Hyvinvointi

Hiusten rasvoittuminen kuriin – listasimme 7 vinkkiä, joiden avulla hiukset pysyvät pidempään raikkaina

Tuntuvatko hiukset rasvaisilta jo pesun jälkeisenä päivänä? Kysyimme kampaajalta vinkit, joilla kuontalo pysyy freesinä pidempään.

Hiusten rasvoittuminen voi johtua monesta eri syystä. Usein syypää on yliaktiivinen hiuspohja. Hiuspohjan toimintaan vaikuttavat niin hormonitoiminta kuin erilaiset lääkityksetkin, ja osalla tyvi rasvoittuu nopeammin kuin toisilla.

Ongelmaan on onneksi saatavilla apua. Kysyimme FOLK Helsinki -kampaamoiden omistajalta, kampaaja Meeri Mäntylältä vinkit, joilla rasvoittumisen saa pysymään kurissa.

Lue myös: Kiharat ilman lämpöä: Testasimme, toimiiko somessa hehkutettu vyökikka ihan oikeasti – katso kuvat!

1. Pidennä pesuväliä

Ahkera hiustenpesu voi houkutella, jos kuontalo tuntuu rasvaiselta. Mäntylän mukaan liian tiheä pesuväli voi kuitenkin pahentaa hiusten rasvoittumista.

”Silloin hiuspohja oppii tuottamaan lisää talia, koska se pestään niin nopeasti aina pois. Pesuväliä kannattaa yrittää pidentää vaikka kuivasampoon avulla.”

Mäntylä varoittaa, että ensimmäiset pari kuukautta rasvaisen tukan kanssa voivat tuntua tuskaisilta. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä usein hiusten rasvoittuminen lopulta helpottaa.

2. Kuori päänahka

Kaikilla pesuvälin pidentäminen ei auta. Heille Mäntylä suosittelee hiuspohjan hellävaraista kuorimista.

”Kampaamoista saa hiuspohjaa kuorivia hoitoja, jotka avaavat hiuspohjan hiustuppia ja rauhoittavat päänahan toimintaa. Nämä ovat jo yhdellä kerralla auttavia keinoja, joita kannattaa testata. Myynnissä on myös erilaisia päänahalle tarkoitettuja sampoita, jotka auttavat hidastamaan talintuotantoa.”

Hiuspohjan kuorintoja saa myös hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista, joten hoitoa voi kokeilla kotonakin.

3. Valitse oikea hoitoaine

Suomalaiset valitsevat herkästi omalle hiustyypilleen aivan liian hoitavan hoitoaineen, Mäntylä kertoo. Jos hiukset ovat normaalikuntoiset ja hennot, niille sopii tavallinen tai tuuheuttava hoitoaine. Korjaavat, kosteuttavat ja kiiltoa tuovat hoitoaineet helposti lässäyttävät hiukset päänahkaa vasten.

Mäntylä suosittelee välttämään silikoneja hoitoaineessa.

”Silikonit tekevät hiuksista niin liukkaat, että ne oikein liimautuvat toisiaan vasten. Silloin hiukset valuvat kiinni päänahassa ja rasvoittuvat nopeammin.”

4. Levitä hoitoaine vain latvoihin

Helposti rasvoittuvissa hiuksissa hoitoaine kuuluu latvoihin, ei tyveen tai päänahkaan. Mäntylän mukaan hoitoainetta kannattaa levittää vain korvien alapuolelle meneviin hiusten pituuksiin. Jos välttämättä haluaa laittaa hoitoainetta esimerkiksi otsahiuksiin, se kannattaa levittää varovasti sormenpäillä vain latvoihin.

”Tietysti jos joskus haluaa tehdä naamiohoidon hiuksiin, sen voi silloin tällöin tehdä. Jos ongelmana on rasvoittuvat hiukset, jättäisin naamiot ehkä kokonaan pois ja keskittyisin vain hiusten latvoihin.”

5. Föönaa hiukset pesun jälkeen

”Hiusten tuuheuttaminen ja rasvoittuminen kulkevat käsi kädessä. Mitä tuuheampana hius pysyy, sitä vähemmän se rasvoittuu”, Mäntylä sanoo.

Yksi keino lisätä tuuheutta tukkaan on hiusten föönaaminen pesun jälkeen. Föönaus tuo ilmavuutta kutreihin, jolloin hius pysyy kaukana rasvoittuvasta päänahasta.

Vaikka hiusten jatkuva kuumakäsittely voi vaurioittaa hiuksia, Mäntylä ei olisi siitä kovinkaan huolissaan.

”Jos kiinnittää huomiota hiusten hoitoon ja käy säännöllisesti leikkaamassa latvoja – ja haluaa nimenomaan vähentää hiusten rasvoittumista – niin kyllä itse föönaisin. Hius on kuitenkin uusiutuva luonnonvara.”

Lue myös Anna.fi: Onko toiveenasi saada pitkät hiukset nopeasti? Kysyimme lääkäriltä, mitkä uskomukset hiusten kasvattamisesta pitäisi unohtaa

6. Lopeta hiusten hipelöinti

Harotko huomaamattasi hiuksiasi pitkin päivää tai asettelet niitä jatkuvasti korvan taakse?

”Hiusten näplääminen kannattaa lopettaa”, Mäntylä sanoo.

Jatkuva hiusten koskettelu voi aktivoida päänahan toimintaa entisestään. Hipelöinti kuljettaa kaiken käsissä olevan rasvan suoraan hiuksiin.

7. Jätä hiusharja rauhaan

Hiusten rasvoittuminen pahenee myös turhan innokkaasta harjauksesta.

”Riittää, että hiukset harjaa kerran pesun jälkeen. Varsinkaan useita kertoja päivässä hiuksia ei missään nimessä kannata harjata. Silloin vain liikuttaa rasvaa hiuspohjasta pitkin pituuksia – varsinkin jos harja on yhtään likainen”, Mäntylä sanoo.

Hiusharjaan kertyy öljyjen lisäksi muotoilutuotteiden jäämiä ja pölyä. Harjan pesu kannattaakin ottaa säännölliseksi tavaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hiusten rasvoittuminen kuriin – listasimme 7 vinkkiä, joiden avulla hiukset pysyvät pidempään raikkaina

Himmi

Minulla on rasvoittuvat hiukset vaihdoin lähes kaikki shampoot luonnollisesti tehdyiksi ja kampaamotuotteiksi. Pesen hiukseni kaksi kertaa samalla kerralla ensin pikaisesti ja toisella kerralla kunnolla, lisään hoitoainetta latvoihin ja pesen pois. Föönaan hiukset ja käytän seuraavat kaksi päivää kuivashampoota. Pesen entisen joka päiväisen pesun tilalla 2-3 kertaa viikossa hiukset.

Karvapää

Juu, sitten niitä karvoja on aamiaisesta lähtien joka ruuassa, soffassa, takissa, jos aamulla ei hiuksiaan harjaa.

Karvapää

Juu, sitten niitä karvoja on aamiaisesta lähtien joka ruuassa, soffassa, takissa, jos aamulla ei hiuksiaan harjaa.

seborrea

Jos rasvoittuminen johtuu seborreasta niin hiustenpesuvälin pidentäminen on pahinta mitä voi itselleen tehdä. Joskus kokeilin tätä neuvoa ja viikon kuluttua hiusten pesun vähentämisestä oli päänahka aivan vereslihalla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.