Hyvinvointi

Terveempi ja raikkaampi suu öljyä purskuttelemalla? Testasimme somessa kiertävän terveyskikan

Öljypurskuttelu eli oil pulling lupaa puhtaamman suun ja kirkkaamman näköiset hampaat. Testasimme, toimiiko vanha kikka oikeasti, ja kysyimme hammaslääkäriltä, kannattiko sitä edes kokeilla.

Öljypurskuttelu eli oil pulling on ikivanha ayurvedaan pohjautuva terveyskikka, jossa purskutellaan päivittäin vartin ajan öljyä suussa. Päivittäisen öljypurskuttelun uskotaan vähentävän suun haitallisia bakteereja ja plakkia sekä hoitavan ientulehduksia. Lisäksi öljypurskuttelun kerrotaan auttavan pahanhajuiseen hengitykseen ja saavan hampaat näyttämään kirkkaammilta ja valkoisemmilta.

Oil pulling on vuosien varrella löytänyt tiensä myös sosiaalisen median kanaviin ja blogeihin. Bloggaaja ja diplomiravintoneuvoja Leeni Viio kertoo harrastaneensa öljypurskuttelua jo vuosia.

”Konkreettisimman hyödyn olen huomannut siinä, että hampaista on lähtenyt värjäymät. Moni onkin kysynyt, että oletko valkaissut hampaat. En ole, olen vain öljypurskutellut. Myös hammaskivi lähti vähenemään selkeästi, kun aloitin, ja säännöllisellä purskuttelulla sitä ei ole tullut takaisin”, Leeni sanoo.

Leeni kertoo kuulleensa samankaltaisia kokemuksia myös bloginsa lukijoiden kautta. Säännöllinen purskuttelu on auttanut kirkastamaan hampaita, parantamaan ienten terveyttä ja vähentämään hammaskiveä.

Lue myös: Rosa-Maria Ryyti pääsi narskuttelusta eroon botox-hoidolla, ja samalla hänen kasvonsa kapenivat yllättäen – kuvat osoittavat muutoksen

Toimiiko öljypurskuttelu eli oil pulling oikeasti? Testasimme

Öljypurskuttelun hyödyt kuulostavat niin houkuttelevilta, että päätän laittaa purskuttelun kahdeksi viikoksi testiin. Aloitan etsimällä netistä ohjeet:

  1. Tee purskuttelu mieluiten aamulla. Ota reilu teelusikallinen kookosöljyä tai seesamiöljyä suuhun. Purskuttele 10–20 minuuttia.
  2. Sylje öljy lopuksi biojätteeseen. Älä nielaise sitä. Huomaa, ettei öljyjä saa laittaa viemäriin!
  3. Purskuttele suu lopuksi vedellä, johon voit halutessasi lisätä hieman merisuolaa. Hampaat voi harjata ennen tai jälkeen purskuttelun. Purskuttelusta voi lukea lisää Leenin blogista.

Aluksi pelkkä ajatus öljyn purskuttelusta tuntuu ällöttävältä. Siitä huolimatta marssin kauppaan ja etsin käsiini kylmäpuristettua kookosöljyä. 400 millilitran purkki maksaa vajaa kahdeksan euroa. Purskutteluun käy myös muut öljyt, mutta kookosöljy on suosittu valinta sen maun vuoksi.

Ensimmäisellä purskuttelukerralla yllätyn kookosöljyn miellyttävyydestä. Kiinteä kookosöljy muuttuu suussa nopeasti nestemäiseksi, ja sen purskuttelu on yllättävän miellyttävää.

Kokeilun alussa jaksan purskutella öljyä korkeintaan viisi minuuttia, ennen kuin leukoja alkaa kolottaa. Jo parin päivän jälkeen kehitystä on kuitenkin jo havaittavissa, ja pian jaksan kevyesti parikymmentä minuuttia.

Leeni lohduttaa minua ja kertoo, että kokemukseni ovat tavallisia.

”Älä ota stressiä pitkästä ajasta, jos lihakset väsyvät. Toisaalta, purskuttelussa kasvojen lihakset saavat hyvää jumppaa. Se voi toimia siis myönteisesti, vaikka aluksi tuntuisikin väsyttävältä.”

Puuduttavuus onkin ainoa huono puoli, jonka kokeilustani löydän. Purskuttelu onnistuu yllättävän helposti arkisten askareiden yhteydessä, ja pian parikymmentä minuuttia kuluu ihan huomaamatta.

Leenin mukaan lyhyempi aika voi kuitenkin riittää.

”Kun aloitin purskuttelun, en elänyt ruuhkavuosia ja pystyin omistautumaan sille aivan eri tavalla kuin nyt. Lapsiarjessa saatan purskutella mihin aikaan päivästä tahansa ja vain viiden minuutin ajan. Koen, että siitäkin on hyötyä”, hän kertoo.

Lue myös Anna.fi: Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

Mitä mieltä on hammaslääkäri?

Vaikka välillä purskuttelusta tulee pidempiä taukoja, Leeni kertoo kerta toisensa jälkeen palaavansa rutiinin pariin. Hän kertoo oman säännöllisen öljypurskuttelunsa saaneen kiitosta myös hammaslääkärin vastaanotolla. Sen lisäksi, että öljy on kosteuttanut limakalvoja, se on vähentänyt Leenin tapauksessa myös hammaskiveä.

”Minulla on ollut vuoden ajan käynnissä oikomishoito. Alahampaissani on kiinteät raudat, ja sinne tulee hieman hammaskiveä, kun puhdistaminen on vaikeampaa. Päätin tehdä testin ja öljypurskuttaa kuukauden ajan säntillisesti joka päivä. Seuraavalla käynnillä hammaslääkärini ihmetteli, kun hammaskiveä ei ollut tullut tuon kuukauden aikana kuten aiemmin”, Leeni kertoo.

Hammaslääkäri Ville-Pekka Paalasmaa hammaslääkäriasema HammasOskarilta ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut purskuttelun hyödyistä.

”Öljypurskuttelun on oletettu vaikuttavan suun terveyteen positiivisesti muun muassa vahvistamalla hampaita, ikeniä ja leukaluita sekä estämällä reikiintymistä ja ientulehdusta. Näitä uskomuksia ei ole kuitenkaan pystytty näyttämään toteen selkeästi tutkimuksilla”, Paalasmaa kertoo.

Kovinkaan kattavasti öljypurskuttelua ei ole vielä tutkittu, ja monissa tutkimuksissa tutkittavien määrät ovat toistaiseksi olleet hyvin pieniä. Tutkimukset ovat myös olleet kestoltaan lyhyitä. Joidenkin tutkimusten mukaan purskuttelu saattaa kuitenkin vähentää plakkia ja siten ientulehdusta.

Vaikka varmuutta öljypurskuttelun hyödystä ei ole, Paalasmaan mukaan siitä tuskin on haittaakaan. Pääasia on, että purskuttelun ohessa pitää huolta tavanomaisesta hampaiden kotihoidosta: hampaiden harjauksesta ja hammasvälien päivittäisestä puhdistuksesta.

Lue myös: Hampaiden valkaisu ruokasoodalla, kannattaako sitä kokeilla? Suuhygienisti vastaa

Raikkaampi hengitys ja puhtaampi suu

Leenillä purskuttelu on päässyt pysyväksi osaksi arkea.

”Se tuntuu ja näyttää niin hyvältä, että siihen tunteeseen jää ikään kuin koukkuun.”

Jäinkö minäkin?

Kahden viikon kokeilujakson jälkeen hampaat tuntuvat kieltämättä harvinaisen puhtailta ja ikenet terveiltä. Jopa herätessäni hengitys tuntuu raikkaalta. Hampaiden värissä en kuitenkaan juurikaan huomaa muutoksia. Testijakson aikana mielenkiintoni öljypurskuttelua kohtaan on kuitenkin herännyt niin paljon, että päätän jatkaa purskuttelua vielä ainakin toiset pari viikkoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Terveempi ja raikkaampi suu öljyä purskuttelemalla? Testasimme somessa kiertävän terveyskikan

Tuula

Minäkin kokeilin tätä muutaman kuukauden aikaisemmin, mutta lopetin, koska hampaista lohkeili paloja ja yksi paikka irtosi. Sitä ei ole tapahtunut enää sen jälkeen, kun lopetin purskuttelun. Siispä ajattelin asialla olevan yhteyttä öljyn purskutteluun.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.