Liikunta

Nyt polskitaan! Lääkäri listaa 7 syytä, miksi uiminen kannattaa – ja paljastaa yhden ihmisryhmän, jolle uinti ei välttämättä sovi

Uiminen tekee hyvää niin kesähelteillä kuin talven pakkasillakin. Kysyimme lääkäriltä, mitä terveysvaikutuksia molskimisella on. 

Uinti on yksi Suomen suosituimmista liikuntalajeista eikä syyttä. Se on monipuolista liikuntaa, joka hellii niin mieltä kuin kehoakin. Kysyimme Terveystalon erikoislääkäri Toni Vänniltä, mitkä ovat uinnin terveyshyödyt.

Lue myös: Talviuintiin hurahtanut Kaisa ui jäälohkareiden seassa: ”Yhtä ihana tunne kuin lämpimään kylpyyn upottautuminen”

1. Uiminen auttaa painonhallinnassa

Uiminen on laihduttajan paras kaveri! Veden vastus lisää kuormitusta hellävaraisesti eikä rasita niveliä, vaikka ylimääräisiä kiloja olisi kertynyt runsaamminkin. Uiminen myös tehostaa aineenvaihduntaa.

”Myös energiankulutus kasvaa vedessä lämmönhukan vaikutuksesta”, Vänni lisää.

2. Uinti tekee hyvää nivelille

Nivelet nauttivat liikkeestä, mutta usein kävely ja juoksu kipeyttävät niitä entisestään. Vedessä liikkuminen ei kuitenkaan rasita niveliä, sillä vesi kannattelee vartalon painoa. Vedestä puuttuvat myös kovat kehoon kohdistuvat iskut.

Siksi uiminen ja esimerkiksi vesijuoksu sopivat hyvin sekä nivelrikkoisille että paljon jalkojensa päällä työskenteleville ihmisille.

3. Uinti parantaa kestävyyskuntoa ja treenaa sydäntä

Uinti on hyvä tapa kehittää kestävyyskuntoa. Mikä tahansa pulikointi tai altaassa kahlailu ei kuitenkaan paranna kuntoa.

”Uida kannattaa ainakin 15–30 minuuttia niin, että hengästyy”, Vänni sanoo.

Kun syke nousee, uimatreeni parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Jos maksimisyke jää vedessä tavallista matalammaksi, liikkujan ei kannata huolestua. Maltillinenkin sykkeen nousu kehittää kuntoa ja hellii sydäntä.

4. Uiminen huoltaa lihaksia

Mitä jos jättäisit tänään salin välistä ja suuntaisit uimaan? Uiminen kehittää niin keskivartalon kuin käsien ja jalkojenkin lihaksia.  Erilaisia apuvälineitä, kuten räpylöitä tai käsivetolevyjä, käyttämällä voi tehostaa lihastreeniä ja kohdentaa vaikutuksia ylä- tai alakroppaan.

Treenin lisäksi myös lihashuolto onnistuu veden varassa. Rauhallinen oleskelu vedessä rentouttaa ja huoltaa kireitä lihaksia. Ota ilo irti myös uimahallien terapia-altaista!

5. Uinti hellii mieltä

”Kaikki urheilu parantaa henkistä hyvinvointia. Siitä tulee myös hyvin rakennetta päivään, kun menee säännöllisesti uimaan”, Vänni kertoo.

Lisäksi uimisella on havaittu olevan vaikutusta itsetuntoon ja kivun kokemiseen. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan erityisesti avantouinti toimii stressintappajana, sillä se lisää veren dopamiinin ja endorfiinin määrää.

Brittiläisen kyselytutkimuksen mukaan säännöllinen uintiharrastus voi puolestaan olla avuksi masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville.

6. Uiminen tuo energiaa

Uiminen tuo muiden liikuntamuotojen tavoin puhtia arkeen. Se auttaa väsymykseen ja tuo energiaa synkkienkin syyskelien keskelle.

7. Uinti viilentää kehoa helteellä

Moni tietää, että kylmä vesi tuntuu ihanalta kuumana kesäpäivänä. Uiminen viilentääkin kuumassa ilmassa lämmennyttä kehoa tehokkaasti. Jo pelkkä vaatteiden kastelu voi auttaa.

Kovassa paahteessa kannattaa kuitenkin myös muistaa suojautua auringolta ja juoda riittävästi, Vänni muistuttaa.

”Vedessä janon tunne voi helposti vähentyä. Rantapäivinä onkin tärkeä muistaa juoda tarpeeksi.”

Lue myös Seura.fi: Itämeren kirkastaja Juha Nurminen jatkaa merten suojelutyötä: ”Saaristomeren alue on nyt meidän suurin ongelmamme”

Uiminen ei välttämättä sovi herkkäihoiselle

Toni Vännin mukaan uinti on erinomainen liikuntamuoto. On vain harvoja ihmisiä, joille se ei sovi. Joissain tapauksissa uimista kannattaa kuitenkin harkita kaksi kertaa.

Herkkäihoisille joidenkin uimahallien käyttämät kemikaalit saattavat aiheuttaa iho-oireita. Makeissa luonnonvesissä voi puolestaan esiintyä kesäisin järvisyyhyä, joka tuo iholle pieniä, punaisia ja kutisevia pisteitä.

Joskus heikko uimatekniikka voi jumiuttaa lihaksia, jolloin niin aikuisten kuin lastenkin kannattaa suunnata tekniikkakouluun.

”Ja uimataidottomien kannattaa luonnollisestikin opetella uimaan ennen harrastuksen aloittamista”, Vänni naurahtaa.

Kaikkia muita lääkäri kannustaa uimisen pariin.

”Uiminen on hyvä ja halpa harrastus, johon tarvitsee vain uikkarit ja lasit. Jo niillä pääsee helposti liikunnan makuun.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt polskitaan! Lääkäri listaa 7 syytä, miksi uiminen kannattaa – ja paljastaa yhden ihmisryhmän, jolle uinti ei välttämättä sovi

Marja Toiviainen Oulun

Olen vanha kilpauimari 50- luvulta ns. kylmien vesien ajalta .kun on oppinut oikean teiniikan , uinti luonnistuu vielä yli 80 vuotiaanakin .
Ihmettelen ,miksi ihmiset vain pulahtelevat kesälläkin, jolloin ..luonnonvesiuinti on.mitä parhainta liikuntaa kesäisin
Puolisen tuntia on aika passeli aika , matkaa ei kannata aina mitata .mutta kivahan on sanoa , että.tonnin uin .
Avannossa ollaan sitten aika,mikä kulloinkin tuntuu mukavalta. Kisat ovat sitten jo eri juttu. Kun kello käy !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.