Hyvinvointi

Kahvin vieroitusoireet yllättivät Sannan – viikon ajan lihaksia särki niin, että ei voinut olla paikallaan

Kun lopettaa kahvin juonnin kuin seinään, saa varautua kipuun ja ankeuteen. Kahvin vieroitusoireet voivat olla kovat etenkin jos on ikää tai vaihdevuodet. 

Lopetin kymmenen päivää sitten kahvinjuonnin, koska nukuin surkeasti. Uni oli muuttunut paperinohueksi ja heräilin monta kertaa yössä. Kun tilanne ei korjaantunut muilla keinoilla, jätin kahvin nähdäkseni auttaako se.

Lue myös: Kolesteroli alas kahvia vaihtamalla – yllättävä pahis kupissa

Olin juonut yksi–kaksi mukillista maitokahvia aamulla ja yhden iltapäivällä. En olisi voinut kuvitella, että tästä määrästä tulee kovat kahvin vieroitusoireet. Seitsemäksi päiväksi.

Pää oli niin kipeä, että silmät oli pidettävä kiinni. Lihaksia särki niin, että ei voinut olla paikallan. Varsinkin istuminen sattui. Oli syötävä särkylääkkeitä, että pysyin toimintakykyisenä. Mikään lääke ei kuitenkaan auttanut sumuiseen unisuuteen. Olin nukahtaa työn ääreen, eivätkä aivot toimineet.

Kahvin oudot vieroitusoireet: lihaskipu

Unisuus johtuu aivokemiasta. Kahvin piristävä vaikutus perustuu siihen, että kofeiinimolekyylit asettuvat aivoissamme adenosiinireseptoreihin ja estävät rauhoittumista ja nukahtamista auttavan adenosiinin vaikutuksen. Samalla mielihyvää ja piristymistä aiheuttava dopamiini pääsee vaikuttamaan tehokkaammin. Kahvinjuojien aivot lisäävät adenosiinireseptoreita ajan mittaan, ja tästä syystä kahviannosta on lisättävä, jotta se piristäisi.

Kun lopetin kahvinjuonnin kuin seinään, aivoni tulvivat unettavaa adenosiinia, mutta piristävän dopamiinin tasot putosivat pohjalukemiin. Onneksi sitä kesti vain viisi päivää ennen kuin uusi tasapaino löytyi ja aloin olla pirteä aamusta iltaan.

Mutta mistä ihmeestä seitsemän päivää kestäneet lihaskivut johtuivat, A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki?

”Vieroitusoireissa on tosi paljon yksilöllistä vaihtelua, olipa kyseessä mikä nautintoaine tai päihde tahansa. Erikoiset oireet voivat vaihdella hikoilusta kutinaan ja vapinasta lihasjäykkyyteen. Kofeiinin kaikkien vierotusoireiden syytä ei tiedetä, koska kofeiinilla on elimistössä niin monta kiinnittymiskohtaa ja vaikutuspaikkaa.”

Vieroitusoireista kärsivät lihakseni olivat samalla tavalla kipeät ja tönköt, kun vuosia aiemmin tekemälläni detox-kuurilla. Yritin helpottaa oloa venyttelemällä. Yleensä se auttaa, mutta nyt ei.

Kahvin vieroitusoireet merkki riippuvuudesta

Vieroitusoireet ovat merkki siitä, että kahviin on kehittynyt fyysinen riippuvuus. Mitä vahvemmat oireet, sitä suurempi riippuvuus.

Simojoki tekee eron fyysisen riippuvuuden ja addiktion välillä.

Addiktiossa fyysiseen riippuvuuteen kietoutuu vahva psyykkinen elementti. Tästä on kyse silloin, kun haluaisi lopettaa, mutta ei pysty, tai valuu paniikissa hikeä, jos ei pääse juomaan totuttua kahvikuppiaan.

”Jos alkaa suunnitella elämää ja rutiineita sen mukaan, että pääsee juomaan kahvia, aletaan olla isomman ongelman, addiktion, äärellä. Addiktoitunut tiuskii lähipiirilleen, jos ei saa kahvia. Ne, jotka juovat päivässä pari kolme kuppia, eivät todennäköisesti tee näin.”

Emme niin, mutta me kyllä huomaamme, jos emme saa kahviamme. Tuntuu, että vasta kahvin saatuaan pääsee kunnolla käyntiin.

Lue lisää: Tiesitkö tämän kahvista?

Kahvin vieroitusoireet: Ikä ja vaihdevuodet voimistavat oireita

Olen kerran aiemmin lopettanut kahvinjuonnin samalla tavalla yhtäkkiä. Join silloin saman verran kuin nyt, mutta kahvin vieroitusoireet olivat lievät ja menivät nopeasti ohi. Voiko rajummat oireet liittyä siihen, että olen nyt vaihdevuosissa?

”Kyllä. Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa siihen, miten kroppa reagoi. Vieroitusoireet tuppaavat pahenemaan ja pitenemään muutenkin iän myötä, oli kyseessä mikä tahansa aine. Kehon kyky palautua heikkenee iän myötä.”

Lopetin kahvin juonnin, koska halusin nukkua paremmin.

Se auttoi. Heti.

Ensimmäisestä yöstä lähtien olen nukkunut paremmin kuin aikoihin. Syvemmin ja pidempään. Hyvästi kahvi!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kahvin vieroitusoireet yllättivät Sannan – viikon ajan lihaksia särki niin, että ei voinut olla paikallaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.