Terveys

Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

Päänahan kutina, hilse, tali ja töhnä ovat tavallisia hiuspohjan harmeja. Ne laantuvat lääkesampoolla ja tihentämällä pesuja.

Päänahan kutina on ikävä vaiva. Miten hiuspohjaa kannattaa hoitaa, niin että välttyy päänahan kutinalta, hilseeltä ja muilta vaivoilta? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalasta ja Terveystalosta kertoo, mitä pitää muistaa ja mitä välttää.

1. Voiko päänahan pestä pilalle?

Päänahka on ihoa, ja terveen ihon voi pestä päivittäin. Jos ihmisellä on kuiva ihotyyppi, iho on kuivaa päänahassakin. Tällöin liika pesu liian voimakkailla aineilla voi saada sen ärtymään. Mutta oli ihotyyppi mikä tahansa, liikunnassa päänahan kastellut hiki pitää pestä pois. Muuten se jää kutittamaan ja ärsyttämään päänahkaa.

Sairaan ihon pesuohjeet vaihtelevat, ja siksi niistä kannattaa ottaa selvää lääkäriltä. Monissa päänahan sairauksissa pesuja tihennetään.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

2. Hilseileekö päänahka kuivuuttaan?

Hilse on kuollutta ihosolukkoa. Se syntyy, kun päänahka tulehtuu ja sen solut alkavat jakautua tavallista nopeammin. Kun iho uusiutuu tavallista vilkkaammin, siihen ei ehdi syntyä riittävästi sen kosteudesta huolehtivia keramideja, jolloin iho kuivuu. Myös rasvainen päänahka voi kuivua.

Tavallisimmat syyt ihon tulehtumiseen ja hilseilyyn ovat seborrooinen ekseema, atopia ja psoriasis.

3. Mikä on seborrooinen ekseema?

Se on rasvaiseen ihotyyppiin liittyvä iho­sairaus, josta käytetään myös nimeä tali­köhnäihottuma. Siinä ihoon normaalisti kuuluvat bakteerit ja hiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy. Härski tali ärsyttää ihoa, kutittaa ja saa päänahan hilseilemään.

Seborrooisessa ekseemassa hiuksia pestään entistä useammin. Pesuissa käytetään antibakteerisia aineita sisältäviä, hiivojen kasvua hillitseviä lääkesampoita ja paikallista, päänahkaan laitettavaa hydrokortisoniliuosta. Esimerkiksi seleenipitoista sampoota ja hydrokortisoniliuosta saa apteekista ilman reseptiä. Päänahan iho on paksua, ja siihen hydrokortisonia voi käyttää turvallisesti.

4. Erottaako lääkäri ihosairauden hilseestä?

Psoriasiksessa hilse lähtee monesti isoina laikkuina ja seborrooisessa ekseemassa se voi olla kellertävää. Eroavuuksista huolimatta lääkäri ei välttämättä voi päätellä pelkästään päänahan ihoa suurennuslasilla ja valolla katsomalla oireiden aiheuttajaa. Seborrooinen ekseema voi muistuttaa varsinkin nuorilla aikuisilla atooppista ihottumaa.

Lue myös Annan juttu: Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?

Lääkäri pystyy päättelemään potilaan muussa ihossa näkyvistä oireista, mistä sairaudesta on kyse. Esimerkiksi seborrooista ihottumaa tulee päänahan lisäksi usein kulmakarvoihin ja nenänpieliin, joskus sukuelinten alueellekin.

Joskus diagnoosi vaatii päänahasta paikallispuudutuksessa otetun koepalan. Jos lääkäri epäilee, että syy hilseeseen on rihmasienitaudissa, päänahasta otettu näyte viljellään. Kummassakin tapauksessa lopullista diagnoosia joutuu odottamaan joitain päiviä.

Nainen hieroo päänahkaansa

5. Tuleeko päänahkaan finnejä?

Hiuspohjaan voi tulla finnejä, mutta aikuisella hiuspohjan akne on harvinaisempi vaiva. Sen sijaan toinen, keski-ikäisellä ja vanhemmalla ihmisellä ­todennäköisempi finnitauti eli ruusufinni voi tulla myös päänahkaan. Se on tulehduksellinen ihon karvatuppitalirauhasen sairaus, jota hoidetaan lääkkeillä.

Näppylät tulevat usein kutisevaan päänahkaan. Kun ihminen raapii ihon rikki, rikkoutunut iho ja karvatupen juuri tulehtuu. Tulehdus hoituu antibioottiliuoksella, ja jos se on laaja, suun kautta otettavalla antibiootilla.

6. Päänahan kutina, mikä siihen auttaa?

Herkkä iho oireilee eri ärsykkeille tavallista herkemmin. Ihmisellä voi olla herkkä iho ilman allergiaa tai kuivaa ihotyyppiä, eikä herkän päänahan taustalta yleensä löydykään mitään sairautta. Herkkä iho voi punoittaa, mutta myös kutista.

Kutinaan voi kokeilla paikallista hydrokortisoniliuosta. Toinen vaihtoehto on ihoöljyyn tai perusvoiteeseen sekoitettu mentoli. Se viilentää päänahkaa ja lievittää kutinaa. Tuote sekoitetaan apteekissa ja vaatii reseptin. Koska ihoöljy rasvoittaa hiuksia, se kannattaa laittaa päänahkaan yöksi ja pestä aamulla pois.

Kutina voi olla myös allergian oire. Se voidaan sulkea pois allergiatestillä.

Jos lähipiirissä on päiväkoti- tai alakouluikäisiä lapsia, syy kutinaan voi olla täitartunnassa. Täin munat eli saivareet voi erottaa hiuksista paljailla silmillä.

7. Aiheuttavatko hiusvärit ja muotoilutuotteet päänahkapulmia?

Hiusvärit ja muotoilutuotteet voivat aiheut­taa allergiaa, vaikka niitä olisi käyttänyt pitkään. On harhaluulo, että hiusvärien aiheuttama reaktio olisi aina voimakas turvotuksineen, ja se tulisi välittömästi. Pelkkä lievä kutina voi kieliä allergiasta.

Jos muotoilutuote sisältää silikonia, se voi rasittaa päänahkaa. Muotoilutuotteet kannattaa muutenkin pestä päivittäin pois, sillä ainakin herkkäihoista ne voivat ärsyttää. Jos käyttää paljon muotoilutuotteita, päänahka olisi hyvä pestä kerran viikossa syväpuhdistavalla sampoolla.

Kuivasampoo kuivattaa myös päänahkaa. Se voi aiheuttaa kuivaihoiselle kutinaa ja muita ärsytysoireita.

8. Näkyykö ruokavalio hiuspohjassa?

Ruokavalio ei hoida eikä aiheuta päänahan ongelmia, ellei se ole niin yksipuolinen, että ihmisellä on ravintoaineiden puutos. Tällöin ihmisellä on yleensä jo muitakin puutosoireita.

Raudanpuute voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Rautaa ei silti kannata tankata omin päin, vaan lisäraudan tarve pitää ensin selvittää laboratoriokokeella.

Muista ravintolisistä ei ole hyötyä päänahalle eikä hiuksille, vaikka tuotteiden voimakkaasta markkinoinnista päätellen voisi ajatella toisin.

9. Hautooko pipo päätä?

Pipo voi hautoa hiuspohjaa, aiheuttaa ärsytysihottumaa ja pahentaa seborrooista ekseemaa, mutta sen tai minkään muunkaan ihosairauden takia ei pidä jättää pipoa kylmillä keleillä käyttämättä.

Sisätiloissa pipo on paras riisua ja antaa päänahan hengittää. Pipoa pitää pestä tai ainakin tuulettaa niin kuin muitakin vaatteita.

Kesällä hiuspohjan iho voi yleensä paremmin, minkä varsinkin atoopikot ja psoriaatikot tuntevat voinnissaan.

10. Koska päänahkaa kannattaa näyttää lääkärille?

Kun iho oireilee päänahan lisäksi muuallakin, kyseessä voi olla vaikka psoriaasi. Se ei parane odottamalla, vaan vaatii lääkärin hoitoa.

Päänahan tulehdukselliset sairaudet saattavat harventaa myös hiuksia. Niissä hiuksia lähtee yleensä läiskittäin.

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos päänahan paljaalla iholla on karhea kohta, joka ei poistu päivittäisellä perusvoiteen käytöllä parissa viikossa. Samoin jos päänahasta löytyy rupi, joka ei tahdo parantua. Kummassakin tapauksessa kyse voi olla pahanlaatuisesta muutoksesta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.