Suhteet Tilaajille

Aikuisen pojan huumeidenkäyttö estää Tanjaa elämästä omaa elämäänsä – mikä neuvoksi?

Huumeidenkäyttö pilaa usein vähintään kaksi elämää: sekä narkomaanin että läheisen, joka yrittää auttaa häntä.

”Poikani käyttää huumeita. Hän jäi koukkuun kannabikseen jo 12–13-vuotiaana yhdestä ainoasta kerrasta. Vaikka hän on jo melkein kolmekymppinen mies, kannan tietysti hänestä yhä huolta. Olen yrittänyt auttaa hoitamalla hänen asioitaan, antanut rahaa ruokaan ja kuunnellut. Hän on ollut vuosia asunnoton, ja viime kesä meni vankilassa. Nyt hän asuu asuntolassa.

En ole voinut elää omaa elämääni yli kymmeneen vuoteen pojan tilanteen takia. Olen varmaankin läheisriippuvainen. Poika kaataa tunnekuormansa minun päälleni. Joskus olen vain antanut hänelle rahaa päästäkseni tilanteesta hetkellisesti eroon. En odota mitään poikani tulevaisuudelta, ehkä vain hautajaisia. Onko minulla oikeus elää omaa elämääni ja olla onnellinen siitä huolimatta, että poikani elämä on pilalla? Ja mistä saisin tukea tilanteeseeni?” kysyy Tanja, 53.

”Suoraan kysymykseen suora vastaus: Tanjalla on oikeus omaan elämään ja olla onnellinen.  Mutta sitä ennen hänen täytyy saada itselleen ulkopuolista apua,” aloittaa terveydenhoitaja, kehittämiskoordinaattori Anne Ovaska A-Klinikkasäätiöstä.

Jokaisen huumeita käyttävän lapsen vanhemman päällimmäisiä tunteita ovat hätä ja huoli. Lisäksi mieltä vaivaavat syyllisyys sekä ylikuumentuneet ja ehkä väkivaltaisetkin tilanteet. Kaikki ne aiheuttavat läheisissä pahoinvointia sekä psyykkisiä ja fyysisiä oireiluita. Tanjan epätoivo ja muu negatiivinen tunnekuorma kuulostavatkin Ovaskasta tutulta.

”Samalla kun huumeiden käyttö on Suomessa kasvanut, myös käyttäjistä huolissaan olevien omaisten määrä on lisääntynyt. Tietoa ja apua löytyy esimerkiksi Irti Huumeista ry:stä tai Mielenterveysomaisten keskusliitto Fin Fami ry:stä. Kumpaankin voi olla yhteydessä anonyymisti puhelimitse tai sähköisesti”, Ovaska sanoo.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.