Suhteet

Huono sisarussuhde aikuisena? Karista lapsuuden roolit ja 4 muuta keinoa kohti helpompia välejä

Elämän yksi pisimmistä ihmissuhteista on erityinen, joskus myös erityisen hankala. Uudenlainen yhteys sisarukseen voi löytyä aikuisena, kun suhtautuu toiseen kunnioituksella ja kiinnostuksella.

Perhe- ja parispsykoterapeutti ja työnohjaaja Anu Vesaniemi kertoo, miten hankalassa sisarussuhteessa pärjää. Kunnioittavalla ja uteliaalla otteella pääsee jo pitkälle.

1. Tunne menneisyytesi

”Sisarussuhde on monella tapaa erityinen. Aivan kuten vanhempiakaan, myöskään sisaruksiaan ei voi valita. Sisarussuhde on tyypillisesti elämän pisin ihmissuhde. Parhaimmillaan se on hyvin antoisa, ja ikävimmillään se aiheuttaa jatkuvaa pahaa oloa.

Sisarusten välisiin suhteisiin vaikuttavat, myös aikuisena, monet seikat: esimerkiksi ikäero, sukupuoli, temperamentti, persoonallisuus ja mielenkiinnon kohteet.

Aika, jolloin elettiin yhdessä, voi sekä yhdistää että erottaa. Vaikka olisi kasvanut samassa kodissa, voi kokemus lapsuudesta olla sisaruksilla hyvin erilainen. Perheen vaiheet ja kokemukset esimerkiksi lamasta, perheenjäsenen sairastumisesta tai muusta kriisikohdasta voivat leimata enemmän toisen sisaruksen elämää.

Vanhempien kyky vastata lapsen tarpeisiin riippuu aina senhetkisestä elämäntilanteesta ja voimavaroista. Lapsen resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky taas vaikuttaa siihen, miten tämä selviää kohtaamistaan haasteista.”

2. Anna tilaa toisen kokemukselle

”Jos sisaruksen kanssa on aikuisena hankalat välit, taustalla saattavat olla erilaiset kokemukset lapsuudesta. Voi tuntua siltä, että on eletty eri todellisuudessa, vaikka on asuttu saman katon alla.

Välien parantamiseksi on tärkeää osata antaa toisen kokemukselle tilaa. On hyvä ymmärtää, että vaikka tulemme samasta muotista, meillä voi olla hyvin erilaiset muistot, kokemukset ja tulkinnat lapsuudestamme. Molempien kokemukset ovat kuitenkin aina yhtä totta.

Suhdetta voivat hiertää myös lapsuudessa ottamamme roolit, jotka ovat jääneet päälle. Vielä aikuisina saatamme kilpailla vanhempien huomiosta tai tuntea kateutta sisarusta kohtaan. Myös syntymäjärjestys voi vaikuttaa läpi elämän pitäen yllä valtasuhteita. Esikoinen saattaa olla aikuisenakin joukon vastuunkantaja ja keskimmäinen sovittelija.

Jotkut jäävät lapsuudesta tuttuihin asetelmiin kiinni. Roolit voivat nousta itsepintaisesti esiin vaikka perinnönjaossa vanhempien kuoltua, ja tilanne voi johtaa kiistaan.

Hyvään aikuiseen sisaruuteen kuuluu muutoksen kunnioittaminen ja toiseen uteliaasti ja kunnioittavasti tutustuminen. Jos oli kolmekymmentä vuotta sitten hulivili tai hiljainen, ei välttämättä ole sitä enää tänään.”

Lue myös: 7 syytä, miksi olet onnekas, jos kasvoit sisarusten kanssa

Sisarussuhde. Piirroskuva halailevasta kaksikosta.
© Tiina Kälkäinen

3. Lähenny keskustelulla

”Sisarussuhde voi olla arvokas myös vaikka ei oltaisi kovin paljoa tekemisissä. Usein riittää jo pelkkä tieto siitä, että toinen on olemassa, jos vaikkapa vanhempi sairastuu. Sisarussuhde on side, joka ei kovin helpolla katkea.

Parhaimmillaan sisarussuhteeseen kuuluu luotto kannattelevuuteen. Se tarkoittaa ajatusta siitä, että toisen puoleen voi kääntyä, vaikka oltaisiin minkälaisissa väleissä tahansa. Siihen kuuluu usein tietty yhteenkuuluvuuden tunne, joka on syvempi kuin muissa ihmissuhteissa.

Keskusteluyhteyttä voi harjoitella, eikä koskaan ole liian myöhäistä lähentyä. Toista ei voi pakottaa keskustelemaan, mutta voi omalta osaltaan yrittää luoda turvallista keskusteluyhteyttä. Puhumalla myös toimiva sisarussuhde voi parantua entisestään.

Joitain vuosia sitten huomasin tarpeen päivittää pikkusiskoni kanssa suhdettamme kahden aikuisen väliseksi sisarussuhteeksi. Kävimme yhdessä läpi lapsuudenkokemuksiamme, niihin liittyviä kipukohtia sekä odotuksiamme toisiamme kohtaan. Se ei ollut aina helppoa, mutta lopputulos on palkitseva. Nykyään meillä on parempi olla toistemme kanssa.”

Lue myös: Kateus voi tuhota ihmissuhteen – 2 syytä, miksi ikävä tunne piinaa erityisesti sisaruksia

4. Kunnioita toisen erilaisuutta

”Kitkaa väleihin voivat aikuisena aiheuttaa myös erilaiset luonteet. Toisin kuin ystävyyssuhteissa, sisarussuhteissa emme voi valita lähellemme meitä miellyttäviä persoonallisuuden piirteitä.

Jos toisen temperamentti, kiinnostuksen kohteet tai arvot ovat hyvin erilaiset kuin omat, sisarusta voi olla vaikea ymmärtää. Tällaisessakin tilanteessa olisi hyvä pysähtyä antamaan toiselle tilaa ja kunnioittaa erilaisuutta. Voimme olla erilaisia – ja silti toisillemme tärkeitä.

Minä olen ollut lapsesta lähtien ulospäinsuuntautunut ja nauttinut huomiosta sekä keskusteluista eri ihmisten kanssa. Minua vajaa neljä vuotta nuorempi pikkusiskoni on taas vetäytyvämpi ja haluaa mieluummin olla enemmän taustalla. Tulemme hyvin toimeen, kun ymmärrämme toisen erilaisuutta.

Jos toisen erilaisuudelle antaa tilaa, sisarussuhteesta voi muotoutua aikuisena myös ystävyyssuhde. Se ei poista sisaruutta, mutta tuo siihen uudenlaisia sävyjä.”

Sisarussuhde. Piirroskuva  valokuvista seinällä.
© Tiina Kälkäinen

5. Vedä rajat ja valitse seurasi

”Pahimmillaan sisarussuhde voi mennä niin vaikeaksi, ettei toisen kanssa halua olla tekemisissä. Ihmisellä on oikeus pitää huolta omista rajoistaan ja valita seuransa. Joskus on parempi elää erillään kuin käydä jatkuvasti läpi repiviä riitoja tai voida huonosti.

Jos mahdollista, on hyvä pyrkiä säilyttämään asialliset välit, vaikka ne olisivatkin viileät. Se helpottaa perheen ja suvun tilaisuuksiin osallistumista.

Kaikilla ei ole sisaruksia, eikä sisarussuhde ole korvaamaton, vaikka onkin erityinen. Sisarussuhdetta voi korvata esimerkiksi serkku tai pitkäaikainen ystävä, jonka kanssa on läheinen.

Ihmiselle on tärkeää, että on olemassa joku, joka on nähnyt sinut pienestä pitäen. Muut ihmiset tavallaan kantavat osaa minuudestamme. Jos tuntisin ainoastaan sellaisia ihmisiä, joihin olen tutustunut viimeisen kahden vuoden aikana, elämästäni jäisi paljon sävyjä pois.

Kukaan ei olisi kertomassa minulle, minkälainen olin lapsena ja minkälaisista prinsessamekoista pidin.

Kun omat vanhempamme jossain kohtaa kuolevat, on merkittävää, että elämään jää ihmisiä, joiden kanssa on jakanut historiaansa. Se voi olla myös joku muu kuin sisarus.”

Lue myös Anna.fi: Elämä antoi eri asioita, mutta kateutta sisarukset Ami ja Monica Aspelund eivät tunne

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huono sisarussuhde aikuisena? Karista lapsuuden roolit ja 4 muuta keinoa kohti helpompia välejä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.