Suklaapossu

Suussasulava suklaakuorrute

Suussasulava suklaakuorrute valmistuu helposti yhdessä kattilassa ja sopii loistavasti suklaakakun kuorrutteeksi tai kakun väliin korostamaan kakun suklaisuutta.

© Irina Lisinen

Suussasulavasta suklaakakusta tuttu suussasulava suklaatäyte/-kuorrute on niin hyvää, että sitä on tullut käytettyä jo todella usein. Päätinkin tämän takia laittaa ohjeen erikseen tähän myös tähän postaukseen, jotta mun ja myös teidän lukijoiden on helpompi löytää tämä tuhdin suklainen, kiiltävä ja silkkisen sileä herkkuohje.

Suklaakuorrute (tai -täyte) valmistuu helposti yhdessä kattilassa ja vain muutamasta aineesta. Osa aineista kiehautetaan nopeasti, jonka jälkeen joukkoon lisätään raastettu suklaa. Hetken päästä suklaa sekoitetaan joukkoon. Jäähtymisen jälkeen kuorrute on käytettävissä sekä suklaakakun täytteeksi että sen kuorruttamiseen. Tai vaikka vaan pelkiltään syömiseen 😉

© Irina Lisinen

Meillä juhlittiin lasten yhteissynttäreitä lokakuun alussa pienellä porukalla ja kaikkien lasten toiveena oli suklaakakku. Toivehan piti toteuttaa, joten päätin kuorruttaa myös tuon suklaa-vadelmakakun kerroksella tätä täyteläistä ja kiiltävää kuorrutetta (kuva yllä).

© Irina Lisinen

Samantapainen kuorrute on päätynyt suussasulavan suklaakakun lisäksi myös esimerkiksi Fazeriinakakku/Nigellan devils food cake with orange flavor-nimiseen kakkuun. Tuo itseasiassa oli ensimmäinen kakku, johon kokeilin tämäntyyppistä suklaalevitettä. Tuon kokeilun jälkeen innostuin tästä täysin!

© Irina Lisinen

Taidan jo toistaa itseäni, mutta sanonpa vielä, että tämä suussasulava suklaakuorrute on helppo sekä tehdä että levittää, ja se maistuu ihanan täyteläisen suklaiselta, nam! Sen pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje.

Suussasulava suklaakuorrute/-täyte

Korkean halkaisijaltaan noin 18 cm olevan kuorruttamiseen

TAI matalamman halkaisijaltaan noin 24 cm olevan kakun kuorruttamiseen

TAI noin 20 cm kakun yhden välin täytteeksi ja koko kakun kuorruttamiseen

Aineet:

1.25 dl vettä

2 rkl fariinisokeria tiukasti mittaan paineltuna

150 g voita

300 g tummaa (noin 50%) suklaata

(1 rkl vaaleaa siirappia tai glukoosisiirappia)

Ohje:

Mittaa vesi, fariinisokeri ja voi kattilaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Kun seos kiehahtaa, ota se heti levyltä pois ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Heiluttele pannua niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa minuutti, jonka aikana suklaa pehmenee. Lisää halutessasi joukkoon siirappi, joka tuo kuorrutteeseen kaunista kiiltoa myös jähmettymisen jälkeen.

Kun suklaa on pehmennyt, voit varovasti sekoitella kuorrutetta. Sekoittele lusikalla hellästi, kunnes kaikki suklaa on sulanut.

Jätä pannu jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti noin puolen tunnin välein. Seos paksenee jäähtyessään.

Alla oleva kuva on otettu melko pian kuorrutteen tekemisen jälkeen. Siinä kuorrute on vielä melko kuumaa ja myös löysää.

© Irina Lisinen

Alla olevasta kuvasta saattaa jo hahmottaa sen minkälaiseksi kuorrute muuttuu jäähtyessään. Tässä se alkaa olla jo valmis kakun päälle levitettäväksi.

© Irina Lisinen

Kun seos on tarpeeksi paksua levittämiseen, lusikoi sitä kakun päälle (tai myös sisälle) ja levitä spatulalla, lusikalla tai muulla vastaavalla välineellä joko tasaiseksi kerrokseksi tai eläväiseksi pinnaksi.

Anna kuorrutteen asettua kakun päälle jääkaapissa muutaman minuutin (tai tunnin ajan) ja tarjoile kakku.

Vinkit:

* Jos kuorrute jähmettyy liikaa, lämmitä sitä varovasti esimerkiksi mikrossa muutamia sekunteja kerrallaan välillä sekoitellen tai kunnes se löystyy.

* Kuorrutteella kestää jäähtyä sopivaksi huoneenlämmöstä riippuen noin 2-3 tuntia tai helteellä kauemmin. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, laita kuorrute jääkaappiin ja sekoittele sitä tiuhaan.

* Kuorrute kovettuu jääkaapissa, joten nosta kakku huoneenlämpöön ajoissa, jotta se pehmenee ja suklaanmaku pääsee kunnolla oikeuksiinsa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suussasulava suklaakuorrute

Hanna

Miten on, voiko kakun pakastaa ja tehdä näin valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlia?

Lukija969395

Testattu on ja toimii 😊

Irina Lisinen

Loistavaa!

Irina Lisinen

Hei Hanna! En ole kokeillut, mutta uskoisin kakun kestävän pakastamisen suht hyvin. Ainakin pohja kestää, kuorrutteesta en ole 100 prosenttisen varma.

Iida

Oi tämä kuorrute näyttää niin suussasulavalta!
Onnistuisikohan sen tekeminen päivää etukäteen ja sitten pehmittää mainitsemallasi tavalla mikrossa?

Irina Lisinen

Tämä ON kyllä hyvää, voi nams! En ole kokeillut noin ”vanhan” kuorrutteen tekemistä kovin paljon etukäteen, mutta uskoisin, että voisi hyvin onnistuakin. Jos innostut testailemaan (tai olet jo testannut, kun mun vastaamisessa meni näin kauan), kuulisin mieluusti miten onnistui 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *