Terveys

Nappikuulokkeiden käytössä on tärkeää pitää taukoja – pieniin kuulokkeisiin liittyy yksi erityisen suuri riski

Aiheuttavatko nappikuulokkeet tulehduksia? Entä vaurioittavatko ne kuuloa? Kysyimme asiantuntijoilta, millainen vaikutus nappikuulokkeilla voi olla korvan terveyteen.

Kuunteletko musiikkia tai podcasteja päivittäin korvan sisään sujautetuilla nappikuulokkeilla? Tai istutko päivät pitkät etätyöpalavereissa nappikuulokkeet korvissa? Ei ehkä kannattaisi. Nappikuulokkeiden käytössä kannattaa olla varovainen, sillä väärin käytettyinä ne saattavat aiheuttaa ongelmia.

Kysyimme erikoislääkäreiltä, millaisia vaikutuksia nappikuulokkeilla voi olla korvien terveydelle.

Lue myös: Tinnituksesta kärsivä Tuulia Sundberg: ”Tinnitus oli kuin tikku varpaassa”

Nappikuulokkeiden käytössä suurimpana riskinä on kuulovaurio

Nappikuuloke eli in-ear-kuuloke on pieni, korvan sisään asetettava kuuloke. Jo pelkkä kuulokkeiden toimintalogiikka voi aiheuttaa ongelmia.

”Aivan ensimmäiseksi ottaisin esiin meluvamman. Nappikuulokkeista voi ehdottomasti aiheutua meluvamma, sillä ääntä johdetaan suoraan korvakäytävään. Eritoten silloin, jos nappikuulokkeessa ei ole taustameluvaimennusta tai ne istuvat huonosti, ulkoa kuuluvaa melua yritetään peittää nostamalla volyymiä. Silloin korva ylikuormittuu helposti”, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen Terveystalolta.

Kuulovauriota voi olla vaikea huomata, sillä se tulee hiipien. Ensimmäisenä oireena on tyypillisesti tinnitus ja herkkyys äänille, mutta vuosien kuluessa rinnalle voi hiljalleen kehittyä pysyvä kuulon heikentyminen. Vaurion syntyyn vaikuttavat melun voimakkuus, laatu ja kesto.

”Ennen kaikkea nappikuulokkeiden käytössä on tärkeää pitää pausseja. Silloin sisäkorvakin saa olla hetken rauhassa”, Väyrynen sanoo.

Rikkinäinen iho voi tulehtua kuulokkeiden käytöstä

Myös iholla vuorattu korvakäytävä voi ärsyyntyä nappikuulokkeiden käytöstä.

”Nappikuulokkeet eivät hengitä, ja siitä voi aiheutua ihon kosteusongelmia. Kun korva hikoilee ja vaikkua työntyy syvemmälle, se voi aiheuttaa kutinaa. Jos korvaa sitten raapii ja siihen tulee haavoja, pam! Seuraavaksi korvakäytävässä on tulehdus”, Väyrynen kuvailee.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen Mehiläiseltä on Väyrysen kanssa samoilla linjoilla. Jos korvat kutisevat jo valmiiksi ja iho on herkkä ja rikkinäinen, ihoa ärsyttävien kuulokkeiden käytöstä voi seurata korvakäytävän tulehdus.

Korvakäytävän tulehduksen oireena on muun muassa kova kipu, jota hoidetaan lääkärin suosittelemalla paikallishoidolla.

”En ole huomannut, että nappikuulokkeiden käyttö olisi kuitenkaan merkittävästi lisännyt korvakäytävän tulehdusten määrää. Yleistä isompaa trendiä ei vaikuta olevan, vaan kyse on enemmän yksittäisistä potilaista”, Juutilainen kertoo.

Likaa, vaikkua ja pölyä täynnä olevat nappikuulokkeet keräävät helposti bakteereja, jotka voivat päästä rikkinäisen ihon kautta tekemään tuhojaan. Likaiset kuulokkeet kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Juutilaisen mukaan korvakäytävän tulehdusten ehkäisyssä itse nappikuulokkeiden puhtautta tärkeämpää on kuitenkin pitää hyvää huolta korvakäytävän ihosta.

”Jos on taipumusta korvakäytävän tulehduksiin tai korvat kutisevat useasti, on korviin hyvä käyttää esimerkiksi ihoöljyä viikoittain rauhoittamaan kutinaa.”

Lue myös Seura.fi: Korvia kutittaa – Mikä auttaa jatkuvaan kutinaan? Näin neuvoo erikoislääkäri

Lääkärit suosittelevat korvan päälle tulevia kuulokkeita

Molemmat erikoislääkärit ovat samaa mieltä siitä, että nappikuulokkeita parempi vaihtoehto on korvan päälle tulevat sankakuulokkeet.

”Ne sulkevat paremmin ympäristön melun pois, ja sen seurauksena volyymiä ei tarvitse pitää niin kovalla kuin nappikuulokkeissa”, Marko Juutilainen sanoo.

Kimmo Väyrynen suosittelee erityisesti headset-kuulokkeita, joissa on vastamelutoiminto.

”Itsekin omistan sellaiset. Toki ymmärrän, että ne saattavat tuntua kömpelöiltä, ja ymmärrän nuorten muotitrendejä sekä ulkonäköpaineita. Ne ovat kuitenkin nappikuulokkeita paremmat”, hän sanoo.

Jos kaikesta huolimatta nappikuulokkeet tuntuvat kuppikuulokkeita helpommilta vaihtoehdoilta, kannattaa niiden valinnassa olla huolellinen. Nappikuulokkeiden pitää olla oikean kokoiset, ei yhtään liian isot tai pienet. Kaikille ei myöskään sovi sama kuulokemalli, sillä jokaisen korvat ja korvakäytävät ovat yksilölliset.

”Nappikuulokkeiden pitää sopia just eikä melkein. Vääränlaisesta kuulokkeesta ongelmat vasta alkavatkin”, Väyrynen sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nappikuulokkeiden käytössä on tärkeää pitää taukoja – pieniin kuulokkeisiin liittyy yksi erityisen suuri riski

Sinun täytyy kommentoidaksesi.