Hampaiden valkaisu ruokasoodalla, kannattaako sitä kokeilla? Suuhygienisti vastaa

Olet ehkä kuullut, että ruokasoodalla saisi hampaista valkoisemmat. Onko se totta? Entä turvallista?

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti on vanha kotikonsti yrittää valkaista hampaat. Koska hampaiden valkaisu ruokasoodalla hankaa hammaskiillettä, sitä ei kannata kokeilla kuin joskus ja jouluna.

Lue myös: Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Sooda poistaa pinnallisen lian ja värjäymät hetkeksi, mutta se ei muuta hammasluun väriä, eli se ei valkaise hampaita. Naarmuuntuneet hampaat keräävät värjäymiä entistä hanakammin.

Hampaiden valkaisu ruokasoodalla

Ruokasoodaa voidaan käyttää myös hammaslääkärin vastaanotoilla pintavärjäymien, plakin ja bakteereiden poistoon. Sitä ei suositella hoitolassakaan kuin pari kolme kertaa vuodessa käytettäväksi.

Lue myös: Tummuvatko hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

Natriumbikarbonaatti on korvautumassa hampaille hellävaraisemmalla kalsiumkarbonaatilla sekä glysiinillä ja erytritolilla, hennoilla puuterimaisilla jauheilla. Puuterinohuilla jauheilla voidaan häätää bakteerit myös ikenien alta.

Asiantuntijana suuhygienisti Sara Niilivuo, SuusiSupervoima

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hampaiden valkaisu ruokasoodalla, kannattaako sitä kokeilla? Suuhygienisti vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X