Suhteet

Ihastuminen parisuhteessa on ihan ok – terapeutti kertoo, mitä tapahtui, kun hän alkoi kertoa ihastuksistaan avoimesti puolisolleen

Sarjaihastuminen voi aiheuttaa ongelmia etenkin parisuhteessa. Tunteita ei voi torpata, mutta tekoihin voi vaikuttaa. Perhosista vatsassa voi oppia nauttimaan viemättä asiaa pidemmälle.

Erityistason seksuaaliterapeutti, parisuhdeterapeutti ja positiivisen psykologian valmentaja Susanna Syld kertoo, miten tulla toimeen herkästi ihastuvana. Hän puhuu itse ihastuksistaan puolisolleen.

1. Ihastuneen aivoissa sekoittuu kemikaalicocktail

”Ihastuminen on ihmiselle luontainen tunne. Se herää, kun kohtaamme mukavan, kiehtovan tai hyvältä näyttävän ihmisen. Vaikka tunne on kaikille tuttu, ihastumisherkkyydessämme on suuria eroja. Siinä, missä yksi ihastuu ani harvoin, toinen on päästänsä pyörällä tuon tuosta.

Ihastuminen saa hormonit hyrräämään. Aivoissa sekoittuu kemikaalicocktail, jossa on mukana keskushermoston välittäjäaineena toimivaa dopamiinia. Se on keskeinen mielihyvän kokemiseen vaikuttava hormoni.

Toiset kaipaavat elämäänsä enemmän dopamiiniryöppyä, jota saa vaikkapa hyvästä ruuasta, seksistä tai ihastumisesta, kun taas toiset elävät enemmän tunteita tasoittavan serotoniinihormonin varassa. Dopamiinin tuottamaa mielihyvää hakevat ihmiset ovat juuri heitä, jotka ihastuvat usein.

Ihastumisherkkyyteemme vaikuttaa myös lapsuudenkokemuksemme. Jos on kasvatettu maailmankuvaan, johon kuuluu vain yksi rakastuminen ja avioliitto, voi olla vaikea antaa tunteilleen valtaa.”

Piirroskuva perhosista.
© Tiina Kälkäinen

2. Sarjaihastujan vaarana on rakkausriippuvuus

”Sarjaihastuja saattaa hakea, usein tiedostamattaan, jatkuvasti uutta dopamiiniryöppyä. Ihastuminen voi koukuttaa samalla tavalla kuin päihteet, seksi tai pelaaminen. Lyhytkestoisen hyvän olon tunteen perään haetaan pian uutta nautintoa.

Pahimmillaan käytös voi johtaa rakkausriippuvuuteen, jossa ihminen alkaa elää hyvän olon kokemuksista. Parisuhteessa olevalle jatkuva ihastuminen voi aiheuttaa syyllisyyttä. Jos ihastuminen johtaa tunteista tekoihin, sitoutuminen yhteen ihmiseen on vaikeaa.

Sarjaihastuja saattaa elää yksinäistä elämää. Orastavat suhteet voivat jäädä pinnallisiksi, kun toiseen ei uskalleta tutustua kunnolla, koska kulman takana odottaa jo uusi tunteiden kohde.

Tällöin pidemmät kiintymyssuhteet saattavat jäädä kokematta, sillä alkuhuuma menee jokaisessa suhteessa ohi. Sarjaihastuminen voi tuottaa myös pettymyksiä, jos tunteiden kohteelta ei saa vastakaikua.

Sarjaihastumisessa piirtyvät esiin samanlaiset lainalaisuudet kuin muissakin riippuvuuksissa. Joitain, usein negatiiviseksi koettuja, tunteita ei haluta kokea, vaan niitä paetaan ihastumalla yhä uudelleen.”

Lue myös: Nämä 7 kysymystä paljastavat, onko parisuhteellasi tulevaisuutta

Piirroskuva naisesta, joka tiirailee kiikareilla.

3. Olen helposti ihastuvaa sorttia, mutta olen siitä avoin kumppanilleni

”Olen itse helposti ihastuvaa sorttia, joskin melko ronkeli. Kuka tahansa ei kelpaa tunteitteni kohteeksi. Kun ihastus iskee, annan tuntemuksilleni helposti luvan.

Olen ehdottomasti ’dopamiini-ihminen’, joka nauttii dopamiiniryöpyn täyttämästä hyvän olon tunteesta enemmän kuin tasaisesta ja rauhallisesta olotilasta.

Elän parisuhteessa. Menossa on toinen pitkistä parisuhteistani. Olen aikalailla suhteen alusta alkaen uskaltanut kertoa kumppanilleni, että ihastun melko usein ihmisiin. Minusta rehellisyys on toimivan parisuhteen perusta.

Seurustelumme alussa, kun luottamus välillämme oli vasta rakentumassa, ihastusherkkyyteni aiheutti epävarmuutta. Keskustelemalla opimme tuntemaan toisemme ja luottamaan toisiimme.

Nykyään meillä on mieheni kanssa lupa tuntea ja ihastua myös muihin ihmisiin, ja puhumme siitä yhdessä. Saatamme esimerkiksi kommentoida toisillemme kadulla ohi kulkenutta hyvän näköistä ihmistä ja pohtia, että voisimmeko olla tästä kiinnostuneita. Avoimuus ja lupa tuntea tuottaa suhteeseemme lisää kipinää.”

Lue myös: Satu rakastui virolaiseen Jaaniin Facebookissa – ystävät kauhistuivat, kun hän lähti nettirakkaansa luo varaamatta edes hotellia

4. Ihastumisesta ei tarvitse kokea syyllisyyttä parisuhteessakaan

”En pidä tunteiden säätelystä puhumisesta, sillä oikeasti tunteita ei voi säädellä. Voimme säädellä vain käyttäytymistämme. Usein ajatellaan, että tunne aiheuttaa sen, että on pakko toimia. Näin ei kuitenkaan ole. Tunne on tunne, eikä vaikuta automaattisesti käytökseemme.

Ihastunut ihminen voi tehdä monia valintoja: ruokkiiko hän tunnettaan, ottaako hän ihastumisen kohteeseen yhteyttä vai tyytyykö hän nauttimaan tunteesta etäisyyden päästä.

Tunteita ei tarvitse – eikä kannata – torpata. Jos tunnetta yrittää kätkeä, se useimmiten vahvistuu. On parempi antaa tunteen tulla. Ihastumisesta ei tarvitse kokea syyllisyyttä olipa parisuhteessa tai ei.

Joskus sarjaihastuminen saattaa kertoa siitä, että omassa parisuhteessa ei saa kaikkea sitä, mitä siltä kaipaa. Yhtä hyvin usein ihastuminen voi johtua luonteenpiirteestä.

On tavallista, että pitkään parisuhteeseen mahtuu ihastumisia puolin ja toisin. Jos ne eivät häiritse, eikä niiden kautta päädy loukkaamaan toisia, asialle ei tarvitse tehdä mitään.”

Lue myös Seura.fi: Ihastunut leijailee pilvilinnoissa ja tekee hulluja asioita rakkauden eteen – THL:n tutkimusprofessori kertoo miksi

Piirroskuva päivänkakkarasta maljakossa.

5. Se, että ihastuu, ei vielä tarkoita yhtään mitään

”On tärkeää ymmärtää, että ihastus on tunne muiden joukossa. Tunnemme kaikenlaista pitkin päivää. Tunteita ei tarvitse yrittää suitsia, vaan niiden voi antaa tulla ja mennä.

Se, että ihastuu usein, ei vielä tarkoita yhtään mitään. Olennaista on, miten tunteen kanssa toimii. Annanko tunteeni viedä minua vai olenko itse ohjaksissa?

Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista tapaa määritellä ihastumisen rajoja parisuhteessa. Meidän parisuhteessamme toimii parhaiten avoimuus, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. Olennaista on löytää luottamus ja ymmärrys kumppania kohtaan, joka saattaa olla luonteenpiirteiltään ja toimintatavoiltaan erilainen kuin minä.

Herkästi ihastuminen on ongelma silloin, jos se alkaa haitata omaa elämää. Jos ihastumiseen liittyy pakonomaisuutta tai sarjarakastuminen aiheuttaa negatiivista käytöstä itseä tai toisia kohtaan, kannattaa pysähtyä miettimään omia valintojaan ja kenties tehdä korjausliike.

Käytöksen juurisyyt voivat olla niin syvällä, että niiden käsittelyyn voi olla hyvä saada ammattilaisen apua. Jos ihastukset eivät haittaa omaa arkea, eivätkä loukkaa toisia, voi perhosista vatsassa nauttia vapaasti.”

Lue myös Anna.fi: Kypsällä iällä rakastuminen on erilaista kuin parikymppisenä – pariterapeutti kehottaa ottamaan nämä asiat huomioon

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihastuminen parisuhteessa on ihan ok – terapeutti kertoo, mitä tapahtui, kun hän alkoi kertoa ihastuksistaan avoimesti puolisolleen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.