Hyvinvointi

Nilkan nyrjähdys kannattaa hoitaa, sillä hoitamatta jättämiseen liittyy ikäviä riskejä – lääkäri neuvoo tehokkaan hoidon

Pitääkö mennä lääkäriin, jos nilkka nyrjähtää? Mitä tapahtuu, jos nyrjähtänyttä nilkkaa ei hoida? Erikoislääkäri vastaa kysymyksiin nilkan nyrjähtämisestä.

Nilkan nyrjähdys on kesän yleisin tapaturma. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jarkko Pajarinen Terveystalosta kertoo, mitä nyrjähtänyttä nilkkaa hoidetaan. 

1. Mistä tunnistaa nyrjähtäneen nilkan?

Nilkka voi nyrjähtää liikuntaan tai urheiluun liittyvässä pelitilanteessa tai kun liikutaan epätasaisessa maastossa, jolloin nilkka pääsee vääntymään ja muljahtamaan äkillisesti.

Nilkan nyrjähtäessä nilkka ja jalkaterä kääntyvät useimmiten sisäänpäin. Tilannetta seuraa välittömästi kipu nilkan ulkosyrjällä, joka voi akuutissa vaiheessa olla jatkuvaa. Nilkan kuormittaminen, vääntäminen ja varsinkin nilkalle varaaminen voi aiheuttaa lisää kipua.

Samalla mekanismilla voi syntyä myös nilkkamurtuma tai jokin muu jalan alueen vamma, jotka ovat vakavampia ja vaativat erilaista hoitoa kuin nyrjähtänyt nilkka.

2. Kuinka yleinen vaiva nilkan nyrjähdys on?

Nilkan nyrjähdys on yleisin kesäaikaan tapahtuva vamma Terveystalon tilaston ja valtakunnallisen tilaston perusteella. Terveystalossa hoidettiin viime vuonna yli 10 000 nilkan nyrjähdyksen aiheuttamaa nivelsidevammaa.

3. Voiko jokin tietty ominaisuus altistaa nilkan nyrjähtämiselle?

Kyllä voi. Esimerkiksi jos nilkan aiempi nyrjähdysvamma on hoidettu tai kuntoutettu puutteellisesti, on se selkeä riskitekijä vamman uusimiselle. Jos nilkka jää löysäksi tai jalkaterän, nilkan ja säären hallinta jää puutteelliseksi, nilkka voi jatkossa nyrjähtää helpommin.

Nilkan nyrjähdyksen aiheuttamia nivelsidevammoja sattuu todennäköisimmin liikunta- ja urheilutilanteissa, joten urheileminen, liikkuminen ja pelaaminen ovat jo sinänsä riskitekijöitä nilkan nyrjähtämiselle.

Lue myös: Miksi jalat turpoavat? Tunnista turvotuksen syy ja hoida vaivaa oikein

4. Pitääkö mennä lääkäriin, jos nilkka nyrjähtää? 

Lääkäriin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. Nivelsidevamma ja nilkan murtuma aiheuttavat saman tyyppisiä oireita kuin nilkan nyrjähdys. Maallikko ei aina voi varmasti tietää, milloin pitäisi hakeutua lääkärin vastaanotolle ja milloin tilannetta voi jäädä seuraamaan. Nivelsidevammaan voi liittyä liitännäisvammoja tai se voi lievempänäkin kaivata hoitoa.

Tiettyjen oireiden vuoksi lääkäriin on syytä hakeutua pikaisesti. Jos nilkka on vääntynyt virheasentoon, se voi viitata siihen, että kyse on vakavammasta vammasta. Jos raajalle ei pysty varaamaan painoa, se tuntuu löysältä tai siinä on voimakasta kipua, kannattaa hakeutua saman tien päivystykseen.

Nilkan nyrjähdysvammaan voi liittyä merkittävä nivelsidevaurio, joka kannattaa hoitaa nilkkatuen avulla. Siihen voi liittyä jalkaterän alueen vammoja tai jännevaurioita, jotka olisi hyvä todeta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Jos nilkka muljahtaa, kipeytyy ja turpoaa ulkosyrjältä, mutta sillä pystyy kävelemään muuten hyvin, tilannetta voi jäädä rauhassa seuraamaan ja lääkäriin voi hakeutua vammaa seuraavien päivien aikana.

5. Saako sairauslomaa, jos nilkka nyrjähtää?

Riippuu työstä. Toimistyötä pystyy mainiosti tekemään, vaikka nilkassa olisi tuki, mutta fyysistä työtä tekevän kohdalla tilanne voi olla erilainen.

Nivelen nyrjähtämisen jälkeinen lääkärissä käynti kannattaa sikälikin, jotta työkyvystä voi saada lääkärin arvion.

6. Miten nilkan nyrjähdys hoidetaan?

Nyrjähtäneen nilkan ensiapu perustuu vanhaan vammojen hoitoperiaatteeseen eli kylmä-, koho- ja kompressiohoitoon.

Kylmähoito vamman alkuvaiheessa lievittää kipua tehokkaasti. Kylmähoidosta on keskusteltu viime aikoina, sillä on pohdittu, onko kylmähoidosta pitkään käytettynä jopa haittaa vamman paranemiselle. Jos sitä käytetään alkuvaiheessa lyhytaikaisesti kivun lievityksenä, ei sillä todennäköisesti kuitenkaan ole merkitystä vamman pidemmän ajan paranemiseen.

Seuraavaksi jalka asetetaan kohoasentoon ja siihen laitetaan kompressio eli tukeva sidos. Myös kipulääkitys voi olla etenkin alussa tarpeen.

Alkuvaiheessa kannattaa välttää loukkaantuneen raajan tarpeetonta kuormittamista. Valtaosassa nilkan nyrjähdys- tai venähdysvammoista nilkkatuki ja kuntoutus on riittävä hoito. Kuntoutus on omatoimista nilkan liikeharjoittelua ja tasapainon palauttamista. Nilkkatuki auttaa hallitsemaan oireita ja liikkuminen on sen kanssa helpompaa.

Nilkan nyrjähdys
Nilkan nyrjähdys hoidetaan lievittämällä kipua kylmällä, asettamalla jalka kohoasentoon ja laittamalla jalkaan tukeva sidos.  © iStockphoto

7. Kauanko nyrjähtänyt nilkka on kipeä?

Tyypillisin nivelsidevamma on lievä vamma nilkan ulkosyrjällä ja nivelsiteen etuosassa. Se on kivulias, nilkka on turvoksissa ja saattaa vuotaa vertakin, mutta ei aiheuta nilkkaan merkittävää väljyysoiretta, eikä nilkan tukevuus kärsi vamman seurauksena.

Nilkan nyrjähdys aiheuttaa pääasiassa lieviä vammoja, vaikka ne voivat olla hyvin kipeitä ensimmäisten päivien aikana. Ne paranevat kuitenkin hyvin nilkkatuen ja oikeanlaisen kuntoutuksen avulla. Yleensä nilkka paranee viikossa tai parissa ennalleen.

Hieman vakavammat nivelsidevauriotkin kuntoutuvat usein parissa, kolmessa viikossa. Myös urheilijoilla paluu ennalleen tapahtuu samassa ajassa.

8. Mitä tapahtuu, jos nyrjähtänyttä nilkkaa ei hoida?

Jos nilkan nyrjähdysvammaa ei hoideta, alkuvaiheessa oireet voivat olla hankalampia ja kivuliaampia. Nilkkatuen avulla oireita pystytään lievittämään tehokkaasti ja liikkuminen on helpompaa, kun nilkka on kunnolla tuettu.

Jos hoitoon ei hakeuduta, nilkasta saattaa myöhemmin löytyä jokin vakavampi vaurio, kuten nyrjähdyksen yhteydessä tullut murtuma. Tällöin viive diagnoosissa johtaa usein siihen, ettei nilkkaa pystytä hoitamaan yhtä tehokkaasti kuin jos vaurio olisi todettu heti alkuvaiheessa. 

Jos vammasta ei toivu kunnolla, haittapuolena voi olla se, että nilkka muljahtaa jatkossa entistä herkemmin.

Urheilijoilla ja paljon liikkuvilla tasapainoaistin kehittäminen ja lihaksiston säätely ja ylläpito erilaisten harjoitteiden avulla parantavat nilkan toimintaa. Se myös vähentää riskiä siihen, että nyrjähdykset johtuisivat puutteellisesta  kehon hallinnasta.

Lue myös: Yksi tavallinen virhe voi pahentaa polvikipua – fysioterapeutti vinkkaa 7 liikettä, jotka helpottavat särkyä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nilkan nyrjähdys kannattaa hoitaa, sillä hoitamatta jättämiseen liittyy ikäviä riskejä – lääkäri neuvoo tehokkaan hoidon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.