Hyvinvointi

Hammaslääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – nämä tavat ajavat hampaat nopeasti rapakuntoon

Hammaslääkäri antaa päivittäin erilaisia ohjeita potilailleen. Vaan millaiset periaatteet ammattilaisella on omien hampaidensa hoitoon? Hammaslääkäri Ville Saarenpää paljastaa, mitkä asiat kuuluvat hänen ”mustalle listalleen”.

Nuoren potilaan hampaat ovat täynnä mustia pilkkuja. Toisen potilaan hampaat ovat likaisen keltaiset. Kolmannella ei ole enää etuhampaita ollenkaan. Hammaslääkärin työssä ei varmasti jää epäselväksi, millaiset elämäntavat ovat hampaille haitaksi.

Kysyimme hammaslääkäri Ville Saarenpäältä, mitä asioita hän ei hammaslääkärinä koskaan tekisi itse.

Lue myös: Moni unohtaa hoitaa ikeniään, ja se vaarantaa koko terveyden – lääkäri kertoo, miten ikeniä pitäisi hoitaa

1. Sähköpotkulaudalla ajaminen päihtyneenä

Saarenpää ei ole koskaan ajanut sähköpotkulaudalla. Sitä hän ei koskaan tekisikään, ainakaan päihtyneenä.

”Melkein mikä tahansa muu kulkutapa on päihtyneenä parempi kuin sähköpotkulauta. Terveellinen vaihtoehto on kävely, jos vain on siinä kunnossa, että siihen pystyy. Kotiin kävelleessä ehtii pääkin selkiintyä”, Saarenpää sanoo.

Sähköpotkulaudoilla tapahtuneet onnettomuudet ovat aiheuttaneet työsarkaa paitsi sairaalan henkilökunnalle myös hammaslääkäreille. Yöaikaan päihtyneenä kaatuneet sähköpotkulautailijat eivät ole harvinainen näky Saarenpään vastaanotolla.

”Yleensä kaatuminen on tapahtunut niin, että mennään kasvot edellä asfalttiin. Silloin etuhampaat voivat irrota kokonaan tai mennä palasiksi, jolloin ne voidaan joutua poistamaan.”

Uusia hampaita voidaan tehdä implanttihoidolla, mutta hoito kestää usein kuukausia tai jopa vuosia. Hoito kustantaa yleensä yksityisellä hammaslääkäriasemalla useita tuhansia euroja.

”Melkein mikä tahansa muu kulkutapa on päihtyneenä parempi kuin sähköpotkulauta.”

Ville Saarenpää
Kaksi nuorta sähköpotkulaudoilla
”En ajaisi sähköpotkulaudalla päihtyneenä”, sanoo hammaslääkäri Ville Saarenpää. © iStockphoto

2. Tupakointi ja nuuskaaminen

Saarenpää ei ole koskaan itse tupakoinut, eikä suosittele sitä kellekään. Tupakointi on yleinen terveysriski, joka aiheuttaa hallaa myös suun terveydelle. Tupakanpoltto vauhdittaa tulehdusten syntymistä limakalvoissa ja lisää riskiä suusyöpään sairastumiselle.

Sama pätee nuuskaamiseen.

”Nuuskassa on pitkälti vastaava cocktail kaikenlaisia myrkkyjä ja raskasmetalleja kuin tupakassakin. Limakalvosta tulee epätasainen siinä kohtaa, missä nuuskaa pidetään.”

Saarenpää tunnistaa vastaanotollaan tupakoijan jo ensimmäisellä suunavauksella. Hajun lisäksi paljastavia tekijöitä ovat kellastuneet hampaat ja joissakin tapauksissa myös sävyttyneet limakalvot.

Nuoruusaikojen tupakointi ei välttämättä paljastu suusta, sillä limakalvot uusiutuvat ajan myötä ja hampaat voidaan valkaista.

Lue myös Anna.fi: Tuleeko sinulle helpommin reikiä vai hammaskiveä? Tämän se kertoo suusi terveydestä

3. Hampaiden käyttö työkaluina

Vaikka pullonavaajaa ei olisi mailla halmeilla, Saarenpää ei uhraisi hampaitaan pullon avaamiseen. Hampaita ei kannatta käyttää minkään muun kuin ruoan pureskeluun, Saarenpää sanoo.

Saarenpää on hoitanut vastaanotollaan potilaita, jotka ovat käyttäneet hampaitaan pullon avaamiseen tai siimalangan katkomiseen. Jälki ei ole nättiä.

”Hampaista tuppaa lohjeta palasia, jolloin hammas voidaan joutua jopa poistamaan. Riski on sitä suurempi, jos hammas on paikattu tai juurihoidettu.”

4. Energiajuomien juominen

Saarenpää on nähnyt hammaslääketieteiden opinnoissaan ja työelämässä, ettei energiajuomista seuraa mitään hyvää.

Jos nuorella potilaalla on erittäin reikiintyneet ja huonokuntoiset hampaat, Saarenpää epäilee usein energiajuomia. Energiajuomat voivat happamuutensa ja sokeripitoisuutensa vuoksi ajaa hampaat nopeastikin rapakuntoon.

Saarenpää ei itse joisi energiajuomia edes harvakseltaan.

”Niistä ei ole mitään hyötyä. Jos haluaa kofeiinia, niin juo mieluummin vaikka kahvia.”

Energiajuomat tekevät hallaa hampaille. 
Energiajuomat tekevät hallaa hampaille.  © iStockphoto

5. Limujen juominen ja sokerin lisääminen kahviin

Saarenpää välttää lisättyä sokeria viimeiseen asti. Hän ei käytä kahvissa sokeria, ja ruoanlaitossakin aniharvoin. Sokerit aiheuttavat suussa happohyökkäyksen, mikä heikentää hampaan kiillettä.

Saarenpää ei tyrmää herkuttelua kokonaan. Hän myöntää  itsekin juovansa silloin tällöin limuja, mutta maltilla ja kerta-annoksina.

Makean syömisen jälkeen suussa oleva sylki mineralisoi ja kovettaa hampaiden pinnat. Jos suuhun päätyy sokeria jatkuvalla syötöllä, kestää pitkään, ennen kuin sylki pääsee korjaamaan hampaiden pinnat. Silloin hampaisiin syöpyy herkemmin reikiä.

”Jos haluaa juoda makeita juomia, niitä ei kannata lipitellä pitkin päivää, jotta ei rasita hampaita pitkäkestoisesti. On parempi vetää karkkipussi tai limppari kerralla kuin nauttia ne pikkuhiljaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hammaslääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – nämä tavat ajavat hampaat nopeasti rapakuntoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.