinituorejuustoa ja niiden lisäksi laitoin joukkoon vielä appelsiinista raastettua kuorta ja mehua. Moussesta tulikin selvästi appelsiinin makuinen, mutta sen verran mieto, ettei jyrännyt suklaakakkupohjan makua liikaa. Maistoin suklaakakkupohjien tasoittamisesta ylijääneitä kakkupaloja yhdessä täytteen kanssa ja kokonaisuus oli tosi tosi namia.

Juhlien jälkeen sain kakusta kiitosta. Kakku oli kuulemma maistunut tilaajalle ja muille juhlijoille, ja makumaailma muistutti sitä mitä tavoittelinkin eli Fazerinaa. Ainut ongelma oli ollut leikattavuus, sillä kakusta tuli korkea. Suklaapohjainen kakku on myös täyttävämpää kuin tavallinen sokerikakkupohja, joten kakun koko taisi olla hippasen liioteltu. Mutta tykkään, että kakkua on mieluummin liikaa, kuin liian vähän, jolloin sitä pääsee santsaamaan seuraavina päivinä.

Tässä vihdoinkin ohje appelsiini-suklaakakkuun. Maistuisiko tällainen vaikka heti Pääsiäisenä? 🙂

 

Suklaakakku appelsiinitäytteellä ja mirror glazella

n. 27-28 cm kakku, kolme täyteväliä, neljä suklaakakkupohjakerrosta

Pohja:

2-kertainen annos Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa paistettu kahdessa 27.5 cm vuoassa

Täyte, appelsiinimousse:

2-kertainen annos appelsiinimoussea

Kakun päälle suklaakuorrute ennen mirror glazea:

200 g tummaa suklaata

1 dl vispikermaa

50 g (maidotonta) margariinia

Mirror glaze-kuorrutus, tumma osa:

5 tl liivatejauhetta (TAI 10 liivatelehteä)

5 rkl vettä

2.5 dl sokeria

1 dl 3 rkl Dansukker glukoosisiirappia

1 dl vettä

4.5 rkl tummaa kaakaojauhetta

210 g tummaa suklaata

0.75 dl vispikermaa

Valkoinen osa päällisessä (tästä vain osa kuluu kakun koristeluun):

1 dl tomusokeria

n. 1.5 tl (laktoositonta) maitoa

Ohje:

HUOM! Kakusta tulee näillä määrillä iso! Jos haluat pienemmän kakun, katso vinkkiosio alempaa.

Tee kakkupohjat päivää ennen täyttämistä valmiiksi. Paista kumpikin pohja n. 165 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä täysin kunnolla peiteltynä. Leikkaa jäähtyneet pohjat kahteen osaan

Tee appelsiinimoussetäyte erillisen ohjeen mukaan. Täytä kakku kevyesti voidellun irtopohjavuoan reunojen sisäpuolelle suoraan tarjoilulautaselle. Peitä kakku kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli.

Kun täyte on jähmettynyt, poista kakun ympäriltä vuoan reunat ja tee suklaakuorrutus. Pilko kuorrutusta varten suklaa mikron kestävään kippoon ja kaada joukkoon vispikerma. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Lisää sulan suklaaseoksen joukkoon rasva. Sekoittele välillä, kunnes kaikki rasva on sulanut. Anna hetki jäähtyä. Kun suklaaseos on edelleen juoksevaa, mutta ei enää kuumaa, levitä sitä kakun päälle ja reunoille. Tasoita nopeasti palettiveitsellä tai muulla tasaisella välineellä, sillä kuorrute jämähtää kylmän kakun pintaan melko nopeasti.

 

Suklaakuorrutus on murukerros

Laita kakku pakkaseen n. 2-3 tuntia ennen mirror glazella kuorruttamista, jotta pinta ehtii jäätyä. Pakastaminen on välttämätöntä, sillä pinnan tulee olla jäässä, kun kuorrutteen kaataa siihen, sillä tällöin se jämähtää siihen niin kuin pitääkin.

Kun kakun pinta on miltei jäätynyt, aloita mirror glaze kuorrutuksen teko. Sekoita liivatejauhe 5 rkl vettä ja jätä turpoamaan. Jos käytät liivatelehtiä jauheen sijasta, laita ne kylmään veteen turpoamaan. Laita sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan, ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon kaakaojauhe hyvin vispilällä sekoittaen. Sulata kuumaan nesteeseen turvonnut liivatejauhe. Sekoita. Lisää pilkotut suklaat ja sekoittele, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Lisää lopuksi kerma ja sekoita vielä kunnolla. Älä kuitenkaan vatkaa, ettei joukkoon tule ilmakuplia.

Vatkaa seosta sauvasekoittimella, kunnes se on sileää ja kiiltävää. Pidä sauvasekoitin koko ajan pinnan alla, varo vatkaamasta joukkoon ilmakuplia. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi. Näin saat mahdolliset ilmakuplat pois. Laita kelmun pala ihan kuorrutteeseen kiinni jäähtymisen ajaksi, jotta pintaan ei tule kuorta. Tähtää siihen, että kuorrute jäähtyy noin 35-36 asteiseksi. Jos et omista mittaria, on kiille valmis, kun se on aavistuksen ihoa viileämpi, edelleen juoksevaa, mutta kiinteytynyt aavistuksen.

Sillä välin kun odotat suklaakuorrutteen jäähtyvän oikean lämpöiseksi, tee kuorrutepinnan valkoinen osa sekoittamalla maitoa tomusokerin joukkoon sen verran, että seos kiinteytyy, mutta pysyy edelleen juoksevana.

Nosta pinnalta jäätynyt kakku korkeahko, kakun halkaisijaa pienemmälle olevan kulhon päälle, joka on leivinpaperoidun uunipellin päällä (katso appelsiini-suklaakakun postauksesta vaihekuvia). Kaada sopivan lämpöinen suklainen mirror glaze pinnalta jäätyneen kakun pintaan ja levitä heti palettiveitsellä tai muulla tasaisella välineellä pinnalle ja anna valua reunoilta alas. Liruttele valkoista tomusokeri-maito-seosta päälle ohuina nauhoina sinne tänne haluamasi määrä. Itse laitoin parisen lusikallista. Vetele heti veitsen kärjellä marmoroituja kuvioita kakun pinnalle (samaan tyyliin kuin esim. marmoroiduissa mokkapaloissa). Siisti lopuksi vielä kakun alareuna ja nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle.

Vinkki:

* Kakusta tulee ohjeessa olevilla määrillä iso n. 27-28 cm kakku. Jos haluat pienemmän, n. 22-24 cm kakun, tee 1-kertainen annos pohjan taikinaa sekä appelsiinitäytettä. Kakun tasoittamista varten tuleva suklaakuorrute kannattaa tehdä ohjeessa mainitun kokoisena. Sitä voi tarvittaessa jättää hieman kulhoon, jollei halua laittaa kaikkea kuorrutetta pintaan. Tärkeintä on, että pinnasta saa tasaisen. Mirror glaze kannattaa tehdä samankokoisena kuin appelsiinisuklaakakussakin.

Fazeriinan makuinen mehevä kakku mirror glaze kuorrutteella

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaakakku appelsiinitäytteellä ja marmoroidulla mirror glazella

Leena-muori

Voi nams, mikä kakku! Olis niin minun makuuni. En minäkään olis voinu vastustaa kiusausta kauhoa kuorrutetta suuhuni. ;D Marmorointi on kyllä aina niin hyvä valinta.

Suklaapossu

Kiitos Leena <3

Taru

Mä voisin kyllä upottaa lusikkani tuohon kakkuun! ?❤ Tosi ihanan näköinen!

Suklaapossu

Voi kiitos Taru! <3 Itseänikin alkoi himottaa tämä kakku niin paljon, että pakko tehdä itsellekin joku kerta 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *