Hyvinvointi

Mitä on ayurveda? Vanhan intialaisen terveysopin suosio kasvussa

Ayurvediset opit ruuanlaitosta paastoon ja liikunnasta mietiskelyyn ovat osa yhä useamman arkea. Vanhan intialaisen terveydenhoitomenetelmän opit ovat lopulta yksinkertaisia – niillä pyritään terveellisiin elämäntapoihin.

Mitä on ayurveda? Vanhan intialaisen terveydenhoitomenetelmän ayurvedan suosio on ollut länsimaissa kasvussa jo vuosia. Ayurvediset opit ruuanlaitosta paastoon ja liikunnasta mietiskelyyn ovat osa yhä useamman arkea. Miksi ayurveda kiinnostaa?

Lue myös: Nämä yrtit voivat auttaa kuukautiskipuihin

”Voisi sanoa, että ayurveda sisältää ohjekirjan koko elämää varten. Ayurveda sopii kaikille perusterveille ihmisille ennaltaehkäisevänä tai täydentävänä hoitomuotona. Se on luonnonmukainen ja kokonaisvaltainen tapa lähestyä ihmisen hyvinvointia”, kertoo sairaanhoitaja, Maharishi Ayurveda -konsultti Heli Jurvanen Samhita Oy:stä.

Jurvasen mukaan ayurvedassa on kyse terveellisiin elämäntapoihin pyrkimisestä: siinä kehotetaan kuuntelemaan kehon luonnollisia tarpeita, syömään silloin kun on nälkä ja lepäämään kun väsyttää.

”Kun elämänrytmi muuttuu ayurvedan myötä säännöllisemmäksi, univaikeudet ja stressi usein lievittyvät.”

Mitä on ayurveda? Ayurveda perustuu kehotyyppeihin

Intialaiseen Veda-tietoperinteeseen perustuvan terveysopin keskeinen ajatus on, että ihmiset eivät ole keskenään samanlaisia, vaan jokaisella on oma keho-mielityyppinsä. Kehotyyppi auttaa määrittämään, millainen ruokavalio, vuorokausirytmi ja liikuntamuoto soveltuu parhaiten kellekin.

”Hidas ja raskas kehotyyppi tarvitsee enemmän liikuntaa kuin keveämpi kehotyyppi. Päivän lepotauot suunnitellaan sen mukaan, millainen kehotyyppi on kyseessä. Monet hyötyisivät 10 minuutin lepotauosta töistä kotiuduttuaan ennen illan askareisiin ryhtymistä.”

Keho-mielityypin tuntemisen ja sen epätasapainon tunnistamisen myötä sairauksien ennaltaehkäisy on tehokkaampaa. Jotkut sairaudet ovat nimittäin tyypillisempiä tietyille kehotyypeille kuin toiset.

”Ayurveda sopii parhaiten sairauksien ennaltaehkäisyyn. Länsimaissa ayurvedaa käytetään täydentävänä hoitomuotona, mutta Intiassa on runsaasti ayurveda-sairaaloita, jotka hoitavat potilaita sekä ayurvedan että länsimaisen lääketieteen keinoin”, Jurvanen tietää.

Ruoanlaitto tärkeä osa ayurvedaa

Ayurvediset vaikutteet niin ruuanlaitossa kuin ihonhoidossa ovat osa yhä useamman arkipäivää. Ayurvedassa terveyttä ja hyvinvointia ylläpidetään ruokavalion, kitchari-kevytpaaston, päivärytmin, joogan ja meditaation sekä yrttivalmisteiden ja mausteiden, kuten kurkuman ja ruoanlaitossa käytettävän gheen eli kirkastetun voin avulla.

Ayurvedaruokavalio määritellään kehotyypin, sen hetkisen tasapainotilan ja vuodenajan mukaan.

Mikäli on talvi ja olet viluinen, hermostosi on stressaantunut ja yliaktiivinen, hyödyt silloin eniten lämpimistä ja tukevista ruuista, kuten pataruuista ja sinun kannattaa välttää kevyitä, kuivia ja kylmiä ruokia ja juomia, kuten salaatteja ja jäävettä.

Ayurvedinen ruokavalio voi koostua kasvisruoasta tai sekaruoasta. Tärkeintä on, että se valmistetaan hyvistä raaka-aineista ja syödään tuoreena. Ruuansulatusta tuetaan eri maustein, esimerkiksi lisäämällä ruokaan inkivääriä, tuoreita yrttejä tai kotoisia keittiömausteita.

Apua ruoansulatusongelmiin

Ayurveda sopii erityisen hyvin ruuansulatus- ja aineenvaihduntaongelmista kärsiville. Ayurvedisessä ruokailussa otetaan huomioon ruuan terveellisyyden ja kehotyypin lisäksi ruuansulatuksen teho.

”Sen voi päätellä siitä, kuinka kova nälkä on ja miten kauan aterian jälkeen kestää, että nälkä tulee uudelleen. Syömänsä ruuan määrää ja aterian raskautta voi opetella säätelemään. Jos syömme liian raskaasti, kehomme rasittuu, ja aiheutamme sen epätasapainon. Ilta-aterian tulisi olla kevyt, jotta ruuansulatus ehtii käsitellä sen ennen nukkumaan käyntiä. Se edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä ja hyvää unta, jota ruuansulatusprosessit eivät häiritse.

Kehon epätasapaino tuntuu pulssissa

Ayurvedan mukaan pulssi ei ole vain veren virtausta ja sydämen sykettä, vaan siitä pystytään lukemaan koko kehon tasapainotila, eli vallitseeko kehossa tasapaino vai epätasapaino. Pulssiluennan perusteella voidaan antaa tarkempia yksilöllisiä ohjeita ruokavaliosta, päivärytmistä, yrttivalmisteiden käytöstä ja liikunnasta.

”Pulssiluenta perustuu ajatukseen, että elimistön jokainen solu ja elin tekevät hiuksenhienoa värähtelyä, kun niiden aineenvaihdunta toimii. Värähtely heijastuu verenkiertoon erilaisina aaltoina, jotka tuntuvat pulssissa”, Jurvanen kertoo.

Pulssia tunnustellaan ranteesta laittamalla kolme sormea kevyesti ranteen päälle.

”Pulssi voi tuntua esimerkiksi terävältä, veltolta tai hyvin kireältä. Siitä voidaan päätellä, miltä koko kehosta tuntuu. Jos pulssi on kireä, ihmisen keho ja hermosto on yleensä aika kireällä. Silloin kannattaa pysähtyä miettimään syitä kireydelle ja keinoja stressin lievittämiseen. Yleensä keinot löytyvät levosta ja venyttelystä, ja lisäapua saa ayurvedisistä valmisteista.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä on ayurveda? Vanhan intialaisen terveysopin suosio kasvussa

ayu

En jaksa katsoa mitä kaikkia virheitä tässä artikkelissa on, mutta toi ”jäävesi” pomppas heti silmään koska oikeesti kylmää vettä ei ayurvedassa suositella ollenkaan 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.