Hyvinvointi

Ethän leikkaa sormien ja varpaiden kynsiä samoilla leikkureilla! Toimituksen testissä kolmet kynsileikkurit

Sormien ja varpaiden kynsiä ei pidä leikata samalla leikkurilla, jotta bakteerit eivät leviäisi.  Kotilieden toimitus testasi kolmet kynsileikkurit.

Kynnet suojaavat sormien ja varpaiden ihoa ja toimivat työkaluina arjessa. Varpaiden ja sormien kynsiä ei leikata samalla ­tavalla eikä samoilla välineillä.

Sormien kynsiä voi pyöristää ja muotoilla vapaammin. Käytä niitä varten toisia saksia tai leikkuria, jotta varpaiden bakteerit eivät leviä käsiisi.

Varpaissa kynnet ovat paksummat ja kasvavat hitaasti. Varpaankynnet kannattaakin leikata harvemmin ja mielellään kynsileikkurilla. Tavoiteltu muoto on neliskanttinen ja teräväkulmainen.

Liian lyhyiksi tai pyöreiksi leikatut varpaankynnet voivat kasvaa kivu­liaasti sisäänpäin, sillä kynsivalli pyrkii täyttämään kulmiin jäänyttä tyhjää tilaa. Varpaisiin kannattaakin kynsiä leikatessa jättää kynnen reunaa reilusti näkyviin.

Poikkeuksen tekevät aktiiviset urheilijat, joilla pitkäksi jätetyt varpaankynnet saattavat lenkkitossuissa rutistuessaan mustua ja irrota kokonaan. Silloin kynnet kannattaa lyhentää niin lyhyiksi, että ne eivät paina tossun kärkiä.

Paksuja varpaankynsiä voi liottaa lämpimässä vedessä ennen leikkaamista, jotta ne pehmenevät.

Lue myös: Kun aikuinen pureskelee kynsiään, syynä on yleensä stressi – terapeutti kertoo, miten tavasta voi päästä eroon

Testasimme 3 x kynsileikkurit

1. Tuttu oranssi, Fiskars Classic Round-tip Manicure Scissors, 15,50 e.

Fiskars Classic Round-tip Manicure Scissors
Fiskars Classic Round-tip Manicure Scissors. Kuva: Valmistaja

Nämä Suomessa valmistetut klassiset oranssikahvaiset kynsisakset löytyvät monesta kodista. Sakset ovat hyvin sirot. Terät ovat ­ohuet, niiden avulla voi leikata sormien kynsistä tarkkuuttakin vaativia kulmia. Sakset ovatkin suosittuja lapsiperheissä.

Kynsileikkuria käyttävän aikuisen käteen ne tuntuvat aluksi melkein hupaisilta: pystyvätkö nämä paksuihin varpaankynsiin? Pienet sakset pitävät kuitenkin lupauksensa ja varpaankynnet napsahtelevat poikki. Sakset vaativat käyttäjältään kuitenkin erilaista sorminäppäryyttä kuin leikkuri. Niiden käyttö tuntuukin luontevammalta sormenkynsien leikkaamiseen.

2. Koville kynsille, Mills Snippi-kynsileikkuri, 24,90 e.

Mills Snippi-kynsileikkuri
Mills Snippi-kynsileikkuri. Kuva: Valmistaja

Suurikokoinen, hohtimia ulko­näöltään muistuttavat kynsileikkurit sopivat yllättäen sekä varpaiden että ­sormien kynsille. Pyöristetty kärki ­tekee kynsien leikkaamisesta turvallisempaa, mutta harjoittelua suurten pihtien hallinta kyllä vaatii.

Leikkuri sopii erityisesti hyvin paksujen kynsien nipsauttamiseen. Suora ja paksu terä estää kynsien leikkaamisen liian lyhyiksi, mutta tuntuu käsissä hieman kömpelöltä. Näillä ei tehdä mitään tarkkuustyötä. Ohjeet kehottavat erikseen välttämään edes yrittämästä näillä kynsien pyöristämistä.

Lue myös: Keltaiset kynnet tai mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa jopa syövän

3. Oikeaoppisesti leikattu, Scholl kynsileikkuri, 5,90 e.

Scholl kynsileikkuri
Scholl kynsileikkuri. Kuva: Valmistaja

Kynsienhoitoon erikoistuneen Schollin kynsileikkurin ideana on kätevä muovikotelo, johon leikatut kynnet tipahtelevat. Kynsiä ei erikseen tarvitse ­keräillä, eivätkä ne leviä leikkurin hampaissa pitkin vessan kaappia.

Eniten ihmettelyä herättää muovikotelon tyhjentäminen. Muutaman yrityksen jälkeen kotelo aukeaa liu’uttamalla. Tällaista kynsileikkuria voi pitää varpaankynsien hoitamiseen parhaana vaihtoehtona, sillä leikkuujälki on suoraa ja tasaista, eivätkä kynnet kuitenkaan jää liian pitkiksi.

Lue myös Anna.fi: Kynsien katkeilu johtuu niiden kuivuudesta – näin saat kynnet vahvoiksi ja lakkauksen pysymään pitkään siistinä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän leikkaa sormien ja varpaiden kynsiä samoilla leikkureilla! Toimituksen testissä kolmet kynsileikkurit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.