Hyvinvointi

Painopeitto painaa jopa 15 kiloa – voi auttaa stressiin, kipuun ja uniongelmiin

Kuusikiloinen painopeitto paransi Annikka Impiön unenlaatua. Alun perin erityislasten apuvälineeksi kehitetty painopeitto auttaa nykyään kivuista, stressistä, huonounisuudesta tai levottomista jaloista kärsiviä.

Muistatko vielä ne mummolan painavat, vanhat täkit, joiden alle oli ihana nukahtaa? Samaan tuntemukseen perustuu painopeitto.

”Painopeitto on luontainen tapa rauhoittaa ja rauhoittua. Sen vaikutus perustuu ympärillä olevaan sopivaan paineen tunteeseen. Vastasyntyneiden vauvojen kapalointi saa aikaan saman fysiologisen vaikutuksen. Vauvat kokevat olonsa turvalliseksi ja hyväksi, kun heitä ympäröivä kapalo tuo sopivan paineen tunteen”, painopeittoja valmistavan Serina Caren toimitusjohtaja Helena Vähäkangas kertoo.

Lue myös: Näin usein tyynyt, peitot ja patjat pitäisi vaihtaa uusiin

Painopeitto oli alun perin erityislasten apuväline

Painopeitto on alun perin kehitetty erityislasten apuvälineeksi. Erityiskouluissa on erillisiä aistihuoneita, joissa levottoman tilanteen voi katkaista rauhoittumalla painopeiton alla.

”Painopeitosta on usein apua lapsille, joilla on aistiyli- tai aliherkkyyttä, aistihakuisuutta, neuropsykiatrisia häiriöitä kuten ADHD:ta ja autismin kirjon häiriöitä, joihin liittyy usein levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia. Painopeiton tuottama syväpainetuntoaistimus auttaa ylienergistä lasta rauhoittumaan. Paineen tunne tuo turvallisen olon, se tuntuu kuin halaukselta, ja mielihyvähormonien tuotanto lisääntyy”, kertoo lasten kanssa työskentelevä toimintaterapeutti Oona Rautio.

Painopeitto on hyvä apuväline myös perheissä, joissa on uhmaikäisiä tai muita ikäkauteen liittyviä kehityshaasteita, kuten levottomuutta. Painopeitosta voi olla apua unensaannissa silloin, jos lapsi ei malttaisi millään mennä nukkumaan.

”Painopeitto rauhoittaa ja helpottaa sänkyyn asettumista illalla. Myös vilkkaan koulupäivän jälkeen voi rauhoittua hetken painopeiton alla”, Rautio toteaa.

painopeitto

Painopeitosta apua levottomiin jalkoihin ja kasvukipuihin

Univaikeuksista ja stressistä kärsivät hyötyvät myös painopeiton käyttämisestä.

”Painopeiton alla oleminen rentouttaa ja lievittää stressioireita, kuten nopeaa sydämensykettä tai kohonnutta verenpainetta. Peitto helpottaa unen saamista ja syvemmässä unessa pysymistä. Siitä on apua etenkin jos nukahtaminen on vaikeaa, heräilee öisin tai liian aikaisin aamulla kun pitäisi vielä nukkua”, Helena Vähäkangas kertoo.

Peitosta voi olla apua myös kasvukipuihin. Jalkojen päälle laitettava peitto voi hillitä ja auttaa pärjäämään jalkasärkyjen kanssa. Myös levottomiin jalkoihin, joista voi kärsiä etenkin nukkumaan mennessä, peitosta on apua.

Vaihtuvan ja haastavan vuorokausirytmin omaavat vuorotyötä tekevät voivat myös hyötyä painopeiton käyttämisestä. Peittoa käytetään lisäksi sairaaloissa, esimerkiksi dementiayksiköissä, joissa tarkoituksena on peittojen avulla vähentää dementiasta kärsivien potilaiden öistä liikkumista.

Perussairaudet otettava huomioon painopeiton käytössä

Painopeittoa on turvallista käyttää, mutta aivan kaikille se ei sovi. Vähäkankaan mielestä peitto kannattaa hankkia paikasta, jossa saa opastusta peiton valintaan ja tarpeen vaatiessa myös käyttöön. Näin peiton käyttämisestä ei aiheudu ongelmia ja se vastaa tarvetta.

”Perussairaudet kannattaa aina ottaa huomioon, kun käytetään painopeittoa. Painopeittoa ei suositella säärihaavoista tai esimerkiksi varpaiden amputointiin johtaneesta erittäin huonosta ääreisverenkierrosta kärsiville henkilöille, koska paineen lisäämistä raajojen päälle ei suositella silloin ollenkaan. Myös hengityselinsairauksia potevien kohdalla peiton käyttöä kannattaa harkita tapauskohtaisesti. Astma ei ole este peiton käytölle. Mutta jos on hoitamaton hengityselinsairaus, jonka takia hengittäminen on haasteellista, on selvää ettei ylävartalon päälle tarvita silloin yhtään enempää painoa”, Helena Vähäkangas kertoo.

Haluaisitko kokeilla painopeittoa? Vastaa kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Painopeitto painaa jopa 15 kiloa – voi auttaa stressiin, kipuun ja uniongelmiin

En unta öisin saa

Ottaisin heti itselleni muuta liian kalliita ovat. Surku.

Levoton

Moi
Tilasin kesällä painopeiton ihan netistä. Nykyään saa monesta paikasta ihan edullisesti. Itse maksoin 9kg peitosta pussilakanan kanssa 89€. Ihan paras hankinta

Maija-Serina

Hei ”En unta öisin saa”,
meillä on nyt myös osamaksumahdollisuus.
Lisätietoja ww.serina.fi tai info@serina.fi

Ihanaa kesää!

Tessu-2012

Painopeitto kiinnostaisi. Saisiko lisätietoa?

Maija-Serina

Moikka TESSU-2012!
Lisätietoa Serina-painopeitosta saat soittamalla 044 2431531 tai sähköpostilla info@serina.fi

Terveisin Maija, Serina-Care

Anneli

Jos peitto olisi halvempi niin pystyisi ostamaan. Tarve olisi -nukahtamisvaikeus yölliset heräämisen.

Minä vain

Googleta painopeitto. Nykyään saa ihan edullisesti esim. Kärkkäiseltä

Maija-Serina

Hei Anneli!
Verkkokauppaamme on lisätty vastikään myös osamaksu mahdollisuus.
Voit tilata myös kokeilupeiton, jos haluat päästä kokeilemaan peittoa ennen ostopäätöstä.
http://www.serina.fi

Yst. Maija, Serina Care

Bitte

Uniapnea ja levottomat jalat tietää huonoja unia, painopeitto kuulostaa täydelliseltä.

Pirjuska

Olen harkinnut kokeilemista, mutta hinta mietityttää. Josko jonain päivänä.

Maija-Serina

Moikka Pirjuska!
Voit tilata meiltä kokeilupeiton viikoksi käyttöösi 50 euron hintaan, mukana tulee -10% alennuskuponki mahdollisen varsinaisen peiton ostoa varten.
https://serina.fi/tuote/serina-kokeilupeitto/

Yst. Maija /Serina Care

Toivoton

Haluaisin kokeilla, hinta on vaan kovin korkea, lisäksi hoito mietityttää ja se, entä jos peitto ei autakaan tai tuntuu liian painavalta ja ahdistavalta. Minulla on vaikeuksia nukahtaa, krooniset, aika kovatkin kivut vaikeuttavat uneen pääsyä. Olen kokeillut vaikka mitä keinoja, unisukat, lämpötyyny, piikkimatto, Omron Tens E2, venyttely, jooga, kipu- ja nukahtamislääkkeet, villaliina selän alla, putkityyny jalkojen alla, eri korkuisia tyynyjä. Myös yöheräily harmittaa ja aiheuttaa päiväväsymystä ja lisää siten kipuja. En edes muista koska olen viimeksi nukkunut viisi tuntia yhtäjaksoisesti.

Merja

hei,minulla on lievä uniapnea ja kyljellä tai mahalla vaiva helpottaa,mietin oisiko asentohoitoon apua?

Aila Suonpää

Nukun huonosti ! Kiinnostaisi kokeilla mutta 50€ kokeilu kuulostaa kalliilta!!!

Saara

Artikkelissa on hiukan vanhentunutta tietoa hinnoista. Useat paikat myyvät painopeittoja hyvinkin kohtuulliseen hintaan. Itse ostin Kärkkäiseltä kesällä 9kg peiton ja siihen pussilakanan 89€ hintaa. Olen ollut tosi tyytyväinen ja uni on maistunut paljon paremmin. Suosittelen. Googlettelemaan vaan. Löytyy useita vaihtoehtoja ihan suomalaisilta verkkosivuilta.

Minni

Itsekin kokeillut painopeittoa https://preeco.fi/660-painopeitto tuolta, mutta täytyy sanoa että tosi kuuma sillä on nukkua. Onko esim Serinalla viileämpiä painopeittoja valikoimissa? Tai onko noissa yleensä minkälaisia eroja kun hintaeroja on todella paljon 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.