Suhteet

Pukeudu hyvin, ota siivooja, jaa rahat... Näin hoidat parisuhdettasi kuin ranskalaiset

Toimittaja, bloggaaja ja ranskalaisen miehen vaimo Helena Liikanen-Renger paljastaa uutuuskirjassaan Mon Amour – Ranskalaisen parisuhteen jäljillä, kuinka ranskalainen parisuhdeonni syntyy.

Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta yhdessä olennaisessa asiassa: lapset eivät kiilaa vanhempien parisuhteen edelle. Siinä missä Suomessa ajatellaan, että aikaa parisuhteelle löytyy kyllä, kunhan lapset kasvavat, ranskalaiset vaalivat parisuhdettaan yhtä lailla läpi pikkulapsiajan kuin lapsien räiskyvät teinivuodetkin.

Ranskalaisen miehen kanssa avioitunut freelance-toimittaja ja bloggaaja Helena Liikanen-Renger kokoaa uutuuskirjassaan Mon amour – Ranskalaisen parisuhteen jäljillä havaintojaan rankalaisista parisuhteista. Poimimme kirjasta avaimet ranskalaisen parisuhdeonnen ytimeen:

1. Ota parisuhteelle aikaa

Nauttikaa puolison kanssa lasi sampanjaa, tehkää yhteinen pyöräretki, istukaa joka päivä töiden jälkeen puoli tuntia yhdessä vaihtamassa kuulumisia. Ranskalaiset ajattelevat, että parisuhteeseen tulee suhtautua kuin perheenjäseneen: siitä tulee jatkuvasti pitää huolta, sille pitää antaa aikaa ja ennen kaikkea halua.

Ranskan kielessä on käsite sortir en amoureux, ”mennä rakastavaisten kesken ulos”. Tällä nimityksellä kutsutaan pariskuntien yhteisiä treffi-iltoja, jolloin lapset jätetään hoitoon ja ilta omistetaan parisuhteen hoitamiselle. Yhteistä aikaa pidetään niin tärkeänä, että mielekkäämmäksi koetaan kalliin lastenvahdin palkkaaminen kuin treffien väliin jättäminen. Treffit saatetaan ottaa huomioon jopa perheiden kuukausibudjettia suunnitellessa.

2. Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi

Ranskalaiset ajattelevat, että kun parisuhteessa olevat yksilöt voivat hyvin, on heillä enemmän annettavaa myös toisilleen ja perheelleen. Pohjoismainen vanhemmuus, jossa nainen uhraa omat harrastuksensa lasten ja puolison tarpeiden alttarilla, ei näyttäydy ranskalaisten silmissä tavoiteltavana. Sen sijaan on otettava itselle aikaa. Ranskalaiset uskovat, että lapsillekin on parempi, kun vanhemmat ovat saaneet levätä eivätkä ole ärtyisiä ja kärsimättömiä.

Ranskalainen mies myös patistaa puolisoaan lepäämään, kun tämä vaikuttaa väsyneeltä. Naisen ei tarvitse puurtaa kaikkivoipana kodinhengettärenä, vaan mies toivoo hänen ottavan aikaa hyvinvointinsa ylläpitämiseen.

3. Älä kadota keskusteluyhteyttä

Kuten monet parisuhdeasiantuntijat myös ranskalaiset korostavat kommunikaation tärkeyttä. Tärkeintä on, että kaikesta voi puhua oman puolison kanssa. Joillakin ranskalaisilla pariskunnilla on asioita, joista he eivät puhu kenenkään muun kuin oman kumppanin kanssa. Esimerkiksi parisuhde saatetaan kokea asiaksi, josta keskustellaan vain oman kullan kanssa.

ranskalainen parisuhde, parisuhdeonni, onnellinen parisuhde, näin hoidat parisuhdettasi

4. Pyydä kotitöihin ulkopuolista apua

Suomessa eripuraa puolisoiden välille luo usein kotitöiden epätasainen jakautuminen. Käsite ”naisvalitus” onkin syntynyt Liikanen-Rengerin mukaan kuvaamaan sitä, kun nainen tuskastelee ystävilleen miestä, joka ei osallistu kodista huolehtimiseen yhtä paljon kuin nainen. Valittaminen voi pahimmillaan johtaa siihen, että suhde näyttäytyy jatkuvasti negatiivisena ja tyytymättömys johtaa jopa avioeroon.

Ranskalaiset sen sijaan eivät kainostele perheen ulkopuolisen avun palkkaamisessa. He ajattelevat, että parisuhde ansaitsee sen satsauksen, ettei kotitöiden hoitamisesta tarvitse riidellä. Ranskalaiset myös kokevat, että erilaiset taulukointimenetelmät, joilla lasketaan osuuksia siitä, kuinka paljon kumpikin puolisoista on osallistunut kodin hoitamiseen, tappavat romantiikan.

Myös lastenhoitajien palkkaaminen on tavallista. Vanhempien tehdessä pitkää työpäivää lastenhoitajat saattavat hakea lapset koulusta ja avustaa näitä illalla läksyjen tekemisessä.

5. Jaa rahasi puolison kanssa

Raha on yksi yleisimmistä syistä, miksi Suomessa erotaan. Näin ei kuitenkaan ole Ranskassa. Syy tähän lienee se, että monilla ranskalaisilla pareilla on yhteinen pankkitili. Tämä puolestaan johtuu Ranskan perheverotuksesta: kun puolisoiden tuloja verotetaan yhteisesti, rahoihin on helpompi suhtautua yhteisinä.

Ranskalaiset ajattelevatkin, että perheessä rahat ovat yhteisiä. Tämä on Liikanen-Regnerin mukaan osoitus voimakkaasta luottamuksesta ja saa aikaiseksi myös sen, että raha ei herätä ranskalaisten pariskuntien välillä yhtä paljon närää kuin esimerkiksi suomalaisten.

6. Anna itsellesi lupa olla naisellinen

Rankalaiseen parisuhdekäsitykseen kuuluu ajatus siitä, että nainen ja mies ovat erilaisia ja hyvässä parisuhteessa he täydentävät toisiaan. Liikanen-Regnerin mukaan ranskalaiset uskovat, että mies haluaa naisen, joka on naisellinen.

Siinä missä suomalaisessa kulttuurissa ulkonäköönsä paljon huomiota kiinnittävää naista saatetaan pitää pinnallisena, Ranskassa nainen voi olla hyvin naisellinen ja samalla uskottava. Myös naisten määrätietoisuus ja vallanhalu ovat normaaleja asioita.

7. Hemmottele puolisoasi

Ranskalaisessa parisuhteessa kukilla on iso rooli, ja ranskalaiset herrasmiehet ostavatkin toistuvasti kukkia puolisoilleen. Tämä kannattaa, sillä Ranskassa tehdyssä kyselyssä selvisi, että ruusujen saaminen puolisolta synnyttää yli 50 prosentissa naisista halun harrastaa seksiä partnerinsa kanssa. Lisäksi kukkien saaminen vaikuttaa haluun pysyä uskollisena. Monet ranskalaisnaiset kokevat myös, että kukkien saaminen on osoitus kumppanin tunteiden aitoudesta.

ranskalainen parisuhde, parisuhdeonni, onnellinen parisuhde, näin hoidat parisuhdettasi

8. Hanki rakastaja

Suomalaiseen parisuhdekäsitykseen kuuluu olennaisena osana ehdoton uskollisuus puolisoa kohtaan. Ranskassa uskottomuus ei kuitenkaan ole niin vakava asia: joka toisella miehellä ja joka kolmannella naisella on ollut parisuhteen ulkopuolinen suhde. Juuri ranskalaiset uskovatkin läpi elämän kestävään uskollisuuteen eurooppalaisista vähiten, ja alle puolet väestöstä kokee, että pettäminen on moraalisesti väärin. Sukupuolten välillä mielipiteissä ei ole huomattavia eroja.

Ekstrasuhteissa käydään tuulettumassa ja kokemassa rakastumisen ja intohimon tunteita. Rakastajat tarjoavat ranskalaisille mahdollisuuden paeta omasta arjestaan silloin, kun parisuhteesta ei kuitenkaan haluta luopua.

9. Pukeudu hyvin

Pukeutumisella on niin ranskalaisessa kulttuurissa kuin parisuhteessakin suuri merkitys. Jo pieniä lapsia kannustetaan kiinnittämään huomiota estetiikkaan. Pukeutuminen nähdään olennaisena osana itsestä huolehtimista.

Ranskalaiset ajattelevat, että on näytettävä kumppanin silmissä haluttavalta. Vaatteilla on tässä prosessissa suuri merkitys samoin kuin kauniilla alusvaatteilla. Naisen laittautuminen pakottaa myös miehen kiinnittämään olemukseensa huomiota.

Huoliteltu pukeutuminen pitää parisuhteessa yllä pientä herkullista etäisyyttä, joka on ranskalaisten mukaan tarpeellinen suhteen kipinän säilyttämisessä. Mikäli tyylin panostaminen ei tunnu omalta, suomalainen voi pyrkiä pitämään yllä kiehtovaa etäisyyttä muilla tavoin. Esimerkiksi röyhtäilyä ja vessakäynneistä puhumista kannattaa välttää.

10. Tee asioita perheen kanssa

Vaikka parisuhde on Ranskassa prioriteetti, lapset saavat kulkea aikuisten mukana kaikkialla muualla paitsi treffeillä. Perhe on hyvänolon lähde, ja perheen kesken vietetään paljon aikaa.

Välimerellä elämä keskittyy illan ja yön ympärille, ja on aivan tavallista, että vanhemmat ottavat jälkikasvunsa mukaan ulos myöhäänkin illalla. Ranskalaiset elävät rentoa ja kivaa elämää lasten kanssa – ja nauttivat siitä.

Lähde: Helena Liikanen-Renger: Mon Amour – Ranskalaisen parisuhteen jäljillä (Atena 2018)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukeudu hyvin, ota siivooja, jaa rahat... Näin hoidat parisuhdettasi kuin ranskalaiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.