Terveys

Ilmestyikö iholle piinallinen ihottuma? Syyllinen voi olla korona- tai flunssavirus

Jos ihottuma lehahtaa, elimistössä voi olla virus. Ihotautilääkäri kertoo, mitä virusten ja ihottumien välisestä yhteydestä tiedetään.

Yhä uudelleen iholle lehahtava nokkosihottuma on kiusallinen vaiva. Tällainen muutaman viikon kestävä voimakas iho-oire saattaa kertoa kehon taistelusta viruksia vastaan.

Esimerkiksi koronaviruksen on havaittu aiheuttavan joillekin ihmisille iho-oireita, kuten paleltumilta näyttäviä punoittavia ihottumaläiskiä. Myös Aasiassa yleisen dengue-kuumeen tiedetään aiheuttavan punapilkkuista iho-oireilua.

Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund huomasi aikoinaan myös sikainfluenssaa sairastavien saaneen samankaltaista ihottumaa.

”Vasta-ainetesteissä oli merkkejä influenssaviruksesta, eikä muita selityksiä ihottumalle löydetty.”

Myös HIV-virus oireilee toisinaan aluksi iholla varsin dramaattisesti.

”Tuolloin ihon pintaan ilmestyy kuin vesiväripensselillä roiskittuja punaisia jälkiä.”

Lue myös: Hillitön ja hellittämätön kutina kyynärtaipeissa, jaloissa ja pakaroissa yllätti Annelin täysin – syyksi selvisi ihokeliakia

Ihottuma saattaa joskus olla ainoa oire viruksesta

Tyypillisimpiä iholla näkyviä viruksia ovat lasten rokot, kuten punapilkkuinen vesirokko. Harva tietää, että myös tavallinen influenssa voi aiheuttaa voimakkaan iho-oireen.

”Moni luulee ihottuman tulevan esimerkiksi antibiootista, vaikka tavallisempaa on, että keho reagoi sairastumiseen ihottumalla.”

Joskus flunssapotilas ei saa muita oireita kuin ihottuman. Silloin on oltava erityisen tarkkana, sillä ihottuma kertoo, että virusta on elimistössä ja sen voi tartuttaa eteenpäin.

Ihotautilääkäri voi nähdä jo ihottumasta, onko kyseessä ehkä vain tavallinen iho-oire vai kenties laajempaan sairastumiseen liittyvä oireilu.

”Tarvittaessa asian voi varmistaa laboratoriokokeilla.”

Virustaudista voi kertoa monimuotoinen punavihoittuma, joka nostaa iholle säännöllisen pyöreitä punaisia läiskiä ja kipeyttää limakalvot. Viruseksanteema ilmenee symmetrisinä, punaisten pisteiden täyttäminä ihottumaläiskinä, joita ilmenee monessa paikkaa vartaloa.

Suurinta osaa virusihottumista hoidetaan kortisonivoiteella, mikäli ne yltyvät rajuiksi.

”Aina hoitoa ei tarvita, sillä iho-oire kestää vain niin kauan, kuin virus on elimistössä.”

Myös yllättäen lehahtava nokkosrokko voi kertoa elimistön taistelusta virusta vastaan. Silloin lääkkeeksi määrätään tyypillisesti nelinkertainen annos antihistamiinia.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 15/2021.

Lue myös Anna.fi: Saatko sinäkin urheilukellosta tai aktiivisuusrannekkeesta ihottumaa ranteeseen? Lääkäri neuvoo, miten vaivaa voi ehkäistä ja hoitaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmestyikö iholle piinallinen ihottuma? Syyllinen voi olla korona- tai flunssavirus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.