Hyvinvointi

Hammasväliharjat testissä – puhdistavat suun sieltä, minne hammasharja ei yllä

Hammasväliharja on hyvä apu hampaiden ja suun jokapäiväiseen puhdistamiseen. Testasimme kolmea harjaa.

Pulloharjaa muistuttavat hammasväliharjat puhdistavat suun sieltä, minne hammasharja ei yllä, eli hampaiden väleistä. Hammasväliharjojen on todettu ehkäisevän erityisesti hammaskiveä ja ientulehduksia.

Harjoja on saatavilla useilla erilaisilla varsilla ja myös useissa eri kokoluokissa. Varren muotoilu vaikuttaa siihen, kuinka helposti esimerkiksi takahampaisiin pääsee käsiksi. Kotiin kannattaa ostaa kahta eri kokoa, jotta kaikki hammasvälit saa varmasti puhdistettua.

Ikääntyessä hampaiden väli saattaa kasvaa. Hammaslääkärit suosittelevat käyttämään hieman tarvittavaa suurempaa harjaa, jotta harjakset varmasti puhdistavat koko hammasvälin. Harjaa ei tule kuitenkaan työntää väkisin hammasväliin. Ensikertalaiset kokevat usein verenvuotoa ikenistä, mikä loppuu säännöllisen käytön myötä.

Harjat on tarkoitettu käytettäviksi monta kertaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että niin ­kauan kuin harja on siisti ja ehjä, sitä voi hyvin käyttää uudelleen.

Ammattilainen kastaa harjansa ennen käyttöä vielä antibakteeriseen suuveteen puhdistusta tehostaakseen.

Lue myös: Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Hammasväliharjat testissä

1. Hellä ja jyhkeä, Jordan Brush Between -hammasväliharja, 10 kpl, 6,20 e

Jordan Brush Between -hammasväliharja
Jordan Brush Between -hammasväliharja Kuva: Valmistaja 

Jordanin hammasväliharjoissa parasta on leveä kumivarsi, joka sopii sormien väliin. Harjaa on helppo käyttää, se kääntyy hyvin suussa ja tuntuu hellävaraiselta. Puhdistuspään harjaksen rakenne on keskeltä kapeampi, mikä tuntuu käytettäessä mukavalta, sillä harja solahtaa hyvin hammasväliin.

Suurikokoinen varsi on myös helpompi säilyttää kylpyhuoneen kaapissa. Harjat sisältävät suojuksen, jotta vähän käytetyn harjan voi ottaa talteen ja käyttää useampaan kertaan.

Lue myös Anna.fi: Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

The Humble bambuhammasväliharjat

2. Puinen kaunotar, The Humble bambuhammasväliharjat, 6 kpl, 6,90 e

The Humble bambuhammasväliharjat Kuva: ValmistajaTämä voittaa hammasväliharjojen kauneuskilpailut! Humblen harjan varsi on valmistettu kestävästi kasvatetusta bambusta. Koska bambulla on luontaisia antibakteerisia ominaisuuksia, kasvatuksessa ei ole käytetty mitään torjunta-aineita.

Harjat ovat paketin sisällä paperipussissa, mikä on vaikea materiaali kylpyhuoneolosuhteissa. Puuvarsi tuntuu mukavalta kädessä ja harjas on tarpeeksi vahva eikä taitu helposti kasaan. Kahdella koolla hammasvälit puhdistuvat hyvin.

Yhden käytön jälkeen harjaa ei tee mieli heittää roskiin, mutta puuvarren pyöreä muoto saa sen helposti rullailemaan kadoksiin kylpyhuoneen kaapin uumeniin.

3. Pieni ja siro, Plackers Dental Brush hammasväliharja, 32 kpl, 4,90 e

Plackers Dental Brush -hammasväliharja
Plackers Dental Brush -hammasväliharja Kuva: Valmistaja

Ohutvartisia Plackersin harjoja on paketissa runsaammin kuin muilla merkeillä, 32 kappaletta. Uudelleen suljettava pakkaus on kätevä myös matkalla.

Puhdistuspää on taipuisa ja hyvin ohut. Miellyttävä käyttää, mutta harja menee ­helposti sotkuun ja taipuu kasaan, joten sitä ei tee mieli säilyttää uudelleenkäyttöä varten. Takahampaisiin on taipuisalla harjalla ja ­ohuella pitimellä vähän vaikeaa päästä käsiksi. Harjas taipuu kovaa pintaa vasten kasaan hyvin helposti.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 27/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hammasväliharjat testissä – puhdistavat suun sieltä, minne hammasharja ei yllä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.