Hyvinvointi

Kuivuvatko kynsinauhat? Yksi tapa hoitaa kynsinauhoja on ylitse muiden

Miten kynsinauhoja kannattaa hoitaa, jos ne kuivuvat ja lohkeilevat? Lue asiantuntijan vinkit.

Kynsinauha on ihopoimu, joka peittää ja suojaa kynnen juurta. Kynnen juuri on se paikka, jossa kynsi muodostuu.

Lue myös: Eivätkö kynnet kasva? Apu voi löytyä kynnenkovettajista – testasimme tuotteet, jotka lupaavat tehdä kynsistäsi kestävät ja kauniit

Toisin kuin voisi luulla, kynsinauha ei ole samanlaista ihoa kuin muualla kehossa. Nauha on keratiinia eli samaa materiaalia kuin kynsi, vain vähemmän kovaa.

Kynsinauhan hoito kannattaa tehdä öljyllä, ei rasvalla 

”Kynsinauhoja kannattaa ehdottomasti hoitaa kotona hyvälaatuisella öljyllä, ja nimenomaan öljyllä”, kynsien palveluvastaava Anni Valtti Kauneushoitola Blue Lagoonista sanoo.

Öljy imeytyy läpi kynnestä ja kynsinauhoista, aina sen juureen asti. Rasvasta ei ole kynsinauhojen hoidossa apua, sillä rasva ei läpäise kynttä ja kynsinauhaa, vaan se muodostaa kynnen ja kynsinauhan päälle kalvon.

Hyviä raaka-aineita kynsinauhaöljyissä ovat muun muassa jojoba-, manteli-, avokado- ja extraneitsytoliiviöljy.

Öljyä suositellaan laitettavaksi kynnelle ja kynsinauhalle monta kertaa päivässä.

Muuten kynsinauha kannattaa jättää rauhaan

Muu kynsinauhojen käsittely, kuten työntäminen ja leikkaaminen, kannattaa jättää Valtin mukaan ammattilaiselle.

”Jos kynsinauha saa kovaa mekaanista rasitusta, esimerkiksi jos nauhaa työntää liikaa, voi vaurioittaa kynnen juurta. Voi tulla pahojakin traumoja, jotka näkyvät kynnen kasvussa.”

Lue myös Anna.fi: Pitkät kynnet voivat olla hygieniariski, vaikka kädet pesisikin huolellisesti – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

Ihan niin kuin kynsikin, myös kynsinauha kuivuu. Tulee halkeamia ja ikäviä kynsitikkuja kynsien reunoille. Öljy pitää kynnet ja kynsinauhat kosteutettuina ja joustavina.

”Öljy tekee paljon jatkuvalla käytöllä. Kynnet ja kynsinauhat eivät pääse kuivumaan, eikä kosteutettu kynsinauha kasva kynnen päälle niin paljon kuin kuiva. Öljyn levittäminen useasti päivässä on tehokkain ja helpoin tapa hoitaa kynsinauhoja.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuivuvatko kynsinauhat? Yksi tapa hoitaa kynsinauhoja on ylitse muiden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.