Suussasulava suklaakakku

 

No siis nyt! Nyt tämän suklaakakun makumaailma ja koostumus osui niin nappiin, että oksat pois. Jätin melkein kakun kuvaamisen siihen paikkaan, kun sain kauhottua suuhuni kaksi lusikallista kakkua. Ja lopulta koko palan. Kakku on niin mehevä, niin kostea, niin suussasulavan ihanan suklainen, että huh!

Ehkä osasyynä herkullisuuteen saattoi olla syksyn aikana esiin puskenut suklaanhimo, muuttolaatikoiden pakkaamisesta aiheutunut energiapula tai ihan vain se, että kakun pohja oli ihanan mehevä ja suklainen sekä tuo kakun välissä ja päällä oleva kuorrute suklaakuorrute suorastaan suli suuhun. Postasin vähän aikaa sitten helpon suklaakuorrutteen, mutta on pakko myöntää, että tämä kuorrute voittaa tuon kuorrutteen suussasulavuudellaan sekä mielestäni myös maultaan.

Olin eilen tekemässä tätä isänpäiväkakun kakkupohjaa, kun muuttolaatikkomme saapuivat. Muuttolaatikoiden pakkaaminen alkoi miltei samantein, sillä muuttoon on aikaa vain noin viikko (ja kuten yleensä, tavaraa löytyy vaikka kuinka).

Tajusin samalla, että mullahan on hyvin vähän aikaa paneutua kakkuun, joten päätin, että kakku saa olla helppo ja nopeatekoinen alusta loppuun asti. Muistin Nigellan devils caken kuorrutteen ja siitä se ajatus sitten lähti.

Kakku sai sisäänsä ohuen kerroksen ja päällensä paksumman kerroksen suussasulavaa suklaakuorrutetta. Aika ihanaa, ainakin minusta.

Kiiltävä kuorrutteinen kakku ei mielestäni välttämättä kaipaa sen enempää koristeita, mutta toki tuohon päälle sopisi vaikka muutama ruusu.

Pohjan ohje on miltei sama kuin Tarun taikakakut -blogissa, jossa Taru oli muokannut minun kehittämääni ohjetta antamillani vinkeillä. En ollut itse kokeillut pohjaa juuri tuollaisena, joten pakkohan se oli testata. Tapani mukaan pienin muutoksin tosin. Ensimmäinen yritelmä oli erittäin mehevä, miltei kostea, mutta jollain tavalla mauttoman oloinen. Toisen pohjan teinkin niin, että keitin ensin tujun kaakaon, joka toimi taikinan pohjana. Kaakaon keittäminen teki kakkupohjasta herkullisemman ja suklaisemman makuisen.

Kakkupohjan ohje on hyvin lähellä vähän aikaa sitten julkaisemaani helppoa suklaamuffinssiohjetta, mutta tässä pohjassa on kananmunia. Mikäli haluaa kakusta munattoman, voi pohjan tehdä suklaamuffinssitaikinalla. Pohja muistuttaa myös tietyiltä osin Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa, mutta on ehkä aavistuksen raskaampi = myös kosteampi.

En muuten kostuttanut pohjaa lainkaan, vaan se oli tuollainen ihanan mehevä jo valmiiksi. No niin, se siitä analysoinnista, tässä tulee ohje.

 

Suussasulava helppo suklaakakku

n. 20 cm vuokaan

Suklaakakku:

1.25 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1.25 dl fariinisokeria

1.5 dl vettä

 

1.25 dl sokeria

2.5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.75 tl suolaa

150 g ranskankermaa

1 dl öljyä

2 kananmunaa

Päälle:

1 dl vettä

2 rkl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

125 g voita

250 g tummaa suklaata rouhittuna 

Ohje:

Tee pohja: Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää joukkoon sokeri ja kaakaojauhe. Jätä sivuun odottamaan muun taikinan teon ajaksi.

Sekoita loput kuivat aineet yhteen kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa loput aineet eli ranskankerma, öljy ja munat vähintään noin 1.5 litran vetoisessa kulhossa. Sekoita vielä lämmin/miltei kuuma kaakao ranskankermaseokseen samalla kunnolla vispilällä vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Kaada taikina heti kevyesti voideltuun noin 20 cm irtopohjavuokaan. Paista alatasolla 165 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kokeile kypsyys tökkäämällä pitkä (esimerkiksi grilli-) tikku keskelle pohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on se kypsä.

Jäähdytä pohjaa vuoassa muutama minuuttia ja poista sen jälkeen vuoan reunat. Anna jäähtyä kokonaan hyvin peiteltynä.

Tee kuorrute: Mittaa vesi, fariinisokeri ja voi kattilaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Kun seos kiehahtaa, ota se heti levyltä pois ja lisää rouhittu suklaa. Heiluttele pannua niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa minuutti, suklaa pehmenee, nyt voit varovasti sekoitella kuorrutetta. Jätä pannu jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti noin puolen tunnin välein. Seos paksenee jäähtyessään.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Kun suklaakuorrute on jäähtynyt ja sen verran paksua, että sitä voi levittää valumatta, levitä ohuehko kerros kuorrutetta toisen kakkupohjan päälle. Nosta päälle toinen kakkupohja ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja reunoille rennoin vedoin. Anna kuorrutteen asettua kakun päälle jääkaapissa muutaman minuutin (tai tunnin ajan) ja tarjoile kakku.

Vinkit:

* Kuorrute kovettuu jääkaapissa. Ota kakku huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen tarjoilua, niin kuorrute ehtii pehmenemään ja kakusta tulee otsikonmukaisestikin suussasulava.

* Jos kuorrute ehtii jämähtämään liikaa ennen sen levittämistä kakun päälle, lämmitä sitä varovasti mikrossa tai hellalla muutamien sekuntien ajan, kunnes se pehmenee tarpeeksi levitettävään muotoon.

 

Ps. En näimmä malta millään pitää näppejäni erossa erilaisista suklaakakkupohjista. Niistä on tullut miltei pakkomielle. Vaikka blogista löytyy jo kaksi ehdotonta suklaakakkupohjalemppariani eli Mielettömän mehevä suklaakakkupohja ja Helppo munaton ja maidoton suklaakakkupohja, löysin jälleen itseni vääntämässä tätä hieman erilaista kakkupohja. Tässä oli ajatuksena tehdä mielettömän mehevän suklaakakkupohjan veroinen, mutta vieläkin vähemmillä työvaiheilla. Vaikka siis eihän tuo alkuperäinen ohjekaan hankala tai aikaavievä ole, vaan päinvastoin.

Lopputuloksena oli mielettömän mehevän suklaakakkupohjan veroinen pohja, hieman erilainen pohja. Kaakaon keittämisen johdosta tästä ei tullut kuitenkaan helpompaa pohjaa, mutta silti niin hyvä, että pakko pitää tämäkin tallessa. Voiko hyviä suklaakakkupohjaohjeita olla liikaa? Ei, jos minulta kysytään 🙂

Kommentit

Kommentoi juttua: Suussasulava suklaakakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X