Tarinat

Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Tiina Rantanen vähensi alkoholinkäyttöään ja laihtui pysyvästi. Alkoholinkäytön vähentämiseen suhtaudutaan nyt uteliaisuudella, ja ilmiöllä on nimikin: sober curious.

Tiina Rantanen, 57, on elävä esimerkki siitä, miten sober curious -kokeilu voi muuttaa elämää.  Alkoholi on aina ollut olennainen osa ruoka- ja viinitoimittaja Tiina Rantasen työtä. Hyvä viini on nautinto.

Tiina Rantanen kirjoittaa Kotilieteen Himahella-blogia.

Pari vuotta sitten Tiina havahtui siihen, että jo pelkästään työn kautta tuleva alkoholinkulutus täytti ongelmakulutuksen rajat, vaikka hän ei koskaan ollut humalassa. Varsinaista ongelmaa alkoholin kanssa ei ollut, mutta vielä perjantaina työviikon päätteeksi television ääressä saattoi huomaamatta kulua kokonainen viinipullo.

Varsinaista ongelmaa alkoholin kanssa ei ollut, mutta vielä perjantaina työviikon päätteeksi television ääressä saattoi huomaamatta kulua kokonainen viinipullo.

Koska yhdessä viinipullossa voi olla jopa yli 700 kilokaloria, päivän suositeltu kalorinsaanti ylittyi helposti.

Tiina päätti aloittaa elämäntaparemontin.

Lue lisää Tiinan blogista: Elämäntavat uusiksi – Alkoholi ja sosiaalinen juominen

Sober curious vaihtaa viinin vissyyn

Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa vuodesta 2007 lähes viidenneksellä, ja yhä useampi nuori kertoo kyselytutkimuksissa olevansa raitis. Alkoholittomuuden suosion kasvaessa perinteisen mustavalkoisemman raittiusajattelun haastaa nyt uuden ajan buumi, sober curious -ilmiö.

Nimi kertoo jo paljon. Raittiuteen suhtaudutaan nyt uteliaisuudella, eikä tarkoituskaan ole ryhtyä absolutiksi. Pelkästä sosiaalisesta paineesta tai tottumuksesta kumottujen skumppalasillisten tilalle saapuu lasillinen vissyä.

Lue lisää: Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa

Sober curious -henkilö kokee, että alkoholin haitat voittavat hyödyt. Ilmiön ytimessä on alkoholinkäyttöön liittyvien käyttäytymismallien huomaaminen.

Ilmiön ytimessä on alkoholinkäyttöön liittyvien käyttäytymismallien huomaaminen.

Juonko vain tottumuksesta?

Samaa kysyi itseltään Tiina Rantanen.

”Tajusin, että alkoholin juomisesta oli tullut minulle tapa. Oikeasti en tarvinnut sitä”, Tiina sanoo.

”Minun oli päätettävä, söisinkö kalorit vai joisinko ne. Ruoan rakastajana päätin, että syön.”

Humalahakuisen juomisen suosio vähenee

Sober curious -ilmiön taustalta voi löytää ihmisten kasvaneen kiinnostuksen hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja kohtaan. Itsestä halutaan pitää aiempaa parempaa huolta, eikä yhtälöön sovi liiallinen alkoholinkäyttö. Hauskanpito on mahdollista myös ilman alkoholia – ja ilman seuraavan päivän krapulaa. Samaa mieltä on myös Tiina.

”En tarvitse alkoholia pitääkseni hauskaa. Ja jos elämässä on paha olo, hoidan asian terapioimalla keittiöpsykologieni kanssa. Murheitani ei tarvitse hukuttaa pulloon”, Tiina sanoo.

”Olen ollut elämäni aikana ehkä kolme kertaa krapulassa, enkä tykkää siitä olotilana. En ole myöskään ikinä pitänyt humaltumisesta. Ehkä olen vähän kontrollifriikki. En halua menettää tietoista hallintaa.”

Humalanhakuisen juomisen suosion on myös tutkimuksissa todettu laskevan erityisesti nuorten keskuudessa. Monet voivat silti juoda alkoholia sosiaalisissa tilanteissa lähinnä siksi, että muutkin juovat.

Myös sober curious voi kokea sosiaaliset paineet painostavina. Mitä muut ajattelevat, jos lasissa onkin kuohuviinin sijasta kokista?

Eivät mitään, uskoo Tiina.

”Monesti mietitään ihan liikaa, mitä muut ihmiset ajattelevat siitä, mitä me syömme tai juomme. Ajatellaan, että joitakin kiinnostaisi. No ei niitä kiinnosta. Se on omassa päässä.”

Kilot karisevat juomisen lakattua

Alkoholilla on tunnetusti vaikutusta terveyteen. Yksikin lasillinen voi viedä yöunet, huonontaa muistia ja lihottaa. Elämäntaparemonttinsa aikana Tiina on saanut pudotettua kymmeniä ylimääräisiä kiloja. Kiittäminen on tarkan ruokavalion ja lisätyn aktiivisen liikunnan lisäksi myös alkoholin vähentämistä.

Jos alkoholinkäytöstä on tullut tapa, sen lopettaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta. Absolutistiksi ei sober curious -ilmiön mukaan tarvitse ryhtyä, jos totaalikieltäytyminen saa haluamaan lasillista kahta kauheammin.

Sober curious tekeekin sen, mikä tuntuu itselle parhaalta. Juomisen voi lopettaa esimerkiksi arkipäivinä tai nauttia lasillisen ainoastaan juhlien yhteydessä. Tapoja on yhtä monta kuin on ihmistäkin.

Lue lisää: Alkoholittomat kesäjuomat sopivat arkeen ja juhlaan – 10 herkullista reseptiä

Yksi keino on alkoholillisten juomien vaihtaminen alkoholittomiin. Tiina kertoo pitävänsä oluen mausta, mutta alkoholillisten tölkkien sijasta hän on siirtynyt pääosin holittomiin vaihtoehtoihin. Mistään hän ei koe luopuneensa.

”Join koko kesän alkoholitonta olutta. Sen jälkeen saatoin hypätä rattiin ja lähteä urheilemaan. En halua, että alkoholi rajoittaa mitään mitä voin elämässäni tehdä.”

Kiinnostuitko Tiinan elämäntaparemontista? Voit lukea lisää Himahella-blogista. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.