Suklaapossu

Vadelma-valkosuklaajuustokakku (liivatteeton)

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

Kakku, jossa on rapea keksipohja, liivatteeton miedosti valkosuklainen juustokakkukerros sekä vadelmakastiketta kahdessa kerroksessa. Juustokakkuhammastani alkoi kolottaa sen verran, että halusin leipoa tällaisen kakun ihan vain sen takia. Ja hyvää tuli.

Vadelmajuustokakku ilman liivatetta

No okei, okei, tunnustan. Minun ei pitänyt tehdä kakusta juuri tällaista. En ainakaan ulkonäöllisesti. Näin silmissäni jo ennen leipomista, että muutoin valkoisen kakun pintaan tulisi kaunis marmorointi vadelmakastikkeesta. Valkosuklainen täyte kuitenkin jähmettyi jo tekovaiheessa niin paljon, ettei sen marmorointi onnistunut millään. Lopputulos muistutti pikemminkin taivaalta tippunut punavalkoista kakkua, kuin kauniisti marmoroitua kakkua. Meinasin jo luovuttaa ja olin lähellä heivata koko kakun roskiin. Kakunteosta ylijäänyt vadelmakastike kuitenkin nökötti kattilassa, joten lusikoin sen kakun päälle ja nakkasin kakun jääkaappiin odottamaan yön ajaksi. Seuraavana päivänä otin varmuudeksi vielä muutaman kuvan, maistoin kakkua ja huomasin, että hei, eihän se olekaan yhtään hassumpaa. Itse asiassa tuo ylijäänyt vadelmakastike, jolla peitin pilalle menneen pinnan, toi vadelman makua paremmin esille ja kakusta tuli näin ollen luultavasti jopa parempi, kuin alkuperäisellä ideallani.

Koristelu jäi hieman vajaaksi, mutta eipähän se makuun vaikuttanut 🙂

Liivatteeton vadelmajuustokakku

Ajatus juustokakun tekemiseen siis syntyi ihan vain siitä ilosta, että mieleni teki pitkästä aikaa juustokakkua. Yleensä pääsemme herkuttelemaan erilaisilla juustokakuilla ympäri vuoden, kun vietämme lähisuvun kesken synttärijuhlia ja pääsen testailemaan kaikkia kivoja, erilaisia kakkuohjeita sinne ilman, että kaikkea pitää tuhota itse. Nyt viimeisen puolentoista vuoden aikana olemme viettäneet kaikki juhlat vain perheen kesken, ja silloin pöydässä on ollut tarjolla sitä, mitä juhlasankari on toivonut. Eikä se aina ole ollut kakkua. Nyt pienimuotoinen juustokakunhimo nosti päätään ja mikäs on sen mukavempi kivempi leipoa, kuin liivatteeton juustokakku.

Kakun tekovaiheessa aloin pyörittelemään päässäni erilaisia täytteentekotapoja. Yleensä vatkaan kerman vaahdoksi, lisään joukkoon notkistetun tuorejuuston ja lopuksi sulatetun suklaan. Tällä kertaa kermanvaahdottamisen jälkeen vatkasin sulatetun suklaan suoraan notkistetun tuorejuuston joukkoon ja lisäksi suklaa-tuorejuuston joukkoon vaahdotetun kerman. Täyte kuitenkin jämäköityi todella nopeasti tällä tavalla, kun taas yleensä se pysyy kauemmin pehmeänä. Tätä pitää testailla vielä uudestaan, sillä syynä voi olla myös se, että jääkaappikylmä tuorejuusto kohtasi nippanappa sulatetun valkosuklaan, jolloin valkosuklaa kylmeni liian nopeasti liian paljon.

Kakku kuitenkin onnistui tästä hieman jämäkämmästä täytteestä huolimatta..

Vadelma kakku

Ohjeen täyte on hyvin pitkälti sama, kuin älyttömän hyvässä mustaherukkaisessa juustokakussakin. Pehmeään juustokakkukerrokseen tulee vain kourallinen aineita; vispikermaa, tuorejuustoja ja valkosuklaata. Valkosuklaa sekä jähmettää että makeuttaa moussea, eikä sen lisäksi täytteeseen tule muuta lisättyä sokeria. Kahdesta kerroksesta löytyvä vadelmakastike tuo kakkuun lisämakeutta ja makua.

Kakun tekeminen on helppo ja nopeaa, kunhan vadelmakastike on tehty ajoissa valmiiksi.

 

 

Liivatteeton vadelma-valkosuklaajuustokakku

20 cm vuokaan, noin 10 syöjälle

Vadelmakastike:

250 g (n. 5 dl) (pakaste)vadelmia

0.75 dl sokeria

1 rkl + 1 rkl vettä

1 rkl maissitärkkelystä

Pohja:

125 g digestivekeksejä (ks. vinkkiosio alempaa)

40 g voita

Valkosuklaamousse:

4 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g mascarponea

100 g valkosuklaata

Ohje:

Tee vadelmakastike valmiiksi ajoissa, jotta se ehtii jäähtymään täysin ennen muun kakun tekemistä. Mittaa vadelmat, sokeri sekä 1 rkl vettä kattilaan. Kuumenna välillä sekoitellen. Kun vadelma kiehuu, sekoita 1 rkl vettä ja maissitärkkelys sekaisin. Kaada seos ohuena nauhana vadelmasoseen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä vielä 2 minuuttia ja nosta kattila pois levyltä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta vadelmakastike vielä sen jälkeen vielä jääkaappiin.

Valmistele vuoka ja tee pohja. Leikkaa noin 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen pyöreä pala. Murskaa keksit hienoksi ja sulata voi. Sekoita sula voi keksimurun joukkoon.

Painele keksimuruseos kevyesti kakkuvuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteenteon ajaksi.

Voitele vuoan sisäpuolen reunat kevyesti esimerkiksi öljyllä tai vuokaspraylla. Rasvan ansiosta valmis kakku irtoaa vuoasta helposti.

Tee täyte: Sulata valkosuklaa mikrossa noin 10-15 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Laita toiseen kulhoon tuorejuusto ja mascarpone. Vatkaa niitä hetki, kunnes seos on sileää ja kuohkeaa. Lisää sulatettu valkosuklaa tuorejuusto-mascarponeseokseen ja vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon lopuksi kermavaahto ja sekoita vielä kunnolla sekaisin. Täyte on jo tässä vaiheessa melko tukevaa.

Levitä valkosuklaamoussea keksimurupohjan päälle noin 1 sentin paksuinen tasainen kerros. Levitä päälle vadelmakastikkeesta noin kolmannes valkosuklaamoussen päälle, mutta jätä noin 2 senttiä reunoilta ilman vadelmakastiketta.

Lusikoi loput valkosuklaamoussesta ensin reunoille ja lopuksi keskelle, tasoita. Näin tehden löysähkö vadelmakastike pysyy helpommin/paremmin kakun sisällä, eikä valu liikaa reunoille. Painele vielä kakun pintaan (pikku)lusikalla muutama noin 1-2 cm syvyinen kolo täytteen pintaan sinne tänne. Lisää vadelmakastiketta koloihin ja levitä loput kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta kakku jääkaappiin hetkeksi, irroita vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle.

Vinkit:

* Saat kakusta gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia keksejä ja munattoman käyttämällä munattomia keksejä.

* Voit nopeuttaa vadelmakastikkeen jäähtymistä nostamalla kattilan kylmään vesihauteeseen ja sekoittamalla sitä välillä, kunnes se on kokonaan jäähtynyt.

* Saat vadelmasoseesta raikkaamman, kun maustat vadelmakastikkeen sitruunan kuoriraasteella ja sekoitat maissitärkkelysjauhot veden sijasta sitruunan mehuun. Voit maustaa myös täytteen sitruunan mehulla tai/ja sitruunakuorella.

* Voit tehdä sekä vadelmakastikkeen että pohjan valmiiksi jääkaappiin päivää ennen täytteen tekemistä (eli noin kahta päivää ennen tarjoilua). Muista, että juustokakkutäytteen pitää hyytyä vähintään 8 tuntia ennen tarjoilua.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelma-valkosuklaajuustokakku (liivatteeton)

PikkuMyy

Nam!! Niiiiin herkulliset näköistä!
Testattu ja toiset aineet jo odottaa jääkaapissa uusinta kierrosta, pakko tehdä toinen, oli niin super hyvääää!! 😋
Sovelsin kyllä vähän kun ei ollut mascarponea, laitoin vaniljatuorejuustoa ja maitorahkaa tilalle. 😋

Suklaapossu

Kiitos PikkuMyy ja ihana kuulla, että maistui! Tekemäsi muutokset kuullostavat todella herkulliselta 😋

Tuula

Tätä pitää tehdä, kun on sellaisia vieraita tulossa, jotka eivät liivatteella tehtyjä syö. Kiitos ohjeesta!

Suklaapossu

Toivottavasti maistuu sinulle Tuula ja vieraillesi yhtä hyvin kuin meillekin 🙂

Miia

Tämä vaikuttaa herkulluselta ohjeelta. Olisiko jotain vinkkiä mitä laittaa mascarponen tilalle, kun pitää olla maidoton? Kahta erilaista maidotonta tuorejuustoako?

Suklaapossu

Moikka Miia! Eräs lukija vinkkasi instan puolella, että olisi olemassa myös maidotonta mascarponea, joka muistutta hyvin pitkälti aitoa mascarponea. Ehkä sillä onnistuisi. Maidottomista valkosuklaista mulla ei ole mitään kokemusta, joten niitä en pysty vinkkaamaan (etkä tosin niistä kysynytkään 🙂 ).

aloitteleva leipuri

Herkulliselta näyttää! Miksi kakkuun tulee sekä tavallista tuorejuustoa että mascarponea? Mitään estettä molempien käyttöön ei siis ole, kiinnostaisi vain tietää. Mascarpone ei ole erityisen tuttu tuote, sellaista kermaistahan se taitaa olla?

Suklaapossu

Kiitos aloitteleva leipuri 🙂 Hyvä kysymys! Mascarpone on kermaista, täyteläistä ja suht mautonta. Tuorejuustoissa sen sijaan on useimmiten voimakkaampi (vaikkakin mieto) maku. Maku vaihtelee merkistä riippuen. Tässä ohjeessa hain mascarponella kakkuun täyteläisyyttä ja pehmeyttä, kun taas tavallinen tuorejuusto toimi vähän kuin ”täyteaineena”.

Kakun voisi hyvin tehdä myös pelkästään mascarponesta, mutta tällöin kakusta saattaisi tulla liiankin rasvaisen/täyteläisen makuinen, jolloin myös maku kärsisi. Ja päinvastoin, kakku onnistuu myös pelkästä tuorejuustosta. Tällöin kakku vaan ei ole aivan niin pehmeän makuinen, kuin mascarponelisällä ja tuorejuuston ominaismaku voi olla liiankin hallitseva. Makuasioita toki, nämäkin 🙂

Najadi

Hei, Suklaapossu! Änkeän tähän(kin) keskusteluun kun alkoi kiinnostaa. Tuo juustokakku vaikuttaa tarpeeksi helpolta että saattaisi onnistua jopa ekakertalaiselta. En uskalla nyt alkaa kokeilla, kun minulla saattaa alkaa työmatka minä päivänä hyvänsä enkä välttämättä ehtisi tuhota kakkua jos nyt sellaisen tekisin, mutta kun taas tulen kotiin… Kuka tietää? Mietin vain, että kun en itse ole vadelman ystävä, voiko vadelman tilalle laittaa mansikkaa? Siis kyllähän noihin voi laittaa kai mitä marjoja vain, mutta lähinnä ajattelen sitä, että kun mansikoissa on niin paljon nestettä. Tähän aikaan vuodesta joutuu käyttämään pakastemanssuja, ja niistä tosiaan lähtee nestettä kun ne sulavat. Jos niitä käyttäisi, mitä kaikkea pitäisi osata ottaa huomioon? Mustikat olisivat toinen vaihtoehto.

Suklaapossu

Hei Najadi! Kiva ”nähdä” sinua täälläkin 🙂 Ja kiva, jos innostuit tästä ohjeesta!

Pakastetuista mansikoista tosiaan irtoaa nestettä aika paljon. Mitä jos mansikat sulattaisi miltei kokonaan, kaataisi ylimääräisen nesteen pois (esim. vaikka smoothien, jogurtin joukkoon) ja käyttäisi lähinnä sitä kiinteää osaa mansikasta. Voi olla, että jää silti aika löysäksi, joten maissitärkkelystä ehkä tarvitaan hieman lisää. Pieni lisäys sitruunan tai limen mehua tekisi ehkä mansikkasoseelle hyvää, jotta kakkuun tulee myös hieman kirpsakkuutta.

Mustikoita sen sijaan voisi pystyä käyttämään aika samalla tavalla kuin vadelmiakin. Niistäkin taitaa irrota nestettä aavistus vadelmia enemmän, joten maissitärkkelystä voisi lisätä hieman niidenkin joukkoon. Toinen vaihtoehto voisi olla se, että tekisi mustikoista marmeladin samaan tapaan kuin tähän pannacottaan: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/ihana-jalkiruoka-jogurttipannacotta-ja-mustikkaa/ Tuo marmeladi on makeahko, joten joukkoon voisi puristaa hieman sitruunan mehua tuomaan kirpsakkuutta. Mustikka ja sitruuna kun sopivat muutenkin ihanasti yhteen 🙂

Tällaisia ajatuksia tuli mieleen 🙂

Najadi

Heh, kiitos, Suklaapossu! Ja kiitos vinkeistäkin! Taidan turvautua mustikoihin kun taas pääsen kotiin joskus puolentoista kuukauden kuluttua… Osaisitko heittää mitään arviota siitä, paljonko maissitärkkelystä pitäisi lisätä mustikoita varten? Marmeladi on hyvä vaihtoehto, pitää tutustua tarkemmin ohjeeseen, mutta pintaan ja ehkä keskellekin olisi kiva saada mustikoita ihan marjoina. Sitruuna ja lime ovatkin uusi juttu, niitä en olekaan koskaan kokeillut sekoittaa marjoihin. Kuulostaa kyllä hyvältä, pieni sitruksen raikkaus. Itse olen enemmän makean kuin kirpeän ystävä, mutta sokerillahan siitä selvitään. Ja jos sitrusta laittaa vain vähän, se antaa makua muttei vaikuta makeuteen mitenkään oleellisesti.

Pitää vain muistaa, että mitä marjoja käytänkin, sitä ei kannata syödä kuin pieni palanen kerrallaan tarpeeksi harvoin, tai syödä sitä silloin kun kotona on jotakin tarpeeksi rankkaa tekemistä niin että kaikki (tai edes osa) kaloreista kuluisi käytössäkin eikä kerääntyisi kaikki vyötärölle. Olen hyvin herkästi lihovaa tyyppiä, ja kun uteliaisuuttani laskeskelin, totesin, että yhteen kakkuun menee noin 4000 kilokaloria. Kolmen päivän energia määrä yhdessä leivoksessa… No, eipä tarvitse laittaa ruokaa, kun ottaa palan ihanaa juustokakkua! Pääsee helpolla, ja jää aikaa muuhun puuhailuun. Ei ehkä sittenkään niin huono juttu, tarkemmin ajatellen. 🙂

Kestääköhän juustokakut pakastamista?

Suklaapossu

Kokeilematta on vaikea arvioida sopivaa määrää, mutta laittaisin mustikoihin maissitärkkelystä arviolta noin 1.5 rkl tai ihan vähän vajaa. Jos mustikkasose menee tuolla liian tintuksi, niin joukkoon voi sekoittaa tipan vettä tai sitruunan mehua.

Sitruunat sopiva tosi kivasti yhteen mansikoiden ja mustikoiden kanssa. Mehua ei tarvitse olla suurtakaan määrää, kun se antaa jo pientä makua ja sitä kirpsakkuutta, joka tekee pienessä määrin hyvää makeille leivonnaisille. Toki sokerilla siitä selviää, jos menee liian kirpsakaksi. Toisaalta jos tietää tykkäävänsä erityisen makeasta, eikä kaipaa yhtään raikkautta, niin sitruunan/limen voi hyvin jättää pois. Ihan oman maun mukaan 🙂

Huh, onpas tässä paljon kaloreita. Mutta eipä ole mikään jokapäiväinen herkku kuitenkaan. Kun kakun syö hyvin ystävien kanssa, niin saa kaloritkin jaettua tasapuolisemmin kaikille 😉

Yleensä liivatetta sisältävät juustokakut kestävät pakastamisen hyvin. Tällaisten liivatteettomien kanssa saattaa olla riskialtista pakastaa. Toki jos ei ole väliä, meneekö loppukakku pakkasessa pilalle vai ei, niin silloin pakastamista voi aina kokeilla. En uskaltaisi kuitenkaan pakastaa tätä juhlapöytään, omaan käyttöön ehkä kyllä.

Najadi

Täytyypä taas pistää vinkit korvan taakse myöhempää käyttöä varten.

Täytyy ihan kokeilla tuota marjojen ja sitrusten yhdistelmää. Tykkään kyllä kovasti sekä sitruunasta että limestä, molemmista tulee silloin tällöin tehtyä mehua. Leivoksiin en ole uskaltanut sitruunaa laittaa sen jälkeen kun aikanaan yritin tehdä hyytelökakun… Tavallinen piirakkapohja, siihen vaniljakiisselistä ensimmäinen kerros, ja sen päälle toinen kerros jossa oli sitruunaa, en enää muista tarkemmin mitä siihen laitoin, jostain löysin ohjeen ja se kuulosti hyvältä. Vaan myttyyn meni… Lopputuloksena päällä oleva sitruunalla maustettu kerros sai alla olevan vaniljakiisselihyytelön juoksettumaan. Maistui hapantuneelta maidolta, kun seuraavana päivänä maistelin kakkuani uudestaan. Tuoreeltaan oli kyllä hyvää, mutta ei kestänyt seuraavaan päivään menemättä pilalle. Olisi kai pitänyt laittaa kerrosten väliin jonkinlainen ”eriste”, esim marjahilloa.

Mutta joskohan nyt uskaltaisin laittaa sitruunaa leivokseenkin, kun on neuvomassa joku joka oikeasti tietää. Minä kun vain arvailen, kun en itsessään ole mikään jauhopeukalo.

Pakastamista pitääkin sitten harkita… En halua kokeilla koko kakulla jos se ei sitten kestäkään, mutta ehkä siitä voisi yhden viipaleen uhrata kokeiluun (tai sitten ei…) ja katsoa miten sille käy jos sen laittaisi pakastimeen. Onko kelvollista sulattamisen jälkeen vai muuttuuko koostumus enemmän tai vähemmän kermaa muistuttavaksi.

Tohelo

Et ikinä arvaa kuinka paljon käytän aikaa sinun reseptejäsi lueskellen! Arvostan todella paljon omistautumistasi ja tapaa jolla kirjoitat. Yleensä reseptejä rustailevat ovat vain tuntemattomia hahmoja kännykkäni toisessa päässä, mutta sinun kokkauksiasi ja vinkkejäsi lukiessa tulee olo oikeasta elävästä ihmisestä, jota arvostan suuresti. Varsinkin minun – tohelo kun olen – arkeani olet helpottanut monesti, joten siitä suuri kiitos! Vielä ei ole tullut vastaan reseptiä, josta minä tai perheeni ei olisi pitänyt, joten kiitokset kaikuvat myös kriitikoilta, jotka tunnetaan kahtena kouluikäisenä <3

Suklaapossu

Voi kiitos paljon Tohelo! <3 Viestisi oli todella ihana lukea ja sen sanoma lämmitti mieltäni useamman päivän. Ja tekee sen nyt taas uudestaan, kun palaan siihen 😀 Vastaamisessakin kesti "hieman", kun halusin pysytellä hyvissä fiiliksissä (ja samalla yritin löytää sopivan välin vastaamiseen) 🙂

Sain tästä taas lisävarmuutta jatkaa samalla, omalla linjalla kirjoittamisen ja leivonnan suhteen. Olen nimittäin "muutaman" kerran miettinyt omaa kirjoitustyyliäni ja sitä, miten saisin tekstin kuullostamaan edes vähän fiksummalta. Lopulta olen aina vain päätynyt samaan vanhaan tapaan silläkin uhalla, että se saattaa joskus kuullostaa hölmöltä, oudolta tai leivotaan kuulumattomalta, sillä se on vain helpointa niin. Oma blogi, oma lupa, vai miten se menikään... 😉

Jos muuten joskus törmäätte johonkin ohjeeseen, joka kaipaa fiksaamista, niin kerrohan ihmeessä! Niitä on varmaan blogi pullollaan, sillä maku saattaa muuttua vuosien varrella. Joskus olenkin kuullut jonkun sanovan, että jos tykkää toisen ohjeella tehdyistä leivonnaisista, silloin on sama maku sen toisen kanssa. Makuja kun on monia 🙂

No niin, meinasi lähteä taas lyhyen vastauksen kirjoittaminen lapasesta, mutta pakko vielä mainita, että leivonnassa kriitikot ja kritiikit ovat parhaita. Niin hyvässä kuin pahassa. Sanoo Suklaapossu, jonka perheessä yksi superkriitikko ja kolme pienempää kriitikkoharjoittelijaa 😉

Kiitos vielä sulle ja kriitikoillesi, ja herkullisia leivontahetkiä teille! <3

Jeppe

Moikka! Mikähän mahtoi mennä vikaan, kun kakun täytteestä tuli aivan rakeista? Hyytyi kyllä ihan hyvin, mutta maistuukin vain rasvalta. Kaikki ainekset olivat huoneenlämpöisiä, kun ne lisäsin. Vadelmakastike sen sijaan oli täydellistä!

Suklaapossu

Hei Jeppe! Hmmm. Mieleen juolahtaa parikin mahdollista juttuja. Valkosuklaa on herkkä ”rakeistumaan”. Jos sitä kuumentaa liikaa, se voi mennä rakeiseksi. Jos näin ei ole kuitenkaan käynyt, voi täyte mennä rakeiseksi myös liiallisesta vatkaamisesta. Jos täyte maistui rasvalta, epäilisin tuota jälkimmäistä juttua.

Iida

Nyt on kyllä pakko tulla kommentoimaan, oli nimittäin älyttömän hyvä kakku! Täyte oli pehmeää ja valkosuklaamoussen ja vadelman tasapaino oli juuri sopiva. Lisäksi reseptiin käytetään kokonaisia paketteja aineksista, mikä helpottaa leipomista suuresti, eikä nurkkiin jää pyörimään esimerkiksi tuorejuuston jämiä.

Jos tekisin tämän juhliin, saattaisin lisätä täytteeseen liivatteen tai pari, jotta kakun leikkaaminen olisi sujuvampaa, mutta kakku oli kyllä erinomainen näinkin! Paahdoin päälle koristeeksi valkosuklaata, se toimi myös mukavan rapeana lisänä.

Kiitokset ohjeesta, tästä kakusta tulee kyllä varmasti vakkarileipomus!

Irina Lisinen

Moikka Iida! Ja kiitos paljon ihanasta palautteestasi! Tämä maistui kyllä erinomaisesti myös itselleni ja perheelleni juuri noista samoista syistä 😛
Ja tosiaan, liivate olisi hyvä lisä juurikin juhlissa tarjottavaan kakkuun.
Herkullista alkavaa kevättä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *