Terveys

Ientulehdus voi olla hengenvaarallinen – näin tunnistat ja hoidat sen

Iensairaudet ovat varsin yleinen vaiva. Suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula kertoo, miten hampaiden ja ienten hyvinvoinnista voisi pitää parempaa huolta.

Ientulehduksesta kärsii jopa 74 prosenttia väestöstä. Ientulehduksen tunnistaa siitä, että ikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta etenkin hammasväleistä. Hoitamattomana ientulehdus voi edetä vähitellen suun kiinnityskudossairaudeksi parodontiitiksi, jolla voi olla terveyden kannalta vakavia seurauksia.

Lue myös: Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Ientulehdus: merkit ja oireet

”Ientulehduksen voi tunnistaa peiliin katsomalla. Ienten reunat eivät ole silloin kiinteät ja vaaleanpunaiset, vaan niissä on tulehduksen aiheuttamaa punertumaa. Ientulehduksesta aiheutuu myös se, että hampaita harjatessa ikenet vuotavat verta”, kertoo suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta.

Suurin osa ihmisistä kärsii ientulehduksesta jossain vaiheessa elämäänsä silloin, jos on harjannut hampaansa hetkellisesti huonommin. Ientulehdus yleensä rauhoittuu, kun hampaitaan alkaa puhdistaa paremmin. Ienten verenvuoto johtuu lähes aina bakteeriplakin aiheuttamasta tulehdustilasta ienkudoksessa. Se on merkki siitä, että kannattaa tehostaa hampaiden omahoitoa ja hakeutua hammaslääkäriin tarkistamaan suun vointi.

”Yleisesti voidaan sanoa, että hammaslääkäri pystyy korjaamaan sairauden aiheuttamia jo ilmaantuneita vaurioita, mutta suun sairauden paranemiseen vaikuttaa eniten se, kuinka hampaita itse arjessa hoitaa. Hampaiden harjaamista ei saa ienverenvuodon vuoksi ruveta varomaan, vaan huolellinen harjaus ja hammasvälien puhdistus on silloin erityisen tärkeää”, Ketola-Kinnula muistuttaa.

Hampaiden harjaamista ei saa ienverenvuodon vuoksi ruveta varomaan, vaan huolellinen harjaus ja hammasvälien puhdistus on silloin erityisen tärkeää.

Hammaskiven muodostuminen hampaan ja sen juurten pintaan ylläpitää ientulehdusta. Hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen on hammaskiven vuoksi mahdotonta, eikä tulehdus silloin helpota, vaikka omahoitoa ja puhdistusta tehostaisikin.

”Hammaskiveä ei voi poistaa itse, vaan se täytyy aina käydä otattamassa pois hammaslääkärissä. Toisaalta hammaskiveä ei muodostu, jos bakteeriplakki pidetään pois hampaiden pinnalta.”

Ientulehdus

Näin huolehdit itse suun hyvinvoinnista

Hampaiden hoitaminen säännöllisesti kotona on suun hyvinvoinnille tärkeintä.Hampaiden harjaus fluoripitoisella hammastahnalla aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä pesun yhteydessä auttavat ehkäisemään reikiintymistä ja iensairauksia. Oikea puhdistustekniikka on avain suun hyvinvointiin.

”Hampaiden harjaamisen olisi hyvä olla systemaattisesti etenevää. Huolellisessa harjauksessa kaikki hampaan pinnat käydään läpi, etenkin alatakahampaiden pinnat kielen puolelta ja ylätakahampaat posken puolelta, sillä niihin kertyy helposti karheutta”, Ketola-Kinnula tietää.

Hampaat voi harjata joko sähkökäyttöisellä tai tavallisella hammasharjalla. Tärkeintä on, että reunimmaiset harjakset osuvat ienrajaan ja puhdistavat juuri sen alueen kunnolla. Pyöreällä, harjaspäisellä sähköhammasharjalla ei kannata harjata hampaita nykyttävällä, edestakaisella liikkeellä, vaan kuljettamalla harjaa rauhallisesti jokaisen hammaspinnan läpi.

Hammasväliharjalla puhdistaminen on lankausta tehokkaampaa

Hammasvälien huolellinen puhdistaminen auttaa ehkäisemään ientulehduksia.

”Hammaslanka toimii hyvin oikein käytettynä, mutta monet puhdistavat hampaansa langalla liian hätäisesti. Lanka pitäisi kuljettaa aina ienrajaan saakka ja hangata huolellisesti molempien hampaiden pinnat sahaavalla liikkeellä samaan tapaan kuin kuivaisi pyyheliinalla selkäänsä”, Ketola-Kinnula kertoo.

Silikoninen hammasväliharja on monesti tehokkaampi puhdistaja kuin perinteinen hammaslanka.

”Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun harjataan hammasväliharjalla kaikki hammasvälit systemaattisesti. Hammasvälien puhdistaminen ei tarkoita sitä, että työnnellään jollain välineellä suurimmat kananpalat pois, vaan sitä, että käydään jokainen hammasväli systemaattisesti läpi hammasväliharjalla ja sellaiset välit, joihin hammasväliharjaa ei saa mahtumaan, puhdistetaan langalla.”

ientulehdus, hammasväliharja

Kuinka usein hammaslääkäriin?

Hammaslääkärissä kannattaa käydä kerran vuodessa tarkistuttamassa suun ja hampaiden kunto. Jos suun ongelmat löydetään ajoissa, ne pystytään hoitamaan helpommin ja voidaan välttyä esimerkiksi hampaan poistolta.

Hammaslääkärissä kannattaa käydä kerran vuodessa tarkistuttamassa suun ja hampaiden kunto.

Hammastarkastusten väli voi olla pidempikin, jos ei kärsi iensairauksille altistavista riskitekijöistä: ei tupakoi, ei ole ylipainoinen, ei sairasta tai ole riskissä sairastua tyypin II diabetekseen, huolehtii suuhygieniastaan ja on muuten terve.

”Aikuiselle, jolla ei ole suun iensairauksia, eikä hampaiden reikiintymistä, riittää hammaslääkärikäynti kahden vuoden välein. Nuorempi tervesuinen aikuinen voi joskus venyttää hammaslääkärissä käyntiä jopa kolmeen vuoteen, mutta henkilön, jolla ientulehdus on edennyt hampaiden kiinnityskudossairaudeksi parodontiitiksi tai jolla on sille altistavia tekijöitä, tulee käydä hammastarkastuksessa vuosittain ja sen lisäksi ammattilaisen tekemässä puhdistuksessa henkilökohtaisesti tehdyn suunnitelman mukaisesti 3–12 kuukauden välein”, Ketola-Kinnula toteaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ientulehdus voi olla hengenvaarallinen – näin tunnistat ja hoidat sen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.