Suklaapossu

Vadelma-kinuskimousse -täytteinen 50-vuotiskakku

Huh. Olipas hankala keksiä kunnon otsikkoa tälle veljeni synttäreille pikaisesti väsäämälleni kakulle. Aluksi jo mietin, että laitanko kakku lainkaan blogiin, sillä en ehtinyt perehtymään sen koristeluun niin paljon kuin olisi halunnut = en oikeastaan yhtään. Kakussa oli kuitenkin niin ihanan makuinen täyte ja uusi sitruunainen testikakkupohja ja lisäksi se oli mukana tärkeässä perhetapahtumassa, joten jo pelkästään niissä oli tarpeeksi syytä tallentaa ohje myös tänne omaan reseptipankkiini. Pst. Yllä olevan kuvan oikeassa yläkulmassa vilkkuu toinen juhliin leipomani kakku eli ihana liivatteeton Oreojuustokakku.

Tämä kevyesti kukilla koristeltu kakku siis sisältää todella herkullisen kinuskimoussetäytteen raikkailla vadelmasattumilla sekä miedosti sitruunaisen, munattoman, tavallista sokerikakkupohjaa tukevamman kakkupohjan. Kakku päätyi pyöreitä täyttäneen veljeni synttäripöytään viime kuukauden puolella.

Blogista ennestään löytyvä helppo munaton ja maidoton kakkupohja on ollut todella tykätty lukijoiden keskuudessa ja se on löytänyt tiensä myös moneen omaan kakkuuni. Tuo on ohje toimi tällä kertaa pohjana sitruunaiselle kakkupohjalle.

Kakkupohja nousi isosiskonsa tapaan päältä hieman reunoja enemmän, mutta eipä tuo oikeastaan haitannut. Leikkasin kohonneen ”hatun” pois ja maistoin. Voi nam! Niin herkullisen makuinen! Tuo miedosti sitruunainen, mehevä ja kostea kakkupohjan hattu maistui sitruunamutakakun ja sitruunakakkupohjan risteytykselle. Koostumus oli hieman tiiviimpi kuin alkuperäinen ohje, mutta toisaalta myös niin mehevä, ettei pohja tarvinnut erikseen kostuttaa lainkaan. Tuota pohjaa tekisi mieli jatkojalostaa vielä johonkin muuhunkin käyttötarkoitukseen kuten muffinsseihin jne.

Täytteenä kakussa oli puolukka-kinuskitäytteestä tuttu kinuskimousse. Puolukoiden sijasta käytin vadelmia, jotka toivat kakkuun herkullista raikkautta. Pelkäsin vähän etukäteen, miten vadelmat, kinuskimousse ja sitruunaiset kakkupohjat mätsäävät keskenään. Tuo pelko osoittautui lopulta turhaksi, sillä yhdistelmä maistui hyvältä. Tosin toinen tytöistäni sanoi makuyhdistelmää oudoksi, mutta ainakin oman perheeni sisällä muut tykkäsivät tästä.

Koristelu hoitui aamulla pikaisesti ennen lähtöä kermavaahdolla, nonparelleilla sekä pihalta löytyneillä piparmintun lehdillä ja syötävillä kukilla.

 

Kinuski-vadelmatäytteinen 50-vuotiskakku

Sitruunainen kakkupohja (munaton, maidoton):

5 dl vehnäjauhoja

2.25 dl sokeria

0.5 tl suolaa

1.5 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

1.25 dl rapsi- tai rypsiöljyä

2.75 dl vettä

3 rkl sitruunan mehua

1 sitruunan raastettu kuori

Täyte:

Kinuskimousse vadelmilla

Kuorrutus ja koristelu:

4 dl vispikermaa

ripaus vaniljasokeria

syötäviä kukkia ja piparmintun lehtiä

Ohje:

Tee pohjat mieluusti jo päivää ennen täyttämistä. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon märät aineet ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita aineita keskenään vain sen verran, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun 16 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Jäähdytä pohjia muutama minuutti vuoissaan ja nosta ne sen jälkeen jäähtymään hyvin suojattuna ritilän päälle muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tee myös kinuskimoussen kinuskikastike päivää ennen täyttämistä. Katso täytteen ohje ”kinuskimousse vadelmilla kakun täytteeksi” -postauksesta. Täytä kakku seuraavana päivänä, päivää ennen koristelua ja tarjoilua.

Kuorruta lopuksi kakku esimerkiksi kermavaahdolla. Vatkaa vispikerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa, kunnes kerma on pursotettavaa. Levitä ensin kakun pintaan ohut murukerros. Pursota sen jälkeen kakun reunat (esim. lehtityllalla, jos haluat samanlaisen reunan kuin kuvissa näkyvässä kakussa). Mä pursottelin lehtityllalla vielä kakun pinnalle ”alustan” koristeeksi tuleville kukille. Koristele ja nauti.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelma-kinuskimousse -täytteinen 50-vuotiskakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *