Liikunta

Pyöräily on nivelille ystävällinen harrastus, joka auttaa myös painonhallinnassa – listasimme 9 pyöräilyn terveyshyötyä

Pyöräily on liikuntamuoto, joka sopii monelle sellaisellekin, jolla on nivelvaivoja jaloissa.

Liikkuminen, lepo ja ravinto kuuluvat hyvinvoinnin kulmakiviin. Pyöräily erinomainen keino lisätä liikuntaa omaan arkeen. Lisäksi pyöräily on ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen.

Liikkumisen tulee olla säännöllistä, jotta on mahdollista saavuttaa kaikki sen tuomat terveysvaikutukset, kertoo UKK-instituutin vanhempi tutkija Minna Aittasalo.

Mitä terveyshyötyjä pyöräilyllä oikeastaan on? Aittasalo auttoi listaamaan hyödyt.

1. Kestävyys- ja lihaskunto kohenevat

Rauhallisellakin pyöräilyllä sykkeen saa helposti nousemaan, kun isot lihasryhmät pääsevät töihin. Pyöräily on siis helppo tapa etenkin huonokuntoiselle parantaa kestävyyskuntoa.

2. Sydän- ja verisuonitautien riski pienenee

Liikkumisen vaikutuksia sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen on tutkittu paljon ja hyödyt ovat kiistattomia.

Pyöräily, kuten muukin säännöllinen liikkuminen, alentaa verenpainetta ja laskee leposykettä.

3. Tyypin 2 diabeteksen riski pienenee

Lihaskudos on tärkeää sokeriaineenvaihdunnalle. Pyöräilyn myötä lihasmassa kasvaa, lihasten sokeriaineenvaihdunta tehostuu ja verensokeritasapaino paranee.

4. Painonhallinta helpottuu

Painoa ei pudoteta liikkumisella vaan oikeanlaisella ruokavaliolla. Liikunta ja esimerkiksi pyöräily ovat kuitenkin tärkeässä osassa ylläpitämässä haluttua painoa, kun siihen on päästy.

Pyöräily auttaa parantamaan kehonkoostumusta, säilyttämään lihasmassaa ja vähentämään terveysriskejä.

Lue myös: Nyt polskitaan! Lääkäri listaa 7 syytä, miksi uiminen kannattaa – ja paljastaa yhden ihmisryhmän, jolle uinti ei välttämättä sovi

5. Kognitiiviset toiminnot pysyvät yllä tai paranevat

Pyöräily, kuten muukin liikkuminen, yhdistetään kognitiivisten toimintojen säilymiseen. Liikkumisella on myönteinen vaikutus aivotoimintoihin, kuten muistiin, huomiokykyyn, toiminnan ohjaukseen ja asioiden käsittelynopeuteen.

Satu Silvo pyöräilee
Pyöräily on monelle rakas harrastus. Esimerkiksi näyttelijä Satu Silvo kertoi Kotiliedelle vuonna 2018, että hänen sähköpyöränsä mittariin kertyy vuodessa 3 000 kilometriä. © Pekka Holmström / Otavamedia

6. Masennus ja ahdistus lievittyvät

Säännöllisesti liikkuvilla ihmisillä on havaittu vähemmän masennus- ja ahdistuneisuusoireilua, ja he sairastuvat harvemmin masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöihin.

Säännöllinen liikkuminen ja pyöräily myös lievittää masennus- ja ahdistuneisuusoireita.

Lue myös Anna.fi: Liikunta voi hoitaa mieltä jopa tehokkaammin kuin lääke tai terapia – parantaa psyykeä 4 tavalla

7. Pyöräily auttaa saavuttamaan liikunnan vähimmäissuositukset

Pyöräileminen on helppo yhdistää omaan arkeen. Aktiivinen työ- ja asiointimatkojen ajaminen pyörällä voi helposti nostaa viikoittaisen liikkumisen määrää. Näin liikkumisen vähimmäissuositukset saadaan helpommin saavutettua.

8. Unenlaatu paranee

Pyöräily on hyvä keino helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Säännöllinen liikkuminen voi myös lisätä unen kestoa ja ehkäistä unettomuutta ja uniapneaa.

Uni edistää henkistä ja fyysistä terveyttä monella eri tavalla. Sen keskeisiä tehtäviä ovat muun muassa oppimisen, aivojen energiatasapainon ja lihasväsymyksen säätely.

9. Pyöräily on nivelystävällinen liikuntamuoto

Pyöräileminen on nivelystävällinen liikkumismuoto, koska siinä ei kohdistu iskutyyppistä rasitusta niveliin kuten esimerkiksi hölkässä ja juoksussa. Siksi pyöräily sopii monelle sellaiselle, jolla on alaraajojen niveloireita.

Lue myös: Miten nivelistään voi pitää huolta mahdollisimman pitkään? Lääkäri listaa keinot, joilla ehkäiset nivelvaivoja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyöräily on nivelille ystävällinen harrastus, joka auttaa myös painonhallinnassa – listasimme 9 pyöräilyn terveyshyötyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.