Suklaapossu

Suussasulava suklaakakku

 

© Irina Lisinen

No siis nyt! Nyt tämän suklaakakun makumaailma ja koostumus osui niin nappiin, että oksat pois. Jätin melkein kakun kuvaamisen siihen paikkaan, kun sain kauhottua suuhuni kaksi lusikallista kakkua. Ja lopulta koko palan. Kakku on niin mehevä, niin kostea, niin suussasulavan ihanan suklainen, että huh!

Ehkä osasyynä herkullisuuteen saattoi olla syksyn aikana esiin puskenut suklaanhimo, muuttolaatikoiden pakkaamisesta aiheutunut energiapula tai ihan vain se, että kakun pohja oli ihanan mehevä ja suklainen sekä tuo kakun välissä ja päällä oleva kuorrute suklaakuorrute suorastaan suli suuhun. Postasin vähän aikaa sitten helpon suklaakuorrutteen, mutta on pakko myöntää, että tämä kuorrute voittaa tuon kuorrutteen suussasulavuudellaan sekä mielestäni myös maultaan.

Olin eilen tekemässä tätä isänpäiväkakun kakkupohjaa, kun muuttolaatikkomme saapuivat. Muuttolaatikoiden pakkaaminen alkoi miltei samantein, sillä muuttoon on aikaa vain noin viikko (ja kuten yleensä, tavaraa löytyy vaikka kuinka).

Tajusin samalla, että mullahan on hyvin vähän aikaa paneutua kakkuun, joten päätin, että kakku saa olla helppo ja nopeatekoinen alusta loppuun asti. Muistin Nigellan devils caken kuorrutteen ja siitä se ajatus sitten lähti.

© Irina Lisinen

Kakku sai sisäänsä ohuen kerroksen ja päällensä paksumman kerroksen suussasulavaa suklaakuorrutetta. Aika ihanaa, ainakin minusta.

© Irina Lisinen

Kiiltävä kuorrutteinen kakku ei mielestäni välttämättä kaipaa sen enempää koristeita, mutta toki tuohon päälle sopisi vaikka muutama ruusu.

Pohjan ohje on miltei sama kuin Tarun taikakakut -blogissa, jossa Taru oli muokannut minun kehittämääni ohjetta antamillani vinkeillä. En ollut itse kokeillut pohjaa juuri tuollaisena, joten pakkohan se oli testata. Tapani mukaan pienin muutoksin tosin. Ensimmäinen yritelmä oli erittäin mehevä, miltei kostea, mutta jollain tavalla mauttoman oloinen. Toisen pohjan teinkin niin, että keitin ensin tujun kaakaon, joka toimi taikinan pohjana. Kaakaon keittäminen teki kakkupohjasta herkullisemman ja suklaisemman makuisen.

Kakkupohjan ohje on hyvin lähellä vähän aikaa sitten julkaisemaani helppoa suklaamuffinssiohjetta, mutta tässä pohjassa on kananmunia. Mikäli haluaa kakusta munattoman, voi pohjan tehdä suklaamuffinssitaikinalla. Pohja muistuttaa myös tietyiltä osin Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa, mutta on ehkä aavistuksen raskaampi = myös kosteampi.

En muuten kostuttanut pohjaa lainkaan, vaan se oli tuollainen ihanan mehevä jo valmiiksi. No niin, se siitä analysoinnista, tässä tulee ohje.

 

Suussasulava helppo suklaakakku

n. 20 cm vuokaan

Suklaakakku:

1.25 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1.25 dl fariinisokeria

1.5 dl vettä (tai kahvia, ks vinkkiosio alempaa)

 

1.25 dl sokeria

2.5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.75 tl suolaa

150 g ranskankermaa

1 dl öljyä

2 kananmunaa

Päälle:

1 dl vettä

2 rkl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

125 g voita

250 g tummaa suklaata rouhittuna 

Ohje:

Tee pohja: Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja vispaa joukkoon fariinisokeri sekä lisää joukkoon siivilöity kaakaojauhe samaan aikaan vispaten. Jätä sivuun odottamaan muun taikinan teon ajaksi.

Sekoita loput kuivat aineet yhteen kulhossa (myös tavallinen sokeri). Sekoita toisessa kulhossa loput aineet eli ranskankerma, öljy ja munat vähintään noin 1.5 litran vetoisessa kulhossa. Sekoita vielä lämmin/miltei kuuma kaakao ranskankermaseokseen samalla kunnolla vispilällä vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Kaada taikina heti kevyesti voideltuun noin 20 cm irtopohjavuokaan. Paista alatasolla 165 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kokeile kypsyys tökkäämällä pitkä (esimerkiksi grilli-) tikku keskelle pohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on se kypsä.

Jäähdytä pohjaa vuoassa muutama minuuttia ja poista sen jälkeen vuoan reunat. Anna jäähtyä kokonaan hyvin peiteltynä.

Tee kuorrute: Mittaa vesi, fariinisokeri ja voi kattilaan. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Kun seos kiehahtaa, ota se heti levyltä pois ja lisää rouhittu suklaa. Heiluttele pannua niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa minuutti, suklaa pehmenee, nyt voit varovasti sekoitella kuorrutetta. Jätä pannu jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti noin puolen tunnin välein. Seos paksenee jäähtyessään.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Kun suklaakuorrute on jäähtynyt ja sen verran paksua, että sitä voi levittää valumatta, levitä ohuehko kerros kuorrutetta toisen kakkupohjan päälle. Nosta päälle toinen kakkupohja ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja reunoille rennoin vedoin. Anna kuorrutteen asettua kakun päälle jääkaapissa muutaman minuutin (tai tunnin ajan) ja tarjoile kakku.

© Irina Lisinen

Vinkit:

Lisäys 1.8.2022 * Sain Instassa lukijalta viestin, että hän oli leiponut kakun onnistuneesti gluteenittomana gluteenittomalla jauhoseoksella ja niin, että hän korvasi veden kahvilla. Se olikin mainio korvaus, sillä kahvi korostaa suklaisuutta! Lisäsin kahvin suoraan ohjeeseen vinkiksi, jos haluaa kakusta aiempaa suklaisemman kokemuksen.

* Kuorrute kovettuu jääkaapissa. Ota kakku huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen tarjoilua, niin kuorrute ehtii pehmenemään ja kakusta tulee otsikonmukaisestikin suussasulava.

* Jos kuorrute ehtii jämähtämään liikaa ennen sen levittämistä kakun päälle, lämmitä sitä varovasti mikrossa tai hellalla muutamien sekuntien ajan, kunnes se pehmenee tarpeeksi levitettävään muotoon.

 

Ps. En näimmä malta millään pitää näppejäni erossa erilaisista suklaakakkupohjista. Niistä on tullut miltei pakkomielle. Vaikka blogista löytyy jo kaksi ehdotonta suklaakakkupohjalemppariani eli Mielettömän mehevä suklaakakkupohja ja Helppo munaton ja maidoton suklaakakkupohja, löysin jälleen itseni vääntämässä tätä hieman erilaista kakkupohja. Tässä oli ajatuksena tehdä mielettömän mehevän suklaakakkupohjan veroinen, mutta vieläkin vähemmillä työvaiheilla. Vaikka siis eihän tuo alkuperäinen ohjekaan hankala tai aikaavievä ole, vaan päinvastoin.

Lopputuloksena oli mielettömän mehevän suklaakakkupohjan veroinen pohja, hieman erilainen pohja. Kaakaon keittämisen johdosta tästä ei tullut kuitenkaan helpompaa pohjaa, mutta silti niin hyvä, että pakko pitää tämäkin tallessa. Voiko hyviä suklaakakkupohjaohjeita olla liikaa? Ei, jos minulta kysytään 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suussasulava suklaakakku

Riitta

Kiitos ohjeesta! Täydellinen ja kostea kakku! Ihan paras ohje ja tuhat suklaakakkua tullut tehtyä ❤

Suklaapossu

Ihana kuulla Riitta! 😀 ❤

Johanna

Kuinka monelle riittää tästä kakusta? Kiitos etukäteen vastauksesta.

Suklaapossu

Hei Johanna! Kakusta riittää noin 15 hengelle. Riittoisuus riippuu toki myös muista tarjottavista ja siitä, paljonko syöjät pitävät kakusta tai/ja suklaasta. Esim. mein perheessä menekki on suurempaa ja kunkin otettua oman osuutensa, kakusta olisi jäljellä vajaa puolet (meitä on 5, joten riittoisuus aika paljon pienempi) 😀

Paula

Hei! Miten ohjetta pitäisi muuttaa, jotta kakusta riittäisi tarjottavaa n. 20 hengelle? Käytössäni on n. 22 cm ja n. 25 cm irtopohjavuoat.

Suklaapossu

Hei Paula! Pahoitteluni hitaasta vastaustahdista. Täältä löytyy erilaisia muunnostaulukoita ja henkilömäärien arviointeja: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/

Äkkiseltään katsottuna taulukoiden mukaan 20 hengelle riittää noin 22-24 cm vuokaan tehty kakku. Jos tiedät syöjien olevan suklaan (ja kakkujen) perään, kannattaa kakku tehdä isompaan 25 cm vuokaasi. Tällöin sopiva taikinan koko on noin 1.5 -kertainen.

TH

Tein tätä kakkua tällä viikolla ja oli kyllä HYVÄÄ, ainoana poikkeuksena oli että laitoin väliin vielä lemon curdia ja se antoi kivan raikkaan vivahteen.

Suklaapossu

Hei TH! Ihana kuulla, että maistui! Ja oih, lemon curd kuullostaa täydelliseltä lisältä tähän 😛

AV

Hei! Resepti kuulostaa ihanalta ja ajattelin tehdä sen mukaan kakun mun valmistujaisiin. Säilyykö kakku hyvin vaikka sen tekisi edellisenä päivänä?

Suklaapossu

Hei AV! Kakun voi tehdä oikein hyvin jo edellispäivänä. Jos säilytät kakun jääkaapissa, nosta se pöydälle lämpenemään noin 3-4 tuntia ennen tarjoilua, jotta suklaa pehmenee ja maut tulevat paremmin esille 🙂

ML

Hei! Voisikohan kakkua pakastaa? Miten tekisit täytteen kanssa?

Suklaapossu

Hei ML! Meillä kakku ei ehtinyt pakkaseen asti, mutta uskoisin, että tällaisen suklaisenkakun voisi pakastaa täytettynä ja kuorrutettuna.

Blosis

Onkohan kukaan kokeillut tehdä tästä gluteenitonta versiota? Tämä ollut koko perheen ehdoton suosikki, mutta nyt perheessä tuore keliaakikko.
Ja tarvinneekohan paistoaikaa pidentää jos tekee 1,5-kertaisena?

Irina Lisinen

Moi Blosis! Ainakin yksi lukijoista on kommentoinut leiponeensa tämän onnistuneesti gluteenittomalla jauhoseoksella.

Paistoaika yleensä pitenee, jos taikinaa on vuoassa paksumpi kerros tai se paistetaan isommassa vuoassa. Kannattaa siis tarkkailla kypsymistä ja tarkistaa kakun kypsyys tökkäämällä tikku keskelle pohjaa, sitten kun se tuntuu käsin kokeiltuna kypsältä.

Heidi

Voikohan tuota kuorrutetta vatkata? Eikö voi ja suklaa vatkaannu ihan kivasti? Onko joku kokeillut?

Irina Lisinen

Mielenkiintoinen kysymys. Itse en ole (muistaakseni) koskaan kokeillut vatkata voita ja suklaata yhdessä (kermaa ja suklaata kylläkin olen), joten jään myös odottamaan, jos joku muu tietäisi minua paremmin 🙂

Sebastian

Tämä oli paras kakku ikinä

Irina Lisinen

Kiva kuulla Sebastian!

amanda1

Hei, kuinka aikaisin kakun uskaltaa tehdä? Voiko kuorrutteen tehdä pari päivää ajoissa?

Irina Lisinen

Hei Amanda1! Pahoittelen, että vastaamisessa kesti näin pitkään. Kakun voi tehdä parisen päivää ennen syömistä valmiiksi kuorrutetta myöten. Kakku kannattaa säilyttää ilmatiiviisti, jotta se ei kuivu suottas syömistä odotellessa.

Kasvatusmosaiikki

Kiitos ohjeesta! Ihanan mehevä ja suklainen kakku sekä helppo tehdä! 😊 Lisäsin vielä tuoreita mansikoita päälle, jotka sopivat hyvin kakkuun.

Irina Lisinen

Ihana kuulla ja ole hyvä 😊

Hanna

Moi, miten kauan ton kuorrutteen jäähtymisessä mahtaa kestää? Mietin vaan, että jos pohjan tekee edellisenä päivänä ja aamulla kuorrutuksen. Mut kumminkin melko aikaisin pitäisi olla valmista.

Pauliina

Hei. En ikinä onnistu halkaisemaan pohjia siististi, jos siis paistan taikinam 2 erässä että vältytän tältä leikkaamiselta, minkä kokoisissa vuoissa kakut kannattaisi paistaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *