Terveys

Moni unohtaa hoitaa ikeniään, ja se vaarantaa koko terveyden – lääkäri kertoo, miten ikeniä pitäisi hoitaa

Harjaan hampaat, huuhdon suun, mutta ienten hoito tahtoo unohtua. Miksi ienten hoitoa ei pitäisi jättää väliin?

Tulehtuneiden ikenien kautta kautta bakteerit löytävät helposti tiensä verenkiertoon. Tällä voi olla vakavia seurauksia. Suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta kertoo millainen sairaus ientulehdus on ja millä tavalla ikenistä voi pitää huolta.

1. Millainen sairaus ientulehdus on?

Ientulehdus on hoitamattomana parodontiitin esiaste. Se on sairaus, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudosta. Yli 60 prosentilla suomalaisista on suussaan parondontiittiin viittaavia muutoksia.

Parodontiitti vaarantaa yleisterveyden. Se ylläpitää elimistön matala-asteista tulehdusta, joka lisää esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien ja aikuistyypin diabeteksen riskiä sekä vaikeuttaa niiden hoitoa.

Tulehtunut ien avaa bakteereille portin verenkiertoon. Elimistössä olevat bakteerit hakeutuvat herkästi kehossa oleviin vierasesineisiin. Esimerkiksi tekonivel on tällainen vierasesine, ja tekonivelpotilaalla ientulehdus voi laukaista laajan tulehduksen.

2. Miksi suun hoidossa ei pärjää pelkällä hammasharjalla?

Hampaassa on viisi pintaa, joista harja yltää kolmeen. Hammasväleihin jäävät pinnat eivät harjalla puhdistu. Niihin ja ienrajaan kertyvä bakteeripeite tulehduttaa ikenet.

Tulehtunut ien punoittaa. Se on usein hieman turvonnut ja vuotaa verta, kun pesee hampaita tai puraisee jotain kovaa, vaikka omenaa. Tulehdus voi myös haista hengityksessä ja aiheuttaa suuhun pahaa makua.

Ientulehdusta eli gingiviittiä voi olla vaikea havaita. Esimerkiksi diabeetikolla ja tupakoijalla ääreisverenkierto on heikentynyt, eivätkä tulehtuneet ikenet välttämättä vuoda verta lainkaan. Kuitenkin yli 70 prosentilla suomalaisista on suussaan ientulehdusta.

Lue myös: Vuotavatko hampaasi verta harjatessa? Älä jätä vaivaa hoitamatta – seuraukset voivat olla vakavat

3. Miten ientulehdus vältetään? Miten ikenistä pidetään huolta?

Ientulehdus hoituu entistä tehokkaammalla puhdistuksella. Ellei verenvuoto lakkaa ikenistä reilussa viikossa, tarvitaan ammattiapua. Hammasväleissä voi olla hammaskiveä, joka haittaa kotipuhdistusta.

Hyvä suuhygienia myös ehkäisee ientulehdusta. Se tarkoittaa hampaiden harjausta aamuin illoin ja hammasvälien puhdistusta kerran ­päivässä.

Sähköhammasharjalla saa puhtaamman lopputuloksen kuin perinteisellä harjalla, kunhan sitä käyttää oikein. Osaa ultraäänihammasharjoista käytetään perinteisen harjan tapaan, mutta useimmilla sähköhammasharjoilla ei nykytetä hampaita. Niitä kuljetetaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti hampaiden pinnoilla. Ienreuna puhdistuu, kun harja etenee hampaiden sivupinnoilla harja vinossa kulmassa ienreunaa vasten.

Hammaspesu ei ole hätähousun hommaa. Vaikka hammastahnan fluori muodostaa kahdessa minuutissa hampaiden pinnalle suojan, tuossa ajassa ei välttämättä tule puhdasta.

4. Mikä on oikea väline hammasvälien putsaamiseen?

Hammasväleihin jäävät pinnat puhdistuvat hammaslangalla, pikkuista pulloharjaa muistuttavalla hammasväliharjalla tai harjatikuilla. Lankaa liikutetaan hammasväleissä sahaavalla liikkeellä, kuten pyyhettä märässä selässä.

Hammasväliharja ja silikoniset harjatikut ovat monen mielestä helpompia käyttää. Väliharjaa voi käyttää useamman kerran, mutta harjatikut ovat kertakäyttöisiä. Joidenkin hammasväliharjojen runko on tehty metallista ja suojattu nylonilla, jottei metalli vahingoita hammaskiillettä tai hampaan kaulaa. Harja tulee heittää pois viimeistään, jos metalli pilkistää harjasten välistä.

5. Miten hammaslääkäri seuraa ikenien kuntoa?

Hammastarkastus on koko suun terveyden tarkastus. Ientaskujen mittaus kuuluu tähän tarkastukseen, ja se tehdään pienellä ientaskumittarilla.

Syvä ientasku saa alkunsa ienrajaan kertyvästä bakteeripeitteestä, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudosta. Neljää millimetriä syvempi ientasku voi olla merkki parodontiitista. Hyvä suuhygienia ehkäisee ientaskujen muodostumista.

Parodontiitti on salakavala sairaus, sillä se ei aiheuta kipua. Siksi se paljastuu usein potilaalle vasta hammaslääkärintuolissa. Se ei ole vain pehmytkudoksen sairaus. Kun kiinnityskudoksia tuhoutuu, menetetään myös leukaluuta.

Pitkälle edenneen parodontiitin aiheuttamien vaurioiden hoitaminen voi vaatia kirurgista hoitoa. Hoito on turhaa, ellei potilas sitoudu jatkossa pitämään suustaan jatkossa parempaa huolta. Menetetyn hampaan ja luun korvaaminen on hidasta, kallista ja joskus mahdotonta.

6. Voiko väärä kotihoito vaurioittaa ikeniä?

Hampaiden harjaaminen on taito-, ei voimalaji. Kovakätinen ja liian innokas harjaus sekä kovin hankaava hammastahna voivat saada ikenet vetäytymään. Ikenien alta paljastuvassa hammaskaulassa ei ole lainkaan sitä suojaavaa kiillettä. Se reikiintyy, ja sitä vihloo herkästi. Hammaskaulaan voi saada aikaan kolon harjaamalla, vaikka harjaus ei olisi ronskeimmasta päästä.

Sähköhammasharja varoittaa käyttäjäänsä liian voimallisesta harjaamisesta. Perinteisen harjan käyttäjä huomaa voimankäytön hammasharjan nopeasti harottavista harjaksista. Harja kannattaa vaihtaa pehmeimpään mahdolliseen harjaan.

7. Ovatko ienvetäymät pysyviä?

Vetäytyneet ikenet eivät palaudu. Terveyshaittojen lisäksi niistä voi olla esteettistä haittaa.

Ienvetäymän voi nähdä paljain silmin, sillä sen alta paljastunut hampaan kaulaosa on muuta hammasta kellertävämpi. Hammaskaulat voidaan suojata esimerkiksi fluorikäsittelyllä tai yhdistelmämuovilla. Toisinaan niitä korjataan leikkaushoidolla, jossa potilaan omaa ientä siirretään paljastuneelle kohdalle.

Huolellinen kotihoito ja säännölliset tarkastukset ehkäisevät suun ­alueen ongelmia ja auttavat puuttumaan niihin ajoissa. Ennakointi tulee myös isoa remonttia huomattavasti edullisemmaksi.

Lue myös Anna.fi: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Moni unohtaa hoitaa ikeniään, ja se vaarantaa koko terveyden – lääkäri kertoo, miten ikeniä pitäisi hoitaa

Oraalifiksaatio

Olen vuosikymmeniä käyttänyt yksinomaan puisia hammastikkuja hammasvälien puhdistamiseen iltaisin. En siis pyöreitä vaan kolmionmuotoisia, sillä ne sopivat hammasväleihini parhaiten. Vähemmän muovijätettä, parempi mieli.

Lisäksi harjaan hampaat kahdesti päivässä sähköhammasharjalla. En voisi enää kuvitellakaan peseväni hampaita käsipelillä, sillä olen käyttänyt sähköhammasharjaa jo kolmekymmentä vuotta. Hampaiden reikiintymiskierre loppui sähköhammasharjaan siirryttyäni kuin seinään, eli yhtään hammasta ei ole sen jälkeen tarvinnut paikata. Harjani myös varoittaa, jos painan sitä hampaitani/ikeniäni vasten liian kovaa, mikä sekin auttaa pitämään ikenet priimakunnossa eikä ns. vetäytymisilmiötä pääse syntymään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.