Suhteet

Nämä 7 kysymystä paljastavat, onko parisuhteellasi tulevaisuutta – selvitä, missä olette vahvoilla ja missä teillä on parannettavaa

Hyvä parisuhde koostuu monesta palasesta. Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 7 seikkaa, joihin jokaisen parin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pitkiin parisuhteisiin kuuluvat myös vaikeudet. Ihmiset voivat tuntea kasvaneensa erilleen, riitelevänsä jatkuvasti tai vaikka kadottaneensa seksihalut. Joskus suhde voi tuntua hankalalta, vaikka mitään varsinaista ongelmaa ei ole tiedossa. Mistä tietää, onko parisuhteella tulevaisuutta?

Deittisovellus Valon rakkauspsykologi Tony Dunderfeltin mukaan hyvä parisuhde koostuu seitsemästä peruspilarista. Kun ne ovat kunnossa, parisuhde voi hyvin.

Pilarit kannattaa Dunderfeltin mukaan käydä läpi, jos parisuhteen tulevaisuus mietityttää. Se voi auttaa paljastamaan suhteen ongelmakohdat, joita voi lähteä työstämään.

”Mikään parisuhde ei ole kaikin puolin täydellinen. Mutta puutteille voi aina tehdä jotain”, Dunderfelt sanoo.

Lue myös: Näitä asioita kumppanille ei pitäisi koskaan sanoa riidan aikana – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listaa 4 asiaa

Mietitkö, onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Pohdi näitä 7 kysymystä

1. Toimiiko yhteinen arki?

Parisuhteen toimivuutta kannattaa Dunderfeltin mukaan miettiä ensin arjen näkökulmasta. Siivous ja muut käytännön asiat ovat yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteissa. Ihmisillä voi olla hyvin erilaisia elämäntyylejä, joiden yhteensovittaminen vaatii erilaisuuksien hyväksymistä ja usein myös kompromisseja.

Useimmissa parisuhteissa tarvitaan jonkinlaisia sopimuksia: Kuka siivoaa ja milloin, miten käytetään rahaa, milloin kullakin on omaa aikaa ja miten ruokaostokset hoidetaan? Tehtävänjaosta syntyy herkästi kitkaa, jos se perustuu pelkkiin sanattomiin olettamuksiin.

2. Hyväksyttekö toistenne persoonallisuudet?

Usein parisuhteen osapuolien erilaiset luonteenpiirteet korostuvat vasta ensimmäisten yhteisten vuosien jälkeen. Toinen saattaa esimerkiksi hoitaa raha-asiansa hyvin pedantisti, kun toinen taas on paljon suurpiirteisempi. Toinen kenties haluaisi töiden jälkeen kertoa heti päivän tapahtumista, kun toinen tarvitsee hiljaisuutta ja omaa aikaa.

Erilaiset elämäntavat voivat alkaa ärsyttää ja suhteen osapuolille saattaa herätä houkutus vaikuttaa toisen tottumuksiin. Silloin kannattaa pohtia tarkkaan, kuinka isosta ongelmasta on lopulta kyse. Olisiko mahdollista antaa kumppanin tehdä asioita eri tavoin kuin mitä itse tekee?

”Kannattaa miettiä, voiko arkisiin luonteenpiirteisiin suhtautua huumorilla. Tyyliin: Hän on ihana, vaikka hänellä onkin tällainen erikoinen tapa. Hänessä on silti paljon hyviä puolia”, Dunderfelt sanoo.

Pariskunta
Riitoja ja erimielisyyksiä ei kannata Dunderfeltin mielestä säikähtää. Ne kuuluvat yhteiseen kasvuun. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:n juttu: Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on erityisen vaikeaa – terapeutti kertoo 7 syytä, milloin ero voi silti olla oikea ratkaisu

3. Ovatko tavoitteenne ja arvonne samansuuntaisia?

Yhteinen tulevaisuus voi olla vaakalaudalla, jos parin tavoitteet ja arvot eivät lainkaan kohtaa. Tavoitteiden ei tarvitse olla täsmälleen samoja, mutta niiden pitäisi olla sovitettavissa yhteen.

Ongelmia voi koitua, jos toinen esimerkiksi haaveilee lapsista ja toinen ei halua lapsia lainkaan. Sekin voi tuottaa vaikeuksia, jos toinen tavoittelee kiireistä kansainvälistä uraa ja toinen haluaa elää rauhallista elämää maaseudun perukoilla.

Henkilökohtaiset tavoitteet voivat muuttua elämän aikana. Ihminen, joka on tehnyt 20 vuotta bisnesuraa saattaakin haluta muuttaa maalle ja perustaa lammastilan. Silloin parisuhteessa tarvitaan usein kompromisseja, jotta yhteinen tarina voi jatkua.

4. Koetteko läheisyyttä?

Se ei riitä, että on mukavaa yhdessä. Parisuhteessa kaivataan usein myös avoimuutta, rehellisyyttä ja läheisyyttä. Läheisyyttä voivat olla muun muassa yhteinen aika, hellä kosketus, suudelmat, halaukset ja käsistä piteleminen. Myös avoimesti tunteista puhuminen lisää läheisyyden tunnetta.

5. Tunnetteko vetovoimaa?

Vetovoimalla Dunderfelt tarkoittaa sitä ihmisten välistä maagista energiaa, joka on tyypillisin etenkin suhteen alussa. Sydän alkaa pompottaa, jalat menevät alta ja vatsassa pyörii perhosia. Toista on jatkuvasti ikävä ja puhelin käy kuumana. Vetovoiman puuttuessa sanotaan usein, ettei suhteessa ole ”sitä jotain”.

Vetovoima heikkenee heti, kun parin erilaisuuksista syntyvä jännite katoaa. Pari saattaa esimerkiksi viettää liikaa aikaa yhdessä arkisten puuhien parissa, jolloin kumppani ei tunnu enää mielenkiintoiselta ja innostavalta.

Silloin suhde tarvitsee happea eli erilläänoloa omien puuhien parissa. Myös uusi ja haastava yhteinen tekeminen tai yllättävät romanttiset eleet voivat tuoda vetovoiman takaisin.

6. Oletteko tyytyväisiä seksielämäänne?

Seksuaalisuus on tärkeä alue ihmisen elämässä, ja siksi parin kannattaa opetella puhumaan siitä. Jos omia toiveitaan ja ajatuksiaan ei lausu ääneen, ei voi olettaa toisen ymmärtävän niitä.

Jutelkaa keskenänne siitä, mikä on mielestänne hyvää seksiä, miten usein kaipaatte seksiä ja missä asioissa haluaisitte kehittyä. Entä minkälaista seksiä haluatte vielä kokea elämänne aikana?

Jos seksi ei tunnu innostavan suhteessa, voi syynä olla esimerkiksi jokin näistä:

Kun syy siihen, miksi seksielämä ei tunnu mieluisalta, selviää, voi tapoja muuttaa.

7. Kuulummeko yhteen?

Yhteenkuuluvuuden tunteella Dunderfelt tarkoittaa sitoutunutta tahtoa viettää elämä yhdessä. Yhteenkuuluvuuteen liittyy kokemus siitä, että elämän kohtalo on vienyt meidät yhteen.

Yhteenkuuluvuuden tunne voi heiketä ajan myötä suhteen edetessä. Silloin on hyvä muistella syviä tavoitteita, jotka paria alun perin yhdisti.

Jutussa on käytetty lähteenä myös kirjaa Valoisaksi — Henkisen psykologian opas, Tony Dunderfelt, 2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä 7 kysymystä paljastavat, onko parisuhteellasi tulevaisuutta – selvitä, missä olette vahvoilla ja missä teillä on parannettavaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.