Vaniljainen punaherukkapiirakka

Tämä tavallista viileämpi kesä taisi olla punaherukoiden kannalta tosi hyvä juttu. Ainakin herukoiden
valtavasta koosta, määrästä ja kypsymistahdista päätellen. Meille tuli
punaherukoita tänä vuonna kahdesta pensaastamme vissiin ennätysmäärä.
Muistan kun neljä vuotta sitten salso oli tasan 6 marjaa ja seuraavana
vuonna peräti 2 litraa. Suuren suuri parannus määrässä jo tuolloin. Nyt
sain pakkaseen ainakin 5 litraa punaherukoita ja niiden lisäksi kolmeen
punaherukkapiirakkaan hukkui yhteensä reilu litra marjoja. Lisäksi niitä
tuli syötyä suoraan pensaasta melkoiset määrät. Kuopuskin veteli noita
punaisia palluroita kaksin käsin suuhunsa koko sen ajan kun itse keräsin
marjakulhoni täyteen 🙂 Harmittavasti oltiin kuitenkin liian hieman
hitaita poimijoita ja osa marjoista ehti kypsymään liikaa.. No mutta
yhteensä niitä saatiin joka tapauksessa aika reilu määrä. Niin ja tänä
vuonna palluroista tuli tosiaan ihan mahdottoman isoja. Suurimmat olivat
peukalonpään kokoisia plutteja!

No mutta koska punaherukoita tuli paljon, pitihän niistä myös tehdä jotain. Kinuskisen punaherukkapiirakan ja Punoffee-piirakan
jälkeen teki mieli yhdistää punaherukkaan jotain muuta kuin kinuskia.
Kävin mielessäni läpi mansikan, valkosuklaan, jopa salmiakin. Lopulta
voiton vei yksinkertainen vanilja. Huomasin nimittäin vanhassa
Leivontaan-lehdessä vaniljaisen puolukkapiiran ohjeen. Koska herukat
ovat puolukoiden tapaan happamia, ajattelin kokeilla niitä. Samalla ohje
muokkaantui hieman (esim. voi vaihtui osaksi juoksevaan margariiniin,
täytteeseen tuli vaniljasokerin sijasta sokeria ja vaniljajauhetta, ja
täytteeseen tulevan voin ja maidon suhde muuttui maitovoittoisemmaksi).
Niin ja laitoin punaherukoita suoraan raa’an taikinan päälle vähemmän
kuin alkuperäisohjeessa oli, mutta lisäsin niitä vielä tuoreena kakun
väliin..

Kakun taikina on hieman voi-sokerikakkumainen. Väliin tuli suht voimakkaan vaniljainen kostutusliemi. Itse kostutin epähuomiossa kakkua tasaisesti kaikkialta, kun parempi tapa olisi ollut kostuttaa reunoja enemmän kuin kosteampaa keskustaa. No mutta ensi kerralla sitten 😉

Kakku oli kostutusliemestä johtuen jo heti tuoreeltaan maisteltuna ihanan kostea ja mehevä. Ensimakuna tuli esille voimakas vanilja ja sen jälkeen suussa purskahtelivat tuoreet, kirpeähköt punaherukat. Hieman myöhemmin, maut olivat tasoittuneet eikä vanilja hyökännyt enää niin voimakkaana vaan ennemminki mukavan mietona. Vetäytymisen jälkeen myös makeudessa tapahtui muutos eli kakku oli selvästi makeampi kuin heti tuoreeltaan maisteltuna. Eli sokeria olisi voinut olla kostutusliemessä hieman vähemmänkin (laitoin 0.5 dl), ja toisaalta myös punaherukoita reippaammin (laitoin taikinan päälle vain 2.5 dl ja kakun väliin reilu 0.5 dl). Korjailin nuot muutokset suoraan ohjeeseen sellaisiksi, että lopputuloksen pitäisi olla vieläkin parempi kuin nyt. Mutta siis hyväähän tämä nytkin oli, nams!

Vaniljainen punaherukkapiirakka
n. 22 cm irtopohjavuokaan
Aineet:
3 munaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
50 g juoksevaa margariinia
1 dl vettä
n. 3 dl punaherukoita
Täyte:
75 g voita
1.25 dl maitoa
2.5 rkl sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta
n. 1 dl punaherukoita
Koristeluun:
Tomusokeria
Punaherukoita
Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä juokseva margariini. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon nopeasti vatkaten. Sekoita vain sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina voideltuun 22 cm irtopohjavuokaan.

Paista 180 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes kakku tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Anna kakun jäähtyä hetki ja poista vuoan reunat. Jäähdytä kokonaan.
 Kun kakku/piirakka on jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan. Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja sokeri kattilaan ja keitä seosta pari minuuttia reilusti kiehuttaen. Sekoita joukkoon lopuksi vaniljajauhe.
Lusikoi vaniljalientä molempien puolikkaisen leikkuupinnoille. Ripottele hieman punaherukoita kakkulautasta vasten tulevan kostutetun pohjan pinnalle. Käännä toinen pohja päälle. Ripottele pinnalle hieman tomusokeria ja punaherukoita juuri ennen tarjoilua. Eli tähän tyyliin..

Vinkit:
* Voit käyttää täytteeseen sokerin ja vaniljajauheen sijasta pelkkää vaniljasokeria sokeria vastaavan määrän.
* Laita vaniljaista kostutuslientä enemmän kakkupohjien reunoille, sillä ne ovat paistamisen jälkeen keskustaa kuivammat.

Instagram

  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Nämä kahden aineet suklaafudget on mun lemppariohje kiireisiin leipomistilanteisiin. Ja kyllähän nämä fudget myös maistuvat ihan älyn hyville. Niitä on myös helppo muuttaa lisäämällä joukkoon esim. pähkinöitä ja lakun paloja, nams! Kurkkaa ohje blogista ja tee vimeistään joululahjaksi (ensin pitää tietty harjoitella ja maistella eri variaatioita 😉 ) ! https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-nopeat-kahden-aineen-suklaafudget/ #suklaapossu #suklaafudget #helppojanopea #easy #chocolate #fudge #kotiliesiblogit
  • Vieläkö teillä on omenoita jäljellä? Tämä supermehevä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä, ja niin mehevä, että!!! Jos kaipaat vielä omppuohjetta, niin kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supermeheva-omenapiirakka-kauramurulla-munaton/
#suklaapossu #omena #piirakka #munaton #omenapiirakka #mehevä #moist #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

No mutta tätäkin pitää testata! 🙂 paljonkohan kannattaisi laittaa vanilliinisokeria kun ei ole vaniljajauhetta?

No niin. Nyt ohje on korjattu veden osalta 🙂 Ja vaniljajauheen pystyy tosiaan korvaamaan vaniljasokerilla laittamalla sitä saman verran kuin sokeria 🙂 Instan puolella tuosta vedestä jo mainitsinkin, mutta tietokoneen päivitykset ja jatkuvalla syötöllä pätkivä netti hidastivat päivittämistä ihan urakalla.. Kiitos tarkkaavaisuudestasi Nelly 😀

Ha, empä lukenut postauksen loppuun.. 😀

Ja mikä vesi pitää kiehauttaa? Ohjeessa ei ole vettä?

Kommentoi juttua: Vaniljainen punaherukkapiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X