Hyvinvointi

Muuttuivatko kynnet keltaisiksi tai tuliko niihin mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa hoitoa vaativan sairauden

Osa kynsien muutoksista on harmittomia. Kynnen muodon tai värin muuttumisen taustalla voi kuitenkin olla vakava sairaus, kuten keuhkoahtauma tai ihosyöpä.

Kynsien väriin ja paksuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä monet hoitoa vaativat sairaudet aiheuttavat kynsimuutoksia. Kynsiä kannattaa näyttää lääkärille, jos huomaat näitä kynsimuutoksia:

Keltavihreät kynnet

Vihertävänkeltainen väri johtuu usein häiriöstä verenkierrossa tai imunestekierrossa eli lymfassa. Taustalla voi olla myös keuhkosairaus. Keltavihreys on yleisempi oire varpaiden kuin sormien kynsissä kynsissä. Kynsi muuttuu usein myös kaarevaksi ja paksuuntuu.

Lue myös: 5 tavallista asiaa, jotka vahingoittavat jalkojasi – jalkaterapeutti paljastaa, mitä ei koskaan tekisi itse

Vihreät kynnet

Kynnen paksuuntuminen ja selvä vihreä väri johtuvat pseudomonasbakteerista. Se tarttuu kosteissa tiloissa, kuten rannoilla ja uimahalleissa. Pseudomonas on sitkeä bakteeri, sillä se elää myös viileässä ja on vastustuskykyinen monille antibiooteille ja desinfiointiaineille.

Valkoiset täplät tai kynnentyvet

Valkoiset täplät ovat useimmiten kynnen vaarattoman kehityshäiriön merkki. Valkoiset läiskät voivat johtua esimerkiksi kalsiumin tai sinkin puutteesta.

Kynnen tyviosan valkoisuus taas voi paljastaa vakavan yleissairauden: sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoiminnan. Kynnen täydellinen valkoisuus voi johtua myrkytyksestä.

Mustat läiskät tai viivat

Kynnen alla olevat mustat läiskät ovat useimmiten mustelmia, joita aiheuttavat tiukat kengät, jalkaan kohdistuvat iskut ja rankka liikunta. Mustat läiskät voivat johtua myös kynsisienestä.

Mustat, pystysuuntaiset viivat kynsissä voivat olla vaarattomia ja johtua melaniinipigmentistä, joka aiheuttaa ruskettumisen. Kynsien mustat viivat pitää silti tutkituttaa, sillä myös melanooma eli ihosyöpä voi aiheuttaa niitä.

Lue myös: Milloin luomesta pitää huolestua? Tunnista ihosyöpä

Kupera kellonlasikynsi

Kellonlasikynsi tarkoittaa kuperaa, pyöreäksi muuttunutta kynttä. Sormien ja varpaiden päät voivat turvota ja muuttua pallomaisiksi.

Kellonlasikynsi johtuu usein keuhkoahtaumataudista. Elimistö ei saa riittävästi happea, eivätkä keuhkot poista tehokkaasti haitallisia kaasuja. Tämä vaikuttaa koko kehoon, myös kynsiin. Yksittäinen kupera kynsi voi johtua sormen verenkiertohäiriöstä.

Paksu tai koukkumainen kynsi

Kynnen epämuodostuma eli  onykogrypoosi muuttaa kynnen erittäin paksuksi, usein kellertäväksi ja muhkuraiseksi.

Yksi epämuodostuman muoto on kotkankynsi. Tällöin kynsi muuttuu sivulle käyristyväksi koukuksi. Varpaan kotkankynsi tekee kävelemisestä vaikeaa, ja varpaat voivat haavautua.

Epämuodostumat ovat tyypillisempiä vanhoilla ihmisillä, ja ne johtuvat usein huonosta ääreisverenkierrosta. Taustalla voi olla myös diabetes.

Lue myös: Moni sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään – 11 varoittavaa oiretta

Jalkasilsa altistaa tulehduksille

Kynsisilsa on sienitulehdus, joka iskee yleensä varpaisiin. Sitä hoidetaan silsan laajuudesta riippuen sisäisillä ja ulkoisilla lääkkeillä, joskus molemmilla.

Silsadiagnoosi kannattaa varmistaa aina lääkärissä sieninäytteellä. Silsa voi nimittäin aiheuttaa samanlaisia oireita kuin vakavammista sairauksista johtuvat kynsimuutokset.

Jalkasieni pitää hoitaa, sillä se altistaa bakteeritulehduksille. Reseptilääkkeet hoitavat silsan varmemmin kuin itsehoitotuotteet.

Lue myös: Näin tunnistat jalkasienen ja hoidat oireita

Silsan oireita:

Kynsimuutos voi olla vaaraton

Kaikki kynsioireet eivät johdu sairauksista, vaikka kynsi voi muuttua rajusti. Osa kynnen kehityshäiriöistä on perinnöllisiä, osan syytä ei tiedetä.

Vaarattomat kynsien muutokset:

Lähteet: Healthline, Terve.fi, Terveyskirjasto

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muuttuivatko kynnet keltaisiksi tai tuliko niihin mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa hoitoa vaativan sairauden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.