Hyvinvointi

Älä tee näitä karhunpalveluksia hiuksillesi! Asiantuntija listaa yleisimmät mokat hiustenhoidossa – ja jakaa parhaat vinkkinsä

Tiesitkö, etteivät hiukset vaahtoudu lisäämällä sampoota? Tai ettei latvoihin kannattaisi lisätä sampoota lainkaan? Hiusasiantuntija kertoo helpot vinkit arkiseen hiustenhoitoon.

Arjessa hiustenhoito jää helposti vähälle huomiolle. Hiusten peseminen, kuivaaminen ja harjaaminen käyvät rutiininomaisesti aamuaskareiden ohella. Monesti juuri nämä automatisoidut tavat voivat tehdä hallaa hiusten hyvinvoinnille.

”Ihmisillä on nykyään hirveän kiire. Erityisesti pitkät hiukset hierotaan usein pyyhkeellä kuivaksi. Hiuksia pitäisi aina kuivata hellävaraisesti, ei äkillisin liikkein”, kertoo Qhairin Art Director Sedin Klapuh.

Lue myös: Asiantuntijan yllättävä ohjeistus: Hiuksia ei kannattaisi harjata lainkaan

Hiustenhoito: valitse suoristuslämpötila hiuslaadun ja -tyypin mukaan.
Kun hiuksia suoristaa tai kihartaa, kannattaa lämpötila valita oman hiuslaadun ja -tyypin mukaan.

Klapuh ohjeistaa hiusten oikeaoppiseen käsittelyyn – ja varoittaa yleisistä virheistä.

Hiustenhoito – nämä menevät usein vikaan

1. Älä koskaan kaada sampoota suoraan pullosta päähän

Jos laitat sampoon suoraan pullosta päähän, lopeta heti. Laita vähäinen määrä, suunnilleen euron kolikon verran sampoota kämmenellesi, hiero kämmeniä yhteen ja levitä sampoota hiuspohjaan.

Tällä tavalla sampoo levittyy tasaisesti koko hiuspohjaan. Sampoota myös kuluu paljon vähemmän kuin silloin, jos se lorotetaan suoraan hiuksiin pullosta.

2. Pese hiuspohja, älä hiuksia

Jos sinulla on pitkät hiukset, muista tämä: sampoota ei koskaan laiteta hiusten latvoihin. Sampoo hierotaan ainoastaan hiuspohjaan, koska latvat kärsivät ja kuivuvat liiasta pesusta. Kun huuhtelet sampoon pois, vaahto läpäisee myös hiuslatvat ja nekin saavat sopivan kevyen pesun.

3. Eikö vaahtoudu? Tee sampoopesu kahteen kertaan

Jos hiukset eivät vaahtoudu ensimmäisellä kerralla kun laitat sampoota, älä lisää sampoon määrää heti. Yltäkylläinen läträäminen pesuaineella ei auta vaahdottamaan tukkaa. Kokeile huuhdella hiukset sampoosta ja lisää sitten jälleen pieni määrä sampoota. Tällä tavalla hiukset saa vaahdottumaan.

Lue myös: Hiusten rasvoittuminen kuriin: 7 vinkkiä, joiden avulla hiukset pysyvät pidempään raikkaina

4. Älä koskaan kuivaa hankaamalla

Erityisesti pitkiä hiuksia ai saisi kuivata liian kovakouraisesti hankaamalla. Märät hiukset kuivataan aina hellävaraisesti hiuksia painellen. Äkkinäiset hankaukset kuluttavat hiuksia ja vievät niiden kiillon.

5. Valitse laadukas harja

Harjoissa on suuria eroja. Vältä harjoja, joissa on kovin terävät, esimerkiksi metalliset piikit. Pehmeämmät muoviset harjat, kuten Tangle teezer tai vaihtoehtoisesti luonnonharjaksiset selvitysharjat, ovat hyviä vaihtoehtoja. Tangle teezer ei kuitenkaan ole ihanteellinen hyvin takkuisten hiusten selvittämiseen, koska sen harjakset ovat melko lyhyitä.

Harjaa märkiä ja kosteita hiuksia erityisen hellävaraisesti, koska märkä hius venyy ja katkeaa helposti.

Lue myös: Asiantuntijan yllättävä ohjeistus: Hiuksia ei kannattaisi harjata lainkaan

Silkkilakanoissa hiukset pitävät kiiltonsa yön yli.
Silkkilakanoissa hiukset pitävät kiiltonsa yön yli.

6. Varo käsittelemästä hiuksia liian kuumalla

Kuuma on yksi hiusten pahimmista vihollisista. Jos käyttää fööniä, kannattaa pitää etäisyys hiusten ja föönin välillä. Jos taas käyttää suoristusrautaa, lämpö tulisi säätää hiuslaadun ja -tyypin mukaan.

Hyväkuntoisia hiuksia voi suoristaa 190 asteella, mutta jos hiukset ovat kovin huonokuntoiset, ohuet tai vaalennetut, kannattaa lämpötilaa laskea esimerkiksi 160 asteeseen.

Liian kova suoristuslämpötila voi haalistaa värjättyjen hiusten väriä tai tuhota hiukset kokonaan. Yli 190 asteen lämpötila on tarpeen ainoastaan, jos hyväkuntoisiin hiuksiin haluaa luoda lasimaiset kiharat.

7. Vältä teräviä metallipinnejä ja puhelinjohtoponnareiden kopioita

Kaikki hiustarvikkeet, joissa on teräviä, erityisesti metallisia osia, voivat vaurioittaa hiusta. Esimerkiksi pinnit, joissa on kovat metalliset hampaat, voivat katkoa erityisesti vaalennettuja, heikkokuntoisia hiuksia.

Myös suosituissa puhelinjohtoponnareissa kannattaa suosia laadukkaita versioita, joissa kumilenkin liitoskohdassa ei ole terävää muoviosaa.

Lue myös: Venähtikö muovinen hiuslenkki? Näin palautat puhelinjohtoponnarin muotoonsa

8. Nuku kuivilla hiuksilla ja kokeile silkkiturbaania!

Moni tietää, miltä seuraavana päivänä näyttää, jos menee hiukset märkinä nukkumaan. Hiukset kannattaa kuivata ennen nukkumaanmenoa, jos haluaa, että ne eivät näytä seuraavana päivänä litistyneiltä tai isolta pehkolta.

Pitkät hiukset voi laittaa pään päälle korkealle ponnarille tai vaihtoehtoisesti letille yöksi. Voit myös kokeilla Yhdysvalloissa trendiksi noussutta tapaa, jossa hiukset kääritään silkkihuiviin yöksi. Silkkihuivin huomassa hiukset eivät menetä kiiltoaan, takkuunnu tai litisty yhtä herkästi.

Yhdysvalloissa myydään tähän tarkoitukseen suunniteltuja silkkihuiveja, mutta minkä tahansa silkkihuivin voi kietaista hiusten ympärille yöksi. Myös silkkilakanat antavat halutun lopputuloksen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä tee näitä karhunpalveluksia hiuksillesi! Asiantuntija listaa yleisimmät mokat hiustenhoidossa – ja jakaa parhaat vinkkinsä

Akm

Kaikki on kiinni päänahasta, hiukset on kuollutta keratiinia , ei niissä ole mitään elämää, päänahan iho rasvoituu ja valuu hiuksiin.

indeed

Niin totta : Hiukset ovat kuollutta keratiinia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.